Nici mie nu-mi place masca de protecție dar o port!

Orașul in care locuim a sărit aparent brusc in scenariul 3. Scolile si gradinitele sunt inchise si copiii suferă cel mai mult. Postarea valabilă asadar pentru acest scenariu în care ne aflăm. Mai contează a cui e vina? Reparati ceva? Nu. Doar dacă respectăm distanță, masca si măsurile personale de igienă.

Nici mie nu-mi e comod să ies 30 minute afară, la  aer cum ar veni si când vin acasă, masca chirurgicala impermeabilă e pic de apă de la respiratia mea, bărbia udă, parcă mi-e mai sete de aer. Dacă până acum le mai refoloseam, ca oricare, acum trebuie să le arunc. Probabil că voi opta pentru o mască din bumbac toamna asta, refolosibilă.

– gândiți-vă la o echipă de medici care v-a operat vreodată pe dv sau pe cineva drag vouă. Ei o poartă ore întregi în operații. Acum, de un an, foarte multi oameni sunt obligati să  poarte măștile si 12 ore pe zi. Parcă e mai bine să-mi fie sete de aer pentru că nu-s obișnuită să port mască și nu prea știu respira corect cu ea, decat să fie alte motive pentru setea de aer. Pentru asiatici de exemplu, masca de protectie este o normalitate.

Când sunt în parc sau în zone în care nu se află oameni (si credeti-mă, uneori aici parcă esti într-un oras pustiu) îmi las putin masca in jos si respir descoperind ce grozav e să poti simti aerul rece de toamnă! Nu-i așa că până acum ti se părea absolut normal să respiri ce, cum si unde vrei tu, că doar e un proces vital? Nimic tragic, va fi la fel, dar acum respectă regulile.

Numai la noi e asa. Nu e. Guvernele lumii nu fac față. Nu știu ce si cum să gestioneze eficient. Da, la noi merge si mai prost dar iată ce se intamplă si-n alte țări. (las linkul mai jos)

Am observat si aici că unor tineri li se pare cool că sfidează regulile. Dragii mei, cool că ce?

– că văd eu pe stradă cum v-ar opri politia sau cum fugiti voi amuzati, sau cum încercati să faceti caterincă de alții? Nu e nimic cool! Numai vouă vi se pare că e distractiv sau că mie-mi pasă că sfidati regulile si mă refer acum la grupurile de 5-10( !!!) da, se poartă sau chiar 3-4 pe care-i mai recunosti si după un vocabular colorat. Nu sunteti grozavi, nu o să trăiți veșnic nici voi iar dacă se întâmplă să vă îmbolnăviți, vă gânditi: e ca o răceala, nu mor eu din asta.

Copile, stii tu ce e moartea la 17 ani? Du-te într-un salon de ATI cu o cunostinta – un cadru medical, imbrăcat in cosmonaut-  după ce trece pandemia si uită-te la cei de acolo. Uită-te la chipurile lor, ascultă (fără să vrei!!) sunetul masinilor ce respiră pentru plămânii altuia, indiferent de ce boală suferă. Îți spun eu, habar n-ai ce-i moartea doar pentru c-ai făcut pe grozavul într-o seara si… era să mori.

Asa că nu, nu e cool să treceti în grupuri, fără măsti, doar pentru că doi țin o țigară în mână, pe langa un grup de alte persoane, poate copii mici, care sunt vectori, se stie. Stați locului si fumati.

Există persoane cu imunitate scăzută, oameni care au exact comorbiditatile asociate infectiei cu Covid si inca nu există un tratament universal valabil acceptat ca fiind cel mai sigur sau mai bun! Nimeni nu stie cum va reactiona corpul lui la infectare si nu vi se cere decat minimă grijă față de cei din jur. Gandiți-vă că unii isi pierd afacerile la care au muncit ani de zile iar altii nu stiu cum să se mai poarte cu copiii si cum s-o scoată la capăt ca să poată să si muncească, nu-si permit nici 5 zile de izolare, cu sau fără simptomede orice fel de suferință!

Dacă vă comportati iresponsabil, sunteti la fel cu habotnicii care merg la biserică si nu poartă mască pentru că-i fereste Dumnezeu si pentru că, până la urmă, nu-i asa, Dumnezeu decide cand si unde si de ce mor ei. Ei, asa de grozavi sunteti fără mască. Doar niște puștani care se hăhăie ca să atragă atentia. Dacă aveti nevoie de atenție, câștigati-o cu demnitate, în fața ălor care vă cunosc, cu sfidarea nu merge, că străinului oricum nu-i pasă de voi mai mult de un minut. Nu sunt acidă, ăsta e adevărul, adevărul de obicei e extrem de neplăcut. Ca măștile…

Alte explicatii:

– pai ca din cauza politicii cu purtarea măștii, afacerea mea se duce naibii. Ei bine, nu esti singurul. Stii, e un moment in care afacerea ta nu e mai importantă ca viața celor din jur. La un moment dat, probabil tu vei fi ajutat sau vei fi capabil să-ti refaci sursa de câștig. Citește articolul din Libertatea, pun link, are sursele e bine argumentat, are trimiterile si cifrele care te fac să întelegi ce se intampla acum peste tot in Europa.

– suntem tineri, e ca o gripă, dacă e s-o luăm tot o luăm. Serios? Dacă ar fi vorba de sifilis si ai afla că a apărut tulpina care se trasmite extraordinar de repede prin aer, ai mai gândi la fel? Sau tulpinile de herpes care pot provoca acel cancer uterin la femei? Sau că a revenit ciuma bubonică si nu mai există vaccinul decat blogul lui Olive ca sursă de tratament?

– păi că l-am cam avut, a trecut, stiu unii, altii nu, de ce să mai port mască? Pentru că studiile medicale pe orice boală sau medicament au durat ani de zile pana sa fie validate statistic. Si pentru că în cazul Sars Cov2 incă nu se stie dacă te poti reinfecta si transmite, dacă rămâi doar purtător, de fapt nu se stie nimic! Tocmai pentru că au existat cazuri care au dat peste cap fiecare posibilă statistică de până acum despre acest virus. Dacă l-ai avut, chiar si fara simptome, sigur stii ce e frica de Covid, nu-i așa că nu vrei să-i faci pe cei dragi să treacă prin asta?

– la biserica sunt oameni care efectiv nu poartă mască. In scenariul 3! Sau o poartă sub nas, sub gât, ca fulărel, babețică.  Din punctul meu de vedere ar trebui să li se interzică intrarea in lăcasul de cult. Dacă un adolescent de 15 ani poate să poarte masca 5-6 ore la scoală, sigur o poți purta si tu, creștine, o oră sau două, dacă nu din respect pentru altii, adu-ți aminte ce scrie în Biblie despre obligatia de-a ne proteja viața noastră și pe-a celor din jur. Nu-mi spune că esti obligat să semnezi condica la biserică – unde merg si multi seniori – dar nu stii că Cel pentru care mergi ți-a dat poruncă să ai grijă de Viață, de a ta si a celor din jur.

https://adevarul.ro/locale/slobozia/mesaj-sfasietor-doctorita-fetesti-ucisa-covid-19-doar-48-ani-transmis-fiica-sa-1_5f8bdbdc5163ec4271fdb572/index.html

Da, uneori uiti, uneori, pe strada, la lucru, într-o pauză (repet, scenariul 3, adică Acum) efectiv uiti si nu o fixezi corect sau intri-n magazin fără ea sau te duci în piață si de pe strada pe care nu era nimeni – uiți să pui masca. Si mie mi s-a întamplat. Nu suntem obisnuiti cu asa ceva, nimeni nu s-ar fi gandit că vom apuca asa vremuri.

Nici mie nu-mi vine să cred cateodată, la ce privări de libertate îmi expun copilul de trei ani… Si trăiesc cu frica aia că dacă tot așa nu respectăm regulile si anumite categorii ne sfidează-n față, virusul ne va izola si maimult când ideea era – să-l izolăm noi pe el. Dar nu în dezbinare si bătaie de joc, nu, asa, nu se poate!

Dacă cei mai multi dintre oamenii care au avut deja virusul, au putut să stea carantinati prin spitale, ingroziti că nu stiu ce urmează, că nimeni nu le spune când pot pleca, altii au stat în casă 14 zile respectand regulile pana la negativare – iar altii mai putin norocosi au fost aproape de conectarea la aparate sau au murit  (vezi recent DR din Fetesti, 46 de ani) nouă de ce ni se pare atat de greu să păstrăm distanța față de cei care ne sunt aproape straini si despre care nu stim în ce medii au fost? De ce nu putem ține masca pe figură si un metru jumate cand ne oprim la vorbe?

Si pentru Dumnezeu, mai ales in magazine, masca se pune si pe gură si pe nas, numai pe ochi nu, că ăia ți i-a dat Doamne Doamne ca să nu te împiedici…

Pentru cei care nu stiu, Libertatea nu mai e demult un tabloid.

https://www.libertatea.ro/stiri/europa-experti-al-doilea-val-3169126

Copiii simt frica, chiar dacă nimeni nu e bolnav in jur.

În urmă cu aproximativ 34 de ani. O mamă tânără, adică undeva peste 30, alerga cu-n copilaș în brațe si mereu îi trăgea peste gură și nas un fulărel prea gros: tine-le așa, tine-le asa, că imediat ajungem. Copila nu stia unde trebuie să ajungă, se aflau în centrul unui orășel de provincie, aproape de o cișmea, aproape de Gostat, aproape de un parc si de scoala profesională. Fetița nădușea de căldură, era aprilie parcă, dar ii era tare cald in bratele mamei, cu căciula stransa sub bărbie si fularul ăla de iarnă. Își tot băga nasul în părul mamei, că mirosea a Impulse, mama iar îi trăgea fularul… Nu o interesa unde merg pentru că scăpase de grădinita care era un bau bau, zi de zi. Ba le făceau vaccinuri fără să le spună nimic înainte, ori ea, era capabilă să priceapă si voia să stie dacă o caută de păduchi si se uită la burtică sau o înțeapă cu acul ăla enorm. Voia să știe, atât! Ora de somn obligatorie in grupa mare, era teribilă pentru ea, oricat de obosita ar fi fost, voia să nu adoarmă si plangea mult pentru că dacă va adormi, poate mama ei nu va mai veni niciodată după ea.

Asa că acum, in brațe la mama, putea fi orice, venise mama (care venea mereu de ani de zile dar frica de a fi lăsată la gradinita nu dispăruse niciodată). Fetita isi tot infunda fularul gros in gură si pe nas, molfăindu-l cat timp au stat la o coadă cu alti oameni. Nu întelegea despre ce-i vorbea, desi auzea cuvintele mamei. Dacă la inceput a sărit în sus de veselie c-a luat-o de la grădi destul de repede, acum simtea frică, oare pățește mama ceva, oare unde mă duce, unde-o fi tata? Si de ce nu mergem de mână, pe jos, doar am 6 ani, însă mama dejaalerga cu mine in brate…

Cateva zile, am inteles că noi copiii am stat in case. Trecea nu stiu ce nor. Ei, părinții trebuiau să meargă la lucru, noroc că trăiau bunicii. Nu-mi amintesc prea multe din copilărie dar scena in care mama fugea cu mine-n brațe la farmacie să cumpere pastile de iod să nu facem gușă, mi-o amintesc des si in detaliu. Știu cum simte teama copilul de 6 ani. Mă uitam zilnic în oglindă să văd dacă nu am făcut gușă ca rățoiul pe care-l îndopase – fenomen absolut scârbos- lelea Mariuca, pe Vale.

Acum suntem informati. Acum ne putem lua în brate copiii să le povestim despre măști si bacterii si viruși. Știți că banii vin si se duc dar sănătatea trupului si a mintii, confortul psihologic, sunt greu de recâștigat. Unii se luptă si cu alte afectiuni, deci frica lor e si mai mare.

Sper că pentru fiecare om căruia nu-i pasă, să fi câștigat unul care intelege că trebuie să-i luăm în seamă și pe cei din jur si că dacă tușesc de la țigară sau mă inec cu salivă în magazin, măcar decența de a purta mască și a sta la distanță trebuie s-o am…

Alta dilema: pai virusul nu va disparea, de ce sa ne ferim…

Pentru că nu vrei să dai virusul părinților tăi. Pentru că nu vrei să stai izolat gandindu-te in plină iarnă cand asteptam si virusul gripal cu simptome identice – cand sau daca vor apărea simptome ce faci? Pentru că cercetătorii din intreaga lume nu stiu si nu au un tablou complet despre Covid si nici despre efectele la unele persoane – pe termen lung.

Pentru că nu exiști singur nici pe planetă nici în oraș, pentru că legile sunt la fel in Eu si dacă nu le respectăm, putem să ne luăm trăistuța și să facem un grup de anarhisti. Pentru că nu esti afectat numai financiar sau numai dacă esti bolnav ci suntem afectati toti într-un anumit fel. La unii se vede si sea aude la ce duce frica, altii internalizează.

Pentru că lucrurile rele nu se intamplă doar Altora.

Similar Posts

2 Comments

  1. Asta cu masca e penibilă. De ce spun asta? Prin natura job-ului trebuia să port 8-10 ore pe zi in condiții nașpa ( căldură, umezeală) mască pe figură asta dacă țineam la plămânii mei.

    Ăștia fuduli se *$$* pe ei sincer că nu pot să iasă la pâine cu masca. Sunt sute de mii de oameni care lucrează în industria grea unde praful metalic sau rezultatul de gaze în urma sudări in spatii ne-aerisite reprezintă o problemă mai mare decât disconfortul măștii.

    Da, e aiurea sa alergi cu masca medicinală pe figură…dar măștile alea de le vezi pe la cicliști cu filtru de carbon? Sau la cei de pe la sala, ei cum pot să facă efort susținut cu ele ? Fiindcă sunt altfel concepute. Dar soluții sunt, se poate, nu se vrea.

    1. Bravo Pato!

      Ieri, prin oras, intr-un loc relativ aglomerat (la noi daca-s 7 la un loc intr-o intersectie, pe jos e aglomeratie, in rest zici ca-s pe luna) o doamna la vreo 55-60 coafata si vopsita, s-a dat jos dintr-o masina fancy. Toti cu masca in jur, am depasit scenariul 3. Tocmai trecea masina politiei, eu cu pruncul – care la 3 ani jumate nu vrea, nu o intelege-suporta si asta e, ne ferim, eu cu masca. Politia i se adreseaza doamnei – va rog sa va puneti masca – intr-adevar erau 4-5 acolo la ceva coada. Parca i-au zis sa-si dea jos sutienul. Mvai ca nici aer curat nu mai pot respira in orasul asta. Si gesticulatia de rigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *