Avem nevoie de vitamine în plus?

injectieDe alimente minune? Chiar mai credem că dacă devenim dependenți de vreun fel de dietă extremă care promite o viață lungă și sănătoasă avem parte măcar parțial de-o asigurare? Trebuie să dăm banii mai mereu pe suplimente alimentare?

Fierul din organism.

Varza are atâta. Brocoli mai mult. Ceapa are… Pastilele astea au…

Există alimente minune? Da. Beneficiem noi 100% de pe urma lor? Nu. Da… putem? Nu. Da… de ce?

Nu avem același fel de metabolism pentru aceste vitamine, oligoelemente, etc.

Nu avem aceleași nevoi.

Dacă un cotor de varză conține 500 mg vit C iar nevoile mele pentru o zi sunt de 200, restul se va… ați ghicit. Elimina.

Fierul din organism. nonHeme-iron și heme iron. Pe cel din urmă îl luăm mai mult din carnea roșie nu din produse vegetale.  În mod normal cam 20% din fierul care ajunge în intestine poate fi resorbit. Și îl preluăm de obicei din hrana normala, altfel, uneori sunt folosite și depozitele pe care le avem. Unele jurnale medicale spun că 10-15 sau chiar 5%.

Dar nu e în regulă să iei suplimente cu fier dacă tu de exemplu ai… hemocromatoză. Adică una din cele mai frecvente boli din Europa.

Apoi: știi că ai nevoie de mai mult fier, cumperi un produs minune dar. Tu folosești calciu în exces iar calciul împiedică mult absorbția fierului sau chiar o stopează. Și altele ca acestea.

sursa: irondisorders.org

Calciul

Are nevoie de vitamina D pentru a fi asimilat și reținut! Vitamina D e sintetizată în piele după expunerea la soare. Ouăle, peștele sunt surse care conțin vitamina D de altfel ea nu se găsește substanțial îl alimente.

Bun. Să spunem că voi știți că spanacul e o sursă bună de calciu. Însă el nu va fi absorbit decât foarte puțin din cauză că spanacul mai conține si oxalați! Așadar puteți cumpăra alimentul minune care asigură 2000 mg pe zi, organismul vostru probabil că are nevoie doar de 1000 iar voi veți asimila 390 pentru c-ați consumat niște legume sau cereale care-l fac indisponibil pentru celulele voastre. Vă dați seama de ce-i tricky problema cu alimentele minune?

Fibrele vegetale din legume și fructe, de exemplu, împiedică într-o mare măsură absorbția calciului! N-ați fi crezut, nu-i așa?

sursa: emedicinehealth.com

Mai mulți antioxidanți

Mai mulți ca ce? Pentru că noțiunea de antioxidanți cuprinde vitamine, minerale, flavonoide…

Da, apără organismul de boli și dăunători cum puține o fac, de radicali liberi, de cancer de…  Deci să înglobăm cât mai mulți!

Ei bine, nu la fel va simți ficatul vostru. Care are un ritm al său și tolerează mai bine anumiți compuși în relație cu alții.  Că doar nu vreți să ajutați o parte stricând alta.

Antioxidanții sunt suplimente alimentare care nu trebuie să înlocuiască dieta decât la indicația medicului specialist, nu pentru că așa scrie într-un ziar sau pe un blog.

 Magneziul

În primul rând -deficitul acut este rar!

20-50% din magneziul ingerat îl absorbim. Din absolut orice fel de aliment fie el de pe Marte!

variațiile individuale de acid clorhidric din stomac, disfuncționalități ale rinichilor, cauze genetice, stres, diaree, altele -influențează mult absorbția si reutilizarea magneziului în organism.

Absorbția tipică de magneziu:

– 40% din aport este absorbit în intestinul subțire

– 5% în intestinul gros

– 55% părăsește corpul “as waste”

sursa: ancient-minerals.com

Vitamina C

70-90% se poate absorbi când aportul este moderat, normal adică 30-180 g zi. Până nu demult, cumpăram vitamina C de 1000 mg, probabil aș fi luat o plasă dacă-mi plăcea designul. Ei bine, la 1 gram pe zi se absoarbe mai putin de 50% ! Absorbția scade și vitamina C este eliminată prin urină, absolut inversul intenției de-a aduce mai multă! Organismul nostru nu face un depozit ca o căpiță mică, nu, el o dă afară!

Așadar ideal este ca tu ca persoană normală să ai un aport variabil zilnic.

Scurt: în mod normal alimentația corectă vă furnizează și aportul de Vit C.

Sper că v-am fost de folos. Înainte să dați bani pe o haină vă întrebați la ce vă folosește, cu ce o asortați. Cu atât mai mult, ce întrebare să vă puneți când cumpărați un supliment alimentar?

sursa: ods.od.nih.gov

Morala: de ce să iei tot iei tot stratul de pătrunjei dacă tu nu poți folosi la supă nici măcar o legătură?
O postare chiar atât de simplă cum pare, cere documentare. Vă respectați pe voi dacă nu vă mai lăsați prostiți de tot felul de minuni. Citiți întotdeauna mai multe surse și evitați orice carnivor care-a fost călcat de-un urs la 12 ani, l-a văzut pe Buddha și apoi a devenit vegetarian PE VIAȚĂ!

 

Similar Posts

8 Comments

  1. zici bine ce zici dar putini stiu. cate putin din toate, toate cate se potrivesc fiecaruia, cate tolereaza si face placere. in rest mai tine si de mansarda, cum stau tiglele asezate acolo pe acoperis 🙂

  2. Atunci când ai o alimentaţie echilibrată şi nu faci excese, apelarea la suplimentele de orice fel s-ar putea să-ţi facă mai mult rău decât bine.
    Personal aş interzice orice reclamă la aşa-zisele suplimente şi, dacă aş avea putere, le-aş introduce sub acelaşi regim de autorizare cu cel al medicamentelor (ştiu că unii câştigă bani frumoşi din aşa ceva, să-şi ţină bălăriile acasă pentru ce-am scris!).

    Am trecut prin nişte experienţe pe care nu le doresc nimănui. Dacă nu-ţi recomandă un doctor calificat un supliment, cel mai înţelept lucru este să le ocoleşti cu pas vioi şi să întorci privirea în altă direcţie.

    Dezechilibrele nu au nevoie de suplimente, ci de un diagnostic corect şi de un tratament adecvat.

  3. Cateva chestii de aici le stiam, mai ales aia cu vitamina D care trebuie sa existe pentru absorbtia propice a calciului. Pentru asta mananc Danonino, d’ala pentru copii, branzica cu calciu si vitamida D. C-o avea vitamina D, ca n-o avea, asta e mereu cu semnul intrebarii. Mai stau cate un pic la soare, sper sa mearga manevra :))

  4. Mie mi-a spus odata un nutritionist ca foarte putine persoane primesc zilnic din alimentele pe care le consuma, absolut toate vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie zilnic si in cantitatile recomandate.
    Majoritatea oamenilor, chiar si cei care mentin un regim alimentar si diversificat, tot ajung sa nu consume zilnic absolut tot ce trebuie organismului. Prin urmate a lua un supliment de vitamine zilnic nu ar fi contraindicat. Oricum organismul isi ia ceea ce are nevoie si surplusul este eliminat fara efecte adverse.

  5. Vitamina C se elimina si daca luam putina, ca de-aia ne miroase urina dupa ce o luam, simplu ca buna ziua. Asa ca poti sa bagi o galeata si tot degeaba. Mai bine storci mai multa lamaie in ceai si esti mai castigat. Dar am citit articolul unui doctoor cu vederi mai altfel care spunea ca trebuie sa luam tot felul de suplimente, este o chestie care nu se spune de catre medici. Asa cum indopam animalele de casa sau din crescatorie cu vit si min, asa ne trebuie si noua, inca de copii. Nu stiu ce sa zic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *