Valul 2 in Europa – caratina in Germania

Intro – Am tradus pentru cei interesati – sper sa fie si persoane din orasul natal aflat acum in carantina, cu masuri destul de stricte impuse de dr Raed Arafat – cateva pasaje din ziarele online nemtesti din care ma informez.

Numai la noi e așa? Nu, peste tot in Europa. Cel mai grav mi se pare că stă Polonia acum. Că e facut de cineva cu un scop – ok, poti sa crezi ce vrei, asta nu te fereste de infectie, poate fi si croșetat, până si cei cu teoria conspiratiei nu mai au ce sa creadă. Făcut nefăcut, ăla e si daca multe voci în popor zic că nu va dispărea, ca trebuie sa traim cu acest virus, altele spun că:

– ar putea disparea brusc exact cum a aparut

  • fiind atat de contagios si virulent cercetatorii nu au descoperit un tratament standard Optim care sa-l poata controla.
  • in timp, după ce se formează niste anticorpi am putea supravietui prietenos cu acest virus. Care culmea nu-i nici sezonier, nici prietenos Acum.
  • la un moment dat am putea alege vaccinarea. Insa deocamdata nu putem alege decat să ne aruncăm în gol fără să ne fi verificat parasuta sau să respectăm regulile.
  • si nu in ultimul rând, da, aveti dreptate, va trebui eventual să Trăim cu el, nu să murim. Nu să îi expunem infectiilor pe copiii nostri sau pe gravide, pe categorii de persoane despre a caror evolutie, acum si pe viitor nu stim nimic!
  • aud des- copiii sa-si faca imunitate. Da, perfect de acord, pentru asta, va indrum cu drag catre cabinetul medicului de familie care va poate ajuta cu un vaccin în acest proces. Nu cred ca trebuie sa sufere de tuse lătrătoare chinuitoare, cum îmi amintesc ca eu am avut copil fiind si desi mama ma ajuta cum putea, am avut senzatia ca noaptea nu pot respira si mi-era frica si durere si stiu cum e să te trezesti… sufocat cu ochii-n lacrimi, fără să poți vorbi. Nici nu stiam ca trebuie sa deschid gura ca sa respir,! Inainte, cititi si alegeti, dar cititi. Idem, oreionul. Nu am uitat durerile crunte, ca niste țepi printre ganglionii gâtului, stiu sigur ce i-as spune azi mamei daca m-ar intreba daca as face vaccinurile. Uite, eu daca as fi stiut de vaccinul impotriva Zonei Zoster si as fi gandit c-am sa fac vreodata boala, as fi ales de 10 ori vaccinul! https://www.humanitas.net/ro/wiki/vaccinuri/vaccinarea-impotriva-zonei-zoster/

Traduceri si sursa:

 A crescut numărul infectiilor cu noul Coronavirus, ajungand ieri la un nou record

– mai mult de 23.000 cazuri infectări noi (in toată Germania)

Marcus Söder, șeful CSU- uniunea crestin sociala-, prim ministru al Bavariei indeamna populatia  la răbdare. Peste tot, in țară, sunt valuri de proteste, de intrebari despre ce este constitutional si nu este.

 – numărul deceselor LEGATE, linkate de noul Coronavirus – a urcat la 130 in 24 de ore din totalul (deceselor) de 11.226

Se impune carantina *inchidere-blocaj pe sectoare, in toata țara,timp de o lună pentru ca:

Chiar daca ar stagna numarul infectarilor, expertii nemti se asteapta la o crestere a numarului de decese legate de noul Coronavirus. Decesele apar in cursul fazei acute a infectiei cu covid 19 sau chiar dupa mai multe saptamani. Pentru că felul in care se transmite acest virus le indica deja o crestere a morbiditatii in urmatoarele saptamani.

Sursa https://www.tagesschau.de/inland/coronavirus-rekord-neuinfektionen-101.html  (Taggeschau.de)

Studii: Nemtii sunt de acord cu distanțarea – ei inteleg si aplica oricum ideea de spațiu personal. Limitarea interactiunilor.  Sunt de acord cu masurile din pandemie:  purtarea măștilor în spații deschise și închise.

https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-10/lockdown-deutschland-coronavirus-vertrauen-massnahmen-pandemie?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

(Zeit.de)

Deutsche Welle – despre cat se estimeaza ca va lovi economic acest val 2 care-a inceput deja cu restrictiile impuse. Cele mai mari pierderi economice – gastronomie si hoteluri. Urmeaza sport, cultura, comerț.

https://www.dw.com/de/der-zweite-corona-lockdown-wird-teuer/a-55462418

Un articol in DW cu tema: clinicile din Belgia la limită, e de asemenea destul de inspaimantator

https://www.dw.com/de/kliniken-in-belgien-am-limit/av-55453294

Comentarii personale:

Cei care se cred în siguranță, întreabă des dacă oamenii nu mai mor si de altceva sau doar de Covid 19.

Diferenta fata de raportarile noastre –Ei bine, aici eu înțeleg clar că decesul acelor persoane a fost @premeditat  de infectarea cu acest virus. Ca altfel aveau sanse sa raspundă tratamentului. In numaratoare  nu sunt alte boli incluse (gen infarct, accidente, etc). Da, oamenii mor ca înainte, din diferite cauze, dar in contextul pandemiei, sunt raportate, ca peste tot, cazurile de infectare cu Covid19.

Sau altfel spus: nu „mori de covid“. Dar daca ai diabet, comorbiditate prin alte boli de metabolism, astm, ai avut sau ai probleme renale sau pulmonare, cancer in diferite stadii de tratament sau  muuuulte alte boli si acest Covid 19 se suprapune – asta poate duce la deces.

Nici in Romania nu sunt raportate toate decesele la comun (chiar daca se fac greseli la calcule) si nu îmi amintesc să fi auzit vreodată, de când sunt eu – ditamai tyranosaura- că sunt pline spitalele de la noi si mai ales că secțiile ATI nu mai au locuri. Asta e ceva înfricoșător! Institutiile statului NU fac față unui dezastru, asa cum n-au făcut nici la dezastrul Colectiv.

Germania are fortă în toate domeniile. Exista planuri B cum ar veni. La noi nu, planurile se țes din mers.

Mortalitatea la noi e mai mare si va fi mai mare (raportat la nr de locuitori si mai ales la populatiile cu risc).

In Germania exista sistem de preventie bine pus la punct si nu ajung atatia sa fie diagnosticati in cazuri avansate cu boli cronice. In Romania sistemul de preventie e aproape nul (noi avem carența la cercetare, cercetare zero de fapt!!) si atata noroc că mai apare sporadic cate un lobby sa se faca testari pt cancer la sân, pentru melanoame, analizele basic la sânge (care pot indica un diabet in prima faza, o infectie, o boală hematologica)

În Germania cu sistemul lor intensiv si performant, cei ajunsi la ATI au sanse mari sa traiasca si in nici un land nu s-a pus problema sa salveze numai categorii „tinere“. Adica stai putin, pe-ăl de-a stat la strung 40 de ani si a cotizat si n-a avut timp sa stea in fotoliu cu nepotii si Financial Times il scoti de la aparate ca sa pui alt numar? Transformi oamenii în numere? Lupta se duce la fel pentru copii cat si pentru seniori, asta e respectul pentru viata si juramantul depus de medic. Da, am fost internata in spital acolo in anii in care am stat, cred ca boala mi-a trecut repede si din cauza ca am fost coplesita de profesionalismul si grija lor fata de pacient.

De asemenea, am putut vizita (Dne iarta-ma, o ruda apropiata facuse AVC) sectia de ATI în care-l monitorizau. Unul dintre cele mai mari spitale de urgenta din land. Era ca-n Anatomia lui Grey. Infricosator la inceput dar nu stiu cum sa va explic… nu plutea moartea-n aer pe la ATI. Aproape orice manopera de urgenta s-ar fi putut efectua exact acolo, pe patul mobil de anestezie-terapie intensiva, cu respectarea perfecta a normelor de igiena si o izolare imediata a unui asa-numit raum pentru pacient.

În Ro, uneori, cu cei ajunsi la ATI cu Covid si comorbiditati nici nu mai poti sa comunici. Personalul medical e depasit de intensiv care si nu mai au timp pentru apartinatori. Cei care lucreaza sunt supra solicitati fizic si psihic.  In Romania deja nu au suficient personal calificat. Si apoi de infectiile nosocomiale (intraspitalicesti) nu mai spun nimic.

Deci nu, nu e doar la noi, informația vă ajută, frica nu… Sănătate.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *