Jurnal de pandemie. 26 martie. Am citit date despre tine si nu-mi esti duşman. Sa nu-mi fi nici tu!
S-a mai încălzit puțin, ieri si alaltaieri dimineata, erau sub zero grade și-un vânt care m-a înghețat până la serviciu.
Astazi, mi-am amintit c-am văzut un liliac. Cu vreo 3 săptămâni inainte să izbucneasca epidemia si apoi pandemia. Eram c-o amică, își ținea bicicleta într-un fel de șopron și-am intrat cu ea. Ea s-a panicat ca Scooby Doo în desene, exact asa am facut si eu cu ani in urma, când mi-a intrat unul noaptea, pe geam, la hotel, in timp ce scriam pe laptop. Mintea mea a făcut imediat legătura cu acea etapa din viața mea. Atunci era să parașutăm pe geam, Hani fiind curajos nevoie mare. Acum, l-am prins, l-am băgat într-o cutie si… i-am dat drumul. Vorba vine. Era decedat saracul. Dar ne-a indus in eroare faptul că-n rigor mortis isi intepenise ghearele pe un săculeț.
Natura ne trimite mereu semnale. Dar pari cam dus cu luntrea dacă zici asta. Plus că cin să aibă vreme, in fuga si-n graba de-a ne trăi viața (incotro fugim??) să mai observe natura si nevoile si indicatiile ei?
Ne temem de ceea ce nu cunoastem.
Am intrat într-o familie de musulmani cu toate conceptiile si judecatile mele gresite: ca au mai multe neveste, ca se poarta urat cu ele, ca Allah nu e Dumnezeu, că sunt niște extratereștri pe langa noi, românii. Ca femeile sunt obligate sa poarte batic si ca se poarta urat cu ele. În 2 ani, eram resetata, updatata cu aproape tot ce inseamna si ce nu înseamna – să fii musulman. Diferente minore. Derapaje? Ca la noi în sânul credinciosilor. Intr-adevar mentalul colectiv al musulmanului e diferit, zestrea străbunilor, toate alea care nu ies la suprafață. De acolo, au apărut diferențele si divergențele. Nu de la religie.
Astazi, am văzut iar soarele ridicandu-se dimineata dintre copaci. Un glob galben, deranjant dacă-l privești insistent, din care ieșeau fire, funii de copaci atârtați parcă-n cer, rupți de câteva raze. Despre Soare, stiu doar ca e o stea care face posibila viața pe Pamant. O stea mai specială.
Strada e pustie azi, mă întalnesc cu un singur om pe drum. Oamenii din oras au luat în serios măsurile mai drastice care s-au impus. Uitându-mă la drum, întipărit pe retină-mi rămâne globul strălucitor cu bucăți de crengi în el, de parcă ar fi ieșit la plimbare-n pădure, chiar în orașulăsta uitat de lume.
Si mă tot gândesc cu ce seamănă… e ceva ce nu cunosc, dar l-am văzut.
Deschid mailul si din greșeala apas pe altceva. Apare o poză cu o minge ciudată, perfect rotundă, boțită si motroșită, ca un câmp sterp după bătălie. E gri. Flori roșii, crosetate ies din interiorul ei. Atat de perfecte de parcă ar fi fost create artistic, pictate după un model. Între ele, doar câmp de resturi, si insist pe cel mai neplăcut gri pe care l-am văzut. Mă opresc acolo uimită,
Sunt pozele cu Covid 9 dar nu o mai observasem pe cea de la CDC (Center for Disease and Prevention)
Vreau să studiez dușmanul ascuns, vreau să știu. Imaginea e impresionantă.
De ce n-am citit pana acum despre el, doar e a doua catastrofa cu care ne-am confruntat de când fu explozia de la Cernobâl.
Cu cât stii mai multe date corecte și informatii despre ceva ce-ti provoacă frica, cu atât se diminuează potența ei asupra ta.
Ce sunt coronavirusurile?
– virusuri foarte raspandite în natura, au spicule cu aspect de coroana solară (!!) de aici si denumirea – corona. Produc la om si la pasari diverse forme de infectii respiratorii si gastroenterite. Usoare, grave sau care trec nebăgate-n seamă
Uite, rinofaringitele, cele mai banale sau comune infectii la un om sunt provocate de rinovirusuri. Coronavirusurile sunt al doilea grup viral care fac asta, după rinovirusuri!
Dar ce este CoVid 19, îl știau epidemiologii până acum? Un virus e viu pana la urmă?
Nu. Nici acum nu au reușit să dezlege pliurile gri si încurcate ale acestui virus – din aceeași categorie de coronavirusuri, dar nemaintalnit pana acum! L-au numit initial virusul Wuhan pentru ca a aparut in oraselul-port chinezesc cu acelasi nume.
Nu, nu e viu după criterii biologice. E un ADN, o spirala, un cod genetic incapsulat intr-o proteină, care patrunde-n celula vie si-i inlocuieste informatia genetica, adică pur si simplu, o distruge pe cea sanatoasă ca să isi facă o căsuță personala.
– virusul nu e viu pentru că nu e o celulă. Nu are un metabolism propriu. Nu exista respiratie celulară. Nu creste si nu se dezvoltă, el există doar. Nu se stie exact cat rezista-exista, depinde de condiții, fata de o celula vie, care are o durata de viața. Nu răspunde la stimuli. Este inert, inactiv. O celulă se reproduce, virusul are nevoie de o gazdă, de unul singur, el doar… Există.
Covid 19 Nu este echivalent cu o gripă si nici asemănător – desi virusul poate provoca sindrom acut respirator sever
sursa ( Tedros Ghebreyesus director World health Organization )
– gripele sezoniere sunt provocate de tulpini de virus gripal. Covid 19 e produs de o singura tulpină, cu care noi nu am mai intrat pana acum in contact. Gripa a avut cam 2000 de ani să ne tot învete sistemul imunitar diverse trucuri. Cu Covid 19, organismul uman nu a mai avut de-a face. Se presupune (doar se presupune) ca ar fi fost transmisă, tulpina asta noua de corona, de la lilieci
– simptomele sunt diferite, chiar daca aparent pot fi si confundate.
– rata de mortalitate la Covid 19 este de 3,4% fata de gripa sezoniera de 0,1% (oaw!!)
( Tedros Ghebreyesus director World health Organization )
Ce ne face?
– odata legat de celula gazdă, prin acele mici protuberanțe, pur si simplu sparge informatia genetică a celulei si o înlocuieste cu propriul cod, adica e ca si cum un hacker ți-ar devasta site-ul si ar pune acolo ce doreste el.
– iata si vestea bună. Odata ce ne-a atacat, leucocitele, soldățeii nostri din sânge merg la fata locului si trec la atac, incercand sa distruga virusul. Ele il recunosc ca pe un inamic si lupta incepe. Aici e nevoia unui sistem imunitar capabil să lupte.
(dupa cat am citit deja, nu inteleg de ce cei care s-au autocarantinat sau izolatii pot iesi din casa dupa 14 zile fara nicio testare prealabil! Make no sense! Cum vor folosi oare romanii pana la urma testerele si pe cine?
Notiță: NU vă speriati de oamenii care strănută, NU e un simptom întalnit in Covid 19, luna martie aprilie e luna alergiilor de sezon si cam tot a treia persoana prezinta acum lacrimare, tuse usoara, stranut, mancarimi ale nasului, ii curge nasul apa, apa, numai că deja oamenii nu mai spun, că se tem să nu îi audă-vadă vecinu si să sunte la DSP, unde oricum, n-are nimeni treaba cu ei J
Cum se ia.
Ati citit din 1000 de surse, de-aia stati acasa cat puteti. E al dracului de virulent si cei mai periculosi sunt purtatorii asimptomatici si care habar n-au ca-l poarta.
Experții estimează că fiecare bolnav de COVID-19 infectează alte 2, 3 persoane. Foarte contagios, se transmite prin respiratie.
Asta arata o rată de reproducere de până la 2 ori mai mare decât în cazul gripei sezoniere, la care infectarea este de obicei de 1,3 persoane pentru fiecare pacient.
- Un bolnav poate sa stranute intr-o incapere inchisa si tu intri la 2 ore dupa el. Poti lua virusul care poate (nu e obligatoriu dar Poate) ramane in aer pana la 3 ore
- E viabil 2-3 zile pe plastic, pe suprafete inoxidabile. Acu, ca suntem @experti in virus, intelegeti ca proteina acolo pur si simplu sta acolo, pe o suprafata si voi, atingeti suprafata, ramane pe mana dv, duceti mana la fata fara sa vreti- facem asta de multe ori intr-o ora- si de aceea e esential sa ne dezinfectam atat de des. Si sa dezinfectam suprafetele, mai ales cele cu care vin in contact mai multe persoane.
Sursa> Med.Rvix.org , Cold Spring Harbor Laboratory
Acum, ca ne-am cunoscut putin, mă uit la poza cu el mai ingaduitoare. De ce ai venit?
Inspre casa, văd c’au inflorit magnoliile, intr-o curte in care, pana acum nu le-am vazut niciodata. Trec zilnic pe aici…
M-am apropiat vrand nevrând de oameni care pâna acum nu ma placeau sau poate nici eu nu-i acceptam pe ei. Îi văd in alta lumina. Ne-am apropiat online. Vorbim frumos. Asta creste stima de sine, pentru fiecare
Nu mi-am pus căstil. Păsările ciripesc atat de puternic si frumos – pana acum auzeam numai croncanit de ciori.
Intru în casă îmi scot masca, ma dezinfectez pe hol, las pe scaunul de la intrare hainele, papucii, ca de obicei.
Bine, Covid 19, te-am văzut, stiu cum arati si nu te consider dusmanul meu. Nu mai mult decat expunerea la soare ar putea să crească riscul de melanom la o persoana predispusa. Hai să-ţi spun sincer. N-am nimic cu tine, nu mă mai intereseaza de ce ai venit. Nu te lega de noi, de familia mea, daca o sa treci prin noi, treci ca razele soarelui, ca si cand n-am fi stiut niciodata c-ai existat.
Am citit si studiul acela din Islanda. Stiu ca poti sa treci, fara sa strici… musuroiul de furnici
„Poate că cel mai interesant aspect al studiului – și totodată îngrijorător – este acela că jumătate dintre persoanele testate pozitiv erau asimptomatice.
As vrea sa se dea amenzi mai mari pentru cei care chiar isi bat joc de militari sau politisti. Imi plimb pestele. Imi plimb sarpele =ala din chiloti. 1000 lei_ Serios? Daca erau 4000 lei sau dosar penal pun pariu că-ti dezinfectezi si sarpele cu spirt daca asa ti se spune.
Pentru ca, pana una alta, chiar au fost respectuosi si isi fac treaba asa cum pot fortele de ordine. De ce sa.i zadarnicesti?