Cum e o relație cu un (covert) narcisist

Cum e o relație cu un (covert) narcisist -traduceri de pe site-uri cu un anume profil

Despre NPD aici https://www.healthline.com/health/covert-narcissist

Disclaimer: toți suntem narcisiști macar o data în viață. Însă NPD este cu totul altceva.

Erin:

@dacă studiezi luni întregi, afli că sunt 2 tipuri de personaje NPD. Dacă trăiești cu un narcisist silențios, pasiv agresiv iată ce afli: (oricum, după ce ai trăit doi ani cu el vei studia ca să te poți vindeca)

 La început CN (cover narcissist) te va copleși cu atenția sa, cu dorința de a te ține în brațe și de a/ti fi aproape orice poveste de viață i-ai spune, cu o empatie aparentă el o va înțelege. Pare bărbatul din vis și sufletul tău pereche. E ca și cum ai fi găsit cea mai sinceră persoană din lumea asta.

În această perioadă care de obicei durează câteva luni – sau săptămani daca ai noroc- va colecta date despre tine, va vorbi destul de puțin despre el, va dori să îți asculte și.ți va împărtăși opiniile și impresiile. De fapt este perioada de cautare a punctelor slabe si a vulnerabilitătilor tale.

Cand vei întreba despre el, raspunde lacunar, lucrurile sunt povestite asa cum le percepe el, nu prea rămane loc de a doua opinie. Tot ce spune CN este un Fapt. Detalii despre el? Sau o perioadă a vieții lui? _replica: nu îmi amintesc_

Va mima ceea ce spui-crezi-faci tu și va fi absolut aprobator ca și cum se regăsește – copiază perfect dorințele și așteptările.

Va folosi legătura sexuală și va crea una spirituală în jurul cărora va gravita relația voastră. A ta. El nu e implicat într-o relație, doar că tu nu știi încă. Flatare masivă. Arăti extraordinar, esti femeia viselor si nu iti poti da tu seama cat de norocos e că te-a găsit. Așa e. (spune Erin mai departe _ Eu mi-am dat seama după primele 10 ședințe de terapie în grup cât de norocoasă am fost că am reușit să plec. Pentru că de langă CN, nu vrei să pleci. Nu vezi lucruri din afară, le vezi printr-un geam aburit)

După ce te are, adică te-a caștigat, ești în plasa lui. Încep să apară adevăratele nuanțe ale relației. Comportamentul Jekyll și Hyde manifestat în fata ochilor tai:

 • Semne frecvente de plictiseală în prezența ta, un gol pe care numai tu îl poți percepe și un musafir nu.
 • Intimitatea începe să se schimbe și aproape să dispară și nu spui nimic de rușine. De fapt începe să evite contactul fizic și poveștile voastre în doi. O banală cafea împreună sau construirea unei rutini plăcute, a voastră – nu va exista așa ceva. Începi să te simți adeseori invizibilă și nu înțelegi de ce.
 • Dacă îi spui te iubesc, te poți aștepta la frazele: simt același lucru pentru tine sau Mă bucur atat de mult să aud că spui asta sau Și eu mi-am dorit pe cineva ca tine. Vei simți ceva mecanic, robotic în reacțiile lui la sentimentele tale. Oricum, și asta o s-o dai la o parte de rusinea de a ti exprima sentimentele. Și nu vrei să-l rănești.
 • Foarte rar îți va spune că te iubește sau că i-ai lipsit, că îi e dor de tine folosind cuvintele lui sau o situație oarecare. Și o să te întrebi de ce. Și vei munci mai mult ca să-i faci pe plac. Liniștea ta se va transforma încet în lipsă de energie.
 • Încep să apară discordanțe în poveștile lor de viață. Ca să spui adevărul îți trebuie curaj dar pentru un lanț de minciuni ai nevoie de o memorie de elefant.
 • Flatează și caută atenția altor persoane în secret sau pe la spatele tau (another supply) pentru că se plictisesc repede. Parcă nu mai au energie pentru tine ți cumva, te fac să simți că tu ai fi sursa acestei lipse de energie.
 • Negare dacă îi confrunți, ești sensibilă, geloasă și faci din țîntar armăsar.
 • Jigniri subtile la început. Complimente cu dublu sens.
 • Vei căuta o logică în ceea ce se întampla între voi dar relația cu CN nu are asa ceva, sunt maeștri manipulării și cu cât încerci mai mult să prinzi iepurele, cu atat te afunzi în gaura lui Alice și apare nesiguranța, teama de eșec pe mai multe planuri, senzația că ești dată la o parte.
 • Niciodată (!) nu îți vor acorda toată atenția și nu le va păsa de durerea ta, Exagerezi – e replica.
 • Vor promite lucruri pe care nu le vor duce la capăt și vor uita (de cele mai multe ori intentionat) ce e important pentru tine si eventual i-ai rugat să facă.
 • Te vei intreba mereu de ce e asa conservativ si pare că ascunde atatea lucruri, ce poate fi atat de important în lumea asta? De fapt, totul îi aparține lui – familia, telefonul, banii, invitațiile sunt pentru si despre el și mai ales atenția altor persoane.
 • Vor trișa. Mereu. În relație sau legat de alte aspecte. Chiar dacă ești foarte permisivă, vor face lucruri la care nu te aștepti. Dacă dorești să vorbești despre asta, vor dispărea. Dar te vor lăsa să întelegi că numai tu esti de vină că s-a ajuns la asta. E de obicei ultimul semn. Vanish. Ca și cum tu nu ai fi existat niciodată, asta e de obicei ieșirea teatrală din scenă a narcisistului covert.
 • Vor dispărea cu orele și nu/ti vor răspunde la mesaje sau la telefon
 • Abuzul emoțional continuu – pana si prin complimente false, este atat de subtil încat încrederea în tine și simțul umorului îți vor dispărea  destul de repede și te vei întreba singură ce ai făcut greșit. Pentru că el NU poate greși.
 • În fața celorlalti s-ar putea să fie foarte raționali și fac să pară că totul e ok cînd tu te simți ca în carusel după o ciorbă grasă. La propriu, stomacul și intestinele vor da semne că ceva nu este în regulă, corpul întotdeauna răspunde la abuz, mintea ta îi va găsi scuze. Amintește-ti ca si cand te-a facut să te îndragostesti aveai senzația ca ceva îți apasă stomacul și nu erau fluturi. Ca să nu strici ceva, erai mereu în gardă, acum ești gardianul de serviciu.
 • Tu ești de vină. Întarzii mult, bei prea mult, abuzezi de timpul cuiva, ești egoistă și nu te-ai gandit cum se simte el, ești rece, mereu cicălitoare, crudă și chiar răutăcioasă

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *