Mi-e frică să merg la medicul ginecolog după 40 de ani! Ce e HPV?

Deși nu mai am disponibilitatea să scriu, mi-e dor de subiectele medicale, împart cu voi ce mai aflu

După 40 de ani și desfacerea (cel puțin a unuia) oului Kinder, interfața subiecte tabu femeiești și vizita la medicul O.B. -termenul englezesc- se schimbă.  Prima dată se schimbă în creierul nostru și apar mici monstruleți. Să fac o anamneză:

Simptomatologie:

  • uite-așa dureri uneori aprige alteori ușoare (dispar cu no spa) de parcă nici nu știi de unde s-ar trage, ba poate mici înțepături înspre ovare,
  • eventual o dată sau de două ori sângerări între menstruații,
  • senzații de balonare și durere de burtă – care nu știi de unde provin că tu ești fan Stern – revista aia nemțească și mănânci numai rostopască, roșii de grădină plus semințe și curmale.

Pe psihic, vizita din cauza fricii se amână și mai mult.

De când am născut n-am mai trecut pragul de la praxisul medicului meu obstetrician. Recunosc cu rușine dar frica era prima –  ba ai o mama cu antecedente neoplazice și e bine dac-o mai ai, un prieten bun are cancer și mătușa a trecut prin asta și-ai mai auzit că se face și la căței. Pfuuuui. Am citit undeva că dacă iei 4 femei sănătoase laolaltă, ar rezulta dintr-un studiu că una dintre ele va dezvolta un cancer într-o zi. Și aia poți fi tu.

Dacă te prefaci că nu ai timp parcă e mai comodă scuza.

Rușinea nu mai e, e corpul tău, ai în principiu aceleași dotări de la mama natură,  ai priceput că pentru medic fiecare organ din anatomia ta este ceva asemanator cu piesele de la autovehicul pentru un mecanic.

Eu mă gândeam la un moment dat, după ce niște simptome  m-au înfricat și mai mult – că dacă mă duc, poate-mi spune că am cancer și voi muri și copilul rămâne singur pe lume punct

Ce s-a întâmplat de fapt.

În ultimii 5 ani n-am fost perfect sănătoasă pentru că e absolut plictisitor la bibilică. Dar nu m-am dus la medic. La medic e ca la tehnicianul auto sau ce-o fi acela de la RAR, sigur îți găsește ceva! Eram mult prea implicată și funcționam bine deși știam cât de important e să previi și să faci screeninguri! Am simțit deja atâtea neoplasme pe la cunoscuți și-n jur că mă temeam mai mult decât de Covid. Dar nu m-am dus nici la reumatolog, nici la ORL, nici la internist. Doar la pediatru.

Acum vestea bună: toti cunoscuții mei apropiați s-au tratat, trăiesc, sunt bine merci!

Și într-o dimineață m-am prezentat vinovată la medicul ginecolog. Aveam simptome și sindroame de-alea de boli grave închipuite.

Învinge frica, e așa de bine după ce afli că ai doar o infecție sau o inflamație!

Apoi, pentru că noi n-am prins varsta vaccinării HPV, medicul ți-ar putea recomanda – si preleva- o probă. O să afli peste o lună dacă ai sau nu virusul HPV, pe acela vinovat de producerea cancerelor. Adică, din ce am înțeles eu, aproape că nu există cancer genital în care să nu fie implicat și acest virus  DAR poți avea virusul și să nu faci niciodată cancer!

Despre HPV:

  • peste 50% dintre adulții activi sexual se vor infecta o dată în viață cu HPV
  • asta duce automat la idea că ei ar fi infectati cu Human Papilloma Virus! Ei bine, NU! Din câte știu, bărbații doar transmit, sunt ca țânțarii îia ce dau febră galbenă, știți? No offence. Dar femeia, offf, femeia! Virusul poate pur si simplu să dispară într-un an, doi. Există mai multe tipuri de HPV și două dintre ele duc aproape invariabil către leziuni maligne dacă nu sunt descoperite la timp și tratate.
  • Dacă testul HPV iese pozitiv trebuie să mă pregătesc de chimioterapie? Nu. Se face un Papanicolau – cea mai bună și recomandată metodă de screening și se urmărește îndeaproape cam 5 ani. Adică, în loc să faci testul Papanicolau o data pe an, tu îl faci cam de 3-4 ori, să poti preveni din timp vreun dezastru.
  • Vestea bună: Dacă testul HPV iese pozitiv dar testul Papanicolau e în limitele acceptate de vârstă, kinderi și diviziuni celulare, n-ai grijă! iar virusul HPV ar putea să dispară pur si simplu până anul viitor! Cool, nu?
  • Dacă testul HPV iese pozitiv și tastul Papanicolau indică modificări care nu sunt chiar normale, medicul ginecolog va face alte teste (poți face și genotiparea) ca să poată să trateze eventuale leziuni care încă NU au devenit canceroase. Adică celule modificate dar nu cancer!
  • Da, testul papanicolau poate arăta și rău, de aceea mai bine îl faci anual sau de două ori pe an. Dar vorbesc de HPV aici.
  • HPV nu e totuna cu herpesul genital!

Știu că după 40 de ani începem să pierdem oameni dragi sau pur si simplu cunoscuți. Ba un coleg, ba un unchi, ba un prieten bun. După ce mi s-a luat piatra de pe inimă și am înțeles că nu am ditamai tumora pe-acolo, am promis că merg mai des, indiferent de rezultat. 

E bine când veștile sunt bune și poți zâmbi dar să nu uităm că lucrurile rele nu se întâmplă mereu „altcuiva”. Toată lumea moare, numai eu nu, așa gândim fiecare numai că nu spunem, e șocant. Și nu ar trebui să fie, e o acceptare naturală pentru că așa, în fiecare dimineață poți zâmbi senin către cer și poți spune Mulțumesc!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *