Gustare raw vegană dulce acrișoară, rapidă și nutritivă
Uneori „nu mă ajung“ cu dulciurile și parcă după ce-am renunțat la țigări am descoperit că pot suferi lesnicios de poftă când vine vorba de ciocolată, budinci și chiar și linzerele din hipermarket îmi fac cu ochiul toate, pe rând. Lucru de altfel neplăcut în perioada în care drumurile și activitățile sociale sunt lipsite de dinamism iar mâncarea se poate transforma din necesitate în plăcere.
Nu am ținut diete decât în măsura în care am vrut să postesc sau să neutralizez toxinele și nicidecum la extrem, deraiatul pe orice idee și stil de viață mi se pare nesănătos pe termen lung și absolut inutil. Nu cred că trăiești mai mult dacă n-ai zile, nu cred că nu te îmbolnăvești și nici nu mă pot gândi că mi-aș duce traiul scobind pâinici din tărâțe ca să viețuiesc eventual mai mult. Pe de altă parte, pricep că trebuie să existe măcar formal persoane pentru care raw veganismul e un mod de vie ca să ne însuflețească pe noi, restul.
Insă alternativa vegană este de preferat pentru mine unei înfometări care mi-ar asigura perpetuu condiția de salcie la mal.
Astăzi în hipermarket mi-au stimulat apetitul și aparenta nesimțire niște linzere cu nuci pecan, tocmai pe când mă felicitam c-am străbătut jumătate depozitul cu papa fără să cumpăr inutilități calorice. Și-acum aseza o doamna în vitrine: linzerele cu pecan, foietajele cu mere și vanilie, croissantele calde ademenitoare și vreo 4 feluri de donutsuri, de-ncepuse să mă doară stomacul.
M-am îmbărbătat și am achizitionat următoarele alimente din care am gândit să-mi îndulcesc traiul până la Crăciun: hriscă, seminte de in nuci, alune diverse *macadamia, caju, sesam, goji e în plan (nu folosesc la mancare însă periodic iau o lingura de fructe uscate) înlocuitor de nucă (chiar și eu simt aportul intens oleaginos așa că atunci când o rețetă e cu 2 cani de nucă mai merge în loc o cană de faină de ovaz sau orz, nucile sunt foarte sățioase dar și scumpe, eu le pun în 2-3 feluri peste zi, mai ales toamna) avocado ( rar nimeresc un avocado moale) curmale, cacao și un blender oarecare.
Eram în căutarea unei rețete rapide și ușoare căci mă urzicau papilele pân se hidratau semințele și am găsit diverse sfaturi, de obicei aceleași dar bune pentru o motivare de câteva ore. Unul dintre sfaturi când vine vorba de mâncare vegana/crudă e: mestecă încet. Când mi s-au aplecat degețelele în reluare după gustările pregătite, îmi clănțăneau dinții de foame și-am stat așa câteva secunde, cu dumicatul între molari, gândindu-mă că-i la fel de util să-i spui unuia care molfăie cremă caramel: mestecă încet!
Un mare plus la gustările și în general la procedeurile cu alimente crude și vegetariene este împrejurarea în care nu te ții de retetă sau renunți la un aliment în favoarea altuia asemănător dar îți iese la final mâncărica. În special la dulciuri! Probabil că-n ziua în care o să prăjesc niște tagliatele de avocado pe tablia patului o să am o problemă cu baconu din alge marine. (apropo, daca ati încercat alge crude si le folosiți în mâncăruri spuneți-mi cum le preparați și de unde le cumpărați)
Gustare raw vegană dulce acrișoară, rapidă și nutritivă
Incropită pe colțul mesei cu putină imaginatie și elanul (re)începătorului.
Sătioasă-dulce-acrisoară, dacă sunteți gurmand și vreți să vă impresionati musafirii cu o garnitură langă carnea de vită sau friptura de soya (chiar merge in multe combinatii si pare c-ati pregatit ceva destul de sofisticat) gustarea cu kiwi, banana si morcovi merge la marea potriveală! În funcție de doriță poate fi mai dulce sau mai sărată, gustul este aromat și intens- vă veți da seama ce ingrediente să scoateți dacă pregătiti o garnitură și nu un desert. Respectiv cacaua și mierea de la final. Puneti totusi putina miere pe al doilea rand si apoi sare de Himalaya. Ca de asta e dulce-acră.
Da, eu folosesc miere când fac dulciuri raw dar puteți înlocui cu sirop de agave sau curmale hidratate. Daca locuiti in Iordania nu-i nevoie sa le hidratați, sunt moi si bune, la fel în Germania găseam în magazinele turcești. *salutari în departare, Magda.
Mâine i-am zis omului să facă pâine, acum îmi dau seama că era drăguț să-i menționez de care pâine, ca să nu mă sune din Billa să mă întrebe de care drojdie.
Necesarul de energie și dulce a fost astfel asigurat:
– jumătate fruct avocado moale pisat, o caniță de nuci tocate și ele (se pot hidrata înainte, de data asta nu le-am hidratat) o jumătate cană de înlocuitor de nucă (se poate pune faina de secara, orz, in, hriscă daca vreți) morcov razălit. După gust jumătate cană cu semințe raw de floarea soarelui.
Se amestecă toate și apoi, cu lingurița așezate pe fructul de kiwi. Pe margine se pot pava cu susan (mai ales daca pregatiti o garnitură). Jumătate din maglavais asezati pe fruct. Jumătate amestecati cu
Stratul doi: o banană bine coaptă, 1-2 linguri cacao (cacao raw, mie-mi place gustul intens de cacao), 2 linguri de miere. Sau o lingură de miere și puțină sare de Himalaya.
Asezați deasupra și ornati cu susan și morcov, c-arată mai Master Șef. Nu, nu la mine, eu am sărit peste încondeiat.
Încă un plus raw: dacă mie-mi iese orice rețetă, cei care gătiți aproape zilnic o să creați capodopere culinare raw vegane. Spor.
Rețete usoare cu arpacaș ? Fierte, da. Sau hidratate?
Hapi, ai trecut la raw? sora mea e raw -raw, numai cruditati si face niste bunatati… Incercam si noi,usor usor. mersi pentru reteta
Nu mă înfing în castronelul raw sută la sută dar îmi place, cand îmi aduc aminte mai încerc câte un desert. Cum să nu-mi placa, sunt gustoase, usoare pentru digestie si pot mânca teoretic destul de mult 🙂
Daca te duci in vreun Carrefour din ala mare, cauta baclavalele cu visine, sunt cele mai tari, mananc ca sparta de cand le-am descoperit! Eu nu pot sa fiu nici raw, nici vegana ca poftesc la prea multe. Acum, ca e post, poftesc la chestii cu soia. Dar uite, poti sa iei avocado si sa il mananci cu miere sau cu piure de castane de la Raureni, daca nu suporti gustul acela untos.
Arată bine bunătățile tale și- s și dulci acrișoare cam așa cum ne plac nouă cu toate că nu sîntem niște entuziaști ai curentelor nutriționale .Ca tonic și energizant în perioada toamnă- iarnă mai ales,noi mîncăm des stafide sau altele din grupul fructelor uscate (” ridate”).
Arpacașul amintește de colivă …
Eu fac supă de freekeh cu pui sau porumbel dar se poate face și fără mai ales în această perioadă.
Alge crude nu pentru că nu locuiesc în apropierea zonei de coastă 🙂
și educația pentru papilele gustative a căror receptori se mai revoltă așa din cînd în cînd mai ales dacă unii avem mai multe papile și simțim mai intens aromele…
si eu cochetez cu ideea, incet incet…o sa incerc si reteta aceasta! bina ca ai zis si de inlocuitor de nuca, ca nu-mi trecea prin cap!
N-am mancat niciodata avocado. De fapt… am cumparat o singura data si mi s-a parut gretos. Il losesem pentru salata, sa pun cubulete mici de avocado in ea, dar nu s-a dovedit a fi o idee tocmai inspirata. Intre timp, apropo de retete raw, m-a invatat ceva o tipa care e instructor de fitness si care m-a auzit ca as vrea sa mananc avocado dar nu stiu cum sa il fac mai… mancabil. Sa transform fructul intr-un piure, sa-l pun pe paine prajita, sa-l stropesc cu zeama de lamaie si apoi sa presar piper. Cica e o bunatate. N-am incercat inca, dar asta pentru ca uit mereu sa cumpar avocado. Insa abia astept sa probez pont-ul 😀