Eu si (arareori)raw-vegana mea personalitate
P.S Nu stiu de ce toti cei care comentati frecvent ati intrat la spam la postarea despre Sorin. O fi facut careva vraji?Nu moderez comentariile.
Cineva în familie are diabet. Iar eu sunt o entitate care functioneaza pe baza de zahar. Sunt înconjurata de infame zaharuri. Chiar acum în bucatarie șade plictisita o placinta cu dovleac. In cuptorul racit e o käseküchen, adica un fel de prajitura cu branza care-i de fapt quark.Un castronel cu budinca de ciocolata a ramas în frigider de ieri, nu stiu cine-a facut-o si de ce. Maltesele cred ca s-au topit în dulapior si sper din suflet ca dulceata de smochine are termenul de garantie trecut căci am s-o verific maine
Gândindu-mă că-n cativa ani pancreasul meu s-ar putea plictisi de atata dezmăț, am improvizat o prajitura raw vegan
Inainte s-o adaug la episodul 2 din sezonul 7 al Dr Grey i-am facut o poză.
Partea de jos pe care am putea-o numi blat:
- un avocado foarte copt . O jumătate de cană de seminte decojite, evident neprelucrate termic. Jumatate cană nucă de cocos, cam 100 gr. alune macinate (stiti plicurile alea de hazelnuts macinate? Le gasiti peste tot). 1 lingura de miere. Unii nu pun miere ci sirop de artar sau alt îndulcitor (natural )cu nume sofisticat.
Teoretic toate astea le puteti ameți cu mixerul sau în blender. Eu nu folosesc blenderul pentru cantități mici. Am tocat marunt avocado cu furculița, apoi cu o lingura de lemn le-am amestecat toate. Am pus blatul cât mai nivelat într-o forma mică de prăji.
Partea de sus: cremmy
- o banana coapta. 5-6 curmale. O cană de nucă macinată. 50 gr cacao. 1 lingurita miere (e suficienta!). Cam 100 gr migdale macinate sau caju macinate.
Cu ingredientele puteți jongla. Nu exista o măsură exactă.Curmalele trebuie sa le lasati o ora, doua la hidratat, în apă. Eu le cumpar de la un magazin turcesc si sunt moi, foarte putin prelucrate. Daca nu aveti migdale măcinate – puneți nuca , nu cred ca diferă gustul. Eu cumpar mereu pachețele de nuca , alune . migdale, cocos si caju. De data asta mi-am adus miez de nuca de acasa si l-am macinat. Mai bine zis l-am tocat marunt pentru ca îmi place sa simt nuca . Curmalele taiati-le marunt . Daca vreti senzatii tari, lasati si samburele.
Vreu sa va spun ca în mijloc, între cele doua fițosenii am pus visine din congelator. Am lasat chestia peste noapte în frigider sa se întărească.Si a functionat 😀
A fost…….delicioasa și m-a umplut de energie . De obicei mi-e somn dupa desert dar acum nu a fost cazul.
Mancati raw din cand în cand?
Hm..nu stiu daca iti amintesti dar fie ti-am povestit sau am postat/scris ceva legat de mancatul sanatos – gatitul crud – dar eu cred ca e sanatos si merita incercat. As vrea sa incerc cateva retete -poate incep cu a ta.O sa iti spun cum mi se par preparatele. Pofta mare si spor la: gatit, mancat si scris 🙂
Cassi – preparatele sunt foarte bune dar contrar afirmatiilor facute de catre unii raw vegani -necesita timp si cunostinte de gastronomie si 2-3 aparate acolo. Un blender bun, un aparat care dezhidrateaza (bine, le poti pune pe calorifer dar …..) etc.
Unele se lasa ore intregi la dezhidratat, hidratat, intarit, inmuiat, incoltit…..sau chiar de pe azi pemaine. Cu cantitatile te obisnuiesti in timp. Ti se face foame relativ repede, sunt satioase pe moment deoarece nu sunt carbohidrati complecsi care necesita ore pt metabolizare……………Dar trebuie sa rontai mereu ceva
Probabil ca te obisnuiesti cu timpul dar nu e usor si nici la indemana sa mananci exclusiv raw.
Probabil la fel de din când în când. 😆
Adică mai mănânc doar salată de crudități, mai sar o seară peste cină și ronțăi doar morcovi (ador morcovii), mai mănânc semințe și tărâțe… but warm food is my comfort food.
Semintele prajite nu intra in categoria asta 🙂
Păi nu mă refeream la semințe prăjite gen de floarea soarelui și bostan, că eu nu consum din alea.
Mă refer la semințe gen semințe de in, semințe de cânepă, etc.
Ok
In am mancat, il mai pun in diverse chestii la micul dejun dar nu pot sa il folosesc prea des pentru ca ..vezi tu….as merge prea des la toaleta.
Canepa unde gasesti si cum le mananci?
Ah, as putea sa cresc canepa in spatele casei 🙂
Mă duc la Plafar și au acolo înșirate pungile de diverse seminți și tărâțe și îmi aleg.
Puii mei… am băgat în mine de semințe de in și n-am avut nici pe naiba. 😆
sigur ca da… de ex… tort de morcovi… nu ma intreba cum se face… eu stiu doar sa mamanc…
tort de morcovi raw vegan? Ce bun trebuie sa fie……….se taie morcovii, se cladesc intr-un castronel si se dau la rece…..Cam asa ceva? :)))
nu… nu… nu… deloc asa…
se iese din casa…
se urca in masina
se sofeaza pana la magazinul de produse naturale
se alege tortul
se merge la casa..
se plateste
se iase din magazin
se ajunge la masina
apoi…daca nerabarea este mare…se consuma in masina… (ambalajul are si o furculita mica… cu care se poate servi tortul) daca nerabarea poate astepta… se serveste acasa… evident… dupa ce… ai uracat in masina.. ai sofat, salivand, pana acasa… ai deschiat usa… ai intrat in casa…
Magazin de produse naturale cu tort? Fericitule.Noi abia daca gasim seminte de toate felurile.
pai… vezi ce insemna sa stii toate felurile de seminte??? nu le gasesti… eu care stiu daor vreo 30 sau 40 acolo… le gasesc in magazin…
poate voi face o data poze in astfel de magazin… eu m-a minunez mereu cand merg acolo… de cate feluri de produse sunt expuse… si mancare gata pregatita… si un raion cu impresionant de multe leacuri din plante…
30-40 de seminte? Glumesti.
Fara dictionar nu stiu nici 5 😀
Sa faci poze daca o sa ai ocazia 🙂
Morcovi este cea mai mancare buna
Amestecati cu banane. Cresc acuitatea vizuala
chiar ieri ma luminam in ceea ce priveste principiile alimentatiei raw. si iata cum aflai eu ca virgula combinatia seminte/nuci + fructe(gen curmale, smochine, stafide etc) + miere/sirop de agave/stevia – it’s a big no no. rezulta deci ca majoritatea ingredientelor din retetele de deserturi raw is cam fara cap combinate. evident, la tine nu e nici o problema – ca doar esti sportiva :))
am tras eu concluzia, dupa cateva ore de studiu (mda, si eu m-am mirat), ca de fapt (cel putin la noi) nimeni nu stie mare lucru, si se cam contrazic singuri singurei. ba-s bune toate frunzele, ba nu chair toate….unii mananca si cereale, altii se pazesc ca dracul de tamaie- in principiu noi, ca sa fim sanatosi, ar trebui sa ne hranim cu chestii care nu provin din culturi artficiale – cum sunt, cica, cerealele . am citit un articol care semana putin a a teorie conspirationala, cum ca de fapt organismul nostru nu e construit ca sa fie alimentat cu cereale, si ca de fapt acestea stau la baza intolerantelor alimentare de tot felul, si al sindromului de colon iritabil – daca am retinut corect).
ce fac eu de cateva saptamani, e sa inlocuiesc micul dejun cu un smoothie de fructe in amestec cu goji si apa, sa nu mai mananc carne, produse din carne, lactate din supermarketuri, si sa sper ca as putea vreodata , sa mananc si raw, altceva in afara de salate.
azi dimineata, inainte sa te citesc, am mancat o pasta ciudata din seminte de floarea soarelui, pe post de pate (cu ceva ceapa, rosii, si zeama de lamaie) pe “paine” facuta tot din seminte si uscata pe calorifer. macar am incercat :))))
tot dimineata, m-am uitat in frigider, si am vazut ca , progresiv, s-a cam umplut de seminte, zici ca am papagali. si m-a apucat asa o jale, ca e un frig total afara, altfel as fi plesnit urgent niste cartofi prajiti – ca tot mananc si din astia din an in Paste.
nu neg ca am avut si cateva surprize placute (gen supa crema de ciuperci cu caju, pate din avocado cu masline). dar ma cam oboseste ceata asta totala, plus continua intrebare “dar eu ce dracu’ mananc maine?”, asa ca probabil o sa o las mai moale – rome wasn’t built in a day, they say :)))), si o sa ma abtin in continuare de la c****urile de supermarket, si o sa merg pe un amestec de vegetarian + raw.
pfu, ca m-am lungit :))
Leti, iti tin pumnii. Uite ce cred eu : viata e un amestec de aluat ADN si imprejurari pur ….omenesti. Nu “esti ceea ce mananci” asa cum tembel am vazut insirat pana si la case mari :). Am cunoscut oameni care s-au alimentat normal, au mancat porc, vita, lapte, rantasuri o viata intreaga. Au fumat, au baut cate-un paharel. Si-au trecut de 80.
Am auzit si citit (nu am cunoscut personal) despre vegetarieni care au facut cancer si-au crapat. Viata se joaca cu noi. Nu o putem controla, doar ameliora, ca pe o boala……….
In plus studiile randomizate au aratat ca vegetarienii nu sunt mai feriti de cancer in general sau mai ocoliti de bolile sistemice ci sunt mai protejati de ANUMITE tipuri de cancer si ANUMITE boli sistemice. Acum , fiecare hotaraste pentru sine daca merita sa hidrateze seminte o viata intreaga si sa razaleasca morcovi.
Eu sunt o persoana total imprastiata si dezordonata. Cel mult as putea adopta o dieta macrobiotica dar ma “misc” atat de mult incat e imposibil sa am acces la un singur tip de mancare…………
Parerea mea (documentata sau nu…….) despre papa veggie am scris-o aici
http://hapi2233.wordpress.com/2011/02/10/dieta-raw-vegana-adica-fara-produse-animale-si-fara-alimente-procesate-termic-vindeca-diabetul-si-cancerul-da-mai-ales-in-filme/
Ai o sursa la tara de unde iti iei laptele sau renunti de tot?
Am citit si parerea ta despre dieta raw- vegana. Si comentariile de acolo :)))))))) Bai, tampiti is unii. Nu zic nu, si eu incerc sa conving oamenii de niste chestii probate de mine (gen “renunta la balsamul nivea ca poti sa iti faci si tu din 3 linguri de ulei si una de ceara si un pic de vitamina E – clar mai sanatos si mai ieftin). Dar daca omul zice “pas” si-i da inainte cu chimicala (care intre noi fie vorba, mi-a afectat o data destul de serios botul de angelina) , il las in pace, nu ma apuc sa il fac in toate felurile :)))
Revenind, lapte si in general legume and shit incerc sa iau din piete sau pur si simplu de la marginea drumului ( cred ca in Mordor nu se practica asa ceva, though). Ca trebuie si in piata sa casti ochii, ca de fapt supermarketu’ ii in voga si pe-acolo, si aia e drept. Dar daca mai ai si colegi cu rude pe la tara….there ya go :))
Pe mine ma interesa varianta raw- vegana de pe pozitia de fraier care mananca, chiar daca citeste etichetele, toate rahaturile pe care mai-marii tarii i le baga pe gat. Fortat. Ma cam lasa rece mirajul traiului pana la 100 de ani.Traiesc intr-un cartier majoritar de babalaci, si crede-ma ca am vazut suficient incat sa nu-mi trebuiasca prea multi ani.
Iata cel mai recent exemplu peste care am dat :
http://saccsiv.wordpress.com/2010/12/18/e-oficial-iaurturile-danone-nu-imbunatatesc-tranzitul-intestinal-si-nu-intaresc-sistemul-imunitar-intrebare-de-ce-producatorul-introduce-in-iaurturi-bacterii-din-flora-vaginala-si-rectala/
Cat despre carne…cred ca ai vazut “From farm to fridge”. Sau poate nu? 🙂
Uite, eu pentru fiecare teorie medicala studiez si “cealalta parte” Observ de multe ori ca adevarul e la mijloc. Cat despre bacteriile din iaurt , sunt periculoase in masura in care si propriile noastre celule pot fi – cauzand boli autoimune, Apropo, mie imi place foarte mult iaurtul probiotic, nu conteaza de la ce firma e 🙂
Cat despre cei care au comentat……..eu am avut cateva argumente pentru teoriile expuse. Ei s-au racorit scriind ca-s proasta. De parca ar conta ce cred ei despre Hapi
Este si aici piata. Dar nu esti sigur ca laptele provine de la un producator care are 3 vaci sau o ferma cu 80………..Ma simt mult mai in siguranta cand cumpar din Ro
Mi s-a intamplat si acolo sa se strice dupa prima fierbere, nefiind proaspat……..
soțul meu, care este vegetarian de 16 ani și copilul meu, care-i urmează exemplul, de 12, au o pasiune pentru dieta de felul acesta și mai încearcă din când în când câte o rețetă. evident, când nu sunt eu acasă, în rest folosind hrana preparată de subsemnata la foc, mai mare sau mai mic.
în general, ei pregătesc felul 1 sau 2 așa, desertul, fiind evident, din cel cu multe prelucrări termice și zahăr în exces, mergând pe principiul dacă nu ne omoară primele două feluri, de ce să ne țină în viață și-al treilea… 🙂
principiul meu e mai ucigaș: dacă tot mă omoară desertul, de ce să mă apere primele două feluri?
zile frumoase.
Cred ca e mai usor si mai echilibrat sa fii vegetarian decat raw vegan. Raw vegan insemnand (in optiunea mea – pentru ca Leti a descoperit ca sunt multe “tipuri” de rawisti:)) sa nu gatesti termic absolut nimic. Sa mananci numai alimente care provin din natura.
tocmai am dat gata o punga de croissante din alea infecte, 7 zile. cat se poate de raw, ca nu le-am prajit :)))))
Croissante raw vegan? Really? (aaaa, acu pricepui 7 DAYS u mean :)))) Da, acelea s RAW 100%
Leti, ar trebui sa scrii din experienta ta vegana pe blog………..
NU!
Iar faptul ca, ocazional, maninc niste morcovi, varza, salata de cruditati, fructe, asta nu inseamna ca maninc raw sau ca sint vegetarian, ci pur si simplu ca maninc variat. Prepararea termica a hranei este esentiala, a evoluat omul, indepartindu-l de regnul animal.
Subscriu la evolutie dar as manca 50% raw daca as avea timp si…chef 🙂
exact! nu maninc in primul rind din lipsa de timp si inspiratie de a gati “raw” …
Da. Am observat ca multe seminte , cereale, etc trebuie hidratate. Apoi pasta trebuie lasata la frigider. Unele trebuie dezhidratate.
Sa nu mai vorbim de macinate, cocolosite, etc
Eu chiar deloc! dar îmi place în schimb să mă răsfăţ (că şi eu funcţionez… pe bază de dulce) cu chec cu cacao şi ciocolată, ori cu tablete de ciocolată cu mentă. Sau cu vreo amandină-savarină-ce găsesc mai la repezeală, când mi se face poftă. Dar am zile când simt nevoia de fructe, şi atunci ori rod câteva mere, ori termin un kil de struguri.
Ei, cand te agati de mere si struguri inseamna ca esti raw vegan 🙂
Eu zic ca sar peste deserturi. Nu ca n-as avea voie sa mananc, dar ma ambitionez sa nu o fac. Amandinele sunt favoritele mele, dar si ceea ce ai facut tu cred ca are un gust angelic. O pot simti numai din priviri.
🙂 pofta buna.
Poate ca dulciurile raw ar fi indicate pentru tine. Contin zaharuri simple si sunt metabolizate rapid……….