Paris- Champs Elisee . Taxe parcare,cumparaturi, cazare

Champs Elisee este în primul rând o stradă. Un bulevard lung si lat, renumit pentru magazinele marilor case de moda, saloanele de fitze, cazinourile, restaurantele si bouticurile sale. Este una dintre cele mai scumpe locatii din Europa (nu stiu daca din lume, Wikipedia asa zice). Si daca esti suficient de bou, pardon bogat am vrut sa zic, poti cheltui acolo o gramada de bani. Un bilet la LIDO costa intre 90 si 300 euro. Depinde de……meniu

Ieri la casele marilor designeri se stătea la coadă. M-am uitat ca zebra la semafor sa pricep de ce stau oamenii la coada la Vuitoane. Ma uitai la vitrine, la maimuțache ăia de păzeau ușa, la celebrele geamantane LV , la preturi si m-am întrebat: ce platesc oamenii aia? Niste genti de piele? Niste papuci de lac? O semnatura? Un simbol?

Eu nu va sfatuiesc sa faceti cumparaturi pe Champs Elisee decat daca efectiv nu puteti rezista tentatiei. Gasitit aici: H&M, Zara, Promod, United Colour of Benetton, Naf Naf, Morgan, unde preturile sunt ok. Oricum mai scumpe decat în alta parte. Pentru shopping în Paris recomand mallul Les Quatre Temps situat la capatul liniei de metrou 1 – zona La Defence. Din Champs Elisee aveti linie directa si în 25 min sunteti acolo.In orice sezon, gasiti magazine cu reduceri. Reduceri sunt la Mango, Bata (au un magazin imens!!! cu modele pe care nu le-am vazut in alta parte), C&A, H&M. Identic cu Quatre Temps ar mai fi galeriile din Les Halles.  Galeriile La Fayette la fel de scumpe ca magazinele din Champs Elisee

Daca mergeti cu masina în Champs Elisee si vreti sa parcati undeva în apropiere si gasiti loc , e maaare noroc. Cel putin asa o sa credeti pana aflati ca se plateste numai cu o cartela speciala cumparata de la un magazin care vinde Tabac . Cea mai ieftina cartela costa 15 euro- si va ajunge pt 4 ore de parcare.

In Champs sunt parcari subterane. Mergeti la George V , veti plati 3, 60 euro pe ora. Dar la fiecare 10 minute trecute peste o ora vi se numara o unitate intreaga. Nu exista jumatati de masura 🙂

Daca nimeriti într-o parcare privata, plătiți 5 euro pe ora si trebuie sa lasati cheile la portar ca sa o parcheze el. O mare tampenie.Daca eu am hașiș în mașină și mi-l topește valetu cela?

Unde mâncati în Champs? Restaurantul George V e acceptabil ca pret comparabil cu celelalte. O cafea costa 6-7 euro sau mai mult, o sticla de vin trece de 20 de euro, la o masa normala în 2 ajungeti la 100 si evident ca puteti sa depasiti cu brio. Mergeti la George V numai daca sunteti în luna de miere si vreti sa va faceti poze frumoase înauntru. De prisos sa va spun ca o sa stati cam inghesuiti si ca o sa auziti tot ce vorbesc vecinii dar daca sunteti suficient de beat n-o să vă pese.

Exista Mc Donald, Quick si Paul. Puteti lua sandwichuri, meniuri , salate , gustari la preturi normale . Cand spun pret normal, fiti siguri ca e oricum mai scump decat în alte zone.

Un meniu la Quick costa cam 10-12 euro

O cafea între 6 si 10 sau chiar 12 euro , depinde ce locatie alegi

Un sandwich la Paul 6-7 euro

O tartina dupa care eu ma dau in vant „Flan natur“ 2,80

O apa la jumate 1, 20 -2 euro

Si imediat ce iesiti de pe champs o sa gasiti diverse restaurante cu autoservire , mult mai accesibile si foarte bine aprovizionate. Plimbati-vă , beti o cafea dar mancati în alta parte daca nu va place fast foodul.

Cat despre cazare, sugerez Ibis. E un hotel de (3 stele cred) curatel si cu preturi decente. In centru puteti plati în weekend pana la 89-100 de euro în timp ce la periferia parisului gasiti acelasi hotel la 40-70. Patruzeci – exista sansa sa gasiti pe internet la pretul asta. Micul dejun este extra si costa 8, 50 de persoana. Aveti si internet Wi Fi .

Conexiunile pentru centru sunt foarte bune cu RER apoi Metro – în maxim o ora ajungeti în orice punct. Asa ca nu prea merita sa va stresati la volan. Se conduce nebuneste, o combinatie între haosul din Cairo si zapaceala din Romania.Retetă la care adaugati multi motociclisti care fac slalom printre masini..

Daca nu cunoasteti limba si sunteti singura ( lady like) nu va sfatuiesc sa faceti plimbari la periferie. Daca stati în centru e ok dar…..se pot întampla si aici diverse chestiuni neplacute. Asta îmi aduce aminte de intamplarile traite de Alicee in Barcelona

 

Va atrage Parisul?De ce anume?