Prima dată în Scoția? Impresii pamfletare (2)

aeroport edinburghPrima parte pe Ralix.ro, acum se încarcă.

Ralix

9. Uită c-ai învățat engleza pe mușschii lui Arnold Schwarzeneger și nu spune niciodată Edinbărg.

Ed-în-burrr
Sau
Edin-brrh
Whatever. Mai bine tăceți din gură. Cel puțin 3 persoane vor considera c-ai umor britanic, vor zâmbi și tu te vei uita stufos la ele. La un moment dat te apucă jena și când se fac prezentările. Nu poți spune că ești Hapi River.
Ci: Haaaai, haw are iu, I m River Hapi, i would like to check in…
În nici un caz nu asculta bârfele de pe stradă. Dacă se spune că celții sunt inventatorii costumului de zale, probabil locuitorii din Scoția au inventat scots-ul, un amestec de engleză cu oareșce-ar părea latină sau chimie organică.
E mare lucru dacă nu se țin de mână și prin urmare tac a fericire, dacă nu urlă copiii care nu-l știu pronunța încă pe V de la Vote, dacă nu sunt conectați la vreun gadget.

Nu-i spui receptionerului I need a thread dacă ți s-a rupt sutienul în timp ce scoteai un fel de bâzdăraie scoțiană care mușcă precum necuratu. Între t și d e mică diferența acustică, plus că ei spun cotton, ai nevoie de un fir de ață, nu de-o amenințare. Că-ți blochează Sir cardu de la cameră instant. Mai ales dacă a văzut c-ai viză de Liban 🙄

10. Oricât de drăguț e, nu te arunca în poala șoferului
Dacă ai fost în aer 10 ore, la un moment dat trebuie să revii cu picioarele pe pământ. De bucurie că mi s-a și întâmplat asta, am alergat la primul maxi taxi îngălbenit de vreme și când am izbit odată ușa din acalmia înconjurătoare, am crezut că scoate pistolul Keith. Deschisesem pe partea dreaptă, știți, eram singură, arătam disperată, obosită și foarte hotărâtă.
Autobuzele din Edinburgh circulă foarte bine iar dacă aveți mai multe drumuri de făcut, achiziționați un Bargain Day Ticket cu 2,70 lire și vă plimbați pe unde vreți. Este important să aveți banii numărați exact, nu vi se dă rest. Biletul îl puteți achiziționa direct în autobus.
Atenție: dacă folosiți tramvaiul, plătiți 1, 70 lire pe orice rută, inclusiv până la ultima stație înainte de aeroport. Dacă mergeți la aeroport, plătiți 5 lire!

11. Fantomele Scoției valorează mai mult decât 15 excursii la cimitirul vesel din Maramureș

oglinda joc spiel
La Castelul din Edinburgh plătești 17 lire să-l cauți pe faimosul cimpoier din subteran. Ei, nu c-ar ști cineva care e subteranul și pe unde se intră, dar până ajungi tu pe creasta castelului, după un litru de apă și nebun simț în a găsi o toaletă poți avea halucinații direct în pereții canelați. E clar că umbra cimpoierului arată ca o vezică plină, cu 5 degete umflate precum mănușa chirurgicală.
( înainte de-a plăti 17 euro la poartă, înainte de-a sta 7 minute la WC după chinezoaicele dinaintea ta, du-te la security-ul de la un magazin de suveniruri, întreabă-l ceva absolut neinteresant sau chiar unde e castelul din fața ta, cât mai e de mers până acolo și apoi spune-i că ți se pare foarte penibil că nu reușești să găsești o toaletă. Dacă ai și tu etichetă, omul te va conduce spre colacul de salvare.)

Parchezi mașina o zi ca să-l cauți pe Nessie? Te duci în camping? Păi și nu mai bine îl iei pe iubi la ultimul Jurassic Parc în Cineplex?
Dacă ai timp, teoretic poți să găsești un iubi ad-hoc, mai ales dacă e weekend, mergi în pub și-s beți toți. Nu-s femeile de-acolo de lepădat dar o româncuță în ie care pronunță suav: I d like a scotch pliz. A double one. With ice, thank iu… e o scenă de film, nu-i așa? Dat părul după ureche și privit în jos.

Am auzit că mai există un fel de nimfe-sirene, câini fantomă și chiar un toboșar fără cap. Cred în ultimul pentru că mi s-a izbit în ușă dimineața la 05.00, era să crăp dracului în somn. Plus că după o călătorie lungă, dorm profund dar și visez intens și obositor. Iar când s-a zguduit toboșarul în porțița mea știu sigur că visam că mi-am operat nasul și nu puteam să mă trezesc!
12. Nu te holba
Mai ales că unii români au prostul obicei. Starringu e motiv să chemi poliția, pe bune.
13. Bea bere, multă bere.
E cea mai bună, nu știam până acum că gustul berii diferă.
14. Planifică din timp, te ustură lira de nu te vezi.
În august și septembrie au ei niște festivaluri mărețe. Dacă ți se pare puțin 500 euro pentru 2 nopți single, go on.
Altfel, cel puțin cu o lună înainte fă-ți planul și pune-ți pelerina sau placa Remington. Amândouă invocă ploaia în câteva minute. E mai bine să ploaie și să fie soare decât să fie înorat tot timpul și să nu ploaie deloc.

Similar Posts

3 Comments

  1. Bine ca-ti place sa calatoresti! Cu toate intamplarile haioase si oboseala cred ca radiezi de fericire ca ai vizitat si Scotia. Merita….unde mai faceai tu poza aceea lunga ci iz de fantoma?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *