Ce ai mai vrea să vizitezi în județ? 10 locuri din Cluj pe care le îndrăgesc

cuscutacee3. Grădina Botanică.
Ce importanță mai are care-s unu și doi, când, în primul an de facultate, Peter, un negruț dintr-o echipă națională de baschet, m-a invitat să văd (și nu oricum ci pentru prima data în viata mea) Grădina Botanică din Cluj. Bine, era toamnă- iarnă, un frig de crăpaseră mușchii pe arbuști și pe treningul partenerului meu. Dar ce nu face o studentă visătoare pentru un strop de romantism?
Intrarea era gratis pentru studenți și oricum, ce mă interesa pe mine, de 3 săptămâni îmi tot spunea Peter că nu ajunseseră bănuții de la părinții lui din deșertul Gobi. Probabil era penurie de cămile. Oricum Peter mă iubea pentru că nu voiam să mă culc cu el – spre deosebire de doi dintre colegii lui.

Am cutreierat grădina aia de n-o uit în veci. Să mă mai pună dracu să merg acoloiarna mimând îndrăgosteala. Frate, crăpase carapacea pe țestoasele alea de la grădina japoneză și prietenul meu îmi explica ceva legat de fitogeografie: că e aranjată grădina aia în stilul… Eram la școală deci, în anul 2 și lipseam. Nu asta a fost problema, mai și lucram, lipseam și de acolo, motivat de altfel. Eram la ortopedie cu bunu iar bunu era după lemne la 200 km distanță. Când am dat nas în nas cu șefa, atacantul din stepă mi-a spus mândru: Șhi No Niuai! Odată i-am sărit în brațe, ca-n bazinul central, vorba unui amic, măcar am făcut pe cineva fericit. Femeia n-a mai fost sigură că-s eu, i-a fost jenă să se binocleze și a doua zi, pe cât îmi motivam absentele la facultate, la radio nu puteam. N-a zis nimeni nimic, nu știu nici astăzi dacă m-a văzut dar n-am uitat cotețul ăla japonez, stilul în care s-a realizat și Ceaba-Nima sau tsubo-niwa , cum s-or numi cele din micile curți din Japan.

Cam asta a fost experiența mea, am aproape pierdut un an, nu prea făceam față presiunilor așa că, pe când au venit cămilele din Gobi nu mai eram cu Peter. Eram aproape toată ziua la muncă, câteva luni, pana ma epuizase și vedeam că pierd lecții importante. Dar aveam dedicații la radio în limba engleză, de fiecare dată când eram la serviciu.

Bine, ce-am vrut să spun de fapt este: vizitati grădina botanica din Cluj vara-toamna, opriți-vă neapărat pe la țărușii de Convolvulaceae, arățati-le copiilor Coscutaceele (sunt alea care urzică puțin, la mine a mers, i le amintesc și acum în parcul mic când bagă pietricele-n gură) și nu ocoliti dovlecii din America de Nord. Sunt locuri de fumat amenajate, recomand teribilista intoxicare cu o foiță de vogue, numai nu încercați să faceți pipi în spatele dovlecilor. Oricât ar fi de bio, n-o să mai aveți nevoie de epilatul inghinal 3 săptămâni.

Aici găsiți informații despre toate obiectivele si centrele de interes care v-ar putea acapara Centrul national de informare și informare turistica Cluj

4. Colecția de istorie a Farmaciei, Piața Unirii, Centru
Ei, pe-asta am vizitat-o după ce a tras de mine o prietenă, virgină pe linie, se pregătea de nuntă și auzise ea că la expoziția din ziua aia, se oferă gratis praf de mumie pisată.
Mooooamă, când am auzit de mumie, putea să fie și pișată că s-a trezit Cleopatra din mine. Încă nu vizitasem Egiptul și nu mă sufocasem cu xanax cu tot pe 2 metri pătrați în camera de odihnă a lu Keops.
Alina mi-a explicat că e un afrodisiac folosit de vechii clujeni – chiar așa a zis- și eram fascinată: de unde, pentru Dumnezeu, de unde făceau rost farmacistele de mumii? Că la IML era veșnic scandal, de la spitale dispăreau morți și apăreau în formula az sau pe burtiera vreunui canal colorat. Și nimeni nu vandalizase vreo biserică, pe-atunci nu erau atât de înversunați creștinii sau habotnicii sau ateii. De fapt, eu nu cunosc vreun ateu înversunat, ma întreb uneori ce hram poartă ăștia pe care-i deranjează persoanele care pupă și oase și carne și suflete. Nu neapărat toate odată ci pe rând.

Și-apoi, cu adevărat palpitant era să „mântoci” o mumie… sau aveau râșnite de-acelea vechi pentru boabele de piper și cafea?

Când profesorul de la un atelier ne-a spus că de faăt e vorba de un fel de asfalt de la Marea Moartă și că Mum Mom e o ambiguitate persană sau arabă pe care-au confundat-o cruciații cu mumiile, am rămas pe uleiul de corp de la Avon. Și eu și Alina. Ne-am dus totuși la farmacie. Stilul în care era renovat interiorul și felul în care erau arajate diverse poțiuni merita o mulțime de poze!

5. Băile Băița

Vai, vai, asta e aici, la Gherla, aproape de mine, la 8 lei taxiul. Bine, dacă iei orice taxi din oraș nu e foarte sigur că ajungi acolo teafăr și nevătămat. Ă, nu, n-ați avea motiv sa le vizitati acum, decât dacă credeți că apele sulfuroase din necunoscute adâncimi vă pot stimula anumite terminatii nervoase, în contact cu talpa de cauciuc a bocancilor.
Pe vremuri (adică tot în epoci medievale) se spune că aici făceau baie toate virginele din oraș pentru că aici, la Băita s-ar fi aflat cele mai noi mai mari bazine încălzite și acoperite.
Ca la musulmani, bazinele pentru bărbati erau în altă parte însă datorită mișcării plăcilor tectonice, eveniment care se producea vinerea și sâmbăta, au ajuns să fie împărțite și folosite de comun acord.

Serios, aveau niște mititei și o ciorbă de burtă de te lingeai pe bot.

( va urma. M-aș bucura sa vizitati site-ul , sa vedeti sectiunile timp liber si atractii naturale, de exemplu, și să-mi spuneți ce locuri ați vizitat voi în județul Cluj sau ce experiențe ați avut, ieșiri, restaurante, întalniri care v-au rămas în minte. Mie mi-e mai usor să scriu că eu le-am făcut pe toate decat să caut unchi, veri, vecine. Prin imaginație, unde să le caut. Ce părere își face Lumea, asta deja e treaba mumiilor.)

Similar Posts

2 Comments

  1. N-am fost in Cluj si nici macar pe-aproape, dar am vizitat Gradina Botanica din Iasi si la aia din Bucuresti am facut cursuri, in facultate. Vreau sa zic ca atmosfera de gradina botanica e deosebita, sa tot stai pe-acolo. Dar Clujul e pe lista de vizitat, oi vedea eu cand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *