Batrana doamna care mergea la biserica

In urma cu multi ani faceam practica –si scoala la Dej, mai mult eram pe sectii, cam in fiecare dupa amiaza. M-am împrietenit cu un baiat, statea cu matusa lui, era de prin Fagaras el.

Matusa, o batranica undeva la 80-84 se ținea bine, de la păr vopsit pana la ore la coafor, că isi permitea si fusese medic, isi pastrase obiceiurile cum ar veni. Initial mi-a placut de ea, o vedeam mai des ca mergea la biserica in fiecare zi (sau cand era slujba), era nelipsita de la biserica. Tot singura si foarte aspra-mi parea, dar nah, mintea agera, relativ sanatoasa, cum spuneam îmi placea de ea. Într-o zi, m-aștepta (sa zicem Adi) cand am iesit de la derma si undeva pe un hol, am apucat sa aud o discutie aprinsa. Era el cu matusa lui, pe care ulterior aveam sa aflu ca trebuie s-o conducem la… biserica.

– da fâța asta a ta nu poate calca pe la biserica, ar trazni-o?

– Noh, lasa-ma, nu-mi mai face de-astea, Eleno, ca ma iau si ma duc, ce treaba ai matale?

– mă-ta preuteasa și femeia asta numa ruji si haine elegante si nici cruce nu-si face cand trece pe langa Sfanta Biserica, daca ai fi fii-meu eu nu te-as lasa sa iesi cu ea, ca ce poate să-ț aduca Asta bun? Una fara Dumnezeu?

Dumnezeu era, ca si acum, in Inima mea si inima mea era uneori blanda si uneori durea si uneori asteptam sa-i treaca ce mai suferea… Nu aveam timp nici atunci sa merg la biserica,poate  nici nu îmi doream si nu aveam de ce sa explic cuiva in ce consta credinta mea sau ce parere am eu despre religie. (voiam sa merg la anumite manastiri sau la biserici dupa ce se termina slujba si imi placea de pe atunci, imi doream sa ajung si-n moschei si-n sinagogi ca eu puteam sa-l simt pe Dumnezeu peste tot in jur)

Ce m-a frapat cel mai mult a fost cat de vehementa si rautacioasa si ce cuvinte a folosit atunci la adresa mea. Poate ca n-a fost frumos sa stau acolo sa ascult, dar eram inca destul de tanara si m-am intors si-am iesit apoi pe alta parte si bineinteles am plans.

Repet, femeia nu lipsea de la biserica si asta o facea buna si credincioasa in raport cu semenii ei. Acelasi fenomen pe care-l vad prea des si astazi L Mi-am amintit de intamplarea asta acu 3-4 zile cand am auzit dialogul unor doamne care iesisera de la biserica si vorbeau despre… pernitele neconforme de pe banci si care-i vinovatu ca or raci ele la *au folosit un cuvânt anume, daca nu era contextu as fi râs bine… si nu are rost sa reproduc cat si ce am auzit dar asteptam la semafor.

Dupa juma de an, matusa lui Adi, era la pansat la derma si aflu de la o asistenta ca abia se deplaseaza din cauza ulcerului varicos care-ajungea aproape la os si ca-i trebuie tratament cu antibiotice dar nu are cine sa i-l faca, nepotu-so a plecat si vine aici chinuindu-se cu taxi in fiecare zi, ca are 14 zile, infectia era mare.

In timp ce o curata o colega, am intrat, am salutat-o frumos, parca s-a bucurat sa vada pe cineva cunoscut care-i vorbea bland. I-am spus ca-i fac eu injectia zilnic, ca oricum trec pe acolo si ca daca fetele cred ca pot, o si pansez, numai sa fac rost de materiale si ea sa mai vina la control cand zice doamna doctor…

De multe ori, cand mergeam sa-i fac injectia, inainte sau dupa plangea, dar nu cred ca de durere. Si-mi vorbea foarte frumos si am simtit ca inima ei nu mai e impietrita ca atunci. Si as fi vrut sa-i spun ca Dumnezeu e peste tot, uneori chiar rastignit, nu e numai intre oamenii de la biserica.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *