Pantofii roșii din Plaza de la Virgen

red shoes spainIeri nu știam.

Azi cred că știu.

“Amnesty International placed red shoes at the Placa de la Verge in Valencia as a sign against violence against women. Each pair of shoes representing a victim of gender violence. This initiative traces back to the Mexican artist Elina Chauvet in 2009.”

Totuși nu am înțeles foarte bine la ce se referă în cazul acesta gender violence: discriminarea de gen*sex cu toate manifestările ei, violența împotriva femeii, violența împotriva anumitor femei?

Piața de lângă Catedrala din Valencia a fost plină cu… pantofi roșii. Fotografii ale unor artiști, desene, câteva minispectacole cu diverse teme, muzică și colinde. Din păcate n-am prins spiritul mesajului, poate și din cauza diferenței de limbă, m-am bucurat însă de culoare, de oameni, m-am uitat ca pisica la sutele de perechi de pantofi care păreau căzuți din cer în întreaga piață.

Câțiva cameramani transmiteau în direct, pe asfalt-dale era desenat câte un contur uman, miniexpoziția a avut apogeul ei cam o oră, apoi turiștii și localnicii au fost atrași fiecare înspre altceva: un cor de tinere fete care cântau ca îngerii, un înger care te-naripa varianta pentru îmbrățișare și apoi îți dădea un bilețel să-ți citești soarta. Cam pentru un euro, așa, nu cred că venise cu permisiunea vreunui Arhanghel. În sfarșit, erau si niste demoni-anonymus cu capetele tăiate, aceia sigur vorbeau rrromână. Mâna unuia s-a întins pe sub fața de masă spre-o domnșoară, si-a dat săraca testul de efort, a scos un guițat si-a sărit peste căruțul și peste copilul unei mămicuțe  de-am râs tot roiu de-așa încălecare.

red shoesred shoes2

plaza virgen1trei capetecolajA fost o seară tare frumoasă. Peste tot pe unde văd mulțimi, hop și eu, o mulțime de galerii cu intrare liberă sunt deschise zilele astea, târgulețe de hand made, spectacole ad hoc, orice mă ține departe de magazine e binevenit, n-am nici bani de cheltuit nețintit.

Până la urmă, am stat aseară în Ale-Hop vreo oră de m-am uitat la toate și-am lăsat vreo 20 de euro pe mici suveniruri.

Hai că vă mai povestesc și mâine. Sper că vă place să ilustrez, aproape uitasem cât timp îți ia o postare zilnic, plus poze prelucrate.

cutii pantofiinger

 

 

Similar Posts

8 Comments

  1. da, văzusem la tine pe FB pozele cu pantofii roșii și chiar mă întrebasem ce-i cu ei. interesant, dar eu țin la pantofii mei cei roșii prea mult ca să-i las așa… în voia lor. de fapt nu i-am mai purtat de multă vreme, acum exersez ademenirea iernii cu niște ciuboate roșii și văd că plouă. pfff…

    1. Sunt pantofi vechi, uzati probabil, fiecare are o astfel de pereche. “De ștromfălit” le zicea bunica, de umblat pe langa casa.

  2. Ce de pantofi si pantofiori. E destul de catchy ideea. Eu, cel putin, o sa-mi aduc aminte multa vreme de chestia asta. Cred ca pe viitor, de fiecare data cand aud de campanii impotriva violentei asupra femeilor o sa-mi amintesc de perechile astea multe de pantofi rosii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *