Ce cadou cumperi unui prieten bolnav de cancer

Am scris cuvintele astea pe google. Evident, prima pagină conținea niște articole plătite bine indexate  SEO,  problema nu era faptul că sunt comandate ci că sunt scrise prost. Mi-a lăsat impresia că cine-a redactat nu a cunoscut un pacient cu cancer ori sunt articole traduse și comandate de clinici.

Bun. A trecut o vreme și prietenul tău e stabil. E Minune, nu doar stabil. A trecut prin chinuri, 14 ședințe de chimio, tot atata radioterapie și știi, dar știi că dacă nu te=ai fi rugat cu lacrimi de sînge tu și încă vreo doo persoane, el nu mai era. Însă acum e bine.

De la ziua în care n-a mai putut înghiți și i-au paralizat cîțiva nervi iar tu l-ai implorat lîngă icoană pe Sf Nectarie, c-o lumânare în mână, până la ziua în care a ajuns la transfuziile de sînge, au fost multe și acum, de ziua lui ce cadou să-i faci? Pentru că  tratamentul medical singur nu putea opri ce a dat peste el, ți-a trecut rușinea de-a spune cine crezi tu că-l ține în viață. Pentru că medicii lui au spus: nu știu ce faci dar continuă așa. E un miracol. Și nu îmi este rușine deloc să dau mărturie pentru asta, din contră, mă simt binecuvîntată.

Deci nu, nu-i da prietenului tău cadouri precum ce-am găsit eu la recomandari: cămașă elegantă cu suport pentru cateterul central. Hai serios. Nu pui egal între sutinenul pentru hrănit bebe și cămașa @pentru cancer.

Nu știu ce brățară -cică scumpă cu ceva cristale care te… vitalizează. Sau și mai rău, brățară anti emetică. Adică să nu-i fie greață! Poftim, de ziua ta, ți-am adus brățara antivomitat și o perucă, hai să alegem împreună.

Și mai erau asemenea @cadouri. Toate îi amintesc prietenului tău că tu îl vezi ca pe un Pacient cu cancer și nu, el sau ea nu vor asta! Dacă au trecut de o anumită fază, vor doar să trăiască din plin, amuzant, frumos, fără stres, fiecare moment. Mai ales cu prietenii buni!y

  1. Readu-i bucuria copilăriei prin jocuri care necesită îndemînare. De ce? Pentru că după tratamentul suportat, sistemul nervos central e scurtcircuitat maxim. Uneori nu-și pot încheia nasturii dar tumora s-a dus. Să pună o piesă de lego, să facă flori sau rame de lego, o să fie o provocare pentru un chirurg bun de exemplu!  Pune-l la lucru de la banalele cuburi puzzle până la cele mai interesante jocuri cu magneți, blocuri de construit (balance) și lego și ce mai găsești. Iată ce recomand eu de prin Cărturești. Evident că le poți găsi in varianta mai ieftină (lego e din Auchan)

2. Artă. Prietenul meu e pasionat de peisaje frumoase mai ales natură. Vie, foarte vie 🙂 Depinde de buget dar dacă îți permiți, undeva la 200-300 poți face un cadou memorabil dacă știi că-l pasionează ceva anume. Arhitectură, deco grădini, tablori celebre, adică albume bine cartonate cu multe poze, hîrtie de calitate și prea puțin text!

3. Îi place să servească ceaiul, cafeaua ca și cum ar fi o ceremonie?

4. O șapcă sau un trening, o pijama haioasă. Berska și H&M aici – în ideea în care ceva colorat, haios îi amintește de tine iar o pălărie probabil că va folosi oricum vara. E mai greu cu o femeie, poate mai bine-i dai un voucher cu o anumită valoare.

5. Jocuri pe care să le joace acasă cu familia sau cu vreun prieten. La început, poate nu pare atractiv dar astăzi sunt o mulțime de jocuri care te prind după ce te arunci în ele două trei ture.

6. Eu am ales piramida ediție limitată, stimulează circulația periferică și Joe Dispenza. Atît – Joe Dispenza. Orice știi sau afli de la omul ăsta e aur curat. Pentru o anumită linie de persoane. Trebuie să fii perseverent. Și să insiști să citească măcar puțin. Explică viața atât de bine precum Sadguru! Produsele sunt cumpărate de la Cărturești.

7. După buget – posibil să știi lucruri de care are nevoie sau de care chiar s-ar bucura, i-ar fi utile. Căști diverse modele, wireless ori ba, un joc PC dacă e împătimit sau măcar fan, face timpul (care e greu de dus uneori) să treaca mai repede, smartwatch – aici își poate monitoriza el dacă dorește funcții vitale cînd si daca face sport sau pur si simplu poate folosi doar alte aplicații fun. Un DVD cu artistul lui preferat într-un concert live, mi se pare o idee bună.

Ceasurile normale, frumoase, tot după buget… nu sunt sigură totuși că e un cadou grozav pentru că ne pune-n conexiune directă cu timpul Și cu felul în care-l percepem. Prietenul meu nu mai poartă ceas pentru că nu-i suportă atingerea pe mână.

8. Orice fel de lampă de masă, perete, tu știi mai bine. Pe mine mă fascinează lămpile de veghe sub formă de lună, pămînt. Una de calitate ar fi un așa zis bibelou, dar nu un kitsch de bibelou dacă înțelegeți…

9. E la modă pictura pe numere. Și ar putea încerca, mai ales că îl va ajuta la mișcările de coordonare, unde mai pui că dacă iese bine, cu siguranță oricine se simte mândru că poate face așa o operă.

Mai sunt acele cărți de colorat pentru adulți, poate că le va pune în poșta vecinului sau poate că va fi curios și va încerca. Oricum, tu nu insista pe boală și pe efectele groaznice ale chimioterapiei. E destul să-i spui o dată că ai vrea să descopere o metodă să nu mai simtă acel scurtcircuit în mîini, degete… O dată. Destul. Nu uita nicio secundă, dacă el a trecut prin atâtea, tu poți măcar să sari peste mirare și peste întrebări. De exemplu, prietenul meu nu vrea să vorbească absolut nimic despre cancer. În plus mi-ar da block dacă m-aș apuca să bocesc sau să-i dau sfaturi. De-aia contez mult (si) pe cartea lui Joe Dispenza. El nu citește motivaționale bla bla.

10. Colecționează ceva? Timbre, biografii, poze vechi (te duci la un tîrg de antichități) sau sculpturi? Cumpără ceva ce completează colecția dar lasă totuși bonul, să poată schimba.

11. Nu îi oferi lucruri care l-ar face să spună: dacă nu eram bolnav, nu-mi dădea asta. Inițial am cumpărat un aparat pentru picioare-călcâie care face masaj shiatsu. Am și eu acasă, deci mi se părea ok. Am vrut să-l cumpăr pentru că l-am pozat în căruciorul de cumpărături și mi-a scris că NU folosește așa ceva punct.

Nu te supăra, orice ți-ar spune și nu ți-ar spune. Prietenia voastră s-a schimbat, nu-i mai pierzi timpul și nu-l încarci cu problemele tale. Nu el sau ea a devenit ciudat ci tu – fii alături de el spre vindecare și când te îndoiești ridică-te, revino-ți, cineva trebuie să facă asta pentru el! E în continuare prietenul tău, nu un bolnav de cancer.

Nici tu nu ești un ovar polichistic iar ratele de supraviețuire astăzi sunt mai mari decît procentele care ucid. HAVE FAITH! Roagă-te, așa cum ți-ai dori să se roage un preot vrednic pentru tine.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *