Recomandarile unei începătoare de… puzzle de 1000 de piese.

_ acesta NU este un articol plătit. Caut emoții noi, potrivite cu starea mea de spirit, pozitive, deconectante după o zi de muncă, potrivite și pentru copil

Indiferent cum ajunge un puzzle sub nasul tău, sunt câteva detalii care îți vor influența ulterior alegerile.

Mai fac sau nu mai fac puzzle?

Dacă mă enervez, mă descurajez, recompun un  puzzle doar că mi-am propus să am și eu măcal unul de o mie de piese sau le-am promis copiilor nu te apuca sau nu continua, cel puțin o vreme. Insist că e cel mai important să iei un puzzle cu atâtea piese la o calitate cât mai bună! V-am povestit experiența mea cu o firmă de jucării care produce si puzzle, nu mai repet greșeala după ce am testat din cele bune.

Sfaturi în alegerea unui puzzle:

  • Dă un search pe net cu genul de imagine puzzle pe care ti l-ai dori, gen puzzle recif de corali sau puzzle oriental, puzzle anatolian, etc. Ceva ce-ți place ție mult. După exemplul personal, la ce frumuseți vezi, e posibil să alegi altceva… si altceva
  • Calitatea pieselor e importantă, așa că sugerez să alegi de pe We Love Puzzle  imagini din colectiile Ravensburger, Enjoy (scroll down ca să vedeți ce piese frumoase au) sau Bluebird (2 plus unu gratuit pe We love puzzle, credeți-mă că merită!) pentru că piesele sunt ele în sine o delectare. După ce faci jumătate,  vei ajunge să deosebești două piese aparent identice pentru că numai una are o nuanță, un detaliu pe care nu le-ai observat până acum. Exemplu – ai cer, mare, cupole albastre in acelasi puzzle si crezi ca nu le vei putea deosebi. După un pic de antrenament eu am ajuns să selectez piesele de la imaginea cu Santorini – de la producătorul Enjoy – in cutii diferite, potrivite pentru locul lor. O să ajungi să observi cu bucurie diferențele când ele par că nu prea există. Dar nu numai în asta constă calitatea pieselor.
  • Tăietura. Inimioare mici, mari, puncte de cuplare cu forme în care se potrivesc numai piesele care aparțin locului. Calitatea cartonului. La un moment dat, făceam greseala să lipesc direct pe folia de lipit puzzle si mi-am dat seama că nu e ok. (we love puzzle livreaza de obicei si foliile de lipit) Asa ca am desprins câteva piese de la Bluebird fără probleme. Ceea ce nu pot spune despre un puzzle de la firma N. Fără supărare, N produce jucării frumoase, incântătoare, sunt inventivi dar nu si nu, fără puzzle de la acest furnizor. Si sigur că or fi si alte firme care nu au vocația asta. E strict opinia mea.
  • Nu alege un puzzle inferior la calitate după ce ai făcut unul de la producătorii de top. Asta a fost experiența mea cu N – poate ca merge ca puzzle pentru copii dar (probabil spre rusinea mea) am aruncat la coș castelul de lut din Valea Zanelor. După ce m-am luptat cu el câteva ore pe zi într-un weekend. Si nu doar eu fac puzzle in casă, acum e expertă și mama, în detrimentul Sudoku. N-a reușit să pună o piesă, în timp ce, la celelalte tragem cu ochiul să vedem care cât a făcut.  Nici nu se compară calitatea pieselor N cu ce-am găsit pe We Love Puzzle.
  • Nu începe cu Eurografics si Smart Cut (preferatele mele printre altele!). E posibil să îți placă dar la fel e posibil să te sperii când vezi cum arată piesele. Grijă, sunt cotate ca fiind cele mai bune si pe bună dreptate. Nu face doar un tip de puzzle, de la un singur producător. Altfel poți pierde entuziasmul. (preferatele mele, acum fac minerale de la Eurographics 🙂

Ce fac cu un puzzle de 1000, respectiv dimensiuni 68X48?

Păi eu am acum 6 care stau stocate pe frigider pentru că n-am apucat să le duc la înrămat.  Mai am vreo 5 pe pereți și mai am spațiu J.

Sunt persoane care le strică si apoi le fac la loc, eu nu mai am răbdare, trebuie să descopăr mereu noutatea. Probabil ăsta e si secretul că timpul trece pe nesimțite când te prinde un puzzle bun.

O bună prietenă de-a mea care a trecut –din fericire cu bine peste un cancer mamar cu operații și toate cele, a umplut scara blocului cu imagini cu puzzle-urile făcute acasă împreună cu copiii în acest timp de boală și recuperare. Ce-au zis vecinii? Păi au fost super încântați, scara lor de bloc arată ca o piesă de colectie. Nu doar betoane si ferestre ci si multe imagini care trezesc amintiri plăcute. Mi se pare genial ce-a făcut ea!

Vrei să-ți personalizezi locul de muncă și pe colegi-șef nu-i deranjează? Du unul si acolo, care-ți place mai mult, până la urmă, îl poți schimba când vrei. Poti alege de pe We Love Puzzle imagini in functie de tematică.

Alte sfaturi: vânează. De exemplu acum we Love puzzle mai are oferta la producătorul Bluebird. Dacă cumperi două, primești unul gratis. Și crede-mă, dacă te prinde microbul, deja suferi cânt termini un puzzle si ai vrea să desfaci a doua cutie. Iar dacă chiar nu ai timp, pot aștepta pe un dulăpior, sunt frumoase si cutiile.

Dacă vrei să faci cadou un puzzle, dă link-ul și lasă persoana să-și aleagă. Ca să fiu echitabilă, după ce  am țintit un perete de puzzle oriental în sufragerie, l-am lăsat pe fii-meu să aleagă ce vrea să agățăm pe perete în dormitor. A vrut multe ceasuri, am găsit ceva de designer, un puzzle super distractiv, apoi a mai vrut planete, universul si așa mai departe. Treaba lui e să aleagă marginile și să întoarcă piesele odată cu mine, dexteritate si atenție la forme așadar. Mama a vrut un peisaj anatolian si o cabană dintr-un ținut de poveste. O să vi le arăt când mai scriu despre puzzle, e calm, meditativ, un remediu pentru durerile mele de cap.

Similar Posts

One Comment

  1. Crede-mă, puzzle-urile de la Bluebird sunt o mizerie. Imaginea de control are o calitate foarte proastă și nu vezi detaliile. În plus de asta, este defazată față de puzzle-ul în sine. Nu recomand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *