Voi cum sărbătoriți Paștele?

vaa calla loopCă eu mi-am revenit, am rămas statornică pe practicile ortodoxe, smulg cardul, cumpăr un bluzoi nou, aduc ouă vopsite de la mama, Colebilul îl iau deja când e la ofertă prin farmacii iar în Duminica Paștelui, taman când e somnul mai dulce, îl trag pe Hani de-o șosetă.
Hai, că la noi se ia lumină. Mergem cu mașina?
– Pentru că luat curentu?
Asta a fost în primii ani de Paște Românesc, că acum știe, ținem câte o lumânare în mână lângă o biserică, nu avem treabă cu Renelu.

Realmente am fost stăpânită multă vreme de senzația că sfeșnicele dintr-o casă, cu cât sunt mai multe, mai vechi ori au mai multe brațe și lumânări, înnobilează locuința dând senzația că proprietarii posedă mult rafinament, pe linia subțire a stilului personal. Este o alegere care de multe ori ține de designul interiorului și într-adevăr un astfel de obiect așezat într-un loc bine ales, atrage privitorul. Atractivă și cameleonică îmi pare colecția londoneză Black+Blum care se prezintă cu sfeșnice, vaze, suporturi de lumânări, cu-n design futurist sau din contră, simplu, de efect.

După câțiva ani, am observat că-n căsuța noastră, musafirii, mai ales cei de peste hotare sau din țări orientale, aduceau des suporturi din ceramică sau metal aurit, argintat, lucrate de mână. Nu, nu aveam noi ritualuri, așa își făceau dânșii daruri precum cumpăram noi bibelouri cu balerine acu 25 de ani.
Însă aceste obiecte cu o creație fluidă și jucăușă pot fi oricând cadouri pentru ocazii deosebite: Paște, zile de naștere, diverse aniversări. Te scot ușor din încurcătura alegerii unui cadou pentru domni sau doamne. Dar despre asta, vă spun în șoaptă la final, pentru că există și o promoție.

Surpriza mea de Paște

Îmi amintesc cu haz ziua în care a primit Hani un sfeșnic evreiesc cu 7 brațe, adus de prin Sinai cică, i-a și scăzut tensiunea că na, fiecare cu sensibilitățile lui. De parcă ale mele nu erau de luat în seamă… verișoara mea întotdeauna a fost o bomboană de fată dar îi plăcea să facă surprize originale, fata musulmană get beget, să ne înțelegem.

Era un an în care Paștele catolic se sărbătorea la ei și acu e normal că nu știe un musulman sau un evreu de ce tu ții Paștele altfel, în altă zi sau dacă asta contează. Fata voia să fiu eu bucuroasă-fericită, să nu cred c-am nimerit în peștera lui Aladin.
Nu-mi băteam capul cu Paștele că… mna, nu mă influențează a cui sărbătoare e, merg la biserică atunci când îmi cere sufletul, dar când sunt în România, îmi plac tradițiile creștine, stau bine în turmă și cu veselie chiar. Dar în Germania… duminică, zi frumoasă, mă și gândeam ce reduceri împușc peste 3 zile, că nemții cumpără și ei de sărbători, au punga mai lată. Și pe urmă lasă elasticu și toată lumea-i fericită, haine 70% angebot, șamd, se înjumătățesc ouăle de ciocolată de la Lindt… la preț mă refer.

După masă, moțăiam într-un trening verde cu puchiței fosforescenți, îmi cădeau pleoapele pe-o traducere de-o aveam de făcut, liniște în casă, numai lemnul vechi mai troznea a greu și-a vânt și primăvară… până a sunat soneria. Noi avem o sonerie similară cu alarma pompierilor și evident că nu știam care ce pachet aștepta pe-acolo, am ieșit din cameră, am apăsat bumbu, apoi am coborât să semnez eu pentru…

Frohe Ostern!!!

Eu sunt hiperstenică, știți? Adică dacă-mi dai 5 taskuri de făcut până mâine, îmi pui 3 cadouri în brațe, doi copii și-un tort, dacă mă mai și îmbrățișezi de câteva ori deși nu m-ai văzut în veci și-mi dai pupe, fix surpriza secolului mi-ai făcut-o. Primul gând care-mi trece prin minte poate fi legat de acoperirile de la ING în caz de deces.
Invitase vară-mea toti descendenții, eu obișnuită-n familie mică, dintr-o dată mă regăsesc la o masă aranajată ca la nuntă, cu opt musafiri din care 4 erau cu nepoți… care-aveau copii. Veniseră ei ca să mă bucur eu de Pastele nemțesc, așa cum se cuvine: cu ouă, cu tacâmuri din argint, cu flori adevărate, prăjiturele, fripturi de miel pe masa împărătească.

– Du-te sus s-o vezi pe Sara, caută iepurașul!

Sara, despre care nici nu știam cum arată, nici a cui e, picta un ou în camera lui Hani. Avea vreo 5 ani și bănuiesc că mi-a și spus ceva de iepuraș când am intrat în cameră, dar nu știam ce limbă-i aia, speram să fie una moartă, ca să nu aștepte răspuns.

sfesnice satin loop intercalate (2)

În sfârșit, ospățul se încinsese în living, sfeșnicele despre care credeam că sunt doar pentru decor au înmugurit în flăcări albăstrui, unele cu lumânărele adevărate, altele cu beculețe pâlpâitoare, vaze de flori care radiau luminițe și o muzică veche în surdină. Oricum, ceva oriental, care nu avea neapărat legătură cu Paștele dar îndulcea atmosfera între două tăceri și trei urlete de ștrumfi somnoroși.
Nu spun că n-arăta totul ca-n povești dar am alergat din nou în camera de sus pentru c-am uitat să menționez că Sara picta ouă pe iPadu cuiva din casă, și pe scaunul tapisat care-mi plăcea mie foarte mult.
În timp ce mi se topeau și puchițeii de pe trening, am alergat s-o iau pe Sara, explicându-i că venim repede înapoi, doar să iau bon bon, s-o pot ajuta la desene.

Știți că la copii, limbajul corporal funcționează de minune, puteam vorbi și mandarina că fetița o ținea într-una cu oul și iepurele ei, cred c-o instruiseră de-acasă.

Ea căuta iepuri sub pat, în camera mea, eu sugeam juma de propanolol și încercam să înghit un distonocalm că-mi era frică s-o las p-asta mică și să fug să caut apă, în sfârșit, mi s-au bulbucat ochii ca la broască dar le-am dat pe gât pân la urmă.

Și-apoi, 15 minute am desenat în continuare oul cela din rumeguș sau ce-o fi fost, ca să-și facă și la mine efectul… Paștele, să cobor să mă bucur în voie de-așa surpriză multiculturală și spirituală până-n vârfu atriilor.

Da, în spiritul sărbătorilor se întâmplă să dăruim mai multe sentimente colective dar și obiecte care să poarte o amprentă plăcută. Iată și promoția despre care vorbeam: cei care achiziționează un produs Black+Blum de pe iLUX.ro până pe data de 1 Mai, primesc cadou un set de inele pentru servețele Loop, rondele care arată atât de luxos la orice masă, petrecere, dineu. Sau si la o cina romantică, pentru că este evident pe blogul iLUX, că merg puse câte 2 la un șervet.

inele servetele

Paște Fericit dragii mei! Și să nu uităm că dac-am luat în dar, în dar trebuie să dăm și noi când vine vremea 🙂