Viața în Egipt. Si existența în Egipt
Inca nu exista pentru egipteni „pe vremea lui Hosni Mubarak“ si „dupa Mubarak“. Tranzitia este peste tot grea, aproape ca o nastere fara nici un fel de anestezie. Marea majoritate a egiptenilor au trait ani intregi fara sa aiba asigurari de sanatate, acces la servicii si un loc de munca. Ori, pentru ei, nu s-a schimbat nimic peste noapte. Dictatorul a cazut , au ramas dictatorii. Conducatorii Egiptului „din urma“ au venit ani de-a randul din „ militar area“. Credeti ca fortele militare vor sa piarda puterea? Sa o dea in mainile cetatenilor, a partidelor „normale“? O, nu! Puterea inseamna manipulare, acces la fonduri si la bogatiile Egiptului. Si da, Egiptul e o tara bogata si de aceea nu as compara-o cu Romania cand e vorba de tranzitia de la dictatura la o eventuala democratie. Midan Tahrir este campul in care se desfasoara batalia intre „bine si rau“.
Cei care au acumulat bogatii in timpul „domniei“ lui Hosni nu doresc schimbare. Ei sunt „pro militar power“. Schimbarea poate aduce rasturnarea ierarhiei si pierderea sigurantei materiale. Ei au o lume la care semenii lor saraci nici nu viseaza.
</a>
Oamenii desertului fac parte din alta categorie . Cei care au contact cu zonele turistice, mai fac un ban in plus dar neoficial multi traiesc din trafic cu substante interzise 🙂 Si cand asta ai facut toata viata , cine poate sa vina sa-ti spuna ca e bine sau e rau? E ca si cum ai scoate un peste din apa si i-ai spune ca afara e mai mult oxigen decat acolo unde inoata el ….
Acu, poze cu desertul am dar nu si cu micile plantatii de….canepa 🙂
(chiar si in desert are masina la scara. Nu cred ca-si transporta copiii la scoala cu ea )
Iar cei mici trebuie sa învețe de timpuriu cum să distreze turistii. Si sa le ia banii
Existenta poate sa fie si mai grea? Da, dar asta e “normalul” .Cum traiesti cand nu ai termen de comparatie? NORMAL.
Acesti oameni asteapta ca cineva sa ii inchirieze cu ora pentru cativa Pfunzi. De obicei pentru munca in constructii, sapat de santuri, etc. Sunt zile in care nu “produc ” nimic….
Nimicul nu exista….doar viata
Cativa au mijloacele necesare si au pus de-o mica “afacere”
Brutaria de pe colt. Nu, nu vreti sa vedeti si cum se “fabrica” 😀
Si….credeti c-au intrat reducerile si la ei? Nu stii niciodata , pana nu te targuiesti 🙂
Undeva se va face lumina
Cand te odihnesti, iei masa, bei cafea, ele sunt prezente. Iti sar in brate fara sa intrebe daca le placi sau nu. Nu raspund la romanescul “chetzzz”
Mai departe la shopping…
Te doare capul? Nicio problema. Dupa ce o sa vezi cum sunt asezate leacurile pe caldura aia, te vei vindeca prin autosugestie
Cum sa nu existe….H&M?
din pacate la Zara era inchis 😀
Va multumesc ca m-ati insotit. V-ati obisnuit cu contrastele?
Dar ce contraste!! ;))
Mi se pare cam nefinalizata postarea….imi oferi un deliciu, ma chinui sa nu-l termin ca sa pastrez loc pentru desert, imi iei farfuria din fata si ma anunti ca nu oferi desert…cam asa a fost postarea asta :)).
Oricum, despre Egipt cred ca e o tona de povestit. Dar n-am inteles, ai fost acolo?!
Eu intotdeauna mi-am dorit sa vad Piramidele dar nu stiu daca imi voi permite vreodata in viata asta sa-mi vad visul cu ochii; am prietene care au fost si mi-au povestit diverse, pareri total opuse…una zice ca e fascinant, cald si ciudatel iar alta imi spunea ca e super mizerabil, mancarea gustoasa si bucatariile infecte ;)).
In fine…in ciuda focarelor de infectie care parca ies din poze cred ca mi-ar placea chiar si asa…imi plac minuniile lumii, lumea araba ;))…you know :D.
Te pup!
Fede – sunt sigura ca o sa-ti implinesti visul. Ai toate premisele pentru asta!
Egiptul e locul in care ma intorc mereu cu mare drag.
Reteta unei sederi confortabile este sa nu mergi cu idei preconcepute. Da, este o lume diferita, urata si frumoasa iar rezultatul din amestecul celor doua este….ca un drog.
Pentru fete, femei si barbati sclifositi si pretentiosi, Egiptul poate fi cu adevarat enervant. Dar unde exista in lume perfectiune? Chiar si in luxuriantul Bali, iti blestemi zilele daca calci pe un arici de mare, nu e musai sa te proasteasca vanzatorii de pe strada sau sa vezi gunoaie pe jos ….. O vacanta se poate destrama de la un mic inconvenient sau de la asteptari nepotrivite
Eu cred ca tie o sa-ti placa Egiptul 🙂
Si cum spuneam…sunt sigura ca mi-ar placea, chiar si asa mizerabil :D.
Tu ti-ai facut planuri pentru anul viitor? O sa ma ucizi iar cu o postare cu si despre o tara araba?
Mi-am facut planuri si apoi aproape ca le-am abandonat. Inca nu stim.
Oricum – visul meu (the new one) este Iordania. Insa am indoieli ca se va implini la anul
Stii cum zice romanul “Dumnezeu cu mila” :))))
Sunt adevăruri triste şi, uite, ai mai spus şi tu unul: “normal” este extrem de relativ, atunci când nu ai cu ce să-l compari.
Nu am date statistice (acum, pentru că nu am studiat problema asta), dar în mod cert există şi alte ţări unde situaţia celor săraci e şi mai grea.
Eu n-am fost în Egipt, au fost nişte prieteni care mi-au povestit mai multe despre ce au apucat să vadă numai din mersul autocarului. Ca să nu aibă vreo surpriză, în autocar era în permanenţă un militar înarmat.
Eu sunt fericita ca am reusit sa ma aventurez in locuri in care turistii de obicei nu au ce cauta
Ma enerveaza sa depind mereu de un ghid . Life is sooooo exciting!!!
Seamana si nu prea cu Maroc. Dar stiu ca cateva poze sunt irelevante pt cat e de mare Egiptul. Povestea cu pisicile si desertul le cunosc, cu canepa si alte plante verzi deasemenea, ceva exclusiv e acel rau si cladirile de zeci de etaje si un turn cu un restaurant rotativ in care sper sa mananc si eu vreodata, vad ca poze din cimitirul locuit nu ai pus desi trebuie sa fie interesant si la fel de contrastant ca si altele. By the way cred ca acel H&M e fake, right? nu prea mi se pare a fi in mall-ul cu 4 scari rulante suprapuse :))
Am pus poze din Cairo, imprejurimile Hurghadei, Sharm, Luxor si valea nilului…….Deci sunt cam amestecate. Nu am pus pozele din marile soukuri, de la moschei si locurile foarte frecventate de turisti pentru ca am vrut sa ilustrez …un alt fel de Egipt
In cimitir in Cairo am fost cu un taximetrist care ne-a interzis sa facem poze. Adica mi-a spus ca ar fi bine sa nu atragem atentia asupra noastra, am trecut pur si simplu , recunosc ca n-am avut curaj sa scot aparatul. Un domn arunca niste oase afara din pamant, scormonind acolo un soi de covata confortabila pentru siesta, odihna, etc
Evident ca cei dezgropati au ceva vechime……Totusi, miroase de-ti muta identitatea
Magazinele sunt fake
Acest detaliu nu il stiam, ca e mai bine sa nu faci poze. Adevarul e ca in tarile arabe oamenilor nu le place sa fie pozati, si mai ales “acasa la ei”.
Unii oameni foarte credinciosi sunt total impotriva fotografiatului. Mai ales daca au impresia ca i-ai “pozat” cand se roaga sau se inchina , etc. In plus, la ei nu esti niciodata sigur ca “se roaga” pot sa stea pe scaun , in fund sau in genunchi…….si sa nu fie neaparat ora de rugaciune
In plus, in el-Arafa in Cairo nu prea gasesti politisti, forte de ordine. Oamenii sunt pasnici dar daca intru intr-un conflict , ce ma fac (asa ma gandeam)? Lasasem masina undeva, la dracu-n praznic, iar taximetristul nostru nu arata tocmai ca Batman
Stii tu -la ei, capul plecat sabia nu il taie (cand e vorba de turisti)
Da, Hapi, ce pot sa spun, asa ca nestiutoare, m-a intristat postarea ta!…
Insa, recunosc, dincolo de empatia resimtita (ptr. egipteanul de rand – acei copii ce-si castiga de mici existenta ori ptr. acei barbati ce asteapta resemnati ceva de lucru), pe mine nu ma atrag mai deloc tarile arabe! Nu am idei preconcepute, nu am nimic impotriva arabilor, insa asta simt! Tu, in schimb, constat ca ai o atractie speciala pentru lumea araba…
M-as duce cu placere in Asia (China, Japonia, India), insa nu in tarile arabe.
Altfel, asa informativ, gasesc foarte interesanta postarea ta!
Am o afinitate aparte pentru tarile arabe din near and middle east. Sigur ca nu pot compara cu indepartatul orient -pentru ca n-am fost niciodata, cred ca si mie mi-ar place.
Dar simt ca daca ar fi sa ma mut undeva cativa ani – sau sa stau in pensie la batranete in caz ca as trai atat :)))) as alege Liban sau Egipt
Frumos! cred ca ai avut o vacanta minunata:) visez si eu sa vizitez Egiptul intr-o zi..
Iar eu iti doresc ca visul sa ti se implineasca si sa-l vizitezi de mai multe ori!
Noi romanii cred ca suntem obisnuiti demult cu contrastele… ca si ei….
Foarte interesanta prezentarea, multa lume cand aude de Egipt se gandeste doar la piramide, faraoni si Nil. Fotografiile redau foarte bine atmosfera de acolo iar descrierile tale sunt suculente, ca de obicei!
Iti doresc sa te bucuri de Egipt ori de cate ori te vei intoarce acolo!
Multumesc Ioan 🙂
M-am gandit ca de faraoni si piramide e plina lumea virtuala,nu are sens sa mai adaug
iat Nilul….in Cairo si mai jos in Vale e foarte foarte murdar din pacate. Oamenii arunca in el animale moarte, gunoi, etc. Si in acelasi timp beau apa din Nil- cei foarte saraci care din pacate sunt multi…….
Si la noi apar astfel de contraste…acum nu stiu daca la fel de des…Cu toate astea tot imi doresc sa vizitez Egiptul intr-o zi, e un loc cu prea multa istorie ca sa nu-mi placa.
Sigur o sa-ti placa. Tu esti o persoana care se adapteaza situatiilor, cel putin asa mi-ai lasat impresia 🙂
Trebuie sa te adaptezi, altfel cum putem trai? Uneori tranzitiile astea sunt dureroase, dar pur si simplu n-ai ce face.
Da, uite sunt persoane care spun din start “n-as putea trai acolo” . Posibilitatile astea le vedem altfel la fata locului. E greu sa te adaptezi,sa intelegi, sa accepti- dar adevarul e ca asa suntem construiti sa putem trai oriunde ….
Dintre tarile arabe m-a atras cel mai mult Tunisia, dar si despre statiunile egiptene vorbeste lumea in termeni laudativi. Majoritatea ar vrea sa vada piramidele si sa se plimbe cu felucca pe Nil…insa tu ne-ai aratat si o alta fata a Egiptului, una pe care o stiam din documentare, una care provoaca multa tristete…
Nice, din pacate aceste aspecte domina acum Egiptul .Piramidele , Luxorul cu faimoasele morminte,Egiptean Muzeum , sunt incantatoare pentru turisti. Dar pentru cei care traiesc langa ele sunt niste pete de culoare si eventual o posibilitate de a face negot…..
Este un fel de grotesc îmbinat cu ridicol şi cu multe culori. Nu prea mai vreau să merg în Egipt. Mai ales că eu mi-s pretenţios la mâncare.
@ depinde cu ce compari. Mie Egiptul nu mi s-a parut niciodata grotesc, in nicio circumstanta. Life is Life.
Si sunt convinsa ca nici tu nu te-ai nascut pretentios ci ai devenit asa 🙂
Este interesant,pe mine tot timpul m-a fascinat Egiptul,dar nu am ajuns..
Insa recunosc ca daca nu imi asigura siguranta..prefer sa,nu!
Dar nu m-am simtit deloc nesigura.
Exista un trend printre turisti dar pana la urma ce tara e sigura 100% ? 🙂
Se vede atat de clar diferenta culturala … si cred ca e un loc excelent in care sa-ti petreci concediul si cu siguranta mi-ar face o deosebita placere sa vad si eu Egiptul intr-o zi, mai ales dupa ce am vazut imaginile culese de tine…
Ma bucur tare mult ca ti-au placut chiar si aceste “flashuri” care nu reflecta luxul si frumusetea din Egipt ci cealalta parte
care pana la urma – ne face sa apreciem ce avem, ce suntem……..
Nu as vrea sa vad partea asta, este deprimant, chiar e…mie nu mi-a placut, e f trist…poza aceea cu copii si magarul saracul, nu, eu nu as vrea sa vad partea asta..
Draga de tine :)) De magar mi-a fost si mie cam mila dar sa stii ca primeste mancarica si apa, il avea de multa vreme
Apropo , nu am vazut niciodata un egiptean sa-si bata animalul. Nici sa dea cu piciorul intr-o pisica. Nici sa chinuie un caine sau sa arunce cu pietre dupa el……Lucruri pe care in Ro le vad frecvent 🙁
Iar copiii pe care ii vezi- nu au cunoscut o alta lume si n-au iesit niciodata din acel loc……..Nu ca asta ar fi ceva bun. Viata – asa cum e
Am un prieten din Egipt și când a venit în România a rămas foarte surprins de curățenia din orașele noastre.
Când trebuia să traversăm strada, primul lui instinct era să sară gardurile de pe marginea trotuarelor și să facă slalom printre mașini. Îmi povestea că la ei în oraș (pe la vreo 100 km de Cairo) nu sunt semafoare și treceri de pietoni. Cică la noi șoferii sunt foarte politicoși…
La fel de surprins a ramas si cand a vazut cupluri sarutandu-se in public. La ei asta cica se intampla numai la TV.
Mi-a venit greu să cred există țări mai sărace decât România, că mai există popoare unde civilizația și normalitatea sunt lucruri ireale…
Cu toate astea, tipul e foarte deștept, este preocupat de soarta sa și a poporului său după căderea lui Mubarak, ba chiar știa lucrurile despre Revoluția de la noi din 89 pe care eu nu le știam. Și are doar 21 de ani, eu la varsta lui aveam cu totul alte preocupări…
Da, sunt săraci, le lipsesc multe, dar cu toate astea mi-ar plăcea la nebunie să văd Egiptul 🙂
Da , este adevarat ce ti/a povestit despre modul in care se circula.Si daca exista semafoare , nu prea functioneaza.Traficul e la “buna intelegere”. Poti astepta 10 minute la trecerea de pietoni. Trebuie sa-ti faci curaj si satraversezi printre masini
Si da, e mizerie
Si saracie.
In ciuda faptului ca egiptul este o tara FOARTE bogata. Dar banii au mers la regimul Mubarak si acum merg in buzunarele (eventualei)dictaturi militare.
Sa ne gandim numai cati bani incaseaza pentru trecerea pe Suez si pentru turism. Fara a pune la socoteala bogatiile naturale.
Romania e “mic copchil” asa ca saracia Egiptului este aparenta…….O tara ca Egiptul n-are nevoie sa se vanda Europei sau altora………pe cand noi…..
extraordinar de interesant! Contrastul dintre primele poze si cele cu “loc de joaca” sau “Cairo” … dar de fapt ce ma mira? Asa contraste gasesti si in Romania daca stii unde sa te uiti. Zara si H&M sunt de-a dreptul funny 🙂 Treaba cu cinepa m-a uimit … Adica macar daca era ceva mai strong!
Sunt si mai strong, dar de obicei alea sunt “de import” si doar traverseaza desertul, nu raman mult intr-un anumit loc. De obicei, autobuzele cu localnici (cu care am calatorit si noi) sunt des verificate de militari inarmati, unora le verifica gentile ca sa nu ascunda droguri sau arme. Turistii sunt lasati in pace
wow, chiar ca un altfel de egip! poze de genu te fac sa nu mai urasti bucurestiul atat de tare 🙂
Credeam ca bucurestenii iubesc Bucurestiul si numai noi, astia perifericii il “uram” Ok, termenul e cam dur :))
da e clara treaba. sunt blonda 🙂 stai ca m-am exprimat gresit. vroiam sa ma refer asa la romania (cum e ea acum), nu neaparat la bucuresti, ca nici nu-s bucuresteanca. dar se pare ca minunata noastra capitala si-a pus foarte tare amprenta pe amintirile mele 🙂 stii…era fain in studentie..distractie, nu prea bagai in seama tiganii de pe strada si alte chestii de genu. iti furau telefonu, nu-i bai..fugeai la parinti plangand si iti cumparau altul. dar cand incepi sa traiesti acolo de-a binelea, munca, munca si iar munca se schimba datele problemei 🙂 ca fiecare (cand ajunge in capitala) viseaza sa ajunga mare. Am ajuns si eu, mare in greutate :)) Oricum, faza e ca…o sa fiu din nou mandra sa fiu romanca abia atunci cand nu o sa mai fim faimosi pentru: avorturi, tigani, furaciuni si mai nou vraji 🙂 Daca sunt prea dura, imi cer scuze 🙂
Nu esti prea dura.Asa vad si eu lucrurile
Poate pentru ca cele placute nu ies repede in evidenta….
Despre Bucuresti nu pot spune prea mult, l-am vizitat de vreo trei ori, acum multi ani……Ultima data am fost numai pentru concertul Depeche Mode, deci am facut drumul pana la stadion si inapoi spre Ardeal….
Ce bine seamana tarile arabe intre ele…si bogatii si saracii intre ei!…
Egiptul va fi mereu o tara care atrage…la aproape 100 de milioane de oameni sigur ca saracia iese cumva in relief prin anumite locuri , dar are multe acolo care fascineaza…
Totusi, la cele 100 de milioane indicat ar fi ca media sa o reprezinte clasa de mijloc si nu cei saraci lipiti pamantului…..fara locuri de munca, asigurari,fara posibilitati, fara scoala………
Ardeal? pai nici nu te condamn! sa stii ca nu am putut intelege niciodata de de ardelenii vin la bucuresti…este cea mai faina parte a tarii noastre! am vizitat multicel ardealul (ai mei sunt indragostiti de el) si oamenii mi-au placut la nebunie. insa prima data am mers singura in arad acum vreo 3 ani. imi aduc aminte ca tb sa ajung la o catedrala care era sa zic la vreo 10 min de mers pe jos. si am luat taxiul. am ramas socata cand soferul a refuzat sa imi ia banii pe motiv ca destinatia a fost prea aproape..pai in bucuresti te taxau cu vreo 100 de mii (vechi) numa ca sa te treaca strada :)) sa ma fi nascut acolo…hoho as fi fost norocoasa