Valencia- grădinile Turia, noul râu al Artei si Stiinței

turia3Râul Turia se naște undeva în Montes Universales, regiunea Teruel a peninsulei Iberice.

In octombrie 1957, apele tumultoase se întind peste Valencia si aproximativ 80 de persoane isi pierd viata. Pagubele, dezastrul si teama plutesc deasupra metropolei.

Se iau masuri pentru devierea lui si in urma catastrofei, rămane albia parasită si-un peisaj specific, aparent searbad dar numai bun pentru „semănat“. Si ce poti semăna in mijlocul unui oras boem, plin de istorie si romantism, care atrage mii de turisti? Evident ca interesele si presiunile sociale, politice, economice si-au spus cuvantul.
Initial, a fost pusa in discutie construirea unei autostrazi. Totusi, dupa caderea dictatorului Francisco Franco si democratizarea Spaniei, initiativele cetătenilor devin mai puternice in directia construirii unui parc central în locul rascolit odata de apele râului Turia.

In „albia râului“ se afla acum orasul artelor si stiintelor. Dar ce este „el“ de fapt?

Opera Reina Sofia, si Planetariul Hemisfèric, Oceanograful, gradina L’Umbracle, Muzeul Stiintelor Principele Felipe – proiecte executate futurist, abstract, o fantezie vizuala in mijlocul unui parc modern- îmbobocit, înflorit, cu alei trasate ori serpuite pana in cele mai mici detalii, cu piste pentru biciclete, palmieri, erbacee rare, locuri de relaxare, fântani si evident faimoasele poduri, deasupra paradisului verde.

gradinile Turiaturia gardens vturia2

Hemisfericul- prima structura apăruta în orașul structurat de arhitectii Santiago Calatrava și Felix Candela

hemisferic valencia
Aici se gaseste cinematograful IMAX, planetariul, este un centru pentru diverse activitati culturale, stiintifice. Un ochi supradimensionat, care-ar simboliza ochiul intelepciunii. Inconjurat de 24.000 m² luciu de apa.
Pe ecranul cinematografului concav sunt prezentate descoperiri, curiozitati, explicatii dintr-o multitudine de domenii, de la medicina si biologie pana la astrologie si tehnologii inovative.
In prezent, sesiunea informativa de divertisment pentru tineri „O calatorie in sistemul solar“ se desfasoara inca.
Si arata cam asa.

Tarifele sunt undeva intre 5 si 9 euro dar un „bilet anual“ costa 23,40. Asadar merita sa-l achizitionezi daca locuiesti in Valencia si vrei sa te bucuri de toate evenimentele desfasurate in hemisferic.

Muzeul de știintă- Principele Felipe

Aici sunt gazduite si evenimente socio-culturale oferite de municipalitate, expozitiile si tematica sunt complexe, interactive si gasesti noutăți- descoperi, atingi, privesti “live” o anumita stare de fapt. De exemplu te uiti mai intai la o broască si apoi la un creion, vezi creionul transformandu-se in broască ori broasca sărind spre tine. Sau nu vezi nimic dar stai sa te holbezi 10 minute ca sa-i enervezi pe cei care stau la coada. Ca doar ti se descifreaza misterele creierului. Sau ti se opacifiază creierul, te uiti in binoclu, te scarpini in cap si crezi ca e râie. De la broască. Tot pleci cu ceva. Măcar cu vederi frumoase.

Daca nu vrei sa vezi anumite expozitii cu plată, esti binevenit sa te plimbi în zona free pentru ca  exista mereu ceva de privit, de fotografiat, de învătat.

evolutia zborului in muzeul stiintei

turia4turia gardens valencia

incinta orasul artelor ValenciaPozele imi apartin chiar daca nu le-am mai stampilat. Dar le-am executat cu drag, stangaci si cu gandul la blog.

Oceanograful

Am fost in lumea mea. O stea de mare, doua stele, un leu, doi lei, nu stiu cati euro, ce mai conteaza? Apa. Rechinii deasupra ta. Foci certandu-se ( oare cu cine seamana?). La un moment dar m-am uitat la un fel de vierme-miriapod-arlechin vreo 10 minute, verisoara care m-a insotit a zis ca ea nu vede nimic si ca io-s cu probleme la mansarda. Am asigurat-o ca nici n-am construit mansarda inca si m-a crezut dupa ce-a aparut o roscovana de 3 ani care era sa se arunce in acvariu dupa viermele ala si dupa niste bule de aer despre care credea ca-s acadele.

orasul artelor si a stiinteiasteptand spectacolul delfinilorvalencialei de maretunel in ocenografCum sa descriu oceanograful oare?

Nu e ca inainte sau dupa o partida de sex. Indiferent ca esti inauntru sau afara, te simti extraordinar de bine si esti inconjurat de vietati care nu te fac sa plangi ori sa țipi de extaz. Cand ai iesit, nu “esti terminat”. Relaxare si comuniune cu ceea ce te inconjoara- asta daca ignori multimile. Daca ne raportam la multimi, imi e cunoscut si mie termenul de swing si nu-l agreez. E doar o parere personala si revin la arte sau sa inchei 🙂

Daca vreti mai multe detalii si cum m-am simtit prima data la oceanograful din Valencia spuneti click.

L’Umbracle, casa umbrelor, gradina in care te adapostesti de soarele arzator.

Ideala pentru promenada, jogging, povesti la o inghetata sau orxata, depanat amintiri, plans iubiri (nu plangeti dupa iubirea pierduta langa fata pe care tocmai ati agatat-o, s-ar putea sa va dea cu capul de globul ala pamantesc pe care ies in evidenta Polux si Castor). In rest, bucurati-va.

castor polusl umbracle2l umbracle

Un sfat: inchiriati biciclete. Platiti 13 euro pe saptamana si va plimbati pe unde vreti, pistele sunt bune, schimbati troscoleta la fiecare 25 de minute ca sa nu platiti in plus, exista o harta cu toate punctele de localizare a standurilor.

Parcurile si promenada- sunt pline de aparate pentru sport in aer liber. Daca ai 2 sau 70 de ani, 15 sau 200 de kile, sutienul la brâu sau silicoanelele in aer, părul rosu sau verde, nu se uita diversi la tine ca la un tatuu pitic argentinian care le-a fost livrat in gradina pe post de pitic. Poate ca si de asta te simti bine. Sunt relaxati, de ce sa-si bata capul cu viata ta, cand majoritatea au ce face cu a lor? Si sa nu uitam ca Spania trece inca printr-o recesiune. Imobile de top se vand, case-monument sunt parasite si scoase pe piata la preturi mult micsorate, imobiliarii se zbat sa-si pastreze clientii, pentru locurile de munca “middle class” exista competitie iar produsele sunt scumpe, ca peste tot in UE.

bici valenciavalenciaIMG_8684corte ingles valencia

Puteți sa-mi spuneti ce faceți la vară. Imaginați-vă. Sunt capabilă să mă bucur de bucuria voastră! 🙂

Similar Posts

7 Comments

  1. Frumos oraș, musai să ajung și eu pe acolo. Ce o să fac la vară? încă nu știu, la mine întotdeauna a fost o hotărâre last minute din motive care nu țin de mine. Iubesc la nebunie insulele grecești și sper să ajung din nou acolo dar îmi doresc tare mult să vizitez Olanda. Deci, probabil, una din aceste două variante. Sau poate apare varianta c. :)))))

    1. Olanda, am vizitat doar periferiile si din pacate n-am reusit s-ajung cand infloreau renumitele lalele

  2. Vara asta suntem in “carantina”. Ne miscam putin si local. Un oceanograf, un planetariu si transport pe biciclete de-ar fi si in orasul meu si m-as declara multumita. Ne-ar mai lumina timpul liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *