Turismul romanesc. Noi de ce nu reusim?

Marea Rosie Se da o plaja cu nisip mai mult sau mai putin fin.
Un hotel atasat de 3 sau 5 stele.
Acces pentru oaspeti la sezlonguri, prosoape .

Curatenie o data pe zi
Restaurant cu vouchere sau demipensiune, fiecare cum doreste.
Personal calificat pe care il platesti decent si il instruiesti continuu.
Se parasuteaza toate mutrele acre , toti impertinentii care au venit la mare sa faca ciubuc- lucrand putin spre deloc .

Inveti angajatii ca clientul e stapan pentru ca plateste, chiar daca fura banane de la masa, chiar daca se scarpina in nas si chiar daca nu iti lasa bacsis. Tu nu stii cat a economisit el pentru vacanta aia si nu e treaba ta sa ii cioplesti caracteru.
Stabilesti un program de entertainment pentru copii, adulti, iti tratezi oaspetii cu respect .

De ce hotelierii romani nu pot realiza asa ceva? De ce pot turcii si bulgarii iar noi nu? De ce ne alungam turistii prin alte tari? De ce angajeaza hotelierii picolite lenese , chelneri fara experienta , personal impertinent (da, stiu ca n-au bani sa-i plateasca pe cei buni dar cum sa aiba daca nu ofera servicii de calitate)?

As vrea sa cred ca Guvernul e de vina si ministrii turismului, orice culoare ar avea. Dar ceva nu se potriveste

Va amintiti de plajele romanesti din timpul lui Ceausescu? Macar din filme. Pareau VII iar astazi sunt moarte (bine, bine, pe-atunci nu puteam iesi din tara, e clar!). Marea noastra nu e mai urata ca a altora . Si-atunci unde e problema? De ce nu ne putem organiza?

Tu, hotelierule daca m-ai citi si mi-ai raspunde , ce bine ar fi!
Asa arata Mamaia pe un site de turism. Zici ca-i Caraibe, nu alta.

mamaia poza de pe un site turism

Despre cat costa o cina la Mamaia cititi in Tango online
Si in ciuda faptului ca serviciile sunt de toata jena pe alocuri, uite ca stupul se umple vara. Ne povesteste Simona Catrina despre planificarea unui concediu
Sa fi inteles patronii romani ca oricum si-ar trata clientii,vor veni mereu altii in locul celor care nu mai vor s-auda de serviciile lor?

As vrea sa aflu parerile voastre. Cati dintre voi ati alege un sejur pe o plaja romanesca in conditiile in care exact cu aceiasi bani ati putea pleca in Turcia sau in Bulgaria? Unde credeti ca atârnă vina pentru faptul ca litoralul nostru e din ce in ce mai neatragator?

Similar Posts

45 Comments

  1. Sotul meu nici in ruptul capului (sa vina U2 poate :))…) nu ar merge la marea noastra… Mie personal imi pare tare rau pentru ca as vrea sa colind si plajele noastre …dar se stie…ofertele de Turcia, Egypt, Grecia etc ne rup. Chiar acum cautam ceva pentru luna de miere si nu avem o avere de cheltuit pentru aceasta vacanta dar ne informam din toate puctele de vedere sa ne iasa bine, sa merite fiecare banut si fiecare minut.
    Eu as face si turul tarii noastre odata… sa vad tot ce se poate dar “drumurile noastre toateeee” …lasa muuult de dorit.

      1. Da Hapi, preferam din Cluj si zbor direct ca timpul/jobul nu o sa ne permita 10 zile si alte luxuri…doar o saptamana si sa si plecam imediat dupa nunta duminica sau luni daca ne iese. Ne-am gandit la Turcia, Sharm el Sheikh, Hurghada, Malta, Maroc si cam atat. Visam la exotice dar suntem realisti si stim ca nu e de nasul nostru. Eu moooor dupa Alpi si Franta si Austria , Italia … tot ce tine de Europa, as face un tur cu masinuta, noi doi , aventura etc dar m-am gandit ca totusi sunt mai accesibile si putem ajunge mai usor alta data. Pentru luna de miere chiar imi doresc putin lux, macar un all inclusiv wanna be :))) ca in rest nu sunt pretentioasa, pot sa dorm si in hostel si sa mananc din farfurie de plastic in mijlocul drumului sau pe iarba.

  2. Eu cred că n-ai dreptate. Nu pleci cu aceiaşi bani ca aici pe afară. Poate cu ceva mai puţin!
    În Hamburg – zonă decentă – 45 euro pe noapte cu mic dejun inclus! La fel în Frankfurt, la fel în Koeln, la fel în Düsseldorf.
    Până şi la Paris găseşti cu 60-70 de euro la 10 minute de piatra crăcănată, în condiţii decente.
    Oare de ce aş compara Mamaia sau Sinaia (unde dai mai mult şi beneficiezi şi de “specificul local”) cu Parisul? Ca să nu mai vorbesc de staţiunile de la munte din Austria (tocmai s-a întors un amic de acolo, nu-i mai tăcea gura).

    1. Da, in Paris se rezerva cu 60-70 si da, in zona buna (1 sapt inainte , gasim asa ceva, weekendurile sunt mai ieftine de obicei, nu s de ce ). La fel sunt si preturile in toate zonele mentionate de tine , atat ca nu ai marea (murdarica ce-i drept) la picioare

  3. Eu cred ca si oamenii au o partea lor de vina. Pentru ca ii vezi cum arunca toate mizeriile pe jos, cand langa ei au cosul de gunoi. Sau cum sparg sticle de bere, seara pe plaja, fix acolo unde maine un copil se va taia in cioburile lasate de niste inconstienti. Si lista poate continua.
    E evident ca as alege sa plec. Ca multi dintre noi. Sunt insa si exceptii. Noi am gasit in 2008, in Eforie Nord o pensiune cocheta si foarte aproape de plaja. Ne-am simtiti bine, pana intr-o seara cand un nene cu puradelu’ dupa el, a chemat politia pentru ca noi indrazneam sa bem un suc pe terasa comuna, la ora 21. Iar puradelu se uita pe geam la noi, in loc sa dorma.

    1. De acord Ella, dar sa stii ca cei care arunca in Ro, o fac si in Bulgaria si-n Turcia si in alta parte
      Iar in calatoriile mele am vazut ca nu numai romanii arunca resturi pe jos. Ok, noi ne-am copt mai tarziu dar totusi, am facut-o cat de cat. In urma cu 10 ani eram mult mai cotrofosi in relatia cu natura, parerea mea
      Nu-ti mai spun ca-n alte statiuni a doua zi dimineata e luna si bec plaja, strazile, aleile
      La noi de ce nu e, de ce nu sunt?

  4. Eu prefer să-mi petrec vacanța în România… indiferent dacă aleg muntele sau marea. Nu stau la hotel, prefer pensiunile, în special cele mai mici, și nu în zone centrale. Cu restaurantele procedez la fel… nu intru în primul care-mi iese în cale, chiar dacă mor de foame.
    Acum câțiva ani am fost la mare, într-un loc unde era o plajă aproape pustie, o apă curată, și multă liniște. Nu știu unde anume, eram cu cineva din partea locului, dar ideea e că, dacă ai răbdare și cauți, găsești și la noi oferte bune. Și exemple mai am 🙂
    Într-adevăr, la noi e puțin mai scump decât în alte țări, dar prefer să mă urc în mașină, să merg câteva sute de km și să ajung la destinație, nu să mă plictisesc mergând, pentru câteva sute de lei. Părerea mea 🙂

    1. subscriu.
      Atâta vreme cât există pensiuni la care te simţi ca la mama acasă, nu ştiu de ce aş merge într-un hotel rece, pe o poală de bani, ale cărui servicii lasă de dorit.
      La mare mai mult mă deranjează algele, decât oamenii 🙂

  5. eu am o mare suferinta cu acest subiect , banuiesti ca pentru faptul ca sunt de la mare…mi se rupe sufletul cand vad cam 10-20 de mucuri de tigari pe metru patrat 🙁 , curatenia lasa de dorit , in rest nu este tocmai rau !

  6. Exact cum ai scris si tu , e vorba si de modul de tratare a clientului , insa , asa cum percep eu ,e vorba si de banii ceruti. Uite , eu sunt nascuta si crescuta la Constanta.Am copilarit la malul marii ,la Mamaia, iar pe plaja de la Melody sau de la Butoaie(pentru cine stie) , mi-am facut veacul vara de vara. La vremea aceea ma scoteau din sarite turistii ce aveau impresia ca totul li se cuvine si lasau in urma lor , mai ales pe plaja , dare de mizerie , stand cu nasul in cosul de gunoi. Si crede-ma , in fiecare noapte treceau tractoarele ce arau plaja , oamenii de la salubritate ce adunau gunoiul de pe plaja si goleau cosurile.Dar nu e vorba numai despre asta…
    In 2002 m-am mutat in Timisoara , iar in 2004 am revenit , in vacanta , acasa.Am avut aceeasi reactie ca si in postarea ta : de ce la noi nu se poate si la ceilalti se poate? Si nu fusesem , inca , la marea altora. M-a uimit pretul exorbitant la orice , m-a enervat ignoranta unui ospatar care ne-a tratat de sus , incercand sa fie fals extrem de amabil , ma simteam luata peste picior. Am revenit in 2006 si aceeasi senzatie am avut-o.De atunci nu am mai fost in Mamaia. Visez catre alte meleaguri , unde chiar daca dau un ban , cel putin ma simt tratata cu respect si mi se sufla si un cur , daca dau extra bani.
    Totusi , ma gandesc si indraznesc sa sper , ca toti cei ce au lucrat “pe afara” , vor reveni si vor aduce o gura de aer proaspat in toate serviciile astea de pe litoralul romanesc. Indraznesc sa ma gandesc asa pentru ca , recent , am intalnit intr-un bar , unde in fiecare Joi beau un ceai extraordinar de bun , un tanar ce a muncit barman in Spania si care ,ori de cate ori intru in bar , ma face sa ma simt ca as tot sta acolo…Nu e vorba ca e tinerel si frumusel ( mi-ar putea fi fiu) , e vorba de felul de a ma trata , de a-si prezenta marfa , de a ma baga discret in seama si de a-mi acorda atentie pe toata sederea mea , de a zambi si de a ma face sa zambesc , chiar daca nu am chef de asta…si asa mai departe. Deci , indraznesc sa mai sper…poate eu nu mai apuc , dar mi-ar place sa cred ca ai mei copii vor apuca.

  7. eu aleg plajele noastre 🙂 ca dovada ca de trei ani nu merg decat la noi desi e mai scump
    singura chestie e sa stii sa alegi bine locul de cazare si asta face 80% din toata vacanta

      1. ba ma atrag dar nu suficient in cat sa plec , normal ca merg si in afara tarii sa vad s eu ce si cum dar tot “acasa ” ma simt mai bine

  8. eu cred ca vina apartine hotelierilor care merg pe principiul: pleaca astia vin altii.
    nu gandesc pe termen lung. eu prefer categoric plajele/hotelurile din afara. spania, turcia, grecia, etc iti ofera conditii mult mai bune la aceleasi preturi.

    1. Exact . Dar acum cu blogurile si cu siteurile de informare cred ca cei “rai” or s-o dea in bara!
      Totusi, mai exista romani care merg neinformati in concediu

  9. Cand e vorba de alte destinatii turistice din Romania, am merg si voi mai merge cu drag. La mare insa, niciodata. Ar fi o pierdere de bani inutila. Mai bine imi petrec vara undeva la munte sau cum am fost acum cativa ani prin nordul Moldovei pe la manastiri. Superb sejurul cat si serviciile si acomodatiile. La capitolul plaja, mare, soare, insa, am pe aici pe langa mine destule destinatii la preturi de nimic: Mexic, Caraibe, Jamaica, Rep. Dominicana, Cuba, Florida, Bahamas, Barbados, etc.
    Pachete all inclusive, resorturi de 5 stele, plaje curate, atmosfera super, activitati, apa curata si cristalina. La ce sa ma duc la Marea Neagra ?

      1. Aaa, nu ma refeream sa merg de aici pana in Romania, special ca sa ma duc la mare, ci daca m-as afla oricum acolo, in vizita la rude. Nici atunci nu as fi tentata sa trec pe la mare.

  10. Nu stiu….cred ca hotelierii nostri se multumesc sa “impuste” niste clienti in fiecare an. Desi, exista si la marea noastra hoteluri foarte bune, cu mancare foarte buna…dar si preturi piparate. Excesive.
    De aceea, din 2005, n-am mai fost decat in Grecia si Bulgaria.
    Nu stiu sigur daca am cheltuit mai putin. Poate ca nu. Dar m-am simtit respectata, sentiment pe care in Romania nu l-am prea experimentat 🙁

  11. Delicat subiect Hapi.
    Uite, iti spun parerea mea de operator al turismului din zona de munte.
    Un motiv ar fi materialul uman care trebuie sa ocupe locurile de cazare si spatiile destinate turismului. Acest material uman e acelasi ca si in hotelurile din afara tarii, insa aici acasa isi da in stamba. E acelasi material uman care in Ro conduce fara centura insa cum a trecut granita isi pune pe piept betelia salvatoare, acelasi material care aici arunca gunoaie pe strada si in afara le duce la cos. O problema este faptul ca turistul roman e necivilizat intr-o proportie covarsitoare, sau vrea sa se comporte necivilizat gandind cam asa” am platit, mi se cuvine totul!” Chiar daca acest totul inseamna si a deranja alte persoane la fel de platitoare ca si domnia sa. Aceasta proportie covarsitoare alunga turistul civilizat. Pentru ca orice concediu e alaturat chefurilor, manelelor, chiotelor si betiei, persoanele care isi doresc linistea plajelor pustii vor cauta plajele pustii!
    O alta problema o reprezinta stapanii locurilor de cazare si al spatiilor anexe. Acestia, in marea lor majoritate fac parte dintr-o specie de oprtunisti. adica iti iau banul si nu se gandesc decat la momentul actual. Vor sa se imbogateasca rapid si atat. Iar acesti stapani denigreaza si persoanele bineintentionate.
    Problema personalului e cu doua fete: personalul bun nu sta sa-si bata joc de el oarescine, iar personalul supus e foarte sezonier, de obicei sunt elevi-studenti care vor sa faca un banut si daca-i da afara dupa cateva luni pt ca nu-si fac treaba nu-i nimic, oricum vroiau sa plece…
    Alta problema o reprezinta statul si taxele. Cand trebuie sa platesti impozitul pe imobile, tva-ul, taxa de statiune, impozitul pe profit, etc, iti vine sa fugi in Congo. Basca mai vine cate un control sa te verifice daca ai contract de reciclare uleiuri, tu care nu folosesti dar ai bucatarie, ba mai trebuie sa refaci autorizatia de mediu de parca ai fi o uzina (doar taxa de intocmire dosar e 500 lei!), mai vin si utilitatile si ramai cu buzunarul gol. Ca sa supravietuiesti ori reduci cheltuielile ori maresti pretul.
    Mai apar si stirile tipic romanesti: “pentru perioada Craciunului locurile de cazare la munte s-au ocupat in proportie de 95%”. Hmmm, dau cateva telefoane si probabil ii sun doar pe cei din esalonul de 5%, ca niciunul nu are rezervari! Uite asa sunt “alungati” oaspetii din anumite zone, cand se vrea. Pai daca e asa aglomerat, mai bine se orienteaza in alta parte!
    In urma cu cativa ani mai era o problema, starea vremii: In viecare weekend de vara pe litoralul romanesc se anuntau ploi, iar in Bulgaria, la cateva mile distanta, vremea era perfecta pentru plaja. Decat sa stea in ploaia de la televizor, turistul de weekend conduce inca 100km sa stea in soare.
    Ca un rezumat, Hapi, la noi nu se vrea! Chiar daca individul sau un grup de indivizi vor, cineva mai sus nu vrea ca ei sa poata!

    P.s: o intamplare traita de mine, care exemplifica modul de gandire:
    Prin octombrie 2011 ma suna o doamna interesata de oferta de Craciun si Revelion. Ii spun ca nu avem decat cateva camere pentru Craciun, intreaba pretul, conditiile si stabilim o intalnire la pensiune pentru a vedea “pe viu”, sa nu fie pozele trucate.
    Astept cam o ora si sun la acel numar, crezand ca s-au razgandit si ar trebui sa-mi vad de ale mele.
    “Venim sa vedem , cum sa nu!”
    In cateva minute intra doua doamne, si cum au inchis usa dupa ele scot legitimatia si cu ranjet de satisfactie spun:”suntem de la OPC! V-ati speriat?”
    Da doamna ,nu mai faceti d-astea ca ma lungeam aici si dadeam cu capul de ceva tare, ma aveati pe constiinta!”
    Iar eu naivul le spun ca tocmai trebuie sa ma intalnesc cu cineva interesat de pensiune si e posibil sa nu le pot oferi documentele asa repede cum isi doresc! “Noi am sunat, asa am fost sigure ca nu fugiti cand venim! Cam la ce amenda va asteptati?” Zat! Nici un pahar de apa nu le-am dat!

    1. Multumesc pentru comentariul elaborat. asadar sugerezi ca vina e de ambele parti-a consumatorului si a ofertantului
      Eu te cred
      Totusi, vreau sa-ti spun ca si in afara e plin de turisti care-si dau in stamba. Dar nu ai ce sa le faci, nu te strambi la ei, nu-i repezesti, nu le dai peste bot. Chiar daca beau si fumeaza in camera, fac galagie, , lasa mizerie, strang 10 saltele la plaja – am observat ca personalul se duce la ei , le vorbeste frumos, altfel au probleme cu administratia resortului (adica angajatii hotelului au probleme). Nu e asa peste tot, vreau doar sa spun ce se intampla cu turistii necivilizati.
      Taxele se aplica peste tot. Doar si eu ca client platesc taxa hoteliera pe langa biletul propriuzis

      1. Vina este a oamenilor, clienti sau furnizori, oameni. Totul tine de atitudine. Nu poate fi un singur vinovat, totul are legatura.
        Insa lucrurile se schimba asa incet, asta vad eu in privinta clientilor cat si in privinta furnizorilor de servicii. Criza asta mondiala a selectat furnizorii, daca inainte de ea clientii scoteau foarte usor banul din buzunar acum se gandesc bine cum sa-si cheltuiasca agoniseala.
        Iti spun cum stau lucrurile in cazul pensiunilor, cu hotelurile nu stiu.
        Foarte multi au crezut ca turismul e o metoda de imbogatire peste noapte, cu efort zero, adica sta omul pe-o ureche si numara banii, atat. Au facut credite, si-au construit matahale de pensiuni si au ajuns la concluzia ca banii ramasi sunt mult prea putini. Unii si-au vandut matahalele, altii si-au suspendat activitatea iar altii functioneaza la negru.
        Si acesti “la negru” lovesc greu in cei care functioneaza legal. Din start nu platesc impozit pe imobil la fel (la noi a fost 8000 lei impozitul pe 2012) iar din pret dispare TVA si taxa hoteliera insumand 10%. Platesc utilitati ca persoane fizice, sau deloc, asta insemnand o alta economie. Si uite asa o persoana cazata intr-o asemenea pensiune nu intelege de ce la vecinul lui pretul e mai mare.
        Vina cea mare e a autoritatilor. Autoritatile ar trebui sa fie un arbitru in acest joc, sa stabileasca reguli si sa vegheze ca ele sa fie respectate, de toata lumea, atat furnizori cat si clienti. Si o usoara relaxare fiscala ar ajuta enorm.
        In privinta clientilor iti spun experienta mea de turist in Delta Dunarii: am stat de luni pana sambata intr-o pensiune draguta. Totul bine si frumos, liniste, pescuit, poze, etc, pana vineri dupa amiaza cand au aparut turistii de weekend. Exact ce e pe sosele era si acolo: barci cu motoare de sute de cai, galagie, gunoi, chiote, curse cu barcile si valuri de ma aruncau din barca mea. Intrau vedetele rapide prin stolurile de pasari de ramaneau numai fulgi in urma lor. Pentru ei era distractie, nu vedeau pasarile omorate in urma lor. Si asta intr-o zona de protectie. Nu stiu daca in oricare alta tara civilizata s-ar permite asta, sau turistii si-ar permite sa faca asta.

  12. N-am citit comentariile ca sa nu ma las influentata, dar articolul e bun si pune niste intrebari serioase, doar ca ni le tot punem de ani de zile si…
    Eu am ales Romania, nu am fost Turcia și nici Bulgaria, as merge, dar nu pentru marea lor și nici pentru serviciile lor (de care am auzit ca sunt FOARTE bune) ci ca sa vizitez…
    Insa ce mi se pare mie greu de crezut, este ca lumea pleaca in alta parte doar pentru ca in Romania sunt servicii proaste. Eu zic că nu de aia pleaca, ci pentru diversitate. Serviciile proate, pot fi cauza pentru care nu vin turisti straini, serviciile sunt, zic eu, o problemă pentru straini nu pentru romani (bine si pentru ei, dar nu in principal)…
    Nu stiu a cui este vina, dar parte din ea avem fiecare, vorbim Romania de rau, ne plangem EXAGERAT de mult si peste toate avem numai asteptari, dar de pus umarul la bunul ei mers nu punem, suntem putin ipocriti.
    Concluzie: nu plec sa vizitez alte tari pentru ca in Romania totul e naspa ci pentru că sunt frumuseti de vazut ȘI in alta parte. Nu uit ca Romania sunt si eu si mi-e ciuda ca sunt multi destepti care se uita de sus la Romania, ei romani fiind. Eu zic asa; nu te uita la cineva de sus, numai atunci când il ajuti sa se ridice…

    1. Tu zici ca pleaca pentru diversitate.
      Sa zicem ca am posibilitatea sa ma duc in Turcia, la all inclusive si sa fiu tratata bine , e curat,ingrijit , e mancarea buna si nu se uita chelnerii urat la mine iar cand ies la plimbare lumea imi zambeste si alti picoli ma invita in pizzerii, etc.
      Ma duc in Romania, vad mutre acre, la plaja trebuie sa-mi platesc sezlongul, de prosoape n-am prea auzit, camera nu mi-o schimba daca ceva nu-mi convine ca “pt aia am platit” iar cand ies dau peste localuri supra aglomerate eventual si cu servire proasta,manele,muzica la maxim, chelneri tafnosi.
      Din experienta altora zic si eu…..

  13. Pe cuvantul meu ca nu inteleg is nu reusesc sa mi raspund la intrebarea, ce se intampla cu litoralul nostru. Ce-i drept anul trecut nu am fost iar acum 2 ani am fost 2 zile. Si nu la hotel ci la particular in Constanta unde faleza era cazuta efectiv era o prabusire ca la carte, inclusiv scarile care duceau spre plaja. Nu stiu daca s-a ocupat cineva intre timp de treaba asta. Se pare ca turismul nu este pe lista intereselor guvernului, nu stiu. Si turisti sunt de proasta calitate, uneori nu vreau sa ma duc la mare la noi pentru ca mi-e scarba mai mult de calitatea vecinului de pe plaja decat de cea a locului de cazare. Si legat de cazare, prefer o vila/pensiune unde omu’ munceste si intretine locul ca sa te faca sa revii. Mai mult nu am ce zice pentru ca de regula nu ma duc la mare mai mult de 3 zile la noi. Iar in alte parti, din nou nu ma duc special pt asta, prefer vizitatul si umblatul, daca apare si o zi de plaja e bine venita.

    1. Exact: “in Constanta unde faleza era cazuta efectiv era o prabusire ca la carte, inclusiv scarile care duceau spre plaja”
      Cum se poate asa ceva intr-o statiune de la mare?
      Nu stiu daca primarul Mazariche e responsabil de asa ceva- cu siguranta nu s-ar lasa el sa arate cum arate faleza aia…..

  14. În turism trebuie mereu să ţii cont de client, de ce-i place, de ce nu-i place, să-l ‘seduci’ cu oferte şi programe inedite, să-i anticipezi dorinţele, să fii la dispoziţia clientului 24/7. Din păcate, ai noştri privesc afacerile în turism ca o afacere obişnuită de unde să scoată mulţi bani cu implicare minimă şi dacă-i convine turistului bine, dacă nu, bine. Totuşi cred că au început şi ai noştrii să deschidă ochii când au văzut că rămân cu camerele goale; încet, dar sigur se schimbă lucrurile.
    Apoi exista şi situaţii aberante de genul – zona Mogoşa în Maramureş: pârtia aparţine de X, telescaunul de Y, iar hotelul şi lacul de la bază de Z. Nu se pun de acord să investească şi să-şi împarta apoi profitul împreună şi toată iarna merg acolo doar copiii cu sania şi care fac oameni de zăpadă. Câştigă în schimb zona Şuior, la doar 2 km distanţă, unde totul aparţine unui singur proprietar şi care a făcut investiţii în mod constant (şi pentru agrement de iarnă, şi pentru agrement de vară) şi are succes.
    O altă problemă ar fi fiscalitatea extrem-extrem de împovărătoare, taxe fără număr care nu-ţi permit să oferi tarife mai mici dacă nu vrei să dai faliment. Asta fiind valabil şi în alte părţi ale economiei..

  15. facuse cineva un studiu al zonei litoralului nostru, dpdv turistic si concluzionase ca in afara de mare, nu ai ce face acolo, nu e nimic de vizitat, marea e de culoare inchisa si foarte putine luni pe an calda.

    1. Bine punctat!
      Pe langa delasarea operatorilor din turism, litoralul nostru mai sufera de un mic detaliu geografic: Dunarea. La noi se varsa Dunarea, iar curentii maritimi plimba aluviunile de-a lungul plajei noastre. 2860km in care aduna canalele Europei si le varsa in mare cu un debit de 1350mc/s, minim. Asa apare si padurea de alge, multimea de creveti ce ataca slipurile si apa tulbure.
      Iar pe langa delasarea operatorilor mai e o problema si cu agentiile de promovare a turismului romanesc. Am fost la cateva targuri de turism la Romexpo si la fiecare targ erau promovate foarte bine obiective externe, iar turismul intern era promovat si el doar daca intrebai de o anumita locatie. Mai sunt si locatii bune in tara noastra insa nu sunt promovate asa cum ar trebui.

    2. Ai dreptate, Redsky, dar este relativ. Adica da si nu. Exista obiective turistice. Sunt putin cunoscute, slab “semnalizate” iar daca turistul nu se duce cu masina personala ca sa aibe libertate de miscare nici nu o sa stie ca sunt acolo. Nu sunt chiar pe litoral. Adica pe o raza de 1-5km. Depinde si de interesele turistului.
      De regula se duc special pt mare si aici intervine partea cu “calda putine luni pe an” apoi e plina de alge, serviciile asa si asa si ne intoarcem de unde am pornit:))

  16. Uite, chiar anul trecut noi am fost in luna de miere in Madeira. In aceeasi vara, un cuplu de prieteni proaspat casatoriti au mers in luna de miere la mare in Romania. Am observat clar diferenta.

    Noi am venit super bine dispusi, ne-am indragostit de Portugalia, ne dorim sa ne reintoarcem oricand. Cred ca stii si tu ca in Madeira nu exista plaje cu nisip, Atlanticul e mult mai rece decat Marea Neagra, deci din punct de vedere a resurselor, romanii ar fi avut toate sansele sa faca litoralul romanesc mai dezirabil. Insa noi am primit servicii de calitate, am stat intr-un hotel frumos si curat, am fost tratati minunati, am mancat delicatese si nu pot sa zic ca ne-a stors de bani vacanta asta (mai mult am platit drumul, ca restul au fost chiar ok).

    Insa prietenii nostri s-au intors extrem de dezamagiti, cu tot felul de povestiri horror despre cum au fost tratati la pensiunea respectiva, despre cat de murdara era apa marii, despre mancare proasta pe care au primit-o si cati bani au cheltuit pe toata “distractia”.

    Sincer, nici eu nu prea inteleg de ce sa te mai duci la noi la mare, cand de aceeasi bani poti sa te duci altundeva si chiar sa te simti ca in vacanta. La noi nu exista inca nici o notiune de “customer service”. In Budapesta toti chelnerii se purtau impecabil cu noi, chiar daca aveau bacsisul inclus in nota, deci stiau ca nu primesc nimic in plus pentru faptul ca ne zambesc. La noi chiar daca bacsisul depinde de cum ne servesc, sunt putini cei care se straduiesc un pic.

    Eu nu dau vina pe sistem, dau vina pe consumatori. Pentru ca daca nu exista cerere, nu exista nici oferta si viceversa.

  17. Hapi, am uitat sa specific un detaliu mai vechi, care a contribuit si el la starea actuala.
    Romanii in general, cu unele exceptii, nu sunt foarte mandrii de faptul ca sunt romani, iar asta a dus la un trend: “ce e romanesc nu e bun!” (pentru unii Loganul e o masina execrabila in continuare). Acest trend a facut ca produsul romanesc, oricare ar fi el ,chiar daca era bun, sa nu se vanda. La fel s-a intamplat si cu litoralul, in acea vreme in care era mai bine, sau cerintele nu erau asa mari. Snobismul a facut sa fie cautate locatii externe, chiar mai proaste decat ale noastre (cunosc destule cazuri de persoane dezamagite in Grecia si Bulgaria, de ex, sau care merg intr-o alta tara cu sacosa de mancare, sa iasa mai ieftin si sa poata spune ca si-au facut concediul “afara”). Acest fenomen a scos banii din tara, locatiile romanesti de traditie au falimentat, au fost inchiriate de oprtunisti care nefiind proprietari nu investesc, trag cat pot de ele si le abandoneaza.
    Ministrii turismului se tot schimba, investitiile incepute se abandoneaza si incep altele care nu se finalizeaza.
    Cei care se plang de serviciile romanesti au si ei o parte din vina. Un sejur trebuie rezervat din timp si locatia bine aleasa. Sunt destule locuri in tara asta care merita vizitate, destule locatii bune, insa in ultimele zile dinaintea sejurului nu se mai gasesc locuri. Si nu inteleg de ce se mai rezerva locuri in hotel! Sunt pensiuni, cabane, vile, dragute, cochete, mai mici si cu personal mai apropiat de oaspeti. O pensiune e mai flexibila in program, e mai linistita si intima. (oare e o forma de snobism si asta: “mi-am luat bilete la cel mai mare hotel din Mamaia si a fost dezastru!” ? )
    Eu prefer cortul in concediu, insa stiu toate astea de la oaspetii mei.

  18. Oricum ar fi, tot aglomerat ar fi! Si cum eu fug de tot ce inseamna a sta ca sadinele, eu as merge la mare in Romania in Delta Dunarii, in locurile mai putin turistice 🙂 pe care noi localnicii le stim 🙂

  19. hah! nu as da un banut pentru un sejur in tara. No offence dar cred ca suntem foarte in urma. Calitativ vorbind.
    Cand vin in tara merg si eu la mare, munte ca tot omul. Insa nu ma atrage sa petrec o saptamana pe litoral. Ah la o cabana la munte, da. Dar nu. Hotelurile din Romania au mult de lucru.
    Stii ce parere am eu despre customer service in romania? hai sa-ti dau un exemplu, pe care l-am vazut cu ochii mei.
    Tipa de le receptie, a zambit inocet tipul de se caza. stii tu, zambet d-ala banal de “welcome”. Gagica-sa a inceput sa faca fete-fete ca aia se da la el.
    mda, am deviat. in concluzie turismul in romania nu ma face fericita.

  20. întrebarea din titlu este…retorică, nu? 🙂
    nu se vrea, nu există motivație, din lene, din ignoranță, din multe alte motive nu merge și la noi ca la alții. E o chestiune mai mult de mentalitate decât de posibilități materiale 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *