Aș putea locui aici

M-am deșteptat în puține locuri s-aud că Sinele murmură “aș putea locui aici.”
Orașul pare avangardist și totodată nu s-au sters cu intenție amprentele celor ce-au trecut, au cucerit, au abandonat. Iți e soare și grădină tot anul, în mijlocul orașului, fără să curgă sudoarea pe tine.

Simț civic
După zecile de câini care se plimbă liberi prin grădinile Turia, nu văd mizerie. Spaniolii, majoritatea, se apleacă sub tufiș chiar și strâng. Nu pe trotuar afară, pe bulevard, acolo e de la sine înșeles. Sub TUFIȘ. În Paris e mizerie, fără supărare. Și nemții sunt mai grei de șale.
E scump dar dacă te zbați cred că reușești să trăiești fără să-ți cauți psiholog să-ți aerisească mintea.

alei curate valencia

Aerieni la nevoie:
Spaniolii nu au o problemă în a traversa pe roșu. I-am urmărit, se aruncă imediat pe ditamai bulevardul, stiu când e o fereastră pe roșu. Turiștii îi recunoști, stau și așteaptă.

traverseaza pe rosu

Sport și respect

În grădinile Turia aleargă si tânărul de 13 si seniorul de 73, slăbuța fără țâțe si femeia durdulie, segregarea pe motive de vârstă, sex, culoare sau condiție fizică nu se percepe. Femeia de 120 de kile o arde în piațetă în fustă scurtă si nici un mârlan nu se găseste să-i comenteze forma pulpei. Tinerii nu hăhăie în spatele nimănui. De ce ei știu  ca toti ne-am născut cu lipsuri? Uneori lacunele invizibile sunt cel mai greu de suportat. Viața cu de toate-i pentru toți. Judecățile se fac acasă și-n cer.

Oda frumuseții nu-i pervertită de creatori si înainte stătători, ea are o impersonalitate care o face accesibila absolut oricui. Așa că nu am pozat oameni diferiti. Pentru că nu există!

valencia sportplaza de la virgenfeliz navidad

Exercițiile Kegel au rostul lor
Cand iesi din casă e bine sa vizitezi toaleta chiar daca ai senzatia că n-ar fi cazul. Altfel vei fi nevoit sa te opresti într-un restaurant sau la o gelaterie-cafenea unde-0 sa lasi cel putin 5-6 euro pentru 2 cafeluțe si-o horchata. Lipsa toaletelor pare-o adevarata problema în marile orase ale Europei sau asa îmi pare mie. In Paris, Champs Elisee se stă minute întregi la coadă la wc-urile din McDonalds. Feri Doamne să te apuce pântecăraia pe-aici.
Nu mă mai plâng că nu sunt toalete publice în Cluj. Integrarea europeana presupune strâns din fund si joc de glezne.

preturi gustari cafea valencia

Diferit dar nu DE FERIT

Putine locuri am vizitat în care diversitatea sa fie atât de bine primită. Parcă si suferinzii au locul lor si toti cei care ies în evidență. O femeie cu ticuri îsi plimbă degetele inelate pe tastatura i phonului. Blonda, cam 25 de ani cu o tunsoare elegantă. Strange din ochi de parca ar împroșca-o cineva cu lămaie la fiecare două minute. Si-si arunca des capul înspre-napoi. Râde. Cineva îi spune ceva frumos. Prin telefon.
O adolescenta de vreo 16-17 ani sare peste dalele de pe trotuar. Are rochița scurta, gen lambada si-o jacheta din piele. Taica-su și maică-sa, probabil fratele ei merg alaturi dar nu-i atrag atenția că nu- i frumos să salte. Tre sa fie obositor să-ti zdruncini astfel creierii, gandesc eu. Am timp sa privesc. Astept pe cineva.
Obiceiul vechi, românesc, de-a îndesa oamenii în marca normalității în care ne-a sluțit o societate limitată initial de comunism, apoi de superstiții, obicei pe care prejudecățile îl mențin, mă amprenteaza si pe mine. Fata nu sare. E bolnavă. Are un defect la picioare. N-o fi obositor sa traiesti asa? Fata pare fericită. Si-are rochia scurtă.
Noi credem că natura ne-a creat demni. Demnitatea nu-i în ADN. Poate în felul în care rănit fiind, reușești să înflorești. Să ignori mila pe care ti-o aruncă cei ce viețuiesc dăruiti cu de toate. Că știi că și ei vor claca odată. Ca să le fie testată demnitatea.
Sunt în metrou. In fața mea o femeie repeta într una la proxima parada. De 5 de 8 de 10 ori aceleasi cuvinte timp de trei statii. I se pare amuzant. Coșcogeamite prietenul tăcut ca o scoică râde. La fiecare acelasi comment. Bine ca trebuie sa cobor. Aș păli-o-n cap cu-n buzdugan. Ia uite câte feluri de picături chinezești există…

Graffiti-uri frumoase? Buticuri chic?

Daaa, peste tot, nu numai în centru. Totul e un bun-venit pentru turiști. Nevoită să mă repet: nu ca în Paris. Da, orașul acesta îmi place infinit mai mult. Nu dau aceste poze o stare de bine? Mie mi-au adus zâmbete.

buticuri valenciafereastra cu florigragiti balaurgrafitti 2grafiti1ferestre valenciavalencia grafiti

Similar Posts

11 Comments

 1. mi e dor de spania. exact asa, o stare de bine si de toleranta am simtit acolo. chiar vb cu soțu ca la batranete ne ar placea sa ne mutam acolo. trecere faina catre an nou sa ai!

 2. Mai mult decât să mă duc în vizită n-aş putea. Sunt prea legat de oamenii şi locurile de acasă (şi de altele multe, fir-ar…), dar ne gândisem şi noi într-o vreme la o mutare, mai mult ca un exerciţiu de imaginaţie, ce-i drept.

 3. Cat de frumos! MI-am dorit sa ajung acolo si poate peste ceva timp voi ajunge sa vizitez. Imi place tare mult poza cu Hot Dog Factory , tare faina ideea cu desenul in jurul geamului 🙂

  1. E atât de plăcut cum își împodobesc străduțele, nici în Germania nu am văzut ceva asa de frumos, din contră, grafittiurile sunt hidoase.

 4. Eu am călătorit cu tine acum, si bine am făcut caci altfel nu mă misc de acasă. Dar cel mai tare iubesc felul tău de a vedea lumea, de a ne spune și nouă, de a percepe realitatea. Esti inzestrată cu daruri alese iar eu nu mă pot bucura decat de faptul că am avut ocazia sa dau de tine pe aici. Uite cate aflu. Cand am fost la Paris, am dat 40 de euro pe două fripturi numai pentru ca ..era singurul restaurant in zona și niciun alt wc, iar noi explodam. Cand am iesit, liniștiți și ghiftuiți-și fara gluma, chiar a fost cea mai bună friptură din viața mea- am văzut la cativa pasi un Mc Donald. Cum de nu l-am văzut inainte, nu intreba. Si da, mizerie mare la Paris, dar mâine m-as intoarce acolo, asa mizerabil cum e.

  1. Sigur că iubesc Parisul, de altfel ca pe multe alte orașe dar traversându-l în lung și-n lat, eu n-o să zic niciodată că e plin de romantism și curat.
   Din contră și din păcate… chiar și locuitorii care s-au născut acolo, de rezidenti nu mai vorbesc, știu că imprejur întrețin cu rădăcini cu tot adevărate cloace de anarhiști nemulțumiți, vagabonzi, hoți… chiar nu știu cum Franța si-a perpetuat o astfel de politică. Eu nu cred că fiecare generație trebuie să plăteasca acum pentru că moșii lor au fost conquistadori. Legile fiecărei țări si valorile trebuie păstrate, problema întregii Franțe e una de identitate națională pe care n-o mai știu defini, si-atunci cum s-o păstreze?

 5. Nu am fost acolo,cred însă că mi-ar place dacă e așa de blîndă clima iarna.
  O vacanță costă foarte mult?

  1. De obicei da, nu pot spune ca e ieftin.
   Dar: rezervarea la apartament pe booking com, inainte de sarbatori cand am prins o reducere de 50% ceea ce e foarte mult… de gatit gatim acasa, curatenie, locatie ideala…
   Biletele de la Cluj 115 dus intors pentru 2 persoane. Dar asta e, pe termen mai scurt depinde, nu prea gasesti bilete ieftine, sa coincida si cu perioada in care poti sta.
   Am avut noroc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *