Aș putea locui aici

M-am deșteptat în puține locuri s-aud că Sinele murmură “aș putea locui aici.”
Orașul pare avangardist și totodată nu s-au sters cu intenție amprentele celor ce-au trecut, au cucerit, au abandonat. Iți e soare și grădină tot anul, în mijlocul orașului, fără să curgă sudoarea pe tine.

Simț civic
După zecile de câini care se plimbă liberi prin grădinile Turia, nu văd mizerie. Spaniolii, majoritatea, se apleacă sub tufiș chiar și strâng. Nu pe trotuar afară, pe bulevard, acolo e de la sine înșeles. Sub TUFIȘ. În Paris e mizerie, fără supărare. Și nemții sunt mai grei de șale.
E scump dar dacă te zbați cred că reușești să trăiești fără să-ți cauți psiholog să-ți aerisească mintea.

alei curate valencia

Aerieni la nevoie:
Spaniolii nu au o problemă în a traversa pe roșu. I-am urmărit, se aruncă imediat pe ditamai bulevardul, stiu când e o fereastră pe roșu. Turiștii îi recunoști, stau și așteaptă.

traverseaza pe rosu

Sport și respect

În grădinile Turia aleargă si tânărul de 13 si seniorul de 73, slăbuța fără țâțe si femeia durdulie, segregarea pe motive de vârstă, sex, culoare sau condiție fizică nu se percepe. Femeia de 120 de kile o arde în piațetă în fustă scurtă si nici un mârlan nu se găseste să-i comenteze forma pulpei. Tinerii nu hăhăie în spatele nimănui. De ce ei știu  ca toti ne-am născut cu lipsuri? Uneori lacunele invizibile sunt cel mai greu de suportat. Viața cu de toate-i pentru toți. Judecățile se fac acasă și-n cer.

Oda frumuseții nu-i pervertită de creatori si înainte stătători, ea are o impersonalitate care o face accesibila absolut oricui. Așa că nu am pozat oameni diferiti. Pentru că nu există!

valencia sportplaza de la virgenfeliz navidad

Exercițiile Kegel au rostul lor
Cand iesi din casă e bine sa vizitezi toaleta chiar daca ai senzatia că n-ar fi cazul. Altfel vei fi nevoit sa te opresti într-un restaurant sau la o gelaterie-cafenea unde-0 sa lasi cel putin 5-6 euro pentru 2 cafeluțe si-o horchata. Lipsa toaletelor pare-o adevarata problema în marile orase ale Europei sau asa îmi pare mie. In Paris, Champs Elisee se stă minute întregi la coadă la wc-urile din McDonalds. Feri Doamne să te apuce pântecăraia pe-aici.
Nu mă mai plâng că nu sunt toalete publice în Cluj. Integrarea europeana presupune strâns din fund si joc de glezne.

preturi gustari cafea valencia

Diferit dar nu DE FERIT

Putine locuri am vizitat în care diversitatea sa fie atât de bine primită. Parcă si suferinzii au locul lor si toti cei care ies în evidență. O femeie cu ticuri îsi plimbă degetele inelate pe tastatura i phonului. Blonda, cam 25 de ani cu o tunsoare elegantă. Strange din ochi de parca ar împroșca-o cineva cu lămaie la fiecare două minute. Si-si arunca des capul înspre-napoi. Râde. Cineva îi spune ceva frumos. Prin telefon.
O adolescenta de vreo 16-17 ani sare peste dalele de pe trotuar. Are rochița scurta, gen lambada si-o jacheta din piele. Taica-su și maică-sa, probabil fratele ei merg alaturi dar nu-i atrag atenția că nu- i frumos să salte. Tre sa fie obositor să-ti zdruncini astfel creierii, gandesc eu. Am timp sa privesc. Astept pe cineva.
Obiceiul vechi, românesc, de-a îndesa oamenii în marca normalității în care ne-a sluțit o societate limitată initial de comunism, apoi de superstiții, obicei pe care prejudecățile îl mențin, mă amprenteaza si pe mine. Fata nu sare. E bolnavă. Are un defect la picioare. N-o fi obositor sa traiesti asa? Fata pare fericită. Si-are rochia scurtă.
Noi credem că natura ne-a creat demni. Demnitatea nu-i în ADN. Poate în felul în care rănit fiind, reușești să înflorești. Să ignori mila pe care ti-o aruncă cei ce viețuiesc dăruiti cu de toate. Că știi că și ei vor claca odată. Ca să le fie testată demnitatea.
Sunt în metrou. In fața mea o femeie repeta într una la proxima parada. De 5 de 8 de 10 ori aceleasi cuvinte timp de trei statii. I se pare amuzant. Coșcogeamite prietenul tăcut ca o scoică râde. La fiecare acelasi comment. Bine ca trebuie sa cobor. Aș păli-o-n cap cu-n buzdugan. Ia uite câte feluri de picături chinezești există…

Graffiti-uri frumoase? Buticuri chic?

Daaa, peste tot, nu numai în centru. Totul e un bun-venit pentru turiști. Nevoită să mă repet: nu ca în Paris. Da, orașul acesta îmi place infinit mai mult. Nu dau aceste poze o stare de bine? Mie mi-au adus zâmbete.

buticuri valenciafereastra cu florigragiti balaurgrafitti 2grafiti1ferestre valenciavalencia grafiti