Bebe s-a ars la mână. Ce faci?

arsura grad doi la bebelusScriu despre experiența mea. Nu toți locuim în Cluj, Iasi, București, Timisoara etc. Acesta nu este un articol medical. Dar dacă evit poticnirile pe care le-am avut eu, măcar că m-ar citi o singură mămică?

Poate e greu de crezut că mai eclozează copii prin orașe mici și comune și mai mici, acolo unde ajunge aerul, carul cu boi și ambulanța în 30 minute (dacă nu face accident pe drum din cauza grotelor pe care le are de traversat). Ah, și mai ajunge Vodafone Slava Domnului sau Orange sau Oastea Domnului, servicii pe care oricât le-am blama că ne smulg banii și creierii, sunt mai bune decât nimic. Cu primele, poate ai acces la net și la Alopedi iar cu ultima -ai pe cine-ți vărsa durerea că ăia te iartă, cred că așa a vrut Domnul, să le ponegrești tu Oastea.

Iată de ce arsurile la copii sunt o urgență majoră și este musai să te prezinți la medic. Pentru toate cele enumerate de o mama-medic pediatru pe care o urmăresc cu plăcere, cât de des pot!

 

Cred sincer că niciodată nu este exagerat felul în care tu, ca mamă, reacționezi la ceea ce pare o arsură banală. Te simți deja ca dracu pentru că ți s-a ars copilul mic, nu mai e nevoie să se sclifosească spre tine cele care au uitat c-au avut copil de un an sau cățeluș bolnav sau pisicuță și cum le durea pe ele inima pentru ființa aia mică plină de durere,

„Noi” am avut o arsură de gradul doi.

Acestea ating stratul de sub epidermă, se formează acele băsici cu lichid.

În momentul în care copilul de un an a pus mâna pe plita încinsă care era sticla de la un cuptor ieftin și prost s-a oprit clipa, timpul, mintea și au început țipetele. În același moment am uitat tot ce m-a învățat mentorul meu Dorina L și toate studiile citite, așa, că-mi plac mie subiectele de medicină. Acolo, cu pielea cojită, cu muci, cu durere, cu neputință, copilul meu striga MA MA și-mi arăta mâna. Era prins de cracul meu când a atins dragonul! Mai departe nu simt nevoia să explic cuiva cum că n-a fost vina mea, pe loc însă simți că mori de incompetentă și neatentă ce ai fost, trebuia să fii Nostradamus!

Sună la 112

– sună dar dacă locuiești la Sic e posibil să ajungă în 30 de minute! Ce faci până atunci? Îi pui mana sub apa rece (nu cu gheață cum am făcut eu, nu știam ce înseamna rece, rece poate fi temperatura camerei). Astfel încetinești distrugerea țesuturilor prin căldura termică acumulată.

Acum imaginează-ți că ești singură cu copilul, suni la 112 și în același timp îi ții repede mana sub apa. E mai simplu de citit, nu?

Am sunat la Alopedi 0364 917  (Pediatrie Cluj, deservește toată țara, timpul de așteptare nu e mare!!) ca să primesc îndrumare, mi-a fost atât de frica fiind mama singură încât nici nu îndrăzneam să-i deschid mâna să mă uit! Eram total în panică, cu el în brațe, mama nu poate ridica, în nici un caz 13-14 kg. Dacă ai pe cineva care sa te ajute, pune-l sa țină mânuța copilului sub un jet de apa rece așa cum vine la robinet. Dacă ai apa termala poti să-l racorești idem, eu am și flacoane de ser acasă.

Am fugit jos la farmacie și am cumpărat un spray -Cicatridina. Dar era deja târziu așa ca ar fi mai bine să-l ai mereu în casa pentru ca se poate aplica imediat după incident dar apoi nu prea are efect. Am sunat un taxi și am programat repede un drum la Cluj. Du-te direct la specialist. O să fii uimită dar pediatrul de la gardă nu e specialistul despre care vorbesc -am aflat și eu asta ulterior, de la o doamna la camera de garda. Cum spuneam, așa e în orașul meu și la tine ar putea fi altfel, dar hei, ai un copil de un an? Atunci știi ca exact în acel moment poți strânge pe cineva de gât pentru că nu ai nici 10 secunde să tragi aer în piept.

Un copil de un poate intra în șoc din cauza durerii

și poate avea reacții diverse pe care nu le poți anticipa. Se poate dezhidrata repede. Febră. Nu e ca și cum ai avea tu ca adult o bubă cu lichid pe palmă și degete. E mai grav! Esti norocoasă dacă ai 12 veri, tătic, bunici, frați, mașina și susținere, eu nu am. De aceea am reactionat mult mai dramatic și impactul emoțional a fost mai mare. Nu judeca dacă nu înțelegi. A fost uimitor să aflu câte au pătit-o, dar le-a fost frica sa spună ca sa nu fie judecate ca-s neglijente sau mame rele. Nu sunteți. Sunteți femei normale, nu roboți.

O mamă stresata și care trebuie să rezolve totul de una singură va avea tendința să exagereze și ea e constienta de asta. Și punct. Eu prefer să iau 10 măsuri, inclusiv sa arunc aragazul în secunda doi și sa plătesc taxi și să-mi implor medicul plastician să facă ceva sa nu-l mai doară pe copil. Glumesc, nu l-am implorat, a spus imediat: haideți, pentru ca e tată și medic și bun specialist (a lucrat cu arși înainte) și nu e doar un roboțel cu funcție.

2. I-am dat nurofen ca să-i atenuez puțin durerea. L-am ținut mereu în brațe. Apoi, în scaun, în mașina, s-a calmat și l-am lăsat să facă ce vrea cu mânuța aia. Exact cu mâna aia plină de pustule cu lichid iși înfunda biscuiți în gură.

ovidiu ivan Artis 3

NU poți pune aloe și cartofi în loc de tratament pe arsura unui copil atât de mic. Nu sunt sterile. Iar copilul nu le va ține nici 2 minute!

NU sparge buboiul cu lichid dacă s-a format. Lichidul acela e steril și da, ai fi uimita sa afli ca dacă e bine pansat, chiar dacă bebe merge înca de-a busilea, buboiu poate rezista doua-trei zile pana se mai resoarbe. Flictenele care se sparg ustura ca dracu și sunt o poarta de intrare pentru orice microbel care-n condiții normale e inofensiv.

A fost pansat cu o pelicula care se folosește la arși (aceasta NU se lipește de piele și nu chinui copilul când scoți pansamentul) și Dr a făcut un bandaj pe care să nu și-l poată scoate -cu fasa elastica- am simțit că îmi recapăt suflul și ne-am întors acasă. A dormit pe mașina. Pansamentul nu trebuie să fie nici prea strâns dar nici ușor de scos, altfel zilele cu durere sunt mai multe.

produse Hartmann pentru arsuri

După vreo trei zile, la baie, am scos acel pansament, a ieșit ușor, nici nu a simțit. I-am lăsat mâna libera cam o oră cât l-am plimbat cu caruciorul. I se sparsese basica mare din palma și m-am trezit cu el în mijlocul parcului că urlă de durere. Pur și simplu și-a tras pielita cu dinții. Mi-a fugit pămantul de sub picioare,noroc că eram cu o prietena care a lucrat în domeniu iar la spital am dat peste o doctorita cu suflet și a știut unde să ma trimită, a și sunat pentru noi la chirurgie, s-a uitat la mânuță. Era duminică și toate farmaciile erau închise.

La gardă-chirurgie și acolo am avut noroc cu medicul. Chiar dacă nu se spune nimic în oraș, știm fiecare de cine să ne ferim și dacă e cazul să mergem în altă parte. Și din păcate, este cazul de cele mai multe ori. Fetele din garda l-au pansat frumos și Dr a văzut și dânsul pocinogul din palmă, s-au purtat minunat. Dar nu aveau materiale pentru așa ceva iar seara, fașa sterilă era jos. La un copil mai mare ar fi stat dar la un bebeluș agitat nu a rezistat. Au urmat o noapte și-o zi cumplite, cu țipete și lacrimi multe.

I-am zis prietenei mele: nu-mi pot pansa bebelușul, mai pot prinde o linie venoasă la un adult și-mi amintesc cum se pune corect o sonda urinară dar nu știu pansa!! A doua zi după ce și-a tras jos pielea, ghiciți cine sta frumos la pansat și spălat? Bebe. Eu eram înlemnită pe jumătate, zici că operam pe careva.

Am estimat că starea generală e bună, copilul hidratat, am spălat cu apa termală, am aplicat o peliculă de Grassolind de la Hartmann, în prealabil i-am trimis poze și întrebări medicului care l-a tratat. Am pus fașă elastică, am acoperit cu puțin leucoplast cât să nu rupă fașa.

stadii la arsura grad doi

Medicul plastician l-a mai văzut-pansat o dată și în 3 săptămâni nu se mai vede nimic. Dar cel mai important pentru mine a fost faptul că nu am chinuit copilul cu improvizații.

Acum am acasă:

Xanax. Mă gândesc să-l înlocuiesc cu țuica de prune. Mă mai gândesc să șterg ce-am scris pentru că unii citesc blogul și au impresia că-mi trăiesc mie viața, de-acolo de după perdeaua lor.

Atrauman Ag de la hartmann – o compresa cu argint impregnat care nu lasă fâșia să se lipeasca de carne și impiedică infecția, citiți mai multe pe google. Nu costa mult și e necesara, aș spune, în trusa de prim ajutor.

Comprese cu Grassolind care fac același lucru dar se aplica atunci când nu e vizibil nici un semn de infecție, ajuta la epitelizarea rapidă. După ce pui pe zona afectată spalata bine în prealabil – pansezi pentru că altfel nu va sta acolo, lipita ca o a doua piele.

Vă doresc să nu treceți niciodată prin așa ceva! Și pentru bebe, chiar merită să vedeți ce produse au cei de la Hartmann, am găsit un ulei emolient grozav!

Din păcate pe toate forumurile veți citi: Vai, dar eu i-am pus aloe și i-a trecut. Bravo ție, nu mi l imaginez pe T mergând de-a busilea prin casă uns cu aloe lipindu-se de toate mobilele, plângând și trăgându-și pielițele de pe mână. Iar eu relaxată, nestiind dacă se va infecta sau nu, dacă va dormi sau nu, dacă îl doare tare, dacă va face febra, dacă apar alte probleme și voi regreta ca nu am făcut de la început tot ce trebuie. Ce-mi dictează inima de mamă și cei de la Alopedi.

Voi ce ați face dacă bebelușul vostru ar trece prin așa ceva, cui v-ați adresa?

Similar Posts

14 Comments

  1. Bună. Sigur că am poze dar este o manuta de copilas pe care nu se mai vede absolut nimic. 3 saptamani îngrijit atent. Si nu trebuie sa sufere, credeți-ma, se poate 🙂

   Sanatate multa1 Si un medic bun

   1. Bună seara eu am un bebe de 6 luni și e ars la manuta tot de gradul 2 e arsura. Iam dat cu unguent ptr arsuri de la medicul de familie recomandat. Ar fi ok sa îmi cumpăr și eu sa am în casa ceea ce aveți dumneavoastră în casa ptr arsuri? Va mulțumesc pentru eventualul răspuns

    1. Buna. In calitate de mami simplă – si nu de specialist – da, e bine sa aveti tot ce ar trebui pentru urgente cu copil mic. Din pacate foarte multe accidente se petrec in casa.
     Cum aveti (sau cred ca ar trebui) un sirop de nurofen si niste ser fiziologic sigur ca ati putea lua o crema sau un spray Cicatridin. Preferabil spraiul pt arsuri pana l vede medicul. Opreste distrugerea tesuturilor dat imediat dupa incident. . comprese sterile, plasturi (eu am preferat de la Hartman – si va explica farmacistul ce este si pt ce, sunt scumpe dar nu trebuie sa luati 10 ci cate 2 am luat eu, ce am considerat. Eu m-am speriat f tare atunci si mi-am dat seama ca pericolul nu e mai mic – doar ca am schimbat aragazul- dar copilul face aceleasi pozne si mai bine sufli si-n iaurt. Sigur, de atunci stie ca nu mai e voie sa treaca macar pe langa aragaz cand e ceva la foc, chiar daca acum e mare – dar va pot fi de folos si dv produsele in caz de incidente.
     Sanatate

 1. Va mulțumesc! In momentele astea este greu. Bebe nu sta la pansat, curatarea a fost facuta in bloc operator, desi arata ca in pozele dvs. Face antibiotic, si e internat. I se schimba primul pansament in a 3 a zi de la prima interventie. Cu anestezie generala si tot ce presupune. Mi s a spus ca nu se poate sa stea acasa si sa fie curatata si pansata rana in spital decat daca sta internat. Nu i au gasit vene pentru branule la makmi si i au pus in piciot – nu are voie sa mearga – un copil foarte energic si e foarte agitat. Ma agat de orice farama de speranta pentru o recuperare rapida si externare.

  1. A… inseamna ca a fost mai grav decat in pozele mele. Sau mai extinsa arsura, s-a dezhidratat mai mult… Important e ca sunteti pe maini bune dupa cum imi descrieti. Curaj, va trece, o saptamana e mai greu, pana se absoarbe lichidul sau se sparg

   1. Foarte putin mai mare basica. S a spart singura la 17 ore de la momentul producerii. Arsura e de grad II. Multumim pt incurajari! Sper sa treaca repede si fara semne

    1. Asa o sa fie, vei vedea. Hai, c-a trecut ce-a fost mai greu si pt voi si pentru micuț. Sanatate!

     ( Sa stii ca majoritatea-mi spuneau ca nu se va mai atinge in veci de cuptor. Am schimbat aragazul si chiar daca se atinge nu mai e ca celalalt, se infierbanta dar nu cat sa produca o arsura. Ei bine, merge si pune mana cand vrea sa-mi atraga atentia!) 🙂 Deci… fiecare diferit

 2. Buna seara! va scriu din nou, bebele nostru este mult mai bine acum. Mai are foarte putin in palma tesut albicios. Aveti o poza care arata evolutia ranii si vreau sa va intreb daca ati observat o umflatura a tesutului rosiatic asa cum mie mi se pare in poza a 3 a a colajului. Asa este in palmuta bebelui noatru. As fi atasat o poza cu palmuta, insa pare ca nu am aceasta optiune. Multumesc!

  1. Cristian, daca țesutul e curat, rosu si pielea noua se reface, nu sunt supuratii, e ok. Adica da, fiind acolo pliurile poate sa ti se para ca e mai tumefiata decat de obicei, iti spun sincer ca am lasat totul in grija medicului iar eu cand am pansat am fost atenta: la epitalizare, daca e curata rana, am spalat(pentru el era ok sa-i torn ser sau sa dau cu apa termana Avene ca-l racoreste) apoi am aplicat uleiul de la harman cand era aproape vindecat… deci nu o sa-i ramana nicio tumefiere, e doar pliul. Cred ca ati facut totul bine, daca e putin inflamat pana la urma e normal, acolo e țesut traumatizat. dar tu sa te uiti la semne: durere, disconfort, febra, astea nu ar mai trebui sa apara acum. Bine, disconfort este ca va fi mancarimea, asa se intampla la epitelizare dar iti va explica medicul. A trecut ce-a fost mai greu adica durerea ingrozitoare din perioada in care apare pustula cu lichid apoi eventualspargerea ei si debridarea (curatarea usoara a ranii – e important sa o faca medicul cu rabdare, la pansat la Cluj el nu a plans niciodata) Seara il durea uneori.

   1. Multumesc mult pentru impartasirea experientei! Astazi mergem iar la pansat, nazdravan fiind sambata si-a scos un degetel prin pansament si am reusit acasa sa-l repansam noi. Arata ceva mai bine pielea, mai roze. El a avut flictena ca si baietelul dvs iar acum inca mai avea o ura de piele alburie exact in zona in din spatele degetului aratator la portiunea de flexare a degetului inspre palma. Sunt 3 saptamani de cand a patit asta si speram sa se vindece total pana acum. Vedem azi cum a evoluat de sambata, azi fiind luni. In rest nu a avut dureri, la pansat statea fara probleme, misca manuta, adica inchide pumnul si extinde, foloseste manuta la joaca, bate, aplauda. Noua ne a spus dr ca si dupa ce se vindeca mai sta o perioada pansat ca sa sustina atela. Are o atela cu scopul de a impiedica contractia palmei (totusi sper sa nu fie cazul se contractia pielii din palma la cum am vazut ca arata, dar mergem pe mana dr). Astept sa fie ca nou cum se spune. Sanatate si numai bine! Va multumesc inca o data!

 3. Am venit de la medic. Am dat jos si pansament si atela. A spus dl dr apa si sapun. Are piele exfoliata care trebuie curatata. Multumesc pentru impartasirea experientei, chiar daca e neplacuta. Multa sanatate tuturor cititorilor!

 4. Fimiu luni a tras de cafetiera și toată cafeaua fierbinte ia căzut în cap pe partea dreapta și pe mânuță arsuri. De gradul 1 pe față și 2 pe mânuță.. Am fost de 2 ori la spital pt al curată și schimba bandajul deoarece ei ne-au spus că e mai bine să îl schimbe un specialist …îi administrează o crema nouroxol și antibiotic pentru a preveni infecția . Sper sa nu ii rămână semne pe mânuță..

  1. Pare rau ca raspund tarziu. Sigur ca e bine să le faca un specialist. Fiecare copil poate avea alta reacție. În orasul meu, doctorita de la garda mi-a spus în fața că ei NU sunt pregatiti sa faca față unei arsuri. Și ai vazut despre ce arsura vorbim, eu am cerut doar sa fie pansat pana ajung cu el la Cluj 🙂 De asta m-au trimis la chirurgie. Sau pentru că spera să-mi taie limba, să nu mai pun atâtea intrebari: sunteti garda de la pediatrie si nu aveți un unguent un nurofen sau un pansament, sa-mi duc copilul țipand de durere 45 de minute? Ah, sigur, înțeleg, sunt o ființa îngăduitoare.

   Sper ca s-a vindecat fara urme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *