Pastele, mielul , ouale de ciocolata

mana cu inima Stiu c-am enuntat că-i Craciunul sarbatoarea mea preferata dar e posibil sa fi fost influențată si de cocoloșul de cadouri.

De cativa ani degeaba am incercat eu sa-i explic consortului că de Paste , vine iepurasul, se vopsesc oua, gasim ciocolata în toata casa si mai e loc si de cate un cadou simbolic. A înteles ca eu si turma din care provin, am copiat niste ritualuri păgane , în rest toata pregăteala e un fel de 1 iunie mai colorat. Deci mai catolici decat Papa sau mai inventivi decat triburile de indigeni?
Nici nu conteaza, atat timp cat noi reușeam sa ne hilizim bine, unul pe seama altuia si in acelasi timp să ne pastram credinta si traditia intacte.

Las ca vine el, Ramadanu si pe cand unii circula dezhidratati prin casă, Hapi face gargară cu ceai alb si cafeiuri.

Anul trecut am fost la bunica la tara, cu totii. A feștit si buna ouă dar am pus si noi cate un coș, s-ajunga.
„No hai sa dăm în cioacă“ zice buni către consort
„Se dăm, ce“?
eu „Să bateti ouale de-olaltă , sa vedem a cui e mai tare“
de ce trebuie vedem dache e mai tare“

Bunica n-are timp de explicatii. Ii pune oul in mana si il pocneste de-al ei. Oul bunicii se sparge.
Pe rand le-au rezolvat pe toate . Nici n-apuca buna sa zica „Hristos a înviat“ ca el dadea cu oul dup-al ei si radea. Stiu pe cineva care în seara aia a regretat ca nu si/a scos colecistu la vremea potrivită

Tărăsenia cu iepurașu pascal am auzit-o numai prin liceu. Babiloniana creatura, potrivita in crestinism ca nuca în perete. Cand ma întreabă cineva (de obicei de alta religie) despre iepure si oua de ciocolata, scotocesc în fisiere sa vad ce sa-i spun în afara de faptul ca iepurele e un animal fertil care are urechi lungi.
Si ca ouale de ciocolata se ieftinesc fantastic imediat după orice fel de Paste

Pastele a fost sărbatorit prima data de evrei – trecerea de la robie (din Egipt) la libertate (în tara care le-ar fi fost promisă de Dumnezeu -Canaan)

Echinocțiul de primăvară este un model de calcul, dar nu miscarea lunii e sarbatorita de crestini. Ci
Învierea lui Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu , în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare .

Mereu se scrie si se repetă ca e o sarbatoare pagana, că e legata de altceva, bla bla.
E o sarbatoare a Invierii Spirituale. Evoluam, sarbatorile si traditiile se schimba în ruleta veacurilor

Ascundeti iepurasul, mâncati ouăle, coaceți niste pască si fiți fericiti. Si buni.

In ce cred eu? In Invierea lui Iisus si-n jertfa sa pe cruce. Iar daca ar fi sarbatorită si de 3 ori pe an, nu m-ar deranja deloc.

Similar Posts

40 Comments

    1. Da, ouăle ciocnite cu buna au o savoare aparte… 🙂
      Mie mi se pare Paștele cel mai profund moment religios al anului. Dacă mai pică și ceva dulce pe lângă el, e cu atât mai bine, dar în principiu, Învierea e de ajuns.

  1. Noi mai avem de aşteptat până în mai. Asta însă nu mă împiedică să le urez Paşte fericit celor de religie catolică. Avem toţi loc sub Soare!

  2. Eu nu prea tin traditiile astea , conteaza ce e in suflet. daca ar fi oamenii asa buni, cum sarbatoresc obiceiuri pagane. oricum, tuturor paste fericit. te imbratisez!

  3. Eu iubesc ouale rosii, au cu totul un alt gust. Toate preparatele noastre de miel si a lor. Si ei au sarbatoare la care taie miei si atunci ma bucur de delicatesele lor.
    Imi plac prajiturile (cu ciocolata si iepurii nu ne intanlnim) si nici cadouri de nici un fel.
    Paste fericit tuturor catolicilor

  4. Paste fericit tuturor catolicilor!
    Eu sarbatoresc in mai. In familie nu avem catolici, doar printre prieteni, dar ei sunt plecati din oras, s-au mutat la Bucuresti.
    N-am rezistat insa si-am cumparat niste pasca cu branza din Carrefour. 🙂 Asa ca am mancat si eu ceva bun de Pastele din martie. 🙂

  5. Cu inrosirea oualor stiam povestea, dar de ce le ciocnim … nu prea inteleg.
    Nici eu nu am inteles ce e cu iepurasul … adica ala care cauta oua / aduce cadouri.
    Pe ala care ajunge friptura, l-am inteles – nu a fost miel, bun si iepurele. Doar sa nu il vad inainte, ca mie mila. In rest, sarbatori fericite, lumina in suflete, intelegere intre oameni si … ciocolata, nu ma intereseaza forma 🙂
    Paste fericit celor care sarbatoresc acum si … ne auzim peste vreo luna pentru cel ortodox.

  6. Hapi imi place enorm cand povestesti despre bunica ta si mai ales cand se intalneste cu al tau,simpatici foc !
    Paste fericit tuturor catolicilor.

  7. E mare nebuneala cu Iepurasu’ asta! Nu l-am luat in seama pana cand copilita mea l-a invitat la masa de Pasti! Puteam sa ii stric bucuria? Ei, nu lui!:P

    Paste Fericit!
    Te imbratisez…

    Ilda
    Lavender Thoughts

  8. Mie imi place sa sarbatoresc tot ce-i de sarbatorit, nu vad ce e rau in asta :)) Chiar daca din punct de vedere religios pentru mine nu mai inseamna nimic, Pastele si Craciunul sunt sarbatori pe care le astept cu drag pentru ca sunt ocazii de a lua cina impreuna cu familia, de a gati lucruri speciale, de a ne face cadouri (de Pasti mai putin, dar intamplator anul asta pica deodata cu aniversarea nuntii noastre), ba aproape in fiecare an m-am dus la biserica in noaptea de Pasti, stiu ca e ciudat, dar e tot un fel de “traditie in familie”. Nu ma intereseaza slujba in sine, ci ideea de a fi cu ai mei.

  9. Nu avem treaba cu iepurasul; soacra-mea chiar daca face in diverse culori eu am ramas traditionalista cu oua rosii; lumina sfanta e ceea ce conteaza, minutele pe care le petrecem la miezul noptii si cantatul cu toata familia Invierea lui Iisus.

    Paste fericit!

  10. Nu prea am treaba cu iepurasul, de fapt deloc. Nu-i inteleg rostul. In schimb stiu ca inteleg exact care-i treaba cu mielul (sau iedul) si cu ouale rosii. Si desigur, cu jertfa lui Isus si Invierea.
    Singurul lucru ce-mi displace e ca e un dute-vino zilele acelea si treaba asta ma oboseste peste masura. Nu-mi place sa fiu musafir dar nici sa am musafiri prea multi. Insa daca asta e obiceiul 🙂 Ma supun 🙂

    1. “Nu spera si nu ai teama” :)… Hapi, am renuntat de atunci la acel loc de munca, dupa doar saptamani. Era…cum nu vreau sa povestesc…
      Deci timp liber destul.. ca in somaj.

  11. Iepuras,miel,ciocolata si oua rosii…nu conteaza,cand e sa sarbatorim,o facem;
    chiar daca de multe ori majoritatea oamenilor uita de fapt pentru ce ne bucuram si mancam si bem ca nebunii in 3 zile :)))
    Eu stiu ca epurasul aduce cadouri,asa ca orice animalut aduce cadouri trebuie primit!

  12. daca e rost de sarbatoare eu cred ca e frumos sa le luam asa cum sunt si sa ne bucuram de ele. din pacate insa sarbatorile si au pierdut farmecul si au devenit doar zile libere in care sa ne imbuibam… speram sa schimbam asta transmitand copiilor si altceva…

  13. Am spus Hristos a inviat comunitatii catolice din oras, dar nu am papat mancarica specifica. Consider ca Pastele e sarbatoare religioasa si am mers des la biserica in perioada asta.

  14. Asta mi-a placut Hapi. Eu mai am pana ajung sa vopsesc oua, dar din fericire am ciocolata si acum o gramada, nu trebuie sa astept iepurasul 😛

  15. hmmm, mai sunt ceva saptamani pana la iepurasul nostru… vreme de tihna, gandire mai buna si mancare mai pe sarite 🙂

  16. S-ar putea totuși ca tăierea mielului să nu fie de origine cristică, ci un fel de adaos apărut pe parcurs sau împrumutat de la alții. Astăzi multe evenimente de esență spirituală (cum ar fi chiar căsătoria) au ajuns să fie transformate într-un fel de circ. Cine merge la nuntă ca să se roage pentru miri, de exemplu? Lumea merge la chef, la masă și la distracție, asta înseamnă o căsătorie azi. Ei, mă îndoiesc că ăsta era sensul cununiei la începuturi. Dar omul a pierdut cu timpul multe chei spirituale, am ajuns să ne pese doar de distracție, de burdihan și de sănătate. Sănătatea, acest poate ultim liant cu Dumnezeu, care ne mai face să ne rugăm la el…

  17. Asa gandesc si eu : Pastele e sansa unui nou inceput pe care Isus ne-a daruit-o.
    Ouale, iepurasul, cozonacii sunt doar traditii care ne aduc inapoi bucuria copilariei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *