Despre Ramadan

Relatările mele nu se bazeaza pe studiul aprofundat al Islamului. Traiesc într-o familie musulmană practicantă , am avut ocazia să locuiesc sub acelasi acoperis cu familii de musulmani – înruditi prin alianta. Am petrecut saptamani – în luna Ramadan în Egipt, Liban, Maroc.

In 2012 luna Ramadan începe în 20 iulie si se termina pe 18 august. Unii musulmani insista ca începutul Ramadanului sa se faca faptic-vizual – la aparitia lunii noi .Oricum ciclul ei este observat de toata populatia pamantului în 24 de ore. Inceputul si sfârsitul Ramadanului difera în unele tari cam cu o zi.
Am înteles ca Iranul este una dintre tarile care se ghideaza pe calcul astronomic precis si nu pe estimari lucru care nu ma miră 🙂 Sau ma miră din moment ce dansii asteapta ca un imam disparut prin anul 941 sa se întoarca si sa salveze lumea? Dar asta e altă poveste

Asadar Ramadanul este a noua luna din calendarul islamic si chiar asa se cheama. Cum ar fi la noi- August.
Alte luni se numesc : Muharram, Safar, etc
Este specială pentru ca se considera ca în acea lună i-a fost revelat Coranul profetului Mohamed

In luna Ramadan musulmanii postesc de la rasaritul soarelui pana la apus . Asta poate sa însemne 8 ore iarna sau 17 ore vara cand soarele răsare la 4 dimineata si apune la ora 22. Depinde de pozitia geografica.Postul înseamna abtinerea totala de la alimente si apa , sex, fumat si cam tot ce ar fi interzis si în postul crestinilor.

Dupa ce soarele apune se mananca si se bea normal . Am citit cârcoteli în care lumea scrie ca se exagereaza sau ca se îmbuibă cu mancare. E un cliseu întalnit si la crestini cand vorbim de Paste sau Craciun. Fiecare mănancă după cum îi e obiceiul.
Intr-adevar, se pregatesc multe feluri gustoase în serile de Ramadan, dulciuri si cărnuri speciale, supe, sosuri si paste din vinete sau humus. In general masa se ia alaturi de toata familia, uneori sunt invitate si rudele, invitatii care se rotesc pe toata durata Ramadanului. Unii mai conservatori mananca doar o bucata de paine si curmale, beau apa si ceai foarte îndulcit. Iar înainte de rasaritul soarelui se trezesc si beau o cafea si iau cateva îmbucături din ce-a ramas din ziua precedenta.

Ramadanul este unul din cei cinci stalpi ai islamului, o datorie pentru orice musulman. As compara asta cu cele 10 porunci ale crestinilor.
Este un exercitiu grozav de disciplina pentru trup si suflet , un prilej de bucurie .Un moment în care aspectul uman care CERE si ARE DORINTE, ii e foame, sete, sufera – trebuie ignorat, călit, uitat chiar.

In tările islamice magazinele se deschid mai tarziu iar la amiaza se fac pauze lungi . Angajatii pleaca acasa mai repede , femeile au prioritate în fața barbatilor pentru ca ei sunt mai rezistenti fizic. E fascinant sa vezi viata de noapte în Cairo în luna Ramadan. Evident că fraza „viata de noapte” nu are acelasi sens ca în Europa

Nu trebuie sa posteasca : bolnavii, femeile în perioada ciclului menstrual, femeile gravide . Dar atunci cand aceste „stări” trec -postul trebuie reluat. Valabil pentru cei care calatoresc – sunt scutiti de la post dar îl vor ține cand calatoria se termina. In timpul Ramadanului nu se poate fuma si nu se iau pastile. Am cunoscut însă persoane care spuneau ca țin post dar fumau -abtinandu-se total de la restul. Asa cum ne-am obisnuit – cand e vorba de religie si traditie fiecare îsi tese mici reguli permisive în functie de nevoi.

Sfarsitul postului e marcat de Eid-ul-Fitr – o zi de sarbatoare în care musulmanii se îmbracă festiv ,merg eventual la moschee si apoi petrec alaturi de toata familia. Toata familia însumează frati,verisori, unchi, nepoti , nurori, cumnati, veri din frati, etc………, nu numai mama, tata , copii si nepoti

Ma rog , unii se îmbracă festiv si în timpul Ramadanului dar cand mi-.am întrebat consortul despre acest obicei s-a uitat uimit la mine si m-a întrebat daca l-am văzut vreodată cu thobes sau dishdash.Si că m-am uitat la prea multe filme americane despre middle east.
Ca sa va descretiti fruntile imaginati-va ca sotul sau prietenul poarta…….asa ceva;)Hai c-am exagera umpic, v-am pus si poze cu miri 😀