Despre Ramadan
Relatările mele nu se bazeaza pe studiul aprofundat al Islamului. Traiesc într-o familie musulmană practicantă , am avut ocazia să locuiesc sub acelasi acoperis cu familii de musulmani – înruditi prin alianta. Am petrecut saptamani – în luna Ramadan în Egipt, Liban, Maroc.
In 2012 luna Ramadan începe în 20 iulie si se termina pe 18 august. Unii musulmani insista ca începutul Ramadanului sa se faca faptic-vizual – la aparitia lunii noi .Oricum ciclul ei este observat de toata populatia pamantului în 24 de ore. Inceputul si sfârsitul Ramadanului difera în unele tari cam cu o zi.
Am înteles ca Iranul este una dintre tarile care se ghideaza pe calcul astronomic precis si nu pe estimari lucru care nu ma miră 🙂 Sau ma miră din moment ce dansii asteapta ca un imam disparut prin anul 941 sa se întoarca si sa salveze lumea? Dar asta e altă poveste
Asadar Ramadanul este a noua luna din calendarul islamic si chiar asa se cheama. Cum ar fi la noi- August.
Alte luni se numesc : Muharram, Safar, etc
Este specială pentru ca se considera ca în acea lună i-a fost revelat Coranul profetului Mohamed
In luna Ramadan musulmanii postesc de la rasaritul soarelui pana la apus . Asta poate sa însemne 8 ore iarna sau 17 ore vara cand soarele răsare la 4 dimineata si apune la ora 22. Depinde de pozitia geografica.Postul înseamna abtinerea totala de la alimente si apa , sex, fumat si cam tot ce ar fi interzis si în postul crestinilor.
Dupa ce soarele apune se mananca si se bea normal . Am citit cârcoteli în care lumea scrie ca se exagereaza sau ca se îmbuibă cu mancare. E un cliseu întalnit si la crestini cand vorbim de Paste sau Craciun. Fiecare mănancă după cum îi e obiceiul.
Intr-adevar, se pregatesc multe feluri gustoase în serile de Ramadan, dulciuri si cărnuri speciale, supe, sosuri si paste din vinete sau humus. In general masa se ia alaturi de toata familia, uneori sunt invitate si rudele, invitatii care se rotesc pe toata durata Ramadanului. Unii mai conservatori mananca doar o bucata de paine si curmale, beau apa si ceai foarte îndulcit. Iar înainte de rasaritul soarelui se trezesc si beau o cafea si iau cateva îmbucături din ce-a ramas din ziua precedenta.
Ramadanul este unul din cei cinci stalpi ai islamului, o datorie pentru orice musulman. As compara asta cu cele 10 porunci ale crestinilor.
Este un exercitiu grozav de disciplina pentru trup si suflet , un prilej de bucurie .Un moment în care aspectul uman care CERE si ARE DORINTE, ii e foame, sete, sufera – trebuie ignorat, călit, uitat chiar.
In tările islamice magazinele se deschid mai tarziu iar la amiaza se fac pauze lungi . Angajatii pleaca acasa mai repede , femeile au prioritate în fața barbatilor pentru ca ei sunt mai rezistenti fizic. E fascinant sa vezi viata de noapte în Cairo în luna Ramadan. Evident că fraza „viata de noapte” nu are acelasi sens ca în Europa
Nu trebuie sa posteasca : bolnavii, femeile în perioada ciclului menstrual, femeile gravide . Dar atunci cand aceste „stări” trec -postul trebuie reluat. Valabil pentru cei care calatoresc – sunt scutiti de la post dar îl vor ține cand calatoria se termina. In timpul Ramadanului nu se poate fuma si nu se iau pastile. Am cunoscut însă persoane care spuneau ca țin post dar fumau -abtinandu-se total de la restul. Asa cum ne-am obisnuit – cand e vorba de religie si traditie fiecare îsi tese mici reguli permisive în functie de nevoi.
Sfarsitul postului e marcat de Eid-ul-Fitr – o zi de sarbatoare în care musulmanii se îmbracă festiv ,merg eventual la moschee si apoi petrec alaturi de toata familia. Toata familia însumează frati,verisori, unchi, nepoti , nurori, cumnati, veri din frati, etc………, nu numai mama, tata , copii si nepoti
Ma rog , unii se îmbracă festiv si în timpul Ramadanului dar cand mi-.am întrebat consortul despre acest obicei s-a uitat uimit la mine si m-a întrebat daca l-am văzut vreodată cu thobes sau dishdash.Si că m-am uitat la prea multe filme americane despre middle east.
Ca sa va descretiti fruntile imaginati-va ca sotul sau prietenul poarta…….asa ceva;)
Hai c-am exagera umpic, v-am pus si poze cu miri 😀
Am nimerit si eu un Ramadan in Maroc!
Nu pot sa spun ca a fost luna mea favorita! eram insarcinata, era cald, foarte cald, magazinele erau inchise, eu aveam pofte sau macar doream o sticla de apa! Si si atunci cand o primeam oamenii se uitau urat la mine fiindca eu fiind mare nu realizau ca sunt insarcinata!
Dar au fost si lucruri ce mi-au placut! Mancarea multa si buna 🙂 mai exact diversificata! Musafirii si atmosfera de sarbatoare! Oamenii care astepau cu sufletul la gura (la propriu si la figurat) chemarea la rugaciune si startul la mancare :)))! Cei prinsi in trafic care claxonau enervati ca pierd momentul! Apoi multa bucurie si pace, rugaciune, lumini aprinse la toti vecinii pe timpul noptii! 🙂
Aliceee, eu oriunde am fost de Ramadan am mancat bine , am baut cafele , apa.M-au inteles toti din start pentru ca le-a fost clar ca eu sunt crestina si pe de alta parte nu tin posturi de nici un fel.
Cand simt ca e nevoie de o detoxifiere imi creez un regim adecvat cu multe ceaiuri, verdeturi si mancare raw.
Dar la masa de seara participam cu mare placere. …..ma simteam ca in gaura iepurelui salbatic.Totul era nou si minunat
wow….frumoasa postare..o mica modificare. postul e de la zorii zilei (deci mai devreme de rasarit) pana la apus. ceea ce face anul asta postul sa fie de 17-18 ore pe zi 😀 ce frumos tb sa fi fost in Liban & Egipt……
Si cum stii tu cand sunt “zorii zilei”?
islamicfinder.org 😀
Eu te-am intrebat ce stii tu de la familia, prietenii tai- nu ce ai gasit pe net 🙂
Multumesc oricum
daca as sta atatea ore nemancata pfuai…neimeni nu s-ar intelege cu mine. as fi o rata lesinata 🙂
cat despre haine…tatal prietenei mele care este arab numai vestminte d-astea din pozele tale poarta. acasa, sau cand iese cu familia…doar atunci cand se duce la serviciu se imbraca normal.
acum, ca tot ai scris art asta si mi-ai fct pofta de niste mancare arabeasca…am s-o rog pe frienda mea sa ma astepte cu delicatese arabesti cand vin 🙂 nu ma intreba cum se numesc, stiu doar ca sunt GUSTOASE!!!!
Eu sunt de nerecunoscut cand mi-e foame
Acceptabila sunt doar <atunci cand nevoie primordiale imi sunt implinite .Nu vrea nimeni ca eu sa tin ramandan
Hapi,
“mor” dupa cous-cous… stii sa-l pregatesti? 🙂 Mi-e dor de Egipt si Maroc…
Unii dintre miri sunt really hot, mai ales cel în “navy-blue”, cu privirea-i laser… 😉 🙂
Prea hot…..ne trebuie ceva racoritor 🙂
Cus cusul – stiu sa il pregatesc la aburi dar nu ma pricep deloc sa fac zeama aia, al meu in schimb e expert . Dar foarte rar are timp si chef sa faca, ne ia cam o jumatate de zi toata distractia asta
@Hapi, what about în Atlasu’ marocan?!… 🙂
aaaa, nu stiu….what about ? 🙂
he he he 🙂 am si eu cateva cunostinte in Egypt , Dubai si Bahrain , doi din ei s-au indragostit si au zis ca se muta aici daca nu vreau eu acolo , dar pentru ca au anumite reguli stricte i-am facut sa realizeze ca nu putem sa fim decat foarte buni amici …chiar sunt foarte stricti dupa parerea mea
Doi dintre ei? Maaama, faci ravagii printre sheici 🙂
Lasa-i sa ramana acolo dar nu refuza o vacanta in Bahrain daca ai ocazia vreodata…….:)
am refuzat deja 🙂
Sa inteleg ca n-o sa ai parte de al tau cam o luna?! 😀
Asteptam ramadanul asta, poate se mai imbulzeaza si sefu, partea buna e ca pleaca o saptamana la sfarsitul lui :)).
Daaa, am parte de al meu, imi gatesc singura peste zi 🙁
buna fetelor! Nexya ai putea sa-mi lasi adresa ta e-mail daca te rog frumos, as avea nevoie de sfatul tau, ms mult, o zi frumoasa tuturor!
Interesante informatiile. Nu stiam mai nimic despre Ramadan…totusi mi se pare foarte greu sa nu bei apa toata ziua, mai ales pe temperaturile de acum…
Da, faza cu hidratarea e cea mai grea……mai ales dupa ce-ai papat picant seara….si te trezesti cu gura uscata.
Nici nu vreau sa ma gandesc
hmm, cam greu subiectul asta, cred ca trebuie sa te nasti in credinta respectiva ca sa intelegi si sa-ti obisnuiesti corpul sa ajuneze o zi intreaga. dar, cum ziceam si la postul interior daca crezi in ceva cu adevarat, iti poti infrana orice pornire.
Si eu cred ca e mai usor cand te nasti in acea credinta si devine un lucru normal…..
Este prima dată când citesc despre Ramadan. Ştiam teoretic câte ceva, dar una este teoria, alta punerea în practică. Mulţumesc pentru informaţii. Frumos articol!
L-am scris pentru ca am identificat multe cautari gen “despre arabi, ramadan, araboaice interzise” si m-au amuzat…..
In plus sunt multe articole partinitoare sau exagerate pe tema asta si am vrut sa scriu ceva neutru
Multumesc pentru vizita si te mai astept!
O să vin cu plăcere la tine. Scrii frumos şi interesant.
Stai putin, Hapi : cum adica post de la apa? Dara lesini de deshidratare vara, 8 ore fara apa. Si nu-i chestie de vointa.
Iar chestia cu interzis la pastile precum povestile auzite la unele secte ce isi lasa copiii sa moara fiindca legea lor le interzice transfuziile sangvine.
In schimb recunosc : tipul din ultima fotografie nu numai ca nu mi se pare caraghios, mi se pare elegant chiar !
Apa – iti spun eu ca nu lesina si nu patesc absolut nimic 🙂 Le e sete si rabda
Cu medicamentele – nu m-am facut inteleasa. Sanatatea e pe primul loc. Coranul le indica expres sa aiba grija de corpul lor-. Deci cei care sunt bolnavi si iau medicamente nu trebuie sa tina post, la asta m-am referit
interesante informatii
mi-ar placea si mie o tunica din aia de seic
pentru mine, nu pentru sot
🙂
foarte interesant… chiar aveam nevoie de o documentare in general despre Ramadan. 🙂
Oana, ma bucur ca ti-a fost de folos articolul 🙂