Mamă singură cu suflet plin de bebeluș de 6 luni. Cum e la voi?

mama si bebeBine, sunt conștientă că la fel de bine puteam să întreb dacă mai trăiește careva după incidentul Roswell. C-aș dori niște răspunsuri de la Roswell Army Air Field. Poate un interviu.

Femeia româncă trebuie să se obișnuiască și ea cu statutul de persoană care nu mai este victima cuiva, este mamă, părinte unic, are un copil de iubit și de îngrijit. Nu înseamnă că e adevărat, poate mă înșel dar mă refer c-ar trebui să vă priviți altfel, să vă percepeți… Nu sunt o vedetă care vă spune că-i ușor, este foarte greu. Dar  majoritatea aspectelor le faceți chiar voi să fie sau să rămână mai grele. Ați ajuns, ați creat sau ați acceptat această situație, gata cu lamentările despre lașitatea cuiva. Toți, fără tăgadă, suntem lași de multe ori în viață.

Dar tu singură poți face mult pentru copilul tău!

După 6 luni te-ai cam obișnuit cu statutul de Singură. Va trebui să scriu o postare scurtă despre asta, un fel de scuză – disclaimer ca să înțeleagă cei care mă citesc. Nu sunt o victimă iar beibi Lowe este un copil dorit și punct.  Aș intenționa să schimb mentalitatea asta despre abandon, despre copilașul aferent agățat doar de haina ta. Hai, că trebuie să ai pe cineva acolo, altfel subziști, nu exiști, nu mă citești acum, n-ai net, nu poți munci, nu poți face nimic. Așadar nu ești cu un bărbat ci cu un copil și cu Cineva care te ajută.

Ce face bebe pe la 6 luni?

În afară de biftec-urile acelea descrise pe toate paginile copy paste despre copii? Hai să-ți zic ce face al meu. A decis să schimbe și el programul de somn odată cu schimbarea orei. Adoarme la fel de repede seara pe cât de 10 kile în brațe ar vrea toată ziua și să-l ucidem pe Moș Ene fără să fim trași la răspundere. Nu-ți doarme ziua decat trei maxim 4 reprize a cate 20-30 minute? Si de fiecare dată când vrei să-l culci vecinii sună la protecția copilului?  E bine.  Bucură-te că nani noaptea. Cu pauze evident. Va dormi însă mai bine dacă e cu tine-n pat și din moment ce lipsește bânzoiul tată, nu văd nici un motiv pentru care n-ai avea parte de sentimentul ăla dumnezeiesc. Ce mai face în zori de zi? Se trezește pe la 4 și se joacă cu tine și-ți zâmbește și te pocnește rău de tot dacă te implici și tu în marea veselie.

Dacă ți-ai învățat lectia si deja mergi dimineața la serviciu îi spui lu Lowe: dă-te meh mai încolo, nusepoate epatruuuuu. Fără 10. Ia-și si suzeta. Îi aplici un pupic pe-o talpă sau pe-o ureche, te pui pe burtă ca să nu te poată căpăci cu toată forța și moțăi. Ah, pune Mozart lullaby pe fundal, încet, la noi merge. Bebe se uită mirat la tine cu-n picior în gură. În a ta sau în a lui, depinde unde nimerește. Zâmbește și apoi strigă ceva într-un dialect egiptean pe care tu nu-ți aduci aminte să-l fi auzit în viața asta. Bunica, dincolo, pufăie a “v-am auzit, culcați-vă că imediat e schimbul meu”, dar te prefaci că n-o auzi. Tu ca tu, mai ales copilul. Dacă credeai că e puțin surdă, acum știi că ciocănelul și nicovala sunt pervertite numai dacă spui ceva care nu-i e pe suflet, pe moment măcar.

Tu ești așadar pe burtă, pe partea cealaltă a saltelei de 11 metri e protecția, bebe mai are 2 rostogoliri si va ajunge la tine, da, asta era săptămâna trecută. De-acum a învățat să facă dagă-dagă de la bună-sa și o face când e foarte oboșit sau fericit c-ai venit de la birou. La 4 dimineașa e foarte obosit. Liliecii nu se aruncă cu adevărat în claia ta de păr rămas intact dar bebelușul o face. Apoi îți aruncă suzeta-ntr-un ochi semi deschis și cu gura îți cuprinde nasul sau bărbia sau orice segment al feței care-ar putea fi molfăit. Tu-i explici că trebuie să asculte Mozart pentru brain development și că a doua zi ai ședință. Ca să nu se simtă neglijat pe la 16 ani și să scrie articole pe toate media. Si să mai pună și poza ta. Brrrr.

Bebe înțelege, evident, și dacă ai puțin noroc îndeasă la loc suzeta. Ție sau lui. Vezi tu dimineața când te trezești și crezi că ți s-au umflat 3 măsele. Adormiți.

Dimineața, în oglindă, ciumăfaia crescută-n seră și pieptănată cu grebla e mai splendidă ca tine și arată mai prietenoasă. 

Bebe la 6 luni e vesel participant la diversificare. Nu are foarte mare importanță că pare a-și scoate amigdalele cu lingurița pe care ți-a smuls-o din mână, i-ai luat una cu 8 roni? Bine, e pentru copii, specială, se face în trei culori la cald, rece, e din silicon (ca țâțele tale) deci nu e grav!

Bebe la 6 luni se poate uita atent și iubitor la Ana (de 12 luni) care vine tiptil să-i întindă un biscuite. Când ajunge la juma de metru, bebe scoate un strigăt de luptă, se arcuiește pe spate, ți se prinde iar în păr (are încă sindromul ăla cu Eva si Adam). A doua zi afli că Ana face terapie și așa începe evoluția speciilor… De fapt e etapa în care se ataseaza maxim de persoana sau cele două persoane care-l îngrijesc și apare frica de străini. Așa, simplu explicat. Trece.

Bebe la 6 luni are nevoie de multă interacțiune și atenție. Să știi că ai și beneficii în lipsa bărbatului, ba chiar vei descoperi destule. Știu că nu-ți convine că n-ai pe cine da vină că nu mai e pâine-n casă sau orice altă minune absolut neimportantă. Nu ai pe cine să te descarci! Nu fă parte din categoria femeilor rele care fac asta la locul de muncă!

Ia uite: beneficiile când îți crești singură bebelușul

 • te joci liber cu puiul tău, nu e papa de mazăre și pește pentru voi trei? Ce mazăre, ce pește dacă tu n-ai chef? Bebe bea laptele cu bucurie, dacă nu, găsești tu un măr cu oareșce. Va mânca dacă îi e foame. Așa e, nu ai posibilitatea să te pliezi după cărți și 13 păreri. Ai un pediatru bun și minime cunoștințe, o carte bună despre puericultură, minime cunoștințe medicale? Ești cea mai bună mamă! Faci tu poimâine mazăre că buni se descurcă. Niciun domn prin bucătărie cu gura pungă de parcă a mâncat lămâie? Unul care mocneste că nu este nimic, nimic comestibil? Ia te uită domle, las că-ți prăjesc mâine o Amanita rubescens si facem o cină romantică de nu te vezi, d-acu, lasă-mă c-a zis ghe-ghe sau Ga-Ga!
 • deși credeai (si înca mai crezi!) ca nu te vei putea organiza niciodată, ați început să aveți o rutină a voastră. Nu te bate nimeni la cap precum nu te ajută să cari căruțul, trei plase, 6 sticle de minerală, nu șofează nimeni… deh. Iarna-i grea numai în Game of Thrones, nu v-au invadat cei de Neinvins. Te poți concentra pe tine și pe copil. Da, ți-e frică mereu, dar nu confunda frica cu alte sentimente. Repet, copilul nu este o întâmplare, o situație, o rămășiță a ceea ce-ați fi putut fi voi. Trăiește normal și frumos în limita posibilităților tale.
 • faci sex când și dacă vrei. Mă rog, cu puțin noroc. Bine, nu prea ai chef să faci sex. S-o fi stricat ceva la tine după ce-ai născut? Nu. Acum ai nevoie de încredere și prietenie. Un pitic a crescut măricel în mintea ta și te ghidează cu folos. Nu mai sunt în prim plan nevoile tale iar instinctele nicidecum. Alea primare.
 • nu te ceartă nimeni că ți-ai comandat paltonul ăla inutil de pe Emag. Ești tu prea slabă deja, paltonul e mai mult XL și… ții minte când te-ai îndrăgostit de ciobanul ăla tânăr din satu bunicii tale? Eu daaaa. Că era frumos la chip cum numa-n poeziile lu Eminescu mai găsești.
 • nu trebuie să faci sex. Nici să iei Imodium când te-apucă dimineața cu burta umflată. Nici să dai drumul la apă când faci pipi. Ah, mă repet?

Nu vă mai concentrați pe fostul și pe ce n-a rămas, pe trădări, pe plecări, pe stabilirea vinovățiilor. Dacă sunteți mame, la orice concluzie ați ajunge, statutul vostru nu se va schimba. Copii fiind, oare de tată și de mamă n-am avut nevoie fiecare? Ba da, dar câți n-am crescut fără un părinte sau cu părinți care nu se înțelegeau? Copii fiind, de dragoste am avut nevoie. Eu, de aceea am suferit așa mult după bunica mea. Dragostea o simți și dacă-i în pancove și-n pită cu oloi.

A inimii oglindă în marea-i puritate

E gata s-oglindească imaginile toate. 

zice Rumi. Așa că ridicați ochii din pământ când vă cuprind grijile. Căci vor veni, oh și încă cum!

Similar Posts

3 Comments

 1. vai, imi aduci aminte de perioadele de degete in nas si ochi 😀 . Am si uitat :D.
  Si la noi era tati plecat atunci cu saptamana, asa ca luni – joi (sau marti-vineri) eram single mother. Si cel mai fain era ca ma imbracam cand aveam chef, ma spalam cum aveam chef, gateam numai ce voiam eu sa mananc. Fara carut si apa de carat, beam apa la magazin si gata 😀 😀 😀 😀 (da, am baut si apa de la robinet de bucuresti)

  1. La noi e bună apa (la bloc, cred ca știi că depinde și de instalații, nu numai de sursa ideală :P) dar parcă-mi curge apa minerală prin vene. Numai de-aia vreau. Si eu și mama.
   Azi-maine i-om face lu beibi laptele cu apa minerală carbogazoasă.

   1. oo, in bucuresti era groaznica, cel putin in berceniul ala lasam sa curga 5 minute ca la inceput era maronie. Dar ridicam din umeri si ma descurcam asa, am ales sa nu mai fac crize si drame din maruntzele ale vietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *