Fantoma din Gherla cauta o creșa

Cum e viata noastra aici? Asa e. Si intentionez să fac tot ce pot să ne fie mai bine. In stilul meu si fără lucruri care i ar răni pe altii sau pe mine, dar dârză ca Ioana D Arc. Ok, fără Arc…

La început, am fost o apariție oarecum ieșită din comun. Ca o nalucă, nu stii sigur c-ai văzut-o, c-a mai fost pe-aici, că e mai înaltă, mai slabă mai în vârstă. Plimbam un prunc mic si vorbeam mereu cu el. Iarna, vara, eu făceam orice să râdă cel mic. Eram mai mereu, doar noi doi. Noi doi si-atat.

In parc, pe cand pensionari simpatici, mixati cu pensionari alcoolici si vulgari jucau cărți ori stăteau la un taifas, eu băteam nuci si chemam veverite.

La sfarsitul toamnei cand nucile mai rămaneau in parcul vechi, doar pe cativa pomisori mai subtirei așa, cine dădea cate un șut la trunchi, cât să se miște oțâră? Eu. Si Nucul ne dădea mereu 4-6 nuci proaspete, de stăteam apoi pe bancă si le desfăceam.

Eu băteam din palme când vedeam o cioară cu nuca-n cioc, exact cand zburătoarea o așeza s-o ingroape sau s-o spargă. Hâțțțț. Si nu mai apuca sa ia nuca iar copilul meu râdea râdea, cand vedea c-am mai pacalit o cioară si mai avem o nucă.

Mi se părea că oamenii se plimbă ca  împăiați si absolut toti, trag cu coada ochiului la ceilalti. Eu eram in alte sfere. De asta, pe majoritatea nu-i salut nici acum pentru ca nu sunt atentă la oameni. Nu-i caut cu privirea, mereu mă grăbesc.

Eram la stadiul de aia care-a trăit cu bătrânul ăla care-a lăsat-o si acuma ea are un copil si n-o fi avut unde merge, săraca, da e drăgut copilul si ea pare așa, zurlie (apropo, Doamne Doamne, multumesc pentru că sunt cum sunt!!)

Dar ca să îmi fac munca in folosul comunitatii am nevoie sa las copilul la o creșă!

Discutia mea cu functionarul biblic din cadrul Primăriei din Municipiul cu 20 800 de suflete, mi-a șters bruma de stimă de sine pe care-o mai aveam, m-a redus la zero. Discutia a avut loc acum aproximativ 6 luni. Al meu copil nu avea 3 ani. Mi s-a sugerat sa-mi iau concediu ca sa fac munca-n folosul comunitatii. Covidul nu era inca un subiect la noi.

Topită de durere, ca lovita-n moalele capului, dupa ce discutasem cu doamna de la Probatiune că pot lucra si 2 ore, in fiecare zi (gandindu-ma cumva ca ori il iau pe  cu mine, ori prestez orarul in plus la serviciu si ma descurc eu cumva, 120 zile) acum mi se vântură toate planurile si in loc să fiu ajutata, sunt umilită. Mi s-a spus că – conform acelei decizii care venise de la Cluj la primaria din Gherla- ar trebui sa ma trimita in piata sa spal pe jos, deh, doar n-o sa te trimit chiar acolo, dar mvai, cum sa fac ca asa scrie aici… Ma credeti ca nu am avut puterea sa ma intind sa iau dosarul ala sa ma uit la el? Eram atat de intimidata si agresata psihologic încat frica mea subconstienta m-a blocat intr-un atac de panică.

Oare mă mintise functionarul de probatiune din Cluj? Oare nu a inteles că pot să invăt copiii germană sau să fac ceva util in loc să spăl intr-un oras in care un sfert scuipă literalmente pe jos a doua zi? Cel mai murdar oras din judetul Cluj, asa-l regăsisem dupa 10 ani de lipsă…

Oare omul din fața mea e sociopat stiind că imi plimb mama diabetica pe la brahiterapie si că nu am decat un salariu iar copilul meu nu e primit încă la grădi? Esti idiot? Ai ceva cu mine? Ti-am furat  metrul din buzunar?

Dar astea erau in mintea mea, urlau, ca pe-o casetă, rulau si apoi vocea mea a intrebat doar de ce nu avem creșă.  Simtea oare  ca orașul e al lui si că ancestral, eu sunt o ființă care-i boicotez puterea? Si dacă așa simtea, cine-i dăduse puterea asta? Dacă mie, unei femei-mama singura – si de jena ar fi trebuit sa i se adreseze cat de cat respectuos si n-a facut-o, să încerce să găsim o solutie, cum ii vorbeste ăsta celui mai simplu om din piață?

Si apoi creierul meu s-a oprit, am iesit si-n urma am mai auzit doar că nu are nevoie Gherla de o creșă, că a fost creșă si că nu erau cereri!!! Si că să fac eu cumva sa ma descurc! Si la Cluj auzisem asta. J de la Justitie… Am mers prin ploaie pana acasa si am plans atat de mult incat mă rugam să-mi sece lacrimile, să nu intru așa, să mă vadă…

Habar nu aveam cum merg sforile puterii PSD.

E campanie electorală si brusc am devenit interesantă, proastă, urîtă, desteapta pe alocuri dar inca unii nu-s siguri ce numar port la picior. Se speculează cu cine mă culc. Unii cred că-s virgină, c-ăl dinainte nu mi-a facut nimic, copilul seamănă a neamț get beget, poate l-am răpit, c-au auzit ei c-am făcut ceva de-a dreptu-strâmbu penal.  Mi se transmit sfaturi cum că n-ar trebui să-l mai laud pe candidatul cu care am ales să Țin pur si simplu. Că scriu eu bine si e păcat să nu… fac copy paste pe Antologii traduse despre cum s-a descoperit pe-un varf de deal,  la Observator, un cuțitache din paleolitic, să devin un star local la 60 de ani. Numai că eu trăiesc Azi, Aici si Acum.

Si-si lanseaza nene, actualul primar candidatura.

Si stiti ce necesitate si urgență pentru populațiunea copulativă s-a votat cu mare si rapidă majoritate? Creșa, domle, cum, la 20 800 de oameni să nu aibă orasul cresă? Păi sigur că e nevoie dar de ce nu ne-ati spus, că noi cei care vă conducem azi, am mai făcut una. O facem si pe asta!!!! Promitem, numai sa votati PSD la Gherla again and again.

Bun. Iata ce cresa se făcu de PSD in 2017. Au gasit si locația deci era sigura treaba!

http://jurnaluldegherla.ro/pasi-importanti-pentru-redeschiderea-unei-crese-in-municipiul-gherla2017/

Iată că la aceeasi masă, cu aceeasi oameni, ano domine 2020, cu o luna inainte de alegeri, apare-n ziarul local:

CRESA! O facem, e ca gata. Scroll in jos, asa sunt tratati cetățenii de administratia locala actuala. Primarul pe care-s sustin eu, a avut proiecte. Mai bune, mai rele, mai bengoase, mai reusite sau slabe dar a avut in primul rând o atitudine de bun simț față de toți oamenii. Și ăi de-l votară si ceilalti. N-ar fi jignit niciodata asa părinții gherleni cu 2 minciuni la 4 ani distanță. Nu uitati că aici nu sunt nici bone darmite sa alegi si să evaluezi.

Tic tac, tic tac…

Mulțumesc Oamenilor care m-au ajutat să îmi îngrijesc băiețelul aici de cand m-am mutat in urbea natală!

Din septembrie 15-16 minunea mea va merge probabil la grădiniță. La cea ridicata de la zero de fostul-fost primar care si-a terminat mandatul in 2012 si-l va reincepe anul acesta din nou! Gradinite ciudate functionau pe-atunci in diverse spatii improprii, acum grădinitele nu sunt o problemă, Covidul si gripa vor fi.

Dar despre grădinite si alte frici, in alt articol.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *