Cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma de Craciun

tarta cu fructe si hriscaCineva a lăsat o revistă glossy în poștă, nu am mai citit demult. E de sezon. Se spunea odată, când era eu semi-virgină, că Cosmopolitanul e Biblia femeilor. O căram cu mine la orele de religie și într-adevăr lumea era fericită. Noi aflam totul despre Adam și Eva, nu puneam întrebări tâmpite profesorului, luam numai note de 10.

O răsfoiesc astăzi și mă ia așa, o stare de gâdilici te miri pe unde, Doamne tineri mai eram când fugeam din rai pe geam și ce proști! Articolul nu e pentru români, e tradus dinspre Trump încoace, astăzi nu mai prostești nicio fetișcană de 16 ani cu antioxidanții care nu te îngrașă de Crăciun. Ăia-s în tequila și-n plicul ăla alb și puturos de lângă vopseaua Loncolor.

Sosesc (iarăși) de la Kaufland, trebuia să mă asigur cumva că eu și familia tradițională nu o să ne stingem de inaniție 3 zile, c-altfel n-aveam de ce să merg. La ritmul în care fac copii, las bărbați și schimb țările, nu cred că vine nimeni să ne colinde. Trântesc prunele și varza pe masa, iau Cosmo și mă relaxez. Partea cu 40 de sfaturi sexuale de la bărbați a molfăit-o Teo, o mai găsesc eu pe undeva că sunt tare curioasă ce-au mai descoperit bărbații și cercetătorii britanici în materie de sex.

O anunț pe mama că Varza de bruxelles e pe locul întai la alimente sănătoase de Crăciun.


Probabil se lipește mai bine de încheieturi când e centrala pornită, altfel nu-mi explic. Ultima dată când aproape c-aș fi mers la un maslu, la o manastire din apropiere, eram gravidă și-am mâncat varză asezonată cu antioxidanți și ulei de migdale. Nu mai era chip să stau locului. Dacă m-așezam, parcă-mi puneam fundu pe propriul apendice, dacă nu m-așezam parcă nu mai încăpea copilul, dacă mergeam la toilette imi venea să plâng. O fi ea sănătoasă da-n sarmale, acolo-s antioxidanții românești, ce atata import.

2. Nuci.

Mi-e ciudă c-am încărcat ditamai vagonul cu produse comestibile. Eu fac asta când mă tem de ceva, cand sunt la ciclu sau când aud pe Hora Tv că vin colindători și chiar cred.
Cât de bine era daca aș fi scuturat un pom astă toamnă. Să nu plătesc impozit.
Să merg în piață să cumpăr nuci prospete de acu 3 ani.
Cică-s bune pentru inimă, fostul mânca nuci cum mâncam eu Nutella. Într-adevăr, când ne-am despărțit inimile noastre nu mai băteau în același ritm, eu aveam pulsul 140, era să frec menta pe-un cumulus până s-ar fi decis care, unde să mă primească. Mi-amintesc și acum, ședea pe-un canapei, mânca nucile pe care le pusesem deoparte pentru veverite. Eu stăteam pe jos, amestecam lingurita cu ciocolată într-un pahar cu cogniac. Prietenul meu Mihai îmi ștergeadin telefon toate pozele porcoase și-I explica lui că de-aia beau oamenii buni ca să reducă stresul, că la mine nu merge cu nuci că-s specială.
Nu pot mânca nuci de Crăciun că-mi crește pulsul, rămân la clasica piftie, mama o face delicioasă.

3. Somon afumat

Cred c-o să fie somn afumat și anul ăsta, m-am re-re-reapucat de Sobraine.
Mi-e frică de multe lucruri dar nu mă ține mult niciuna, decat aia de moarte, cu care m-am pricopsit de când am depus icrele. Totuși, când spui Pește nu-mi amintesc de Clămparu și nici măcar de semnul meu zodiacal ci de banchetul de la 18 ani. Țineam cu tot dinadinsul să-l impresionez pe invitatul special. Acum îmi dau seama că rochia care mă făcea s=arăt precum Daisy Duck trasă-n parafină, era suficientă.
Dar i-am impresionat pe toti când am ciugulit zâmbind o bucățică de pește, mi s-a schimbat tonul (vocii) culoarea ochilor și-am sărit în brațele băiatului strigând că mor. El m-a împins delicat să mor mai la distanță că-I era rușine de mama. O colegă mi-a pasat un boț de pâine, am tras vreo trei guri de pălincă și am supraviețuit. Numai că nu-mi amintesc ce s-a mai întamplat exact după acele 40 de grade așa că, de atunci mă tem de pești. Or fi ei afumați, așa, sa te ducă-n eroare.

Piftia e gata. Cu salata de boeuf am iarăși o relație bună, că-mi lipsea-n Germania. E foarte bogată-n castraveți murați care ajută la mahmureala de după lacrima lui Ovidiu, pe care-o sorbi cu paiul pentru că ești singură și pentru că toate mamele îți scriu că nu ești, de parcă n-ar ști ele că vrei să te uiti la un film romantic în timp ce el îți face masaj la degețele după ce adoarme pruncu.

Sărmăluțe cu potasiu, zinc și firimituri de orez, supica, până la urmă gătim puțin și bun. Noi gătim destul de rar felul unu și felul doi așa că nu m-a deranjat deloc să păstreze mama tradiția. Până la urmă familia suntem noi, am și pregătit puțin cât să stea in frigider trei zile iar noi să ne jucăm, să citim și să ne uităm la câte un basm pe HD. Iar dacă vine cineva la colindat e bine primit.

Sărbători cu ficați fericiti!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *