Cea mai tare experienta la stomatolog – provincie, Gherla, dr Camelia Lazăr (partea a doua)

Sunt două motive care-i țin pe majoritatea pacientilor departe de medicul stomatolog:

Ambele egale ca importanță, eu tind să cred ca primează factorul Durere desi pare invers:

– teama de durere teribilăăă. V-am povestit si-n prima postare cum ni se scotea nervul pe viu in școala generala, ca sa aflăm dupa cativa ani – daca ne tineau atat- ca dintii din spate trebuie eventual scosi ca nu se mai pot salva. Se puteau, dar atunci nu aveau ce au astazi nici ca dotare si nici la nivel de cunostinte, pregatire!

– lipsa banilor. E adevarat ca nu poti sa-ti faci un implant dentar, manopera, CT, sau coronite cu un salariu de 3500 lei lunar in casa. Insa daca treci peste teama de durere, care e nejustificata astazi, du-te la stomatolog din timp, o carie mai mica sau mai mare, chiar si cu cateva interventii nu te va bloca financiar! Și nici un detartraj sau chiar si un aparat de indreptat dintii, platit in rate.

Problemele mele dentare si implicit – sinusale in ultimii ani

– am inceput cu îndreptarea caninilor, la 28 de ani.

Să nu arăt că sunt vampă. Mi s-a pus un aparat mobil de contenție, adica un fel de sârmă pe arcada maxilară. Avea doua capete de presiune care apasau usor chiar pe canini. Asadar caninii au coborât în arcada iar la o saptamana-doua, trageam de-o cheita ca-n filmele Sf, asa incat sa le fac loc intre incisivi. Mai simplu: împingi un an, doi, cat trebuie – poate chiar mai mult – dintii de pe arcada ca sa se insereze corect caninii. Am purtat aparatul la inceput destul de mult, si peste zi, apoi, m-am cam lenevit si-mi aminteam de el numai seara. Dar l-am purtat.

– dupa ce dintii s-au deplasat cat de cat corect, tot inghesuiti au ramas din cauza problemelor mele cu ocluzia.  Aici era factorul ereditar, o ocluzie inversa, cam așa ceva. Atunci, ca sa nu mai pierd timpul si pentru ca aveam si banii, urma sa fac 3 implanturi dentare.

De ce e important sa faci implantul dentar cat mai repede dupa ce pierzi un dinte?

– ca sa eviti inevitabila retractie osoasa in ani de zile..

Si cum n-am fost eu dotată – măcar cu informații, n-am simtit nici vreun deranj la masticatie, anii au trecut si m-am trezit dupa un CT, ca am nevoie bineinteles de… adiție de os. Așa, că tot pare ciudată povestea cu osul în campaniile politice, mie-mi pare cumva relativă.

– 2 operatii de aditie de os. Una – un chin. Am arătat ca peștele balon doua saptamani. Orice credeti, orice economie faceti, nu alegeti ginecologul, stomatologul si coafeza după sloganul “mi-a zis o prietenă”. Informati-vă. Cititi, cautati păreri si dezlegati subiectivul de obiectiv. Dacă gresiti sau se termină prost, măcar v-ati asumat si ati ales voi!

Nu aveti nevoie de un medic care vă îmbrățișeze ca să vă calmati ci ce un bun clinician!

A doua aditie de os – mă luau căldurile-n sală, la privat, îmi venea să-l pocnesc pe Hani, că deh, venise cu mine, să nu mă fure alde… cred că tocmai divortase iarasi Tariceanu. Mă uitam la chirurgul maxilo ca la Dumnezeu, ieșise un pacient caftit din praxis, dau să fug, mă strigă receptionera.

Mă așez pe scaun, puls 130, spuneti-mi cat timp o să fiu umflată…

unde? Că sunteti cam slăbuță așa, glumeste chirurgul

-pai e aditie de os si la ultima am fost…

Dă-mi acu mic, Mirela. Apoi se uită linistitor fix in ochii mei: iei maine un antiinflamator. Unul. Vei fi poate inflamata abia vizibil doua zile. Nu e nici un motiv sa ti se umfle fața. Despre ce să vă povestesc? Aaa, pai concediul? Am venit mai repede…

Nu m-am inflamat deloc.

Au urmat doua implante. Din păcate, nu am ascultat de cel mai bun chirurg maxilo, care la o adică văzuse si gura de izvor din Muntii Pădurea Neagra, darmite harta cavitatii orale a miilor de cazuri din urgențe.

Si am insistat că în arcada mea, ar intra si trei implanturi. Evident că medicul bun nu a acceptat fițele mele, iar alt implantolog le-a pus. Două, acolo unde încăpea numai unul.

Dupa doua luni eram pe masa de operatie la chirurgie maxilo, cu-n tub ce respira pentru mine si conf Rotaru care debrida mucoasa sinusala putrezita – ca sa intelegeti unde am ajuns si la ce dureri – pana a reusit sa salveze niste mugurei din mucoasa care mai ramasese sanatoasa. Endoscopic nu se putea lucra cu asa precizie, interventia aia a fost un miracol.

Dupa ce am scris despre operatia sinusala maxilară cu corp strain (implantul de titan care era in plus migrase acolo) am primit zeci de mailuri cu intrebari si cazuri care s-au terminat mult mai prost! Mai prost decat migrarea unui surub de titan in sinus, căci operatia mea la Conf Horatiu Rotaru a fost o reusită!

Al treilea implant a fost pus de dânsul si e bine merci si astazi. Dar din cauza ocluziei inverse as avea nevoie de disjunctor, ortodont, echipa, timp si dispozitie să schimb si să refac mușcătura, dar încă am fobie. Nu de Stoma-maxilo ci de dosare cu șină. Ce ti-e si cu amprenta asta dentară.

Astazi – reconstructie dinte până vei putea să faci implantul…

Asta a făcut Dr Camelia Lazar la cabinetul stomatologic dr Lazar Radu, soț și soție, lucrează din fericire în orasul meu natal – Gherla- si dânsa e încă stagiara Conferentiarului Rotaru. Va spuneam că dupa protetica, Camelia mai face un curs de chirurgie maxilo. Un program greu de tot in clinică si mai are pacientii la Gherla, drumurile la Cluj si garzi si copil de trei ani (si nu lasă urgențele cand apar!) – atuul ei este ca ii place meseria asta. Asta si pregătirea în cel mai bun centru universitar te pot face să zâmbesti cu toti dintii! Se spune ca majoritatea stomatologilor fac asta pentru bani. Dar când dai peste cineva dedicat, entuziast si cu mâini bune, nu te mai uita la diferenta de costuri!

– in loc sa imi strice doi dinti (cea mai simpla metoda), dupa o ora jumate de lucru la un ciot, un perete dentar fără șanse, îmbrăcată în cosmonaut si cu doua perechi de mănusi, absolut inconfortabilă probabil udă leoarcă si obosită Dr Camelia Lazar, i-a spus asistentului ca îi trebuie doi sau trei pivoți si ca crede că Poate să încerce ceva ce probabil nu mai făcuse pana atunci, dar știa că îmi doream. A zis: schimbăm planul. Merg pe reconstructie.

– când a început în focuri zidirea dintelui, cu cele mai bune materiale si oarecum contra cronometru – cred ca unele amalgamuri trebuiau rapid lipite, freza, elevator, seringa intraligamentara tip pistol, preparare material ad hoc – am simtit adrenalina. Si pe-a mea dar si pe-a ei. Insa cel mai important a fost ca percepeam siguranța, precizia, scuza-ma ca-ti pun aici ustensila asta, dar ce mai conta? Apa curgand inspre bărbie, dentina bolnavă care se mai indepărta si zbura-n jur…

– in aproape 3 ore, cu cea mai mare acuratețe si fără să se vadă vreo diferență, Camelia a construit un dinte de la zero, a schimbat fortele de masticatie pe partea respectiva ca sa țină cât mai mult – pana imi voi permite un implant – si la final a icnit încântată. Radu, hai să vezi ce dinte am făcut! Click, click, poze. Bucurie! Nu stiu cat de cunoscut  profesionist e soțul dânsei ( am auzit ca e foarte bun dar vă spun că-n ziua aia, Camelia l-a depăsit 😉  Pentru prima data m-am simtit ca intr-un serial din Anatomia lui Grey si taman la cabinetul stomatologic!

Îmi venea să plâng, am si plans, cred că a gandit asta plange c-a stat aici trei ore dar eu am reusit o minune! Pentru minune plangeam… de nesperată incantare. In hol, astepta un senior de vreo 77 de ani, care ar fi trebuit să intre c-o ora in urma. Când a văzut cum am iesit din cabinet si-am năvălit la baie, s-a ridicat, ori a vrut să vină si el, ori l-a năpădit reactia luptă sau fugi.

” Îmi cer scuze dar a fost o interventie mai dificilă decat ne-am fi așteptat.”

Seniorul a lesinat la loc in scăunelul comod, aprobator, sub ochii Cameliei, in timp ce o asistenta draguță îi lua temperatura si-i zâmbea pe sub mască.

Am rugat-o să-mi dea factura, i-am multumit din suflet si am mai stat 6 minute pana a scris pe fișă toți pasii si fiecare manoperă. Apoi, medicul care ar fi putut produce 1000 de lei in trei ore, mi-a strecurat nota de plata…

Dimineata am trimis un mesaj de multumire, fara sa dau detalii. Raspunsul a fost scurt: ma bucur ca am reusit sa formez caractere, nu doar profesionisti! Sa fii sanatoasa!

P.S Pentru fiecare om care m-ar fi rănit vreodata cu voie sau fără, Dumnezeu mi-a trimis doi care să mă mângaie in cele mai grele momente. Așa ca momentan, față de acu 5-6 ani când făceam fapte bune cum ar veni, fara sa ma intereseze banii si mă simteam bine si de ajutor, percep că sunt datoare – măcar moral si cu loialitatea mea – unor oameni aproape necunoscuti. De aceea nu îmi pot pierde increderea în ei. Medici, politicieni independenti ori ba, lucratori la stat sau privat, avocati, portari, ingineri, grădinari. Oameni… .

Aici e prima parte https://www.hapi.ro/cea-mai-tare-experienta-la-stomatologie-1/

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *