Mai tii minte, mami?

ma Aveam 17 ani si-am urlat la tine ca de-acum is mare, sa nu mai pisalogesti, ca stiu exact ce si cum sa fac BINE.
„Si la 50 de ani o sa fii copilul meu“ mi-ai spus decupandu-ti elegant bigudiurile metalice din păr.

Iti afumasem casa de parcă locuiam de-acu in lampa lu Aladin si m-ai certat. Sigur ca nu eu fumasem, doar cei 6 colegi cu care am fugit de la ora de mate. O mai stii pe profa de mate, nu? Am descoperit berea Ursus cand am luat primul 3 si-un 6 în teza. Amalia trecea pe locul 2 ca „cea mai buna din clasa“ si eu pe 3.

Notele la mate imi stricau toate mediile dospite, asa ca m-ai parasutat la ore.

Prima data la vecinu ala tipicar care seamana cu Dan Spataru, D-zeu sa-l ierte (pe Dan Spataru). Si pe profu de mate ca mult m-a chinuit. A fost primul care m-a facut sa cred ca oile merinos au o logica mai bine dezvoltata si stiu cantitatea de lapte pe care s-o dea ca sa-i iasa comerciantului calculele in piata.


Cand imi punea in mână rigla si compasul, am început sa inteleg de ce bea tata.
Veneam acasa si stiam ca n-o sa extrag in veci radacini patrate, asa ca ma trimiteai sa scot doua, trei cepe verzi din spatele blocului, fara sa vada Iuda de la parter- care acum lucrează la primarie.

In sfarsit, m-ai trimis la ore – cu Ioana- la profu nostru de suflet. Am invatat acolo definitii, stiam ce-i integrala lu Newton, teoria gravitationala si cum sa ma orientez in spatiu.
Asta cu orientatu in spatiu nu ti-a placut tie, pentru ca in loc sa vin in linie dreapta exact acasa, ma duceam cu Ioana la maica-sa la lucru, era in drum iar GPSul il reprezentau tigarile portarului. Pana îi povestea Ioana câti căței a fătat Irinuca si ce greu e să fii mamă, eu șuteam 4 tigari de pe masuta din ghereta.

Cand te-ai prins de faptul ca stiintele exacte au legătură cu variatia structurilor hormonale aferente adolescentei, m-ai pasat lu asta din liceu care mi-a dat 3. M-am dus ca pe plutonu de executie. Stiam ca nu pricep matematica nici daca imi luminezi mintea cu lompașu.
Ei, acolo am învatat matematica, exact atat cat mi-a trebuit. Dupa primele 3 propozitii si dupa primele 3 exercitii, cand mi-am dat seama că pricep exact ce spune ea si că stie exact ce nu înteleg eu, n-a mai fost nevoie sa-mi modific singura notele in catalog, la mate.
Oricum ma pâra Amalia. Mironosita invidioasa :bleah:.

Mathematics

Pentru că profa de română e plecată, stii cine ma strange tare in brate cand ma vede? Profa de mate, cea care nu zambeste niciodata. Acum zambeste. Si mi-a marturisit intr-o zi, in oras, ca m-a placut intotdeauna, de aceea a fost atat de dura cu mine. Si nu, catalogul nu se deschidea întamplator exact la numele meu cand ne scotea la tablă.

Mai tii minte mami cand nu ti-ai mai gasit cheia de la dulapul in care-ti aranjai toate rochiile si costumele?
Ei bine, s-a dus dracului, practic vorbind.
Cand voi erati la nuntă, eu si fetele am initiat o sedinta de „spiritism“. Da, recunosc ca era si Dănut in casa, dar el dormea intre dulap si masina de spalat, in camera la tata. De ce? C-acolo-l parcase vodka aia ce-o aveati in camara pentru musafiri.

Cu spiritismul, toate-au iesit ca la carte. Am tras perdelele in camera, am incuiat usile, am luat cartea de rugaciuni a lu strabunica si cheia ta de la dulap – că era cea mai mare si nicicum nu reuseam sa legam alta, in cartulia aia. Si s-o tinem pe degete. Am chemat-o pe strabunica dar a venit un „spirit rau“, toate am auzit o bubuitura.
In sfarsit, am aflat ca Daniela nu ramane cu Alin, ca ne luam teza la romana si alte lucruri importante. Numai ca scria in instructiunile de la final: trebuia sa aruncam cheia „intr-un loc deschis in care n-a batut ploaia“ ca spiritul sa plece. Ioana a dus-o la bună-sa si a aruncat-o în grajd, în iesle.

Deci chiar nu stiam EXACT unde-i cheia, nu mințeam. Bubuitura a fost la momentul potrivit, cand Danut a dat cu capul de usa din sticla de la baie. Era un semn, nu?

Mai stii mami ce mândră ai fost de mine cand am terminat facultatea? Ce greu ne-a fost cand a plecat El?
Si stii ca m-ai crecut exact asa cum mi-as fi dorit să mă cresti? Sa ma iubesti? Sa ma certi?Sa ma protejezi?
Stii ca nu te-as schimba cu nicio mamă din lumea asta?

Similar Posts

13 Comments

  1. esti o fericita! nu, nu toti simtim asa când e vorba de parinti in general sau de mame in particular. iar când ei au plecat intr-un fel sau altul, nu ne ramane decat sa iertam si sa mergem mai departe (cine poate 🙁 🙂 ) asta-i viata

  2. Ştie. Sigur. Iar pe tine te îndrăgesc din ce în ce mai mult. Am realizat ceva citindu-te: că despre mama am scris o singură dată, în rest e amintită in treacăt, pe când despre tata ..e plin blogul. Nu-i corect, trebuie sa-mi iau revansa. Mulţumesc.Te imbraţişez.

  3. Ce frumos povesteasti. De obicei te citesc pe tacute, dar de ata asta am ramas pe ganduri…departe…. Iti multumesc pentru reverie, Hapi, draga mea Hapi.

  4. Ah, cate le-am mai facut mamelor si cate ne-au mai iertat saracutele! E tare placut sa stii ca exista cineva care te iubeste neconditionat!

  5. Ar fi simplu sa spunem ca toate mamele stiu. Poate isi doresc, poate spera, dar sigur au nevoie sa ne auda spund cat de mult inseamna ele pentru noi. Poate ca uneori mamele sunt aspre, poate ca uneori trebuie sa fie hotarate sa nu accepte rasfatul copiilor, dar intotdeauna mamele doresc sincer ca sa-si feresca copii de suferinte.Ele stiu ca in viata sunt experiente necesare si sunt si experiente de care un copil se poate lipsi, fara ca viata lui sa fie afectata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *