Jurnal de pandemie Covid 19. Sunt necajită astăzi pentru că oamenii par că se mai relaxează desi e Stare de alertă!

08.04.2020 E serios oameni buni! Cred, au trecut si 3 saptamani de cand unii abia ieșiti să luati cele necesare sau nu ieșiti deloc!! Dar nu-i momentul să ne relaxam.

– in urmă cu o săptămână, am început să văd o mobilizare a oamenilor in oraș, una tacită, pur si simplu au respectat regulile. Oamenii ieseau in intervalele recomandate, cu adeverinte.

Am infiintat un grup pe Facebook. Voiam să mai schimbăm idei – politică, viata sociala in oras. Apoi, a început să vină tot mai aproape de noi – in Romania, in judete apropiate, in oraș oameni carantinati, pe la sate – persoane care-au venit din străinatate.

S-au creat focare, epidemiologic e atat de inflamabilă starea de asediu, e ca într-un război! Dar pentru că nu-l aud și nu-l văd… unii decid să nu mai fie atat de prudenți.

Unii sunt depășiți de 4 sau opt pereți si simt că li se strică capul în casă, dar credeti-mă, dacă rezistă oameni pe ventilatoare, si-si revin, revizuiti si voi situatia.

Scriu astazi asa pentru că majoritatea lucreaza acum  de acasa. Eu nu pot si e în regulă să fiu cu colegii si colegele. Acum, ca stau acasa dupa ora 16 – sa nu merg la magazin, incerc sa opresc pe la supermarket în timpul serviciului, cand avem teren, deplasare.

Si astazi am văzut prea multi oameni afară! Și-n magazin. Am simtit o relaxare stranie. Parcarea plină. In oras miscare, asa si asa.

Nu e momentul să vă relaxati, oameni buni, e grav prin ce trecem! Politia si autoritatile nu vor lasa garda jos si e un motiv intemeiat pentru asta. Ne luptăm ca să nu ajungem ca alte țări europene!

Nu e momentul să vă  ganditi nici la: ce facem după si să vă faceti provizii si planuri de Paste!!  Poate că e foarte greu, mi s-au întamplat multe în cativa ani ca să ajung sa traiesc clipa prezentă si să văd ce neprețuită este si că tot ce-as imagina este numai o proiectie care mă indepărteaza de realitate!

Uite cum stăm:

– au murit peste 205 de persoane în Romania pana acum. (am scris dimineata, acum bilantul 2 215) Față de Franta, Italia, Spania, unde in 24 ore mor cate 700, vi se pare că @stăm bine.

Dar  si vedeti zilnic ca sistemul medical nu are… cu ce-  si că oricât se zbat medicii si asistentele, unii cedează, că DSP nu s-a prea descurcat onorabil, brusc parcă au intrat cu toții în primul an de practică!. Ajung să îi lase pe pacienti izolati in camere de spital, fara ingrijire medicala, de teamă să nu ia coronavirus! Acum învățăm, în toate domeniile, din toate greșelile de pana acum!

Oamenii sună la DSP sa se ridice cadravre, oameni care-au murit acasa de Covid 19. Si DSP nu face față, uneori medicilor nu li se raspunde la telefon. O lipsă totală de comunicare, frica de a fi transparenti (nu am mai avut de-a face cu asa ceva) dar numărul celor depistati pozitiv crește, pe măsură ce sunt testati :

Nu suntem testati si oricine poate fi purtător, ce ne-a ferit pana acum si de acum încolo depinde numai de noi: IZOLAREA sociala. Distantarea.

Gata cu: nu-s coronavirusul, sunt eu, da, stiu că esti tu dar nu am idee cu cine ai intrat în contact. Trebuie să  păstram distanta unii față de altii ca să ne protejăm familiile, colegii, comunitatea intreagă! Suntem datori să protejăm viața, voi romanii sunteti o țară cu multi creștini. Si eu sunt ortodoxă. Atunci de ce nu puteti întelege cat de simplu e? Să respectăm condițiile pe care ni le-a pus acest virus, nu guvernul!

Sunt în aer, nu mă vezi, am motivele mele pentru care îți cer să stai departe de semenii tăi!

Se apropie Pastele si NU trebuie să vă relaxati si să începeți cu mici discuții în 2-3 reîntalniti…, povesti cu pești. Nici tu nu stii cine-a trecut pe langa mine sau pe ce balustrada am pus mâna asa ca eu înteleg perfect distanța pe care o păstrezi față de mine si îți multumesc mult!

Azi am văzut în supermarket mame cu copii mici, de 3-4 ani. Nu mi se pare ok… Evident ca fara mască.

Eu sunt mama singura si copilul meu are 3 ani dar as ruga pe cineva sa-mi cumpere decat sa intru cu copilul în spațiu închis. Si erau prea mulți oameni! Vi se pare că stăm bine? Hai să vă mai spun de ce NU trebuie să lăsati garda jos căci nici politia nici armata, nici jandarmii nu au lăsat-o!

– NU mai exista nicio limita de varsta. Da, majoritatea sunt seniori si cu boli asociate dar ei n-au mai putut lupta acum, in spitalele noastre unde stim că sectiile sunt vechi, n-au mai rezistat cu Sars-ul ăsta!

Azi a murit o femeie de 38 de ani, fără alte probleme medicale! In 29 martie, o tanara de 27, din Botosani a murit dupa ce a luat virusul de la fratii ei veniti din UK! Mai e băiatul ăla despre care s-a scris că si-a ucis mama din prea multa dragoste, venind din strainanate – bine, titlul e dramatic metaforic dar asa a fost pt ca mama lui avea multe boli asociate iar el era purtator.Si starea de urgenta fusese deja instituita.

– repet, nu suntem testati la timp si pana acum, prea multe teste au venit DUPĂ ce omul era intr-un sac. Gata, bye, bye, a doua zi vine si rezultatul. Intelegeti ca suntem slabi si la 210 decese pana acum  si nu facem față si zilnic, apar noi focare de infectie. Credeti că decide cineva pe Pamant cine traieste si cine moare??

Poate că DA, dar suntem obligati să decidem împreună, respectand regulile si darul  vieții, nu din obligatie!

– doi pacienti din Buzău, vindecati de covid, dupa spitalizare si tratament si 12 zile izolare au iesit iar POZITIV! Si sunt reinternati. Si asimptomatici. Vi se pare că are vreun sens felul in care se comportă Covid 19?

– au murit cadre medicale si oameni de rand, un individ infectat a scuipat o asistenta si a infectat mai multe persoane, aproape zilnic se închid sau se carantinează sectii sau chiar spitale întregi, vă dati seama ce înseamna asta daca noi credem că ne putem relua viata normal, asa, de azi pe maine??

Oameni infectati dar fara simptome ajung să doreasca sa dea intentionat virusul! Se revoltă că nu le place mancarea, carantina, peretii, holurile!

In spitale chiar si cadrele medicale bolnave n-au fost băgate-n seamă, doar internate – vezi Suceava! Unele au ajuns de disperare să ameninte că-si dau foc! Vă dati seama ce poate face frica si incertitudinea din om? Mai ales daca sunt mai multi laun loc.

Nu mai căutăm eroi. Sunt si medicii, cum sunteti cei care păstrati distanța socială si respectati ce ni se impune acum si mai ales cei care stati acasa, nu mai spun de cei aflati in șomaj sau chiar fara loc de munca! Sunteti salvatori pentru că rezistati! Nu sunt exagerată, stiu că fiecare are obligatiile, stilul său de viată dar nu e momentul să te gandesti cum faci bani dintr-o lucrare, cum să te întalnesti cu 2-3 prieteni ca să mai uitati de necazul ăsta, nu e momentul să stai în ușa magazinului cu alte 3-4 persoane.  

Astazi am evitat cumpărăturile la un mag local din cauză că spațiul e mic, mai mereu sunt diversi indivizi desi scrie clar în toate ordonantele că nu e voie sa stai cu prietenii la taclale in drum. Darmite unde vin localnicii sa-si ia lapte si paine si altele. Functioneaza bine avertismentul din mașina politiei! Măcar sa nu stea acolo la povesti, eu am iesit intr-o duminica jos la magazin, eram trei persoane afara si ne-au intrebat frumos ce facem acolo, ca nu e voie in grup… Ei bine, genul ăsta de actiune ar trebui intensificat chiar dacă îi trimiti doar pe moment.

Stay safe!

Orice suma, o ajuta pe Hapi sa ramana demna in fata Justitiei.Multumesc!

Similar Posts

2 Comments

  1. Am observat și eu același lucru zilele astea. Oamenii se obișnuiesc cu ideea, se relaxează, a venit căldura, vine Paștele. La noi în oraș purtarea măștii a devenit obligatorie din cauză asta, că oamenii se plimbă pe unde vor toată ziua cu declarația aceea în buzunar… Cred că e liniștea dinaintea furtunii.

  2. si eu sunt necajita astazi, a trecut o luna de cand stau in casa, am iesit doar pentru cumpararea de produse pentru casa, mi-e dor de mama, mi-e dor de prieteni, mi-e dor de excursiile mele… incerc sa nu o i-au razna, noroc ca ma apuc de cate ceva si imi mai trece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *