Dragă viitoare mămică… singură

insarcinataSă presupunem că ai peste 35 de ani. Ai rămas fără job și fără bărzoi. Nu mai ai bunici. Tare mult i-ai iubit. Dar poate mai trăiește mama și tata. Sau unul dintre ei. Te afli în cel mai greu moment din viață dar și în cel mai semnificativ și dulce: tu nu știai că organismul tău e capabil, nu voiai să ai copii, nu ai reușit să rămâi însărcinată. Așa că te-ai împăcat bine cu gândul. N-a trecut mult timp de când ai ieșit dintr-o relație lungă. Frumoasă la început și apoi crudă, sadică, ți-a flagelat sufletul. Ai pierdut tot sau așa crezi.

Dacă atunci când te-ai pișat pe bățul alb, dacă te-ai albit când ai văzut cât de roșu devine el, dacă ai simțit că mori pe loc și totuși nu ți-a trecut prin minte: voi face o întrerupere, felicitări. În primul rând află că nu ești singură. Un înger a apărut lângă tine odată cu disperarea primelor lacrimi inerente.

Pentru Dumnezeu, ce mă fac? Așa te-ai gândit. Hai să traducem: sunt disperată, cum s-a întâmplat asta, cum o să mă descurc? Chiar atunci ai simțit îngerul și chiar atunci ai decis că te vei descurca!

Evident că știi CUM s-a întâmplat. Poate că nu așa voiai. Totuși, nu ai gândit să renunți așa că este momentul să faci tu primii pași pentru că iată ce se poate întâmpla.

Pornesc de la premisa că nu ești o acritură anorgasmică, n-ai multe idei preconcepute, n-ai făcut rău voit sau ai încercat s-o dregi când l-ai făcut. Că până la vârsta asta ai țesut destule compromisuri: în relație, între relații. Nu știi exact ce vrei de la viață însă cunoști ceea ce nu mai poți tolera. Ai făcut rabat până la epuizare, nu mai dorești un marketing emoțional. Ai fost judecată mereu și vei fi în continuare, faptele tale sunt pe față dar dacă te cunoști tu pe tine, îți e suficient.  Nimeni nu-ți mai poate face rău!

Pregătește-te:

O să te simți precum Moise.

Lumea din jurul tău se va despărți în două. Ești pe culoar liber acum. Privește bine în stânga și în dreapta.
– copilul acesta nu a venit ca să-ți complice ție viața. Altfel, presupun că n-ai de ce să citești asta, ai făcut deja vreo programare dacă vei fi simțit acel gând. Ești între cele două linii roșii. Cu decizia luată: e copilul TĂU și vei face totul pentru el! Vei vedea că cel ce nu se vede încă, va aduce inițial modificări în viața altora. A celor dragi. A celor care au interacționat vreodată cu tine. A rudelor, a prietenilor. Ceea ce ți s-a întâmplat ție va declanșa în ceilalți reacții din cele mai surprinzătoare.

– ai ocazia să pui PUNCT. Gata cu relațiile toxice. Ține-ți mintea trează pentru că cei care vor arunca înspre tine cu hate și harstag înlocultaufaceamavort nu numai că nu au fost vreodată în situațiile dificile pe care tu le-ai depășit când credeai că te paște infarctul. Oamenii aceia pur și simplu nu ți-au oferit un lucru, un gest, un serviciu gratis și fără pretenții! Te așteaptă o perioadă grea, fă curățenie, ești mai sensibilă acum și te va afecta orice răutate din partea ălora de la care nu te așteptai. Am spus că te va afecta nu că te va doborî! Cine-i acum pe primul loc? Sunteți doi: tu și copilul. E timpul să-l protejezi îndepărtând pleava. Pentru cei din partea stângă vei fi oricum o curvă, o iresponsabilă, o matracucă. A… ce pierd ei și ce-ai tu de pierdut?

După ce ai aflat care sunt, dă cu mopul, nu încerca să scoți paie și bârne din ochii altora. Le ai și tu pe-ale tale. Dar ține-i la distanță. Asta POȚI să faci. Vor veni oricum tulburări pe care nu le vei putea rezolva așa ușor.

– poate că nu crezi în minuni. E timpul. Ai nevoie de o pârghie: Credința. Nu mă interesează dacă crezi în big bang, crăiasa zăpezii, steaua polară sau Dumnezeu. Eu cred într-un singur Dumnezeu. Și mai cred că Dumnezeu lucrează intens prin oameni. Nu-ți va da nimeni posmagii muiați dar acum uită-te-n dreapta. Ai fost, ești o ființă pozitivă, bună, ai o influență benefică asupra oamenilor? Atunci ai cel puțin un prieten foarte bun. Cu puțin noroc ai cinci prieteni! Draga ta prietenă este economistă? Este foarte posibil să te fi ajutat și până acum și s-o facă în continuare. Te va ghida cu banii, îți va da sfaturi și vei învăța să te gospodărești foarte diferit! Greu dar deja ai o luminiță. Prietenul tău e medic? E avocat? E agent de vânzări, șofer, funcționar? O să vezi cum, cei care au rămas lângă tine, se vor transforma pur și simplu în uneltele lui Dumnezeu sau ale unei stele în care crezi tu. Să nu faci greșeala de-a crede că așa e normal. NU E! Acești oameni sunt Daruri, precum copilul din pântecele tău. Acești oameni lucreză în favoarea ta pentru că sunt capabili de o Iubire mare și sunt capabili să-și depășească în mod minunat limitele propriului Ego. Limite pe care fiecare le avem!

Să fii Arabela!
Nu mai ai nevoie de inel de logodnă, doar știi deja că nu poți să faci compromisuri. Treci peste limitarea societății:  copilul are nevoie de un tată. Sigur că are dar există nevoi bune și nevoi rele. Nu faci un copil ca să resuscitezi o relație iar ceea ce nu-ți face bine, ce te tulbură și te îngrijorează sau te bruiază emoțional va fi mai toxic pentru copil decât fumatul, decât poluarea zilnică, decât grijile simple. C-acestea trec și se pot rezolva!

Lasă fluturii să zboare! Copilul are nevoie eventual de un tată Responsabil, nu de o persoană de sex masculin care să graviteze în casa ta!

Iar tu ai nevoie de un om care să te iubească, să te sprijine și să te înțeleagă, ai nevoie de un prieten! Și abia apoi de un partener. Toți tații, toate mamele sunt buni și bune pentru că au dat ADN unui prunc? Știi bine că nu. E plin de copii traumatizați cu sau fără unul dintre părinți și există mulți copii traumatizați în cupluri defecte. Așa că acceptă din start că vei face greșeli în luarea deciziilor. Fă următorul test: va fi ușor sau greu să-i explici copilului tău o anumită hotărâre? Vei putea spune că ai făcut-o spre binele lui și că sub nicio formă nu puteai proceda altfel în momentul respectiv? Perfect :).

Așadar, dacă tu duci sarcina cu Dragoste vei înțelege că oricât de utopice par aceste cerințe, în scris, ele există faptic, există cupluri care funcționează bine cu sau fără copii, cu copii înfiați, cu copii din alte căsnicii. Iarăși: nu sunt un DAT ci un DAR! Iar lucrurile de durată, întâmplările minunate nu stau pe garduri. Ele cer sacrificiu, asumare, credință. Nu aștepta nimic fără să faci demersuri! Caută-ți un job, sună, răspunde la anunțuri, interesează-te, da, e greu, nu imposibil!

– implică-te. Știi germană, engleză? Dă ore acasă, mai ieftin, mai rar dar fă ceva. Scrii bine, scrii cu duh, cu plăcere, cu umor, cu iubire? Încearcă să-ți scrii povestea dacă simți tu că există un public care ar fi interesat să afle cum ai reușit să trăiești când simțeai lama cuțitului rece pe gâtul tău și când oprobiul public îți dezhuma cenușa rămasă din fosta-ți onoare. Pictează. Fă unghii tehnice! Ce naiba, fă orice activitate la care te pricepi, fraudează statul câteva săptămâni până te pui pe picioare! Dar nu spune că te-am îndemnat eu, am deja probleme și mai trebuie să fiu și ipocrit de corectă!

(atenție, scriu pamflete în general, iar în viața de zi cu zi, sunt momente în care mi-aș băga mâna în ciufu vreuneia sau l-aș pițiga pe altu de-un coi, dar mă abțin. Sunt responsabilă, am stabilit!)

Știu că nu poți plăti taxe pentru cele trei articole, pentru două bluzițe vândute, pentru copilașul căruia-i predai engleză mult mai ieftin -așa încât mama lui să-și permită. E strigător la cer pentru puritani și nu uita, ești înconjurată de ipocrizie. Dar tu să nu faci rău cu intenție și dacă mergi în direcția bună vei avea mica ta afacere în câteva luni. Și apoi vei da Cezarului banul său! Și toată lumea va fi în câștig.
În continuare, caută-ți un job stabil, roagă-ți prietenii rămași să te ajute.

Încă nu crezi în minuni?

Poți începe prin a te uita la Once upon a time! Da, tu, cea care-l preferai pe Jack Spintecătorul. Mă rog, pe… tipul din Blacklist. O să plângi cu folos, am stabilit deja că ești mult mai sensibilă. Și totodată cea mai curajoasă femeie. Copilașul tău va fi mândru de tine într-o zi. Cu cât lupți mai mult pentru el, cu atât te vei bucura de mai mult ajutor din partea celor care te iubesc.

Și au trăit ferici… pardon. Nu te crampona de prostii. Un articol bun se poate sfârși cu promisiunea continuității. O relație bună -la fel. Întreaga ta viața, fiecare răsuflare pe care-o dai lumii…

Va continua. Și puiul tău este acum cel care-ți dă putere să le faci pe toate.
Crede-mă. Părea că am pierdut totul. Că nu am nimic. Dă la o parte relațiile toxice. Nu te raporta la o casă, o chirie, o mașină, o căsnicie putredă.
Cere ajutor dinspre Cer, cere-l cu tot sufletul tău și fă demersuri reale în toate cele cerute. Raportează-te la oameni. Repet: dacă ești o ființă preponderent bună ai să-ți dai seama în câteva săptămâni, luni, cât de bogată ești. Și apoi, nu-ți rămâne decât să mergi înainte și să nu uiți niciodată să răsplătești binele. Cum poți tu, c-acelea sunt uneltele pe care ți le-a dat Steaua Polară.
… Dumnezeu. Și pentru asta, am trăit minuni alături de oamenii mei dragi.

Mămico, nu ești singură. Am scris eu titlul greșit!

Ai păstrat sarcina pentru că ai iubit un suflet când El era un fuior de gonadotropină corionică! Aceasta este iubirea necondiționată căreia probabil îi vei pune limite mai tarziu.

Similar Posts

20 Comments

 1. Totul se rezolvă atunci când simţi că ai o responsabilitate. Ţine fruntea sus, priveşte înainte cu încredere (nu ştiu dacă sunt cele mai potrivite cuvinte acum, dar sunt sincere).

 2. Draga Hapi, normal ca nu esti singura. Ai avut probleme si vei mai avea, fiindca asa e in viata dar acum vei trece mai usor peste ele, vei uita (daca poti) tot ce a fost URAT in viata ta, pentru ca acum ai o prioritate. Da…. COPILUL. Te va face mai responsabila, mai hotarata, mai puternica, mai fericita si de ce nu…..mai frumoasa! Sa fii BINECUVANTATA tu si puiul tau de OM!

 3. Oh, Hapi.. te pierdusem in ultimii ani..Felicitari pentru puiul mic! O sa fii bine, sunt sigura. Tot ce ai scris e perfect adevarat, Dumnezeu nu te lasa la greu.
  Va imbratisez cu drag, Blo

 4. Cea mai buna veste din ultimele luni 🙂

  Da, copilul este nevinovat, da, reprezinta iubirea voastra de odinioara si da, merita sa traiasca (mai ales ca probabil nu se pune problema sa locuiti sub pod si sa cersiti). Si da, te va face fericita in fiecare secunda.

  Singurul caz in care as fi considerat oportun un avort, era daca ar fi avut Down sau ceva similar. Altfel, creste alaturi de mine fara probleme. Si eu am crescut fara un parinte, nu a fost o situatie ideala, clar, dar am avut dragostea tatalui si a bunicilor si a fost bine.

  Va fi minunat, vei vedea. Sa cresti un copil e si greu, dar e si atat de frumos si te umple de fericire, o fericire pe care nu ai cum sa o simti decat in acest caz.

  Sa ai parte de o sarcina usoara si o nastere rapida. Si sa va bucurati multe zeci de ani de viata impreuna 🙂

 5. Mi-a trecut un fior pe sira spinarii. Waw! M-am emotionat. Un copil e cel mai frumos DAR, nu se compara cu nimic. Acu cativa ani ma batea si pe mine gandul sa ma aventurez in ” viata de mama singura” dar recunosc ca nu am avut destul curaj.
  Acum am familie, si un copil minunat. 🙂
  Asa sunt toti copiii -minunati, restul nu conteaza.
  Ai scris asa de frumos, Dumnezeu lucreaza prin oameni, si nu ne lasa niciodata.
  Sa zambesti si sa razi mult, sa te bucuri la maxim de aceasta perioada!

 6. Lăsând la o parte uimirea ce mi-a produs-o acest text, consideră că, fără să știi, fără să vrei, mi-ai atins punctul slab, eu neavând nici forța, nici credinta suficienta și am pierdut pe mâna mea. Te admir, te sustin, mă bucur pentru tine și sunt mândră să te cunosc chiar și asa…doar virtual. Sa ai parte de sanatate si fericire.

 7. Nu creeed!! Felicitări Hapi! Sper sa nu ma înșel și sa ma ebtuziasmez degeaba. Eu știu ca scrii mult pamflet dar dacă ai pus pana și poza cu mâna pe burtica, e clar. Tu care nu aveai nici o treaba cu bebei, cine ar fi zis?! ;))
  Sa fiti sănătoși!! Multe îmbrățișări!

 8. Rezonez cu experienta ta. Eu insumi sunt o mama ‘singura’ cu o fetita de 8luni. Nu exista ceva mai minunat decat venirea unui copil. Succes!

 9. Ieri m-am dat cu parfumul de la tine si m-am intrebat: Ce-o mai face draga mea, sa o stresez pe privat?! Dar, ca mai tot timpul, m-am luat cu altele si mi-a scapat. Iar azi noapte citesc asta. Am zis ca nu citesc eu ce trebuie si m-am bagat la somn. Dar acum, recitind, cred ca am inteles exact totul. Ce sa zic, sa fiti sanatosi si sa ai parte de sarcina usoara. Pentru orice, stii unde sa ma gasesti! Te imbratisez cu tot dragul!

 10. Draga mamica, ai dreptate, nu mai esti singura si nici nu vei mai fi vreodata! Sunt multe peste care vei trece, multe pentru care te vei stresa, nu vei dormi noaptea, vei crede ca nu faci bine, dar vei avea parte si de cele mai frumoase momente: veselie, bucurie, fericire pura. Nu va fi usor, dar nimic in viata nu este. Eu iti doresc putere de a continua, de a te bucura, multa, multa sanatate pentru ca e mai importanta decat orice altceva. Intampina aceasta perioada cu zambetul pe buze! :*

 11. trebuie sa ai grija sa nu pierzi nimic, trece timpul asa repedeeeee, acum proiectez chestii pe cea mica, de multe ori o strig cu numele fiica-mii!
  o sa fie super bine, crede-ma!!!

 12. Wow, felicitari! E o veste foarte buna si indiferent de imprejurari, este un dar, cel mai frumos dar. Eu cred ca lucrurile se intampla cu un motiv. Se intampla atunci cand trebuie, nu neaparat cand ti-ai dorit sau cand, din punctul tau de vedere, era mai potrivit. Ma bucur mult pentru tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *