Despre Manastirea Sf Ecaterina din Sinai

Daca ai cuibul temporar prin Naama Bay , drumul pana la Manastire dureaza cam 2,30h cu tot cu oprirea de 15 min. Asadar 5ore esti pe drum. Nu te certa cu partenerul cu 10 minute inainte de a pleca, nu te porni cu diaree si nici cu pantofii care te „rod“ la degetul mic.

In martie, aprilie, sus in munte e rece, un vant care-ti intra si sub unghii, iar cele 20 de grade egiptene se transforma in 10 la fata locului.

Pro persoana excursia costa cam 45 -50 de euro, ai o masa la amiaza si dupa ce vizitezi manastirea esti teleportat pana la Dahab de unde poti cumpara suveniruri ieftine.

Pont: daca sunteti trei sau patru persoane merita sa inchiriati o masina (mercedes C classe) cu tot cu sofer de la hotelul la care v-ati cazat. Va costa cam 145 de euro dus -intors, soferul va duce la Dahab daca vreti , opriti in desert unde doriti . Un pipi sub cerul liber e mai valoros decat unul platit cu 2 pfunzi intr-o benzinarie murdara 😀

In manastire intrarea e libera. Vezi fantana lui Moise si rugul – rugul din care Dzeu i-a vorbit profetului si locul in care se presupune ca i-a dat Tablele Legii.

Ca sa vezi picturile si exponatele din muzeu platesti 4-5 euro (30 pfunzi). Ortodocsii platesc doar 10 pfunzi. Merita toti banii, fie si numai ca sa vezi cea mai veche reprezentare a Mantuitorului „Iisus Patocrator“- cu chip uman si chip divin. Fecioara si pruncul – din sec 6, Schimbarea la fata din sec 12 si inca una care mie mi-a placut mult „Moise si rugul aprins“

Alte exponate

  • o copie dupa „testament „ sau Sfantul Amendament pe care l-a lasat insusi Profetul Muhammad garantand protectie si privilegii pe timp de razboi locuitorilor sfantului lacas. Contine si amprenta palmei profetului
  • cea mai mare colectie de icoane datand din secolele 5 si 6
  • manuscrise antice in în greacă, coptă, arabă, armeană, ebraică, siriacă, georgiană , inclusiv o „Iliada si Odiseea“

Moastele Sf Ecaterina se afla in manastire si sunt expuse pentru inchinare in jurul orei 12 (nu stiu de ce numai atunci)

La intrarea in manastire sta de obicei un preot cu ochelari de mafiot italian. Indiferent cu ce grup ai venit- singur, calare sau in zbor ti se adreseaza de parca ati cinat impreuna in seara precedenta si iti spune intr-o engleza mosmondita ca n-ai voie sa razi, sa plangi sau sa te scarpini in urechi in incinta manastirii. E posibil sa stranuti cand treci pe langa multimea de pisici, dar sa o faci in liniste.

Daca treci de preotul amuzant si dai sa patrunzi ca o cartita prin portita mica din zid, striga dupa tine si se enerveaza. Insa daca esti norocos, preotul cu pricina se cearta cu vreun beduin la 6 metri de usita , in cazul asta viteza pe repede inainte .Preturile afisate in micile magazine din incinta sunt in euro, nu in pfunzi. O icoana minuscula costa 3 euro iar una pe care nu risti sa o pierzi in buzunare 6-8 euro.

Turistii se cam feresc de beduinii care le ofera camila ca sa strabata cei 500 de metrii din locul in care ii lasa masina pana la poarta lacasului. E pacat pentru ca au cea mai buna oferta , mult diferita de statiune!

De ce este special rasaritul de pe Muntele lui Moise? Foarte multi turisti urca noaptea in varf ca sa prinda „minunea“ de a doua zi. O placinta in flacari se ridica imprastiind culori si forme…….. de la baza muntelui. Un fenomen pe care in putine locuri il poti observa. Nu am vazut rasaritul , mi-a fost descris.

In concluzie – manastirea Sf Ecaterina din Sinai este unul dintre cele mai frumoase experiente traite de mine – banuiesc ca as putea compara sentimentul cu cel pe care il are un musulman aflat pentru prima data la Mecca

Similar Posts

4 Comments

  1. Sunt manastiri frumoase in Orient. Daca ai sansa viziteaza manastirea Maa’loula si Sednaya din Siria. O chestie nu-mi place insa si anume faptul ca trebuie sa platesti intrare. Inteleg ca ingrijitul proprietatilor dupa atatia turisti costa bani, dar aia se fac de obicei din vanzarea souvenir-urilor. Nu ca le-as canta in struna “alor mei” dar la moschei nu se cer bani de intrare turistilor. Doar acareturile de amintire costa, atat.

  2. Poate ca numai la cele foarte frecventate de turisti se plateste – si asta pentru ca se uzeaza oarecum la foc continuu anumite elemente : scari, podele, tavan de la lumanari, pictura, etc?? Nu stiu ce sa zic. Nu cred ca e corect, nicimie nu imi convine acest sistem.
    Aici in Sinai a fost gratis- mergi la fantana lui Moise, la rug, la moaste – astea sunt de interes pt crestini si nu se plateste. Doar colectia de picturi si manuscrise. Pt ortodocsi mai putin de 1 euro 😉 E ok
    Totusi in Romania nu se plateste intrarea la manastiri (din cate stiu eu) insa am fost foarte surprinsa cand am vazut ca intrarea la Biserica Neagra din Brasov e cu taxa!

  3. Da, mereu stramb din nas cand imi aduc aminte de Biserica Neagra si taxa lor de intrare. Ridicol.
    Apropo mi se pare ca am platit intrare si in Romania cand am fost la manastirile alea prin Moldova, dar nu a fost taxa de intrare cat o plata pentru a intra cu aparatul foto sau camera de luat vederi. Iti inchipui ca lumea nu mai cumpara vederi daca-si fac toti pozele lor. Intr-un fel ii inteleg si pe aia de la manastire, ca le scade vanzarea. Pretul a fost minuscul nu de prost gust. Deci o taxa pentru un motiv anume o platesc cu placere, dar doar asa de doru lelii nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *