Conf Dr. Ciortea Răzvan – unul dintre cei mai buni obstetricieni din Cluj, profesionistul preferat de viitoarele mame

 

!! Acesta NU este un material plătit si nu reprezintă punctul de vedere al vreunui Spital sau Clinici din Cluj. Este o discuție structurată care se axează strict pe conversația personala cu dr. Ciortea vizavi de curiozitatile medicale din obstetrica ginecologie  în contextul pandemiei de Covid19.

Ajung la Stanca într-o zi friguroasa, una din acele zile în care încerc sa renunt de tot de țigări. Am trecut si pe la biserică. Problema mea e că nu doresc sa le las. De tot. Lânga clinică, dupa un pom, un posibil tătic îngrijorat, fumează. Intru, sunt curioasa care-i procedura. Dau de portar. E afara, discuta si glumeste cu niste cunostinte. Ma opresc în fața lui, astept sa-mi pună un scanner pe radială. N-o face, asa ca intru în prima sală de asteptare.

Am ajuns mai repede si-i scriu medicului, ca îl aștept.  Sala de la gardă- urgente pare goala, de fapt, o doamna intră, alta iese. Vreo trei, patru asistente sau rezidente se ocupă de paciente si fac o fluidizare buna. Una dintre ele mi-a dat sa completez un formular si mi-a verificat temperatura.

Dr. Ciortea  vine sa ma culeagă de la intrare si mergem roata, prin curtea spitalului ca sa evitam circuitul intern.

Intrăm în cabinetul – camera de garda pe care-o împarte cu Conf Doru Diculescu. Cordialitatea pe care o simt, îmi topeste emotiile, căci eram entuziasmata sa-l cunosc pe unul dintre cei mai buni obstetricieni din Cluj.

 • Fa-te comodă, noi tocmai discutam niste cazuri – fac cunostinta cu Conf Diculescu.

E un bărbat în floarea vârstei, despre care citesc ulterior  lucruri bune. Eu plec imediat dar baiatul ăsta rezistă ca un erou, îmi spune dânsul. Deh, varsta (si râde)  Iti spun ca n-am mai văzut atata entuziasm si devotament didactic de foarte multi ani.

Dr. Doru Diculescu îmi vorbeste ca unei amice, desi nu ne-am vazut niciodată. Dr Ciortea se aseaza la birou, aranjându-si ochelarii, si-mi pare ca mascheaza o usoara sfiala dupa laudele colegului. Nu simt nici un fel de tensiune în încapere, asa ca îi intreb dacă pot discuta putin despre cazuri si în prezența mea.

Ambii aprobă si Diculescu, mai volubil si dezinvolt continuă; eu mai stau 15 minute si ma duc la ai mei, sunt obosit si-s nedormit numai de ieri. Dar Răzvan are 2 zile si azi noapte a fost de garda si uite cum arată.

A… arată bine, zic, si ambii râd.

Îl  întreb pe Dr Ciortea daca a  rămas pentru discutia noastra, să mă grăbesc.

– A, nu, de aici ma duc la Novogyn. De la ora paișpe (se uita la ceas).

– Pâna când? Cum rezistati? Nu va temeti ca ajungeti la burn out?

– Pai depinde pâna pe la 22-23 seara… Nu stiu, ăsta mi-e programul acum si m-am obisnuit asa. Fără pasiunea pentru ce fac, poate ca n-as putea mentine ritmul. Dar acum, nu-mi pot imagina alt program. Momentan.

Ti-am spus eu, e un erou, e si periculos, nici vicii nu are.

Imi place de Diculescu, are umor.

Dr Răzvan Ciortea pare foarte tânăr pentru prestigiul profesional pe care-l are. Un caracter  blând. Ai putea spune chiar smerit printre atatea somitati.

Novogyn si Maternitatea Stanca

 • Novogyn, e si clinica dumneavoastra, consultati si acolo, si aici la Stanca, aveti si o serie de studenti din anul 6. Și cred că sunteti medicul cu care-si doresc sa nască majoritatea mămicilor cu bani (spun asta degajat pentru ca cei mai multi îndrumători, medici talentati  au  simtul umorului). Adică un medic de fițe?

Zâmbind îmi explică – poate ca asa pare dar el nu se simte astfel. Uite, n-am condiționat niciodata pacientele unde sa vina la control sau unde sa nască. Sigur ca având un orar prestabilit si la Stanca si la Novogyn, ele vin acolo unde ma aflu cand au programarea. Dar nu conditionez. Stanca si Novogyn sunt până la urmă singura solutie prin care pot face față afluxului de paciente. Vin la naștere indiferent unde a fost monitorizata gravida.

Nu e usor sa păstrezi ritmul ăsta. Eu am o vacanță de 7 zile pe an, undeva cu familia si mai am vacanță duminica dupa amiaza de la 14, cu fiul meu.

Lucrează mult, sa stii că rar am vazut la vreun coleg ritmul ăsta, spune Diculescu în timp ce-si verifică mesajele 

Trec de la interviu cu întrebari concrete la afirmatii despre care medicul poate vorbi liber, din propria experienta (ăsta e un lucru important, fiecare specialist are cazuistica lui, eu sunt interesata de aceasta, cred că si cititorii). Ceea ce crede si ceea ce a văzut-trait-experimentat sau învătat.  CVul d-lui Conferentiar Ciortea, îl puteti găsi pe internet la o simplă căutare, aici aș ocupa foarte mult spațiu.

Pandemia de Covid19, maternitatea si nasterea

Cum v-a afectat pandemia? Povestiti-mi… nu stiu, cum era anul trecut cand au aparut primele cazuri la noi, zvonurile in lumea medicala si acum ce e schimbat?

Vezi, noi suntem una dintre putinele clinici care nu au pus si nu si-ar permite sa aibă obligativitatea testului covid. Adica e aiurea, n-am putea accepta asa ceva. Cînd îti vine gravida sau urgența în gardă, preiei. Ai văzut, se face un triaj cît de cît, ne bazăm pe datele furnizate voluntar, nu cred că am simtit foarte tare schimbarea. Pe alți medici, alte specializări, cu siguranță  i-a afectat. Copiii se nasc mereu iar în urgentele medico chirurgicale si suferintele fetale trebuie intervenit  rapid. Asa ca n-am prea avut timp sa ne gândim la asta, ca tot încarcati am fost.

Sigur, am implementat norme mai stricte pe sectie, acum exista un pat liber, unul ocupat, respectam distantarea cat e posibil. Interventiile chirurgicale care nu pun în pericol viața pacientei si țin mai mult de un discomfort, încercam sa le amânăm. Dar nu impunem.

Am o doamnă apropiată mie care necesită repunerea unui planșeu vaginal după o interventie majoră. Vorbim mai mult de discomfort – eu nu i-as recomanda internarea acum. Dumneavoastră?

Dr. Ciortea e de aceeasi parere. Mai putem astepta la acest gen de operatii, pentru că nimeni nu vrea sa ia din spital Covid sau sa fie alte neplăceri. Mai vedem dupa vaccinare, dupa ce se imunizeaza mai multi.

Aveti, ati avut paciente cu Covid19?

– O, da, spune Răzvan, chicotind firesc înspre dl doctor Doru Diculescu, la a noua pacienta m-am infectat doar, îti dai seama?

– Eu nu mai stiu, a treia , a patra… Cei doi râd ca de-o veche amitire. Le-a fost mai grea perioada de izolare. Pacientele lor sunt bine.

– Acum sunteti si vaccinati, ati avut si Covid, da? Intreb eu si-mi trag masca mai mult pe sub ochi.

-Daaaa, stai linistita, am respectat toate protocoalele.

Dr Ciortea îmi spune că una dintre paciente, venise dintr-un judet mai îndepartat pentru o  interventie chirurgicala majora. Femeia nu prezenta semne de boala sau alte suferinte si  dupa interventia reusită a facut febra la cateva zile. Atunci a intervenit suspiciunea si a fost testata. Am  folosit echipamentul standard chirurgical, nu cel pentru Covid19. Femeia infectată a fost transferată. Se pare ca luase virusul, cel mai probabil pe autocarul cu care venise.

Intrebari scurte Covid19 si Obstetrica Ginecologie – suferinte fetale.

Unde le directionati pe gravidele sau pacientele cu covid?

– Noi nu avem sectie separata, dar Clinica Ginecologie I are circuit pentru Covid19. Insa unele vin si-ti spun: uite, sunt pozitiva iar altele nu s-au testat si intri-n contact cu ele, cu toata protectia, dar nu poti sa nu vezi-consulti pacienta. Poate nici ea nu stie ca are.

Gravidele cu Covid19 nasc asadar la Gine 1 in perioada asta.

Da. Dar daca se pozitiveaza pot reveni. Daca nu, le predam pe maini bune acolo. Atata tot, că ei (gine I) au acest spatiu amenajat iar Stanca nu îl are.

Vaccin pentru femei însarcinate?

Noi nu spunem nici da nici nu. La fel pe prospect. De ce, pai e simplu, nu se fac în general studii pe femei însărcinate.

Ati avut multe femei însarcinate si pozitive cu covid. A avut vreuna efecte secundare, mama sau copilul, au fost cazuri grave?

La noi nu au fost cazuri grave raportat la afluxul mare de paciente purtatoare. Si nu pot spune că au fost afectați mama sau copilul de infectia Covid19, mai mult ca alte persoane. Am  avut o pacientă care a trebuit intubata cu copilul în uter, dar au trecut cu bine amândoi peste boala.

Totusi, la Baia Mare a fost o pacientă, tot asa, la 36 saptămâni  intubata. La un moment dat saturatia de oxigen a fătului a scazut mult dar si mama se afla în pericol, era la limită. Pacienta nu a supravietuit. Asa ca s-a scos copilul, e bine, e sănătos.

Un caz despre care îsi aduc aminte ambii medici – gravida cu Hepatita C, transplant renal si sub imunosupresoare

Entuziasmul medicilor din fața mea apare, atunci cand vorbesc despre cazuri cu final neasteptat la  rememorarea etapelor prin care au reusit sa depaseasca obstacole majore. Pierd dar si castigă.

Acum discuta despre o pacientă din Bologna. Prezinta scurt cazul – care mie-mi face pielea de găina: vine o pacienta însarcinată din Bologna, cu transplant renal. Sa zicem 30 de ani femeia, făt la  28 saptamani si 5 zile (este incredibil ce detalii țin minte si tu ca posibil pacient crezi ca le-au uitat). Fără sa ne spună, femeia renunță la imunosupresoarele care sunt absolut necesare pentru menținerea grefei. Ia tot mai putine sau deloc, nu putem sti. Organismul îi respinge grefa, intră-n stare critica la ATI. Are si boala Wilson. A ajuns la dializa peritoneala si viata i-a fost pusa-n pericol asa ca, am scos fătul. N-a supravietuit, nici nu ne asteptam… Atunci a fost tragic, Dr Ciortea îsi aminteste cât de des o vizita pe pacientă împreună cu o colegă de-a dânsului. Iar Dr Diculescu îsi mai aminteste ca era profesoară… Si ca femeia a avut un curaj extraordinar si oarecum nebunesc si pana la urma, viata a învins.

Dupa 2 ani a rămas însarcinata dar a promis că îsi mentine tratamentul cu imunosupresoare asa cum i l-a prescris medicul. Ca sa traiasca si sa-si crească copilul. Eram sceptici că va duce sarcina la capăt dar a fost o minune. Uneori noi nu putem să înțelegem pacientele care își pun viața în pericol – și pe cea a copilului – dar nu judecăm.

Dr Diculescu pleaca acasa, e obosit, simte asta dupa ce nu doarme o noapte dar mai face o gluma pe seama rezistenței colegului său. O să vedem cât o să poată să lucreze-n ritmul ăsta, ei, am fost si eu așa, îl înțeleg. Dar asta e tineretea, gata, am plecat la ai mei. Conf Dr Dinculescu e un medic cu un bun simt aparte si care te face sa te simti în largul tau.   

De ce e important ca gravida sa fie sănătoasa pulmonar?

Dr Ciortea îmi spune ca toate organele ar trebui sa fie sănătoase în sarcină, pe masura ce aceasta avanseaza, diafragma preseaza tot mai mult pe plămani. Si gravida respiră mai greu, asa ca orice răceala sau alta complicatie poate fi o problema.

Am avut o pacientă care s-a infectat cu acea gripa aviara A-H1. A fost în urma cu cativa ani, nu erau plămani artificiali la Cluj si starea femeii se înrăutatea, a trebuit s-o internăm la terapie. La fel, saturatia de oxigen a mamei si implicit a fătului au scăzut.

 În aceste cazuri, viața mamei primeaza. A fost intubată, a trebuit să scoatem copilul la 26 de saptamani. Fătul a decedat, am salvat viața femeii. Doamna a rămas cu sechele pulmonare dupa intubatie si tratament. Ei bine, află ca acelei doamne i-am facut ulterior două cezariene si are doi copii sanatosi si frumosi. Dr Ciortea e vesel cand povesteste despre reusitele astea. Da, iti dai seama ca le cred miracole, stiu ca am facut tot ce am putut dar cumva, simt ca nu singur sau doar cu echipa am reusit…

Ca sa îti dai seama ca noi chiar lucrăm cu ajutorul lui Dumnezeu, subliniază cu-n surâs specialistul faimos de la Stanca, îți mai spun un caz.  Cu mainile înfatisează, gesticuland usor, un tablou din care parca desprinde amintirile ca pe niste piese de puzzle.

Imi vine o pacientă care nu putea rămane însarcinata.

Facem testele. Nu-i dau șanse, are multiple chisturi ovariene, tulburari de statică pelvină. E din Aiud, undeva la 28 de ani. Istoric în familie cu fibroame. Diagnostic principal –  noduli fibromatosi si si o programez pentru operatie. Cand deschid, găsesc nu mai putin de 21 de noduli fibromatosi. În protocoale sau ca sa spun asa în majoritatea cazurilor, astfel de utere sunt extirpate direct, adica se face histerectomie. Uterul e atat de mare (cam cat degetul arătător – si-l unește cu degetul mare) – imagineaza-ti 21 de cicatrici! Dar m-am gândit ca are 28 de ani si psihologic, ea vrea copii, am luat cazul ca pe o provocare. Adică să nu-i îndepărtez uterul. Nu m-am gandit ca ar putea rămane ulterior însarcinata dar e trauma psihologică mare, mai ales  la 20-30 de ani. Nu mai stiu căt am stat în sală dar am scos 21 de noduli si-am lasat 21 de cicatrici micuțe!.

Dupa 3 luni, femeia asta a rămas însarcinată. Mie mi se parea imposibila o sarcina pe un uter atat de plin de cicatrici. Dar a dus sarcina până la 36 de săptamani cand i s-au rupt membranele si a născut un copil sanatos.

Stiu ca Dr Ciortea Razvan trebuie sa ajunga la Novogyn si că ziua lui e lungă, așa că, oricât de multe povești aș mai asculta, trebuie sa închei.

Vreo bucurie-n clinica anul asta? Sau… tristețe?

Da, uite, o întâmplare foarte frumoasa, am trăit o nastere si o nunta la Novogyn – o pacienta a nascut într-o vineri, prin cezariana iar sambata a avut nunta adica s-a căsătorit în clinica.

– aaaa, cu un angajat?

Dr Ciortea e reținut în expresivitate dar se amuza discret de glume.

Nu. Chiar a fost o chestie foarte faina, a venit un ofiter de stare civila si acolo, la patul din salon a căsătorit-o cu partenerul ei. Am avut si eu emotii, n-am mai văzut așa ceva.

Decepție si bucurie, aici mereu se leagă. Am adus pe lume primul copilas din Romania în 2021  In 31 decembrie, am fost de gardă.

Dupa bucuria cu nunta, la 2 zile  s-au prezentat doua paciente si am avut doi feți morți. La doua paciente diferite! Ca o lege a seriilor. Cauza: hipertensiune de sarcina – preeclampsie, o sângerare abundenta. Si feți aproape de termen. Asta m-a… a fost greu pentru ca uneori îmi duc acasa si greutatile sau pierderile si-mi doresc sa vorbesc despre ele, sa ma descarc cumva, sa înteleg. Înca nu am ajuns la performanta de-a închide cazurile din mintea mea odata cu ușa la clinica…

Timp liber?

Am vacanța de 7 zile pe an... .

Vacanțele mele, sunt cu fiul meu, duminica, cam de pe la 14, in weekend, cateva ore. Ori mergem în apropiere, la ski, ori la sală, deh, facem sport. Dar ce sa zic, ma întrece cu mult… E vicecampion national la baschet, la 16 ani. Normal că sunt mândru de el!

Dupa cum vorbeste de fiul său, e clar cine-i dă toată energia si dragostea pentru viață. Copilul si apoi satisfactiile profesionale. Dr Ciortea îmi spune ca baiatul lui de 16 ani ridică la sală cate 40 de kilograme. De la piept fara probleme! Iar eu nu pot, acolo efectiv ma umileste, râde tatăl-medic.

– pai dv sunteti obisnuit sa ridicati între două si patru kile zilnic, adica, e de înteles.

Da, asta e buna comparatia, s-ar putea sa fie asta cauza, dar tot mai trebuie sa ma antrenez. Ideea e că ne găsim timp de calitate împreuna.

Prezența la naștere.

Au femeile gravide pretentia sa stați cu ele în timpul travaliului sau întelegem prezenta la nasterea propriu zisa, aducerea copilului pe lume?

Hm, sa stii ca pacientele sunt – sau au devenit – destul de înțelegatoare. Ele nu sunt singure până vine medicul care le-a urmarit sarcina. Perioada expulziei este cea a nasterii propriu-zise. Adica travaliul nu este neapărat o perioada activă în care medicul poate avea „efect”. Nu mai mult decat o epidurala 🙂 dar da, gravida e monitorizată. Sunt prezent la naștere. Numai dacă chiar am curs cu studentii si dăm examene sau poate sunt într-o altă operatie sau la congres ori o sedință, atunci nu pot iesi. Până ajung eu, alt coleg se ocupă de caz.

Eu: E foarte bun ca medic numai ca asteptam mult si nu sunt respectate orele nici la privat!… vă e cunoscuta cred, fraza 🙂

Sigur. Toleranta si tonul bland nu-l părăseste pe dl Conf Ciortea desi ar cam trebui sa fie în drum spre Novogyn.

Ca în alte specializari medico-chirurgicale, obstetrica are particularitatile ei. Sa zicem ca asteapta 5 doamne si pe mine mă sună că naște o pacientă.

Sau am de făcut o ecografie pe care-o consider simplă si estimez 30 minute cu tot cu consult, dar acolo apare o noutate medicala care pune probleme si nu pot sa ma grabesc doar pentru că îmi dau peste cap programarile. Ori sunt într-o interventie si am o sângerare, o urgență. În obstetrica nu poti estima timpi buni de genul: vă văd la 17, mai ales dacă ai entuziasm si vrei sa faci lucrurile bine, până la urmă, sunt vieți în mainile tale. Nici eu nu aș sta uneori pana noaptea tarziu, dar nu-mi las pacientele doar pentru că mi-am depășit programul….

Îi multumesc  d-lui Conferentiar pentru faptul că a primit să stea de vorbă cu mine si îl rog să mă lase să fac niste poze. Nu se simte confortabil dânsul, nu spune nimic în sensul ăsta, da, îmi dă voie, dar simt că nu-i place să apară. Totusi, eu mai intru asa în viata privata din spatele stetoscopului pentru că stiu care sunt curiozitățile pacientelor, dar mai ales, stiu ce vreau să arăt: sacrificiul acestor oameni, dincolo de bani, dincolo de porțile spitalului.

Mă conduce pana la poartă, tot în uniformă cu mâneci scurte, e frig, fulguieste, dar e pregătit pentru etapa urmatoare: clinica privată. Se duce sa-si mai vada doua paciente. Îl mai întreb de ce doar duminica merge-n minivacanta, de ce nu si sambata. A, nu, sămbătă seara poate are gardă, face vizita,  apoi e la Novogyn si duminica dimineata vine sa-si vadă iar pacientele si abia apoi e liber…

Fara cuvinte. Ies bucuroasa, nu mă simt obosita, dar categoric, dacă aș fi scris 2 zile, picam pe jos de atata efort intelectual.

Darmite sa stai 2 zile si doua nopti ca-n Anatomia lui Grey si sa ai prospetimea asta. Ei bine, asta înseamna ca Omul este făcut pentru meseria aceea si nu invers.

Plec cu ideea ca Ciortea Razvan nu e un medic de fițe. Probabil va fi sau este deja un deschizător de drumuri în medicina materno fetala – chirurgicala si laparoscopica din Cluj, din Transilvania. Este abordabil, sincer si are blandețea care izvorăste dintr-o inimă bună si o pricepere lucrată în ani de zile. Cu pasiune si cu multe renunțări.  

Similar Posts

19 Comments

 1. cu dr Diculescu am nascut eu 🙂
  la Cluj avem multi medici profesionalisti si empatici care sunt foarte dedicati. Ma bucur sa vad ca fac echipa buna cu Dumnezeu, isi cunosc profesionalismul dar sunt foarte constienti de miracole.
  Multumim pentru aceste articole! Hugs!

  1. Numai aprecieri si laude la adresa dl Conf. Dr. Ciortea Razvan, un doctor devotat, un adevarat profesionist si apropiat de paciente! 🙏

 2. Nu e medic de fițe, e medic atent și dedicat fără șpagă. Am născut 2 copii cu el la distanță de 8 ani și a rămas la fel de atent.

 3. Tot cu dl Diculescu am născut . 3 sarcini monitorizate de el supwrrrrr medic ceva fenomenal . Nu am nimic cu dl ciortea e fff bun doar că eu nu mă simțeam în largul meu langa el. Nu am putut rezona cu el. Oricum sunt medici buni in cluj

 4. Pe data de 19 ianuarie s-au împlinit 10 ani de cand am devenit mama pentru prima data cu ajutorul acestui medic extraordinar! Îmi aduc aminte cu drag de toate exografiile, inclusiv de naștere, a fost alături de mine pe tot parcursul sarcinii. Iar la naștere a venit de la ora 22 la spital chiar dacă eu am născut la ora 00:41, era o seara de marți, nu era de garda, a venit din timpul lui liber. Felicitări pentru tot ce faceți!

 5. @Comentariul meu de ce nu il postati? Credeti ca e potrivit? Aceasta este libertate la exprimare sau cenzura? Preferati sa postez pe toate grupurile?

  Editarea autorului care a publicat discutia de mai sus. Adica a mea – Ioana, in calitate de blogger.

  Da, doamna, cu toata stima pentru ceea ce povestiti dv in anonimat, postati unde doriti. Ceea ce ati scris aici copilareste cu: preferati sa il postez pe toate grupurile – daca ati avut vreo problema grava mai ales cu ceea ce povestiti dv (si din punctul meu de vedere nu tine de medic) mergeati in instanta nu sa scrieti povesti anonim pe bloguri. Da, pentru toate vietile castigate public comentariile pozitive, au fost doar trei care nu-si aveau rostul iar eu singura am considerat ca al dv se incadreaza in aceasta categorie!

  Aici este un blog personal nu colegiul medicilor.

  1. Buna cu mare drag am citit acest articol despre Domnul Doctor Ciortea care este cel mai de treaba cel mai super si cel mai minunat om.Sunt pacientă lui de ani de zile la Novogyn si nașterea am avut-o la Stanca unde sa comportat super bine.Este un medic si un om MINUNAT își da maxim interesul ii doresc multa sanatate si doamne ajuta sa aduca cat mai multi bebeluși pe lume.SUNTETI CEL MAI BUN MEDIC.

 6. Un profesionist desăvârșit! Fetița noastră are acum 12 ani și jumătate și îmi amintesc de calmul, optimismul și blândețea dumnealui! Absolut deosebit!

 7. Un om în primul rand, și un medic de milioane ❤️❤️ am născut cu el în 04.04.2019, el mi-a monitorizat toată sarcina, este un om extraordinar,. Îl recomand ori de câte ori am ocazia 🥰🥰🥰🥰

 8. Pacienta cu transplant hepatic și Boala Wilson sunt eu! Donatorul cu Hepatita B, fiind nedectabil virusul! Ambii copii sunt sănătoși!

  1. Conf Dr. Ciortea Răzvan un medic extraordinar, dedicat si mai presus de toate un om de omenie. Va mulțumesc domnule doctor!

 9. Sa nu uitam și de dr. Iuhas. Si el foarte profesionist, dedicat, cu extrem de multa pasiune și atent, cu fiecare pacienta în parte. Aloca timp și da explicații fiecărei paciente. La dansul, la Stanca, todeauna e coada pt consultanții. Dacă am face un top al ginecologilor în Cluj, el ar fi pe primul loc.

 10. Am două nașteri cu domnul Conf Ciortea dintre care unul cu preclamsie din săptămâna 11. Toată recunoștința domnului doctor. Dumnezeu să îi de-a sănătate și putere să își poată practica meseria ani buni de acum încolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *