Ce se intampla in Egipt. Ianuarie 2011

Au vazut ca Tunisia a reusit, s-au imbarbatat pe facebook, pe twitter, pe bloguri, furia impotriva unui regim opresiv care dureaza de trei decenii, au lansat-o in spatiul virtual . Tinerii au cerut tacit confirmarea faptului ca gandesc bine, ca pot spera imposibilul: sa indeparteze regimul Mubarak. Sa-si fi facut presedintele operatiile estetice in Germania degeaba? Chiar nu il mai place nimeni?

In tara lui nu. Decat cei care primesc faramiturile aruncate de la masa lui. Garzile si politiile care il inconjoara. Neamurile si familia care traieste in huzur, se bucura de luxul resorturilor si de soarele care mangaie pielea atunci cand esti bogat si o arde cand nu ai ce pune pe masa.

25 ianuarie 2011

Statele Unite cred ca „Guvernul egiptean este unul stabil“ in ciuda protestului de proportii care are loc in acest moment .Sute de egipteni cer retragerea dictatorului de la putere, locuri de munca, conditii decente, incetarea opersiunilor, a torturilor din partea politiei. Libertate. Ramane de vazut daca o sa o obtina si cum o sa o foloseasca.

Ministrul egiptean de interne a aruncat pisica in poalele „Fratiei Musulmane“ opozantul guvernului Mubarak. Spun ca ei sunt de vina pentru revolta. Sunt convinsa ca oamenii stiu cand mint chiar si atunci cand o fac la nivel inalt .  Oamenii au ajuns la capatul puterilor. Cei mai in varsta se obisnuisera dar tinerii stiau ca viata poate fi altfel

Aproximativ 7,8 milioane de egipteni traiesc in Cairo. Majoritatea sunt saraci. Foarte saraci. Si tineri. Acum ei viseaza la o schimbare asa cum scrie si The Guardian

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/23/egypt-revolution-mubarak-protest

Tinerii egipteni nu reusesc sa gaseasca un loc de munca. Sunt nevoiti sa traiasca cu parintii, nu isi permit sa se casatoresca iar o casa este un vis imposibil. Se simt frustrati ca aparatul de represiune a lui Mubarak ii tine la pamant, in tacere si le este frica .Nu stiu cum sa inceapa o revolutie pentru ca au fost invatati de mici sa le fie frica…..asa cum eram noi invatati pe vremea lui Ceausescu.

Unii romani au uitat ca nu aveam voie sa ascultam pe furis Europa Libera si ca nu puteam folosi unt la prajituri, au uitat ca ne-au fost inchisi poetii si intelectualii torturati, au fost arse cartile si bisericile inchise. Au uitat ca ne-au fost interogati parintii si ca ne era frica de vecini. Au uitat ce inseamna lanturile fricii in jurul inimii. Au ajuns sa il planga pe Ceausescu si sa ii duca flori. Duceti-i dragilor flori, daca ganditi ca a fost ucis miseleste dar nu uitati ca altii au murit pentru ca voi , ca sa nu mai traiti cu frica.

Nu uitati ca un regim dictatorial ucide sufletul, spiritul si nu mai soptiti „Era mai bine atunci“ .Pentru ca va plangeti pe voi si ignorati sacrificiul altora.

Similar Posts

2 Comments

  1. Desigur ca guvernul egiptean este unul “stabil” conform administratiei de la Washington. Orice guvern care-si are “capul” in poponetzul american si danseaza cum canta aia, este “stabil” in timp ce orice guvern din orientul mijlociu care nu adera la interesele Statelor Unite este terorist sau mai stiu eu ce denumiri au ei pentru regimuri care nu-i scarpina intre coarne. Ce importanta are ca majoritatea populatiei egiptene traieste ca vai de mama ei fara posibilitatea la un viitor si o viata mai buna, atat timp cat guvernul e “stabil” ? Si sa nu uitam de tratatul pe care Egiptul il are cu Israelul. Joaca si asta un rol important, daca nu cel mai important in felul cum privesc americanii administratia lui Mubarak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *