Birocratia din Romania

Aveam eu in liceu o rochie cu care ma impaunam sistematic : lunga pana jos si crapata pana sus. Cand am vrut s-o imbrac la o nunta in familie mama s-a uitat crucis si mi-a spus sa-mi vad de treaba si sa-mi cumpar alta rochie : ori scurta ori lunga. Ca fericitul eveniment se tine in aer liber si daca sufla vantul o sa arat ca nevasta lu Popeye marinarul , iar daca nu sufla si-mi iese mereu un picior afara o sa faca apoplexie matusa de la Buzau.

Mi-am amintit azi de rochie si am comparat-o cu evolutia „europeana” a Romaniei. Vrem sa ne regionalizam, sa absorbim fonduri, sa fim bine primiti afara, sa oferim mediu propice pentru afaceri dar pe de alta parte , suntem afectati de birocratie si mediocritate in administratie si justitie ca de streche. Avem politicieni tineri care stiu sa-si faca nodul la cravata corect dar ei nu lucreaza cu specialisti ci cu practicanti pe majoritatea domeniilor. Specialistii, profesorii, cercetatorii -pe multe domenii – sunt azvarliti intr-un institut in care castiga lunar echivalentul a patru premolari de zirconiu.Nu le cere nimeni parerea in procesul legislativ, in finante, in economia de piata, in mediile de afaceri si toate merg de la sine asa, betege cum sunt

Daca esti cetatean european si ti-ai inscris o firma la Timis dar ai tras un part la Cluj , trebuie sa te duci la Timis sa declari rata poluarii. Daca depui cerere pentru cazier la Bucuresti (tu avand firma la Timis) – desi centralizatorul e unul singur- damblagit in capitala – te duci la Timis sa iti scoti morcovele din fund,pardon, cazierul.De ce? (nu-ma -intrebati-ca -ma-bagati-in -ceata-aka -raspuns-oficial) Si daca esti destul de tembel sa insisti sa ti se dea la Bucuresti , ti se spune ca e nevoie de imputernicire. Da, da….cazierul nu se inmaneaza personal strainezului, el trebuie sa dea un search sa gaseasca un citizen cu domiciliul in Bucuresti, sa-l tarasca pe ala la notar, sa ii faca aluia imputernicire ca sa ii scoata cazierul…….desi omul e prezent. Ce stiu eu…..poate ca sunt persoane care calatoresc sub forma de holograme iar ministerul de interne a aflat acest lucru si asta e metoda de combatere…….a conspiratiei.

Cum verifica notarul daca cetateanul intelege procura (dupa ce omul se prezinta si spune exact ce vrea)……..Il pune sa citeasca dintr-o revista in lb romana. Aku, intre noi vine vorba, in romana poti citi si daca ai prins un abecedar in mana intre doua polutii nocturne……

Cererea penibila vine dupa ce omul ii spusese deja ca intelege si ca nu are nevoie de traducator. Dar cum altfel sa faca si „colegu” niste bani cinstiti?……..”Asa e legea”……..

La nici doua minute vine un toparlan de sala adica un specimen tatuat ai carui muschi aratau ca sanii lu Paris Hilton si cere si el o „Pocura”.Ii zambeste asistentei notariale si se scarpina (finut) subsioara. Nu il intreaba nimeni daca pricepe ce puteri nebanuite ii da Pocura, se observa din prima ca dansu stie ce inseamna sa dai cu subsemnatu.Totusi, asistenta ii completeaza cererea , sa fie sigura ca trece numele gonflabilului in primul alineat si nu al masinii inmatriculate in Bulgaria.

As vrea ca aspectele enumerate de mine sa nu fie definitorii…….dar din pacate sunt. Daca incepi sa faci afaceri si nu ai pe nimeni sa te ajute…….esti „mancat”. Iti vine curand sa tragi Calmogenul pe nas , intre doua formulare si un notar.

M-a intrebat o prietena de ce nu m-as intoarce sa lucrez in Romania………aveam raspunsul pregatit dar acum am si epitetele necesare……….

As vrea sa va intreb ce parere aveti despre viitoarele 8 judete ale Romaniei? Credeti ca vor schimba ceva in administratie?

Similar Posts

17 Comments

  1. schimbari, altele decat cele de fatada? in RO? lol … sa fim seriosi: schimbarile adevarate necesita elite … si asa ceva nu mai avem aici. ce-a mai ramas pe aici traieste-n izolare autoimpusa. romania-i un fel de cernobil imbracat in multe straturi de beton … cu grafitti multicolor.

    zi mai bine ce culoare avea acea rochie si daca era mereu acelasi picior pe-afara … ca sa putem sa radem si altfel, nu numai “romaneste” (facand haz de necaz).

    1. INTJ, din pacate sunt intru totul de acord cu tine.
      Pai rochia era neagra cu niste flori pepito 😀 Nu sunt sigura daca erau flori sau brusturi, pe vremea aia gusturile mele erau in functie de presiunea atmosferica

      1. liceu, negru … acum (probabil) Lady in Red … nice! 🙂 da’ tot nu stim cu care picior ai vrut sa atentezi la sanatatea matusii din Buzau … :))

      2. Ei, asa era atunci…..trebuia sa am grija la sentimentele neamurilor…..Care fata nu a crescut cu “ce va zice lumea daca faci asta sau daca te imbraci asa?” 🙂
        Stiu ca feciorii sunt mai liberi 🙂

  2. privind de departe… as zice ca… ar fi bine cu mai putine judete… dar… cu mult mai mare putere, primariilor si celor ce tin de ele… (militie de ex) …. dar… trebuie sa specific…numai daca se face cu intentia a fi ceva bun… pentru ca… poate fi o impartire, care sa creieze numai probleme… dar.. poate fi si invers…
    de multe ori… vad romania ca pe statul ny… este aproximativ la fel de mare si la fel de populata… si.. statul ny, nu are nici o alta impartire… care sa fie similara cu judetele… si… functioneaza foarte bine asa…
    deci… logica mea… daca sunt doua grupuri de oameni… aproximativ egale… care traiesc pe aproximativ aceiasi suprafata de pamant… de ce la unul functioneaza un sistem de organizare si la altul nu… conculzia… ar trebui sa functioneze… dar… oamenii nu vor…
    problema in romania nu este totusi impartirea teritoriala… ci… cultura… vointa unanima sa se poata vietui in respect si civilizatie… ca sa nu mai zic nimic de coruptie… si multe altele…
    si cum ziceam… as avad de aici… de departe… si ma pot insela… sa-mi fie cu iertare…
    (sa nu ziceti acum… ca si aici sunt necivilizati… sunt… stiu… dar, ei nu formeaza majoritatea…)

    1. prin ’91, la intoarcerea din germania, am observat ca romanii din autocar erau foarte civilizati … da’ asta pana ce-am trecut granita in RO. din acel moment brusc cosurile de gunoi au devenit invizibile si a fi politicos s-a transformat in ceva de neconceput. concluzia mea a fost urmatoarea: nu ca romanii n-ar sti sa fie civilizati … da’ fiind “acasa” nu prea se tem de urmarile lipsei de civilizatie (ca daca ar fi facut afara ce faceau cu nonsalanta aici, i-ar fi costat multi euroi). si se pare ca asta nu se va schimba prea curand: acu’ 2 sau 3 ani, dupa terminarea festivalului de jazz de pe muntele mic, timp de 2 saptamani s-au tot strans gunoaie de prin paduri. sa mai zic de tonele de gunoaie dupa petrecerile de anul nou de prin bucuresti? neah! faptul ca suntem codasi in topul consumului de sapun nu spune nimic clasei politice si celor care formeaza noile generatii? iar cand lipsesc cu desavarsire cei 7 ani de acasa … mai spera cineva la chestii pozitive?

      mie personal faza cu “judete mari” imi suna mai degraba a “fiefuri mari” … fie ca-i vorba de politica (electorat manipulat sa voteze intr-un anume fel), fie ca-i vorba de “afaceri” (mai mult sau mai putin legale) … totul pentru profituri mai mari in climatul actual de criza (doar tre’ sa dispara undeva si eventualale economii). e modelul actualizat al domnitorului nou care, atunci cand vistieria-i numa-n tanga, incepe sa taie capetele boierilor pentru a elimina concurenta la incasari si a isi mari sfera de influenta.

      1. Interesanta viziunea cu “visteria in tanga” :))))
        Cat despre consumul de sapun, trebuie sa luam in considerare si faptul ca “cercetatorii” or fi avut ochelari de cal…..stii de ce? Uite, la tara se mai foloseste sapun de casa. Acela nu se cumpara, dar este la fel de eficient sau poate si mai eficient decat chimicalele facute in fabrica, pe banda.
        Apoi – multi cumpara produse pt igiena din plafare si din alt gen de magazine decat supermarketurile (inclusiv farmacii)………crezi ca cercetarile s-or fi extins atat de mult? Eu ma cam indoiesc….pentru un astefl de studiu pertinent trebuie multi bani si………nu stiu cine i-a alocat.
        Apoi – unii folosesc sapun lichid sau sampoane speciale – crezi ca s-au numarat si vanzarile la ele? Totul depinde de unghiul din care privim situatia 😉
        Totusi, iti dau dreptate fata de gradul de civilizatie………ziceam si eu …….cand te ia valul, unii se lasa purtati, altii inoata impotriva………La noi, multi se lasa dusi “ca asa si altii, de ce sa duc eu tigara sau guma pana la cos cand 20 le-au aruncat pe jos”. Pacat

    2. Foarte pertinent comentariul tau Ovi. Nu stiam ca Ro e aproximativ egal ca suprafata cu NY.
      Si eu m-am gandit ca la noi in tara o astfel de impartire teritoriala ar duce mai mult la inchegarea unui monopol regional (in conditiile de fata) si nu la stabilitate sau prosperitate .
      Incet, incet mi-am dat seama ca de fapt romanul de rand nici nu stie ce vrea……..daca maine ar fi pus sa aleaga intre alte forme de guvernare, ar alege la plesneala si cand ar constata ca lucrurile nu se schimba peste noapte , ar face greva
      Incep sa inteleg de ce unii oameni il regreta pe Ceausescu .In timp ce unii erau urmariti si tinuti in “lant” , clasa sociala medie (care sta de fapt la baza societatii- si mai ales a democratiei cand e cazul) avea stabilitate. Bani cat sa faca un concediu sau doua pe ani la mamaia sau constanta (pe niste plaje curate bec), siguranta locului de munca, hrana si chiar banane 😀 in weekend, scolarizare garantata (rata analfabetismului era f f mica!!!!)………..Mai bine ma opresc acum
      Ideea e ca omul are nevoie de siguranta zilei……..si in functie de asta isi prelucreaza mental deciziile………..

  3. Daca nu lucrezi in Romania, este mult mai simplu sa fii obiectiv…
    Despre cele 8 judete, ca idee, am o parere foarte buna, despre punerea in practica a acestei reorganizari teritoariale de catre actuala guvernare, mi-e groaza insa…
    Sincera sa fiu, maine as emigra ca sa nu mai fiu nevoita sa traiesc experimentele la care ne supun “mai marii si luminatii nostri conducatori” de peste 20 de ani incoace!
    Felicitari pentru radiografia usor tragicomica (dar cu atat mai reala!) facuta birocratiei mioritice!

    1. Mie cateodata mi se pare ca nu pot fi obiectiva tocmai pentru ca nu traiesc aici zi de zi……..si ma gandesc ca poate cei care sunt “de-ai casei” vad altfel realitatea………

  4. Ieri începusem să scriu aici ceva, poate ai văzut pt că rămasese salvat ca draft, dar pt că bateriile din tastatura wireless au cedat psihic, am renunţat ca să continui azi.
    Doar că acum am intrat şi am citit articolul “Memento mori”, am cedat eu psihic, şi efectiv nu mai ştiu ce vroiam să scriu ieri şi nu pot organiza 3 gânduri cap-coadă. Oricum argumente pro/contra se găsesc gârlă pe net şi fiecare poate adera la ele sau nu.
    Mai vroiam să te rog ceva, ceva ce mie mi s-ar părea interesant să citesc din partea ta, dar … găsesc altă ocazie să spun.

  5. Nu, nu….spune-mi acum………daca am ceva in “clin sau in maneca” vis a vis de subiect, scriu cu placere 😉
    Ah, imi pare rau ca articolul cu Memento a scazut putin energiile a cel putin doi cititori (tu si Dude………)se dorea ceva gen “reaminteste-ti ca traiesti si bucura-te”

    1. Vroiam să te rog dacă ai putea face o nouă categorie pe blog în care să scrii din când în când despre Germania dpdv social, cultural, mentalitate de viaţă, cum se fac afaceri acolo, cum funcţionează sistemul.
      Păreri ale unor sociologi, analişti politici, analişti economici etc. se găsesc de citit, dar mi s-ar părea interesant să citesc părerea ta, ca om de rând, aşa în felul tău de a scrie – direct şi savuros.
      Apoi comparând lucrurile pe axa Bucureşti-Berlin să vedem în câţi ani lumină se măsoară distanţa şi de ce Dacia nu va fi niciodată Mercedes 🙂

      Evident, doar dacă ai chef, nu-ţi dau ordine la tine în “casă” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *