O privire prin lume ……..august 2011


 Astăzi 26.08 .2011 în capitala Nigeriei– Abuja o masina cu explozibili a fost detonata la sediul principal al ONU. La ora la care am citit eu stirea, 18 corpuri fusesera recuperate de sub daramaturi.

Pe fundal:

Nigeria este cel mai mare „generator” de petrol din Africa de vest . Fondul Monetar International i-a preconizat o crestere de 8% a economiei pentru 2011- rată foarte mare de altfel. Totusi , exista zone în care oamenii supraviețuiesc la limita ……

Conflicte în desfășurare:

-între corporatiile straine care exploateaza petrol în zonă si grupuri etnice minoritare din delta nigeriana – care se simt exploatati . Violentele legate de monopolul aurului negru au dus la implementarea unei structuri sociale „pazite“ de militii etnice – militarizarea regiunii. Ori asta aduce cu sine abuz de putere, coruptie si represiune. Anul trecut un grup care milita pro Niger Delta (country s oil producer) a detonat o masina încărcată cu explozibil, ucigand 12 persoane. Asadar – acestia nu erau „teroristi islamisti“ ci „simplii cetateni nigerieni“ dar așa au ales ei sa se facă auziți….ucigandu-si semenii

– cele legate de „politicile“ Boko Haram o retea terorista de islamisti radicali care doreste implementarea Shariei depline în Nigeria . Gruparea a fost indicata ca fiind responsabilă de mai multe atacuri cu bomba, răpiri si diverse atentate în regiune.

Libia

Aseara m-am uitat la un reportaj live transmis de BBC. Am vazut cadavrele putrezite pe strazile si prin parcurile din Tripoli. Oameni cărând carucioare cu lucruri furate …..Oameni care se împușcau între ei , zgomotul armelor, bucuria unui tânăr care si-a ucis adversarul dupa „15 minute de tir“. Spaima, deznadejde, nebunie, haos ….pret de cateva secunde am simtit totul cu o intensitate dureroasa. O reportera de la o televiziune locală din Triopli a iesit pe post acum cateva zile cu un pistol în mână si a spus ca ea va fi martira si că va muri (pentru Gaddafi ) dacă e nevoie.

Intre timp consiliul de securitate ONU a dat drumul la 1,5 bilion dollar ca sa sprijine Libia, rebelii libieni au pus o recompensa pe capul lui Gaddafi (viu sau mort) 1, 7 milioane dolari

Se spune că la cautarea lui Gaddafi participă si trupe speciale britanice aflate la sol în Tripoli dar acest lucru nu a fost confirmat de oficiali.

Siria

Consiliul de securitate ONU „se gândește“sa impuna sancțiuni împotriva regimului Assad. Rezoluțiile solicitate de ONU beneficiază de sustinerea SUA și se refera printre altele la regimul armelor: nimeni nu trebuie să livreze Siriei echipament militar.Rusia însă e sceptica si „nu crede ca e momentul pentru un embargo impus Damascului“ 😀 La fel si China, care sustine că „trebuie mai mult dialog“.

Intre timp regimul Bashar al-Assad își ucide cetatenii într-un holocaust regizat. Cu tancuri si tot arsenalul pe care îl vedeti într-un film de război. Oficial 2200 de persoane au fost ucise pana acum în timpul protestelor din Siria dar numarul exact nu e cunoscut…..

Marti, presedintele Barack Obama a iesit la rampă cerandu-i lui Assad sa se retragă

Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, au urmat exemplul….

Intre timp (în curand EX)presedintele sirian sustine că „protestele se reduc la un mic grup de sabotori“ .Dispus la reforme, Assad află ca poporul nu mai cere modificari în legislatie ci demiterea întregului regim . De fapt știa asta, de cand au izbucnit protestele dar …. cât de greu poate sa fie să lași cuțitul și pâinea din mână?

 Așteptăm momentul în care unii vor fi judecati pentru genocid…..

 Oare presa din Ro tine ritmul politicii internationale sau se reduce la nuntile princiare?

Similar Posts

23 Comments

  1. Nu ma deranjeaza linkurile care ofera un punct de vedere
   Cu o mica precizare
   “Iranul este extrem de interesat de a mentine familia el-Assad la guvernare si va face tot posibilul sa o mentina”
   Pai nu prea mai are ce sa faca…….siria se afla intr-un razboi civil.Nici insusi Ahmadinejad nu poate opri firul istoriei……….Regimurile dictatoriale- militare- totalitalitariste isi platesc tributul la un moment dat.
   Nimeni nu poate iesi in fata acum in Siria sa trimita oamenii acasa. “Hei, stim ca mii dintre voi au murit, poate unii nu mai aveti copii, soti dar……..uite, facem niste reforme sa fie bine pentru toti, mergeti in pace, Asalamu Aleikum”

 1. Foarte trist ce se intampla in lume, eu nu pot sa ma mai uit la sitri! sa vad atata ura, rautate, razboi, oameni morti, oameni in mizerie, oameni ce vor sa lupte …..

  E grea viata pentru ei …. nu ca a noastra ar fi mult mai usoara ….

 2. presa din România are pe cap tot soiul de alte “probleme” importante, un jurnal de ştiri mai ca lumea e tot mai greu să găseşti la noi, sînt mult mai importante nulităţile noastre, vedetele şi vedeţii noştri de trei lulele, manelarii şi bălăcăreala din cocina noastră politică decît ce se întîmplă în lume

 3. abia ce am terminat un post… despre linistea de pe insula Pitcairn …
  am venit sa te vizitez… si ce contrast intre civilizatii… civilizatii??? hmmm… ce este aia civilizatie… in contextul zilelor noastre???
  stirile din Romania… sunt pe masura celor ce le citesc… desi… (am spus-o de multe ori si ma repet) televiziunea si ziarele sunt misloacele cele mai murdare de manipulare si indobitocire a unor oameni… si este pacat…
  este pacat ca ONU a deviat de la politica avuta initial la infiintare.. este pacat ca oamenii se ucid intre ei… este pacat… pacat… pacat… prea multe pacate… (a nu se lua termenul cuvantului pacat, in sensul religios… )

 4. Ovi, am citit si partea a treia., stiu de ce era atata liniste pe insula. Pentru ca tipul ala era singur cu 11 femei! Femeile aduc pace, liniste, nu ca salbaticii astia de la ONU care majoritatea s de sex masculin :))))

 5. N-avem treaba international 🙂 la noi in tara curge lapte si miere, Basescu vrea 100 de tone de aur de la Rosia Montana si eu vreau vreo 3 kg. Acum depinde care si cum ajunge primul pe-acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *