Eu nu am de ce să votez că și-așa nu schimbam nimic, o să plec din țara chiar atunci

IMG_3403Spuneam că voi mai scrie aici doar despre comunitatea din jur. Altfel, trebuie să stau departe de blog o vreme, nu mă plătește nimeni să spun povești. Și e tare prețios timpul meu acum.

Nu mă citește femeia asta.  E o femeie absolut banală, adică normală, nu ca mine. Ea nu a auzit bașii când se cutremurau blocurile și nici bătăile pe care i le aplica soțul – iubitei de la 4-. Nici urletul copilului speriat în timp ce ei se loveau. E genul ăla care nu se bagă. Oare avem noi 2 genuri, pe langa masculin si feminin? Ăia care nu se bagă și cei care și-o bagă cu totul? Aș vrea să mă citească dar ea face cruciulite într-un rebus, zilnic. Poți să vomiți sub balconul ei și să sari în ce-ai lăsat acolo, ea vede rebusul, de auzit chiar nu prea aude săraca. Poate nu știe că exista anumite programe de protezare pentru vârstinici și că n-ar trebui să plăteasca mult, doar să meargă mult. Dar nu poți face rebus mergand. Nu poți să te uiti la TV si sa fumezi din mers. Asta e, alegerea ei.

Ies și ma intreaba un vecin unde merg cu marinarul viteaz. E bine intentionat, decent și mereu cu răspunsul pregătit. Are bun simt, toate micile  noastre discuții sunt oarecum constructive. El și soția sunt de prin Predeal. Oameni  muncitori. Într-o țara normala ar fi făcut parte din clasa de mijloc, ea este cea care ține o societate într-un stat de drept, printre altele.  Merg sa schimb ceva între blocuri, la plimbare zic.

Da cu cine votez de fapt? Era și doamna care face rebus, vorbeau despre politică.

Râd si ii spun categoric cu cine votez. Omul  (tot la vreo 60, cu cei de 40-44 nu vorbesc că-mi ies vorbe-n targ) mă întreaba de ce si din ce partid e. Femeia cu părul alb si colturile gurii-n jos, veșnic la fel de cand sunt eu aici, intervine si ea. Nu voteaza cu nimeni, că n-o intereseaza deloc politica, că si asa nu se schimba nimic, că ea va fi in Germania pe vremea aia. Mai că nu mă scuipă, e clar, nu i-a plăcut cu cine votez.

 

Mooooama, zic, în Germania, ce tare, da de ce asteptati pân la anu să mergeti? Ce frumoasa o fi Germania, zic, fără să simtă vreo ironie. Da nu vi se pare că în orașul nostru ceva nu e în regulă, vă place cum arată?

Gata, i-am sărit la gât, îi tresaltă mărgelele si pulsu, ce te faci cu sistemul de sănătate dacă-ți dai ritmul cardiac peste cap? E așa cald că cei de la 112 n-or să ne localizeze pe GPS.

-Da ce, e cel mai murdar orașu nostru? Da cine mă obligă să mă duc la vot? e nervoasă pe mine. O oblig eu să voteze?

-Nu vi se pare că e murdar? Nu vă obligă nimeni. Dar nu sperați altceva pentru copii, e bine așa? Ăăăă, Iclod e comună frumoasă, ați fost? Am auzit că e curată comuna.

-Eu nu votez că n-am copii și nu-mi pasă. Cu Iclod comparați Gherla!? femeia se supărase rău iar bărbatul din Predeal chicotea. Gata, nu ne mai face tai când ne vede. Sunt o curvă slabă, proastă și speră să mă urâțesc brusc. Asta spune privirea ei. Ce, mai sunt si alți oameni în jur, dupa ce moare ce-i pasă?

Ei, aici m-am muiat. De la verbul a înmuia. Săraca, uite, ea n-are copii și de-aia e ok să n-aibă niciun simț civic și nicio brumă de antidepresiv că ar putea contribui la… orice. Am vrut să-i spun: hai să vopsim leaganele astea jenante, noi două vrei? Cumpăr eu vopsea cand iau salariul. Că le vedem pe geam, așa…

Și apoi mi-am amintit de prietenii mei de pe facebook. De Dana Hering care-a venit din Suedia și a fost alungată pe bulevarde cu gaze lacrimogene, Dana, care n-are copii și-a pierdut poate zile întregi de muncă. Bani. Curajul. Dar a stat acolo, a ieșit iar, a luptat pentru un lucru în care crede. Adică are în ea o putere, o vlagă demult pierdută.

Eu am venit la vot din Germania de fiecare dată. Asa-mi organizam neapărat vizitele acasă. Atat puteam să fac daca toti banii mei veneau oricum, AICI.

De Ana Barton, scriitoarea noastră de la București o femeie  veselă, energică, viguroasă si foarte citită. Blandă și cu gheare dacă trebuie gheare.  Multă vreme, nici n-am stiut ca are o fată. De Crina Dobre care a renunțat la orice partid dar de ani de zile vorbește despre politică si strânge un număr impresionant de oameni în campaniile ei. Mi-am amintit de Printesa urbana cu articolul ei care m-a atins… ca o piatră.

Curând o să ne cadă țara în cap și va fi haos. Pe Poliție nu putem miza, spitalele sunt praf…

curând o sa ne cada țara in cap

Veștile rele de pe la mine: că sunt cel putin 50% dintre pensionarii din oraș exact ca această femeie. Nicio clipă nu i-a trecut prin minte sa ma intrebe de ce votez cu X sau Y. Dar barbatul a întrebat si a dat din cap, da, e un punct de vedere. Nu aveam nevoie sa-mi dea dreptate, aveam nevoie să-și pună ei întrebări dacă tot îi interesa subiectul. I-am argumentat așa cum credeam eu că e bine pentru alegerea ce o voi face, daca Dumnezeu ne va ține sanatosi. Aș fi vrut sa aud de la femeie că vopsește goblen peste un an si ceva, fix in ziua cu votul și ăla e rostul si hobby ul si placerea ei. Ca voteaza cu PSD.  sau cu Alde altii dar nu stie de ce. CĂ FACE CEVA! Nu pricep cum, de fapt, oamenii nu se pot detasa de un partid politic să spună: eu as vota cu X. Ca el îmi place dar partidul nu.

Da femeia face. Merge-n Germania.

Cât despre eu nu fac politică, departe gandul de mine, nici eu nu fac, nu-mi mai fac nici pedichiura de-o vreme, spre rusinea mea. Dar de spălat pe picioare mă spăl că-i lăsat din Cina cea de taină, măcar curați să fim. Iată cum văd și eu aceasta miscare apolitica: ți-e lene sa lupti cu morile de vânt sau nu ai idee de cine esti condus asa ca preferi să te ții deoparte, să nu te întrebe careva ceva. Doamnă altii au venit din Germania și nu au copii, au pierdut timp, bani, au fost umiliti! Pentru că se simt români sau pentru că le e milă de noi? Habar n-am.

De cateva zile au sosit ceva facturi. M-am tot uitat dar n-a apărut nimeni din Germania să le culeagă pe-ale vecinei mele. Pentru că ea, nu-i așa, nu face politică, e dreptul ei să fie de acord cu mucegaiul, trotuarele stricate, lipsa serviciilor sociale decente. Cum de ce? Păi că nu are copii sau nepoți!

https://www.facebook.com/NoraPavel/posts/789985917838443?__xts__%5B0%5D=68.ARDTeb5_lRfv4qrjwNM_2NHLbmhHkkCoqkswu0J2_vzyTvLcGz7a1T9D9BAymFQBUotFpSMzxC702MnaqGVUIz4STMyqtygyxQ6VwomblS81mJ-AkWIYNZklkq-47KnUBYghYyPkq9lO&__tn__=-R

 

 

 

 

Vestile bune: de cateva zile am tot văzut că terenul de langa biserica de langa noi devine tot mai curat, sunt plantati cativa pomi si au dispărut buruienile. Azi, Teo si-a turnat pamant in cap si s-a jucat pe-acolo. Vor să pună iarba. Sau trifoi. Initial am crezut că-s din alt oraș, din altă țară dar nu, erau prea… de-ai casei. 50-70-80 de ani. Unul a curățat vreo trei zile tot gardul viu de pe strada. Adica l-a făcut VIU. O muiere l-a certat că după ce face asta, că-s alții care strâcă!! Tu ești prostu altora? Omu i-a bolborosit ceva si si-a vazut de treaba.

O sa caut pozele. Am aflat că oamenii sunt vecini de-ai mei, merg si ei la biserica asta catolică dar numai cand si cand,  nu ii plateste nimeni si fac asta pentru ca, nu-i asa, tot Nimeni ar executa o așa munca fizică benevol. Si se simt ei mai bine să vadă curat. Si să mentina aleea… Și mi-au dat lacrimile, pe bune!

biserica catolica gherlagherla catolici

Similar Posts

2 Comments

  1. off, eu am asa un avant apoi iar ma inmoi si imi piere cheful si tot asa. uneori ma intreb daca nu sunt eu nebuna si exagerata. adica ce naiba vreau> curat pe strada ca in casa si leagane noi si moderne. ce pretentii si pe mine. bine, si spitale decente si scoli cu macar wc in interior nu in curte. sau macar amarata aia de masa calda pentru elevi. ca si aia s a rasuflat din ce am auzit. si dupa aia ne miram ca se vand copiii pe te miri ce punga de faina… si iar aflu cum e pe alte meleaguri si mi dau seama ca nu e nici treaba noastra sa facem toate astea si ca nici nu e normal cum e la noi. si iar ma iau bazdacii si mai scriu ceva si ma mai descarc. ca de candidat cum imi venise un gand cica e mai complicat decat pare … dar politica toti facem ca toti suntem din popor si trebuie sa facem ceva pentru popor.

  2. Eu nu suport sa vorbesc despre politica si am invatat ca nu trebuie sa deschid discutii cu cunostintele pe tema asta. Dar nu ratez votul. Absenteismul ne-a costat tare scump la ultimele alegeri, degeaba se iese in strada acuma. Daca majoritatea n-au iesit la vot din varii motive, apoi e clar ca trebuie respectata vointa acelora care s-au deranjat sa se duca. Punem pariu ca si la urmatoarele alegeri se va trage chiulul? As vrea sa afirm ca orasele murdare si lipsa serviciilor decente sunt din vina politicii, dar pur si simplu nu este asa. O fi si politica, dar in mare parte sunt oamenii de vina. Curatenia n-are legatura cu politica, si nici modul cum esti tratat in spital sau in institutiile statului. Pe mine nu politica ma deranjeaza cand merg cu autobuzul, ci nesimtirea si igiena deficitara. Daca stai sa analizezi vei vedea ca prea putin din ceea ce te supara in viata de zi cu zi are de-a face cu politica. Politica se va schimba doar atunci cand noi vom deveni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *