Oamenii care ajung să apeleze la donații, au dreptul la puțină fericire!

poze cu pisici draguteCasa lui cutare a ars din temelii.
Pentru o datorie mică, familia Cutărescu e evacuată din casă.
Copilul cunoscutului sau necunoscutului X are nevoie de ajutorul nostru.
Y are o boala incurabilă dar poate fi ținută sub control, însă costurile sunt enorme.

Dragii mei, când nu vreți să participați la ceva caritabil, nu vă pune nimeni cuțitu-n spate. Dar de ce să fii rău cu intenție și să persiști în asta?

Miriam.
Mi-am amintit de Miriam. Nu spun mai multe, știu destui despre cine vorbesc. A murit de cancer acu câteva luni, un an? A luptat mult mult cu cancerul ăla. Nu-mi plăcea deloc de ea – adică, după cum scria o catalogam ca pe o ființă cam agresivă, mereu nemulțumită, parcă nu-și aducea aproape niciodată fericirea la suprafață. Dar o citeam, căci eram capabilă să văd că scrie bine, chiar daca mie nu-mi plac ideile ei și felul în care punea problema.
Și are nevoia femeia de o intervenție într-o altă țară. Îndrăznește să ceară bani. Moooamă, mai știți, voi bloggerii mici mari mijlocii buni si răi (intentionat fara virgule) ce-a fost atunci pe net?

Cei care au donat, au tăcut. Au dat, au zis eventual Doamne ajută, să-ți fie de folos și sperăm să te vindeci.
Și-au apărut cei care n-au dat:
– nesimtita asta la salariul ei ne cere bani?
– răutatea asta care a ucis câinii(??? scrisese părerea ei într-o postare, n-a ucis pe nimeni!), sper să crepe! * exact așa a fost un comentariu
– de ce nu-și vinde casa și să…

Măi, era printre puținii autori de blog cu care nu rezonam deloc si cred că n-am lăsat vreodata un comentariu. Habar n-aveam de boala ei, am aflat tarziu dintr-o postare, până si aia agresiva, precum cancerul. Dar mi-a fost așa silă de acei postaci! Ce te f-e pe tine grija de ce nu-și vinde casa, poate nu vrea să stea într-o cabană cu perfuzia agățată-ntr-un cui, poate vrea să i-o lase lu fiu-so, poate vrea să moară-n casa ei, în patul ei, poate visează să trăiască acolo! Poate speră!
Daca părerea ei despre câini e agresivă, de ce te identifici cu părerea, crezi că dacă tace ea nu mai vin 50 care chiar ucid, schingiuiesc, își biciuiesc animalele și nu scriu? Sau crezi că dacă eu am mintea mea, mă conectez cumva să semnez petiții în care nu cred? (cred totusi că despre castrare era, nu merita asemenea comentarii, în nici un caz)
Plus că era pro PSD cred că de asta n-o plăceam, mereu apăreau postări pro pro pro. Și-mi părea cam înversunata împotriva tuturor bărbaților.

„Nesimțita aia”, la salariul ei de la TV probabil își plătea facturile, benzina, micile plăceri, pentru că aici vreau să ajung.

Un om pe care-l lovește soarta mai mult decat ai fost tu lovit, are nevoie, ca să reziste, nu numai de bani! Are nevoie de energia vitală ca să continue lupta. Mai bine nu da 3 euro decat să judeci tu că-și mai permite să-și facă unghiile, tu știi ce înseamnă alea două ore la pedichiură sau pachetul de țigări pe care scrie clar că-i face rău? Înseamnă Viață pe moment. Fericire. Eliberare. Nu vrei să-i cumperi așa ceva? NU dona.

Să ne ierți Miriam.

O familie despre care s-a făcut multă vâlvă pe FB. Copilul grav bolnav, acte, totul dovedit, numai amprentele nu și le-au pus săracii. Cei care scriu pe blog știu ce înseamnă să modifici doar o poză, să dai luminozitate adică, să aranjezi paragrafe, să arate articolul decent. Cat timp îți ia. Oamenii aceia făceau update și cu analizele de sânge ale copilului, de prin Australia să nu se inflameze vreun donator de 10 lei.
Și-și cumpără fratele femeii o mașină sau ceva de genul.

Atat ne-a fost, c-a crăpat păstaia. Din fericire copila s-a însănătosit in urma operației dar maică-sa a petrecut săptămâni întregi apărându-se în fața marii adunări a binevoitorilor feisbuchiști, că n-are ea treabă cu mașina lu frate-su.
Evident, mă îndoiesc că cei care au donat au stat la următoarele taclale si pseudo argumente și finger point zile întregi
– de ce nu i-a dat frate-su bani? De ce??? Hei, știți că uneori membri familiei nu au treabă cu problemele tale? Desigur că știți dar vă e rușine să spuneți. Atunci de ce nu vă e rușine să-i acuzați pe alții?
– și-a luat masina din banii donati de noi, uite că erau bogați da ne-au cerut nouă. Nu erau ei bogati. Nu cât să acopere costurile interventiei și suma scoasă din bancă! Pana la urma a pus femeia în presă toate extrasele de cont si actele doveditoare s-arate că banii donati au mers la spital si pe nevoile fetei, pe cazare, medicamente.

Retoric întreb: daca eventual copila aia voia striptease în salon, Cirque du Soleil inainte de OP și o zi în Disneyland, cât de tare v-ar fi deranjat s-o facă pe banii voștri? Oamenii erau deja băgați în bancă până-n gât. Dacă părinții voiau să doarmă la un hotel de 5 stele să mai uite și-o făceau pe banii vostri cât de mare vă era paguba?

Ah, v-ati fi gandit cumva că e in regulă doar să stai să suferi, să cumperi medicamente, să umbli ca un zombie distrus, să vinzi tot, să mori tu pe dinăuntru pentru c-ai donat 45 de lei? Nu de alta dar n-am văzut comentând donatori „mari“ din străinătate sau din țară pe care să-i miște grija și poate ăia au donat sume care fac diferențe mari. Circul, a fost grotesc.Cred c-as fi verificat fiecare persoana din lista să văd care-a donat și apoi l-a f… grija și i-aș fi trimis înapoi, cu-n multumesc alături.

Și mai cred că oamenii ăia abia aveau timp să meargă la budă-n Australia, dar ca românul de invidios mai rar. Nu carecumva să-și ia o fustă de la Marie Claire pe banii mei, dacă-mi iau eu de la Zara la reduceri, în plus e si-n Australia, da, inteleg e fiica bolnava da de ce s-au dus amandoi că-s scumpe si biletele de avion… Ăăăă, Dumnezeu să mă ferească de așa gesturi de caritate. Zic pentru c-am fost și eu ajutata fara sa cer ceva și când m-am întors în oraș eram pregatita sa adun bani pentru spitalul de Pediatrie dar pur si simplu mi-au dat cu flit.

Alt director zicea Sărumana, iaca lista, dap, pansamente Hartman, crezi tu că poți? fașă elastică, medicamentul cutare, 50 de fiole de, 100 de seringi, perfuzii de-alea, eu ce să fac? Lista cu copiii tratati? Ok, cineva poate face asta, că nu suntem Iasi Cluj dar iti dau numai initialele și diagnostic plus materialele folosite. Da, inteleg ca ai nevoie să vada cei care eventual vor dona că banii au mers înspre copii. Cat iti propui tu, la cazuistica noastra ar ajunge cam 3 luni, ok, îți ajung estimările astea?

Nu e alt director. Și nici asistente cu boașe n-au fost. Așa că nu v-am cerut nimic.

Mi s-a spus numai ce NU pot face si nimic din ce aș putea face.

Nu poti cere să se vireze-ntr-un cont personal!  Bun, esti tare la cap, crezi tu că pe langa faptul că-mi asum să fac rost de bani să luati ce vă trebuie, cont personal ca să dau eu raportu-mi trebuie? da fond de donatii cu cont ca orice spital nu aveți? Ăăăă la revede… de ce-i deschis geamu jos Viorico? Vezi duamna că-ți plânge copilu! (plânge doamna pediatru că-i copil și treaba lui e să plângă când se plictisește, să se joace când dorește, să doarmă, să pape și să fie iubit.) Gust de ridichi negre cu piper în gură.

Și-a mai fost chestia aia jalnică cu perucile. Sper să nu se supere amica mea, căci o consider amică virtuală. Deci: tu ai o boală. Și de-ar fi numai cronică, nu și oarecum invalidantă, tu ca tânăr de 20-30-40 cum o duci? Greu. Mergi la comisii pentru nimic, statul își bate joc de tine și la un moment dat cineva propune să adunăm niște bani, care cât poate, oricum, o sumă mică și apoi uităm că și viața ei ar trebui să mearga mai departe, cu bune si cu rele. Îți spun eu cum o duci când te temi că mori: te târăști în tine ca să ieși afară păstrandu-ți fărâma de demnitate. Să zâmbești, să pari normal poate anormalilor.

Pe scurt: dupa ce s-or fi strans cât i-a luat STATUL român, vine unu si comentează că da de unde ai tu bani să-ți cumperi peruci si să arăți așa șic? Ăla trebuia să primească ban pe FB, nu prietenii mei care își exprimă liber păreri personale față de subiecte de top. În ziua aia m-am și dus la chinezi și mi-am luat pentru mine vreo 3 peruci desi mai aveam pana la salariu, să mă joc cu copilul acasă. 45 de lei mi-a fost dauna, pozele mortale.

Nu, nu ești bun că donezi dacă tu vrei să dictezi ce se întâmplă cu banii tăi. Poate ai tăi merg pe facturi și nu pe cauză, poate ai următorului merg pe… o zi de fericire. V-ar plăcea să vă ceară bani bloggerul preferat pentru niste informații, articole sau că te-a făcut să râzi și altfel să nu mai acces la articole? Nu. Dar e bine să scrie pentru plăcerea, informarea și amuzamentul tău, plus că dacă pune și pasiune chiar își poate însenina juma de oră măcar. Dacă are paypal si vrei să-i faci o bucurie, donează pentru pasiunea din scris, dar nu-ți turna cenușă-n cap, oare îți vine E ON ul mai puțin decat ai donat tu o dată unui om?

Mai josnic decat să urmărești ce face o femeie – bolnava sau nu- cu banii pe care i-ai dat de bună voie (strict aia să facă, nu cumva să mearga la ștrand sau să „se elegănțească”!) este să-i spui c-o iubești când de fapt tu minți precum respiri.

Crede-mă, nu e în regulă nici să-i spui bețivului din colț că-i dai bani pentru ciocolată Milka când de fapt el vrea să bea. Mai bine stai departe de cauzele absolut ciudate (cu puțină investigatie le afli usor) eu de exemplu nu dau bani rromilor de langa biserici dar mai ales mamelor cu prunci în brațe. Iarna-n viscol, vara în soarele de 40 de grade, am impresia că daca dau, contribui la suferința acelui copil, nu mă gândesc ce o să-și cumpere sau că nu-i va lua lui. Nu pot vedea cum îți ții copilul desculț plângand în frig, căci daca as sti că pleci acasa sa-l îngrijești ti-as da insa ma tem ca gestul meu si al altora te va incuraja sa perpetuezi asta. Din păcate se întampla chiar acum în orasul meu asa ceva

Iar rromilor de la bisericile din Cluj de exemplu nu le puteam da pentru că pur si simplu mi se păreau extrem de agresivi. Dar nu m-am gândit că pe leii mei își va clădi fericirea un om lovit de soartă.

Dacă crezi că nu poți alege cauze, dacă ești sceptic și crezi că tu n-ai a face cu cel care acum are nevoie de ajutor, nimic nu e mai ușor decat să stai deoparte, poate chiar ești un om ok și sunt sigură că poți alege singur în ce să te implici vreodată. Să donezi și să ceri apoi raportul e penibil. Pentru că nu te-a forțat nimeni. Și da, se pot dona 5 lei, 10 lei, eu de exemplu merg pe Magic Campul ăla de cand a început proiectul cu 2 euro pe lună. Nu am sărăcit din cauza lor și chiar daca factura orange family e destul de mare (nu din cauza lor ci a abonamentului ales!) nu am putut să dau stop opțiunii. 2 de la mine, 2 de la tine și într-o frază se rezumă absolut tot ce-ar fi povestit acest Papă minunat, nu?

P. S. Fata despre care am vorbit nu a cerut niciodata ajutorul bănesc, un grup de oameni faini de pe FB au dorit să facă asta. Și niciunul din acel grup nu a avut probleme cu… perucile.

Cam asta e părerea mea despre donații și donatori.

Similar Posts

One Comment

  1. Al doilea caz mi-aduce aminte ce scandaluri au avut americanii cu diferite organizatii care si-au platit angajatii cu sume exorbitante obtinute din diversele sponsorizari. Cel care cere ceva trebuie sa fie foarte atent. E firesc ca el are dreptul sa aiba parte de micile momente de fericire de zi cu zi, dar lumea doneaza pentru ceva anume, in acest caz pentru un tratament medical, nu pentru alte chestii. Nu cel care doneaza trebuie sa ceara un raport, bunul simt spune ca cel care a primit banii trebuie sa-i justifice cu cea mai mare corectitudine, mai ales cand vorbim de sume mari. Doamna in cauza a facut ceea ce era obligatoriu sa faca, nu ca a fost constransa, altminteri donatorii ar fi putut crede ca fost o simpla escrocherie. Pentru ca nu scrie nicaieri ca cineva e obligat sa te ajute. Daca te ajuta este pentru ca l-a impresionat ceva si el vrea sa corecteze acel ceva, vrea sa stie ca banii aia au folosit sa rezolve o problema anume. Chestiile astea nici nu se discuta in strainatate, daca iti dau bani, esti obligat sa-i justifici la obiect pur si simplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *