Am fost soția unui narcisist timp de 17 ani

oglinda spartaBuna, Ioana. Numele meu este Jessica și nu mă deranjează deloc întrebările pe care mi le-ai pus.
În plus față de ceea ce am scris pe forum, sunt bucuroasa de interesul arătat si-ți împartasesc experienta mea, daca nu poti traduce termenii, sigur te vei descurca cu programul spre care-ti trimit link

Cateva lucruri despre mine: mama e ucrainianca, tata e francez dar am trăit toata viața în America. Părinții mei s-au căsătorit în Michigan, acolo unde m-am născut și eu. Nu voi da detalii despre restul familiei, nu au legatura cu subiectul.

La 20 de ani, am ajuns cu o bursă în New Jersey și în câțiva ani eram auditor la Departamentul pentru protectia mediului. Mi-am făcut prieteni, o viață frumoasă și nebună atat cat am vrut iar pe Neal l-am cunoscut pe plajă. Am aflat că e CEO într-o companie foarte importantă din New Jersey și munca noastra era oarecum asemanatoare (tot in domeniul siguranței publice, plaja, environment), pasiunile identice. M-am îndragostit de el de la a doua întalnire.

Nu m-am îndoit nicio clipă că mă iubeste la nebunie și că sunt femeia vieții lui, așa cum îmi spunea zilnic. Nu m-am indoit că sunt total diferită de restul femeilor cu care fusese iar felul în care mă făcea să mă simt era un drog. Nu m-am întrebat niciodata de ce a simtit mereu nevoia să-mi spună cât de diferită sunt eu și să denigreze femeile cu care fusese. Eram prea îndragostita.

Avem 3 copii, doi băieți de 10-15 ani și o fată de 22. Am divortat în urmă cu patru luni și sunt în terapie împreună cu alte persoane care trăiesc sau au trăit alături de un partener sau o parteneră cu narcissistic personality disorder (NPD). Din fericire, jumătate din terapie imi este asigurata de la job pe social suport, altfel nu îmi puteam permite. Răspunsul la întrebarea ta este nu, nu am putut să mă rup de el și nu am vrut să cred că tot trecutul nostru este o minciună. Vrei să-ți spun ceva nostim? Sunt în empaty and grace (??) terapie de grup cu două din victimele lui. Si acum răspunsurile pe scurt:

Soțul meu a fost diagnosticat cu NPD în urmă cu 5 ani când eu am intentat divorț pentru prima data si el a fost de acord să facem terapie.

Dintr-o femeie plină de viață, veselă, respectată, cu o multime de prieteni, am ajuns singură, nesigură, deprimată și mi-am neglijat copiii.

Soțul meu NU poate să se iubească decat pe sine. Imaginea lui despre locul său în lume este total distorsionată. Este fără îndoială cea mai inteligentă persoană pe care o cunosc și a muncit greu ca să ajungă în acel loc. Dar acum știu că nu am fost decat sursa primară de control și că atunci când noile atracții deveneau enervante și se plictisea repede, eu eram mereu acolo.

Sunt în terapie pentru că am implementat în sfarsit de bună voie No Contact – as requested. Am mai încercat de trei ori și de fiecare dată am vrut să cred că mă iubeste, că emoțional vrea să fie mai aproape de mine, că îi pare rău că m-a înșelat (printre altele cu două colege de-ale mele), că sunt cea mai importantă femeie din viața lui și că va face orice să îmi ofere cea mai bună viață.

Sunt în terapie pentru că suferind după abuzul emoțional de care nu am fost constienta atâtia ani, de răceala și nepăsarea din casă, de teatrul pe care-l afișam la orice eveniment, mi-am neglijat copiii, mai ales pe băieti care sunt foarte atașați de mine. Fiica mea nu mai vorbeste cu mine pentru că l-am părăsit pe tatal ei. A facut-o să creadă că numai eu sunt de vină si că mi-as fi găsit pe altcineva.

Sunt în terapie pentru că fără să-mi dau seama, mi-a inlăturat toti prietenii. El doar sugera că Diana nu e precum pretinde, ba chiar că cea mai bună prietenă s-a dat la el, că familia cutare ne-au vorbit într-un fel și acestea sunt cateva din tacticile pe care eu nu le simțeam dar mă conformam.

M-am îndepărtat de familie si am ajuns săă nu mai doresc eu să-i sun desi mereu am avut o relație bună. Lui Neal nu îiplăcea să mergem în Michigan si de cele mai multe ori mergeam singură, cu copiii, pana a inceput să-mi reproseze ca am o legătură acolo cu un fost prieten din colegiu. Care nici nu mai locuia in Michigan, i-am dovedit dar tot el a avut dreptate si m-a discreditat in fața tuturor, inclusiv a copiilor.

Sunt in terapie pentru că am ajuns să cred despre mine că voi fi mereu singură și că nu merit să fiu iubită pentru că EU nu știu iubi. Toti prietenii nostri – comuni si alesi de ei, eu nu mai aveam o amică măcar- au spus că sunt nebună, că e cel mai bun si mai amuzant, că arata bine si că-mi aduce bani in casă iar eu sunt cu siguranță bolnavă pentru că vreau să divorțez. Menționez că nu avem un capital comun si că banii nu au fost niciodata oproblemă, nici nu am dus un stil de viata extravagant. Nici acum nu știu care sunt veniturile lui, dar una dintre colegele lui – una dintre putinele care nu îl plac ca persoana- mi-a arătat cifrele de afaceri. Astronomice!

Pe scurt:
– când l-am prins cu una dintre fetele de la birou, l-am luat deoparte si i-am cerut explicații, nu am făcut scandal. A râs și a spus că era doar o joacă. Se sărutau. Femeia l-a sunat saptamani in sir iar eu am început să mă războiesc cu ea. Nimic nu-i făcea o placere mai mare decat aceasta diversiune in care mă asigura ca individa e nebună, că s-a indragostit de el, că n-are ce-i face ca să nu-l mai caute acasă, că o urăște și că s-a culcat cu toti din firma lui. Îi făcea plăcere să vorbeasca foarte urat despre femei și mai ales despre cele cu care fusese. Nu mi-am pus problema sa-mi las soțul pentru că se culcă cu altcineva, am vrut să cred că în lumea in care trăim au fost simple ispite iar eu, iubirea vieții lui.

– când psihologul a vorbit despre NPL, el a negat că ar suferi de asa ceva sau că relația noastra este măcar puțin distorsionata, la fel ca perceptia lui asupra relației dintre noi. Nu am vrut să-mi părăsesc soțul mai ales acum că știam că are o afecțiune dar nu aveam nicio idee despre ce inseamna ea și am crezut că de acum mă voi putea comporta EU mai bine, voi stii EU să abordez lucrurile corect căci EU sunt vinovata ca nu îl inteleg

– inainte îmi plăcea la nebunie marea. Îmi amintesc că imediat după căsătorie, toate vacantele noastre erau prin Arizona, Nevada, canonuri forestiere, deșert, stanci și că mie si copiilor ne făceau plăcere aceste excursii. Acum mă redescopăr pentru că mi-am amintit că sunt femeia care iubeste marea și nu mai vreau să văd nici-o stepă și nici un alt nisip decat plaja. Nu găteam, mama lui si o verisoară se ocupau de tot dar am inceput să gătesc după ce m-a lăudat de cateva ori și mi-a spus că el vrea să manance din sufletul meu, așa s-a exprimat. Urăsc gatitul! Am gatit zilnic, 15 ani! Acum mananc doar pizza si cereale. Probabil voi deveni bulimica dar nu văd in prezent o suferință mai mare decat cea pe care o trăiesc și numai ședințele de terapie în grup mă ajută să înteleg ce mi s-a întamplat și că NU sunt eu de vină.

– în urmă cu multi ani, copiii erau inca mici, am planificat o excursie in Europa. Madrid, Paris, Amsterdam, Berlin. M-am ocupat de tot, am hotărât totul împreuna, dar eu am rezervat biletele, am ales rutele, mi-am luat concediu si zile neplătite. Cu două , Două! Zile inainte m-a anuntat lejer că nu mai plecăm, vine o comisie foarte importantă din New York și nu poate lipsi chiar el. Vom reprograma. Am suferit dar l-am inteles, în fond era slujba lui, centrul universului personal. Nu am dat de el 5 zile și nu am văzut niciodata Europa. Explicația? După vizită a vrut să le faca o surpriza si i-a invitat pe toti în Basin and Range, una din zonele lui preferate. Nu a avut semnal și a uitat să mă sune la plecare.

Acestea sunt câteva detalii. Un narcisist te transforma total, te face să uiți cine ești așa încât să-l valorizezi pe el, îndepărtează subtil persoanele în care ai putea avea incredere, așa incat vei crede ca tu le-ai indepărtat, modestia in public si jocul de scenă îi fac o deosebită plăcere, este un manipulator desăvârșit iar in relație, odata ce te-ai indragostit, te va discredita de zeci de ori în diverse moduri iar tu îl vei ierta.

Ba mai mult, vei fi sigură că faci tu ceva sau totul – gresit. Pana acum cateva luni, desi stiam că ceva ni se întampla si ca asta nu e viața pe care o vreau, nu-mi imaginam să exist fără el. Nu este vorba de vreun sentiment erotic care trece, este o răceală pe care nu o poti descrie nimanui, nu o poate simti decat cel care a trecut printr-o experienta cu o persoana cu NPD. Este un îngheț interior de care simti că nu poți scăpa și dacă crezi că poți, nu vrei să scapi. Nimeni nu te face să te simți asa cum a facut-o partenerul cu NPD. De fapt, totul a fost despre el, despre ce a reusit el să facă cu tine, din tine, despre performantele lui si despre admirația si devotamentul pe care tu i-l oferi. Nu te astepta sa simta compasiune pentru că cei cu NPD corect diagnosticati nu au așa ceva. Însă le mimează mai bine decat un om care iubește!

Cand realizezi că nu tu esti importantă, că nu te poate iubi pentru simplul fapt că nu cunoaște si nu simte IUBIRE decat admiratia de sine, cand ti se spune ca nu isi va recunoaste niciodata distorsiunea narcisista și ca e foarte putin probabil să schimbi ceva, cand afli că până și colierul preferat adus in dar din senin e o strategie și că el de fapt se bucură că ai picat din nou îm mreje, când vezi că strigi si el râde iar copiii suferă, apare un moment în care poți să-ți alegi alt drum in viață. Eu vreau și merit să fiu iubită pentru ceea ce sunt si știu că datorită acestui grup voi trece peste, nu pot regreta totul deoarece-mi iubesc copiii mai mult ca orice dar plâng și am sufletul zdrobit de durere.

Vreau să-ți mai spun că am stat de vorbă cu o alta victima de-a lui Neal – poate sună ciudat in limba ta dar să trăiesti cu o persoana cu NPD înseamnă să devii dependent ca de heroină sau alte droguri- Femeia nu stia că este căsătorit, stabiliseră mai multe planuri de vacanta si făcuse cateva contracte cu firma unei prietenei de-ale ei, îi cunoscuse toti prietenii și nu era deloc nebuna, proasta, depravata, ba din contra, am îndragit-o ulterior și am înteles prin ce a trecut. Cum spuneam, este si ea in grupul de terapie, nu ti se pare o ironie a sorții?

Acum eu și băieții ne reluăm încet viața. Din păcate a trebuit să obțin un ordin de restrictie pentru că am ajuns la bulling si la șantaj când a văzut că nu mai cedez și nu mă intorc. Nu știu daca fiica mea va întelege ce mi s întamplat, cand va fi destul de matură o să-i explic că devenisem o femeie moartă înăuntrul meu. Singurătatea aparentă și absolut orice nu făcea parte din viața de familie – asta era lumea lui. Și-a indeplinit obligațiile ca tată și ca soț, da, am stat 17 ani pentru că am crezut că suntem doar un alt cuplu cu problemele lui. În inima mea am simțit că nu mă iubeste. Orice femeie si orice bărbat știe când legătura nu e acolo. Să iubești si să nu fii iubit, de aceasta trebuie să mă vindec acum. Credeam în prietenia de după luna de miere, acum nu mai cred. Credeam in cursul normal al vieții cu up and down dar nu pana acolo incat să-mi risc sănătatea mintală.

Cum e Neal? E arogant si foarte încrezător în el, nici firma nici familia, nici produsele sau serviciile pe care le oferă nu ar exista fără el.

Nicio femeie nu l-a părăsit, ii plăcea sa-mi spună povesti despre fetele cu care fusese înainte să mă cunoască. Mi-a arătat jurnale, locuri, eu eram fericita ca-mi spune atatea lucruri despre el. Era fără nicio indoiala iubirea vieții mele. Uneori, când eram în dezacord, mă jignea dar nu cu vorbe urâte ci cu substrat si umor, apoi nu mai vorbea sau avea 24 de ore de lucru la ceva important. Narcisistul are nevoie constant de intarirea emotionala, de bagajul tău de sentimente pozitive pe care si le va insusi pentru totdeauna. Dupa episoadele astea urmau scuze și gesturi extravagante. Mă gândeam des: ce norocoasa sunt! Uitam tot disprețul lui și toate minciunile.

Cand se linisteau lucrurile si eram din nou o familie normală, mă loveam de cea mai dură si incredibilă deceptie. Nu suporta criticile și ne miscam numai in cercurile in care el era adorat. Mereu sugera cu argumente că e superior lui X sau Y dar că îi tolerează din anumite motive.
Lumea era împărtita pentru el in alb sau negru, săraci sau bogati, invingători sau looseri, nonsense people.
Arata bine, avea grija de corpul lui și acolo unde exista un eveniment important sau greu de accesat, era prezent.
Toate femeile, chiar si cele cu care spunea ca nu a avut o relație apropiata, ajungeau cumva la masa rarelor noastre povesti si erau scorpii, cu mental issues, nebune după el sau insipide, enervante si lipsite de valoare.
Sexul era ca o programare la dentist, stii că mergi de doua ori pe lună.
Nerăbdător, impulsiv, actiona adeseori corect dar irascibil si fără să ia in calcul că poate greșeste. Din cauza asta am avut de suferit la serviciu, mi-am indepărtat familia.

Frica lui de singurătate mi-a pasat-o mie fără ca eu să fiu constienta: vei rămâne fără prieteni, nimeni nu te poate suporta așa cum esti, ai un caracter greu de tolerat. Acestea m le-a spus de foarte putine ori dar nu le-am uitat niciodata. Narcisistii se poarta astfel incat să iti induca anumite sentimente si schimbări iar cand era el în depresie sau plictisit, ii făcea plăcere să resume cumva lipsa mea de valoare pentru orice altă persoana. Așa se asigura că-l prețuiesc și cănu exist fără el, ceea ce e un nonsens!

NPD crede că nu poate fi înlocuit.
NPD nu greșeste niciodata, el este victima cuiva, a unui concurs de împrejurări si poate că de aceea ar fi putut face sau spune ceva ce nu se cuvine.
NPD nu se da inapoi de la gesturi extraordinare ca sa recapete ce-si doreste și va gasi mereu explicația care ti se potrivește.
NPD nu se referă la narcisistul simplu, la un anumit grad de narcisism pe care il are aproape orice persoana și care are legătură cu stima de sine in raport cu ceilalti. De asemenea NPD nu este acelasi lucru cu borderline personality.

În speranța că ți-am răspuns cat să traduci un articol, inchei prin a spune oricarei femei care are un prieten cu NPD: fugi. Pleacă. Sau măcar citește experientele de viata ale celor care au trecut prin asta, ca să înțelegi: este acesta un stil de viață pe care il vei putea tolera? Sigur că fiecare individ e diferit. Am inteles că în țara ta, nu exista acest diagnostic dar mai ales grupe de terapie sau clinicieni practicanți. Îmi pare rău, eu fără ajutor nu aș fi reusit să duc viața pe care o doresc si de care nu mai eram constienta.

Sincerely,
Jessica

Similar Posts

12 Comments

 1. Oare există o definiţie clară a sănătăţii mintale?
  Dar teste de laborator care pot diagnostica NPD?
  Există o predispoziţie genetică pentru narcissism?
  Simptomele despre care vorbesc psihoterapeuţii sînt descrise uneori în cuvinte ambigue de mă fac să mă suspectez şi pe mine că sînt un părinte narcisist…unde este bariera narcisistului simplu?
  narcisismul sănătos vs narcisismul patologic
  Uneori îmi pasă de ce zice lumea din jurul meu,i- am învăţat pe copii să fie ambiţioşi,să viseze la lucruri mari…dar oare ei doresc?
  Eu vreau ca ei să se descurce în lumea asta(nebună)…nu vreau să mă acuze cîndva că am fost manipulativă….
  Foarte interesant articolul tău!

  1. Toti manipulam. Toti avem o doza de narcisism care ne ajuta chirar -sa fim functionali, sa mergem inainte sa realizam lucruri.

   Aceasta e o tulburare de personalitate care se determina destul de usor prin teste specifice

   Nu cred ca are a face cu ceea ce ar numi oamenii normal si anormal doar ca suferinta provocata victimei este uneori foarte intensa. Si aceste lucruri NU mi se par normale.

 2. Ce trist ca la noi nu exista astfel de grupuri, nu doar pentru “boala” asta ci in general, grupurile de-astea care sa te ajute sa treci peste o situatie, necaz, depresie, problema. Credeam ca exista doar in filme, dar uite e zice Jessica. Nu doar ca merge la asa ceva si o ajuta foarte mult, ii mai plateste si serviciul o parte din costuri. Mda. Suntem in urma rau…

  1. Exact. Ce grupuri cand – nici daca as deveni alcoolica- n0ai cui sa te adresezi si sa te vindeci cu adevarat. Cand in alte tari au fullsuport, la noi AA e zero

 3. Parcă am citit despre mine in acest articol. Sunt in aceași situație . Nici nu știu la cine să apelez ptr ajutor..

 4. Da. Prin asta trec si eu. Sunt tot la faza no contact. Ma rog la Dumnezeu sa scap de insomnie si suparare. Imi revin slide-uri, dcene, cuvinte, situatii, care ma otravesc cu intensitate sporita, vin din urma ca un tsunsmi.

  1. Din pacate, sunt femei care prefera sa dea vina pe altii, pe altele, sa vada altceva si nicidecum Realitatea. Este desigur problema lor in ce fel mentin relatia cu narcisistul dar aceasta personality disorder pentru care in alte tari primesti ajutor de specialitate si ca victima si ca abuyator (fiecare e diferit si unii chiar vor sa vada ce e cu ei) la noi nu exista.

   Asa se ajunge la traume mari si realitatea ramane mult in spate

   Lisa, bravo si mult succes la no contact. Amintesteßti ca din pacate nimic din ce ai trait tu cu el nu a fost real sentimental. Pentru faptul ca narcisistul se cauta pe el in altii, se iubeste pe el, nu pe altii. Insa jocul de scena poate fi impecabil! Cum a spus si cea careßa scris scrisoarea, pot fi iubiti cu personalitati fara narcissistic disorder care sa fie foarte indragostiti si nu reusesc sa se manifeste atat de credibil si nu reusesc sa para atat de dedicati precum narcisistul. Cu cat e mai destept, cu atat te minte si te manipuleaya mai usor. Te face sa veyi vinovati in alte femei, alta problema, imprejurari, etc.

   E omul care-ti spune fals cand lßai prins de 25 de ori ca iata, vai, a facut o greseala, ca tu esti Universul lui.

   Numai ca in inima ta stii ca nßaifost niciodata. Mai ales daca candva, cineva teßa iubit cu adevarat… Atunci stii ce ai pierdut.

 5. Oricat ai incerca sa faci lucrurile
  mearga nu vei reusii, ba mai mult,incearca sa a-ti ia libertatea , te izoleaza, , te injosesc, te umilesc ,etc..Cu alte cuvinte este foarte greu sa traiesti cu un astfel de om , iubire nu ai sa simti, decat foarte putin poate la inceput, .Te stoarce de energie, te schimba total .Fugi de asemenea oameni, pt ca nu vei putea fi fericit ……….

 6. Dupa ce am citit ceea ce ai scris, m-am regasit 200% in situatia ta. Din pacate de 15 ani am realizat ca traiesc cu in narcisist. In momentum de fats incerc sa ma reculeg pentru a reusii sa plec cat mai departed de el. Ma simt prinsa fara sense de scapare. Am ajuns de nu stiu cine sunt…la fiecare cearta a noastra concluzia finala este ca eu sunt de vina , oricat as incerca sa ii explic ca nu este normal sa se poarte asa cu mine, nu reusesc. Vina este aruncata asupra mea si tot ceea ce spune si face este din vina mea ca il provoc eu. Nu o data a fost situatia in care eu eram bolnava la pat, intr-un dormitor iar el in sufragerie cu in pahar de whisky in mana si vizionand filme comedii si razand in hohote. De fiecare data am incercat sa ii gasesc scuze si am refuzat sa cred ca am stat atatia ani linga un om care sufera de narcissism. Abia acum dupa indelungi cautari am realizat ca el este narcisist, asa cum a fost si total lui care find insurat si cu 2 copii si-a facut amanta pe care a adus-o in casa si o tinea in alta camera under se distrau si beau iar sotia lui statea in alta camera cu 2 copii mici. Intotdeauna este procupat de felul cum arata si ce impresie lasa oamenilor, incearca sa demonstrate ca el este cell mai bun si ca nu exista altul ca el. Am incecat de fiecare data sa ii spun ca are nevoie de terapie ca nu este normal sa nu iti pese de persoana pe care afirmi sus si tare ca o iubesti cel mai mult pe lime. Relatia noastra este o relatie frumoasa atata timp cat eu nu spun mimic la adresa lui si imi tin gura. Imi aduc aminte cand am pierdut prima sarcina si el in ziua respectiva a zis ca se dude la service pentru ca au nevoie cei de acolo de el, si apoi a doua sarcina pierduta cand abia puteam sa ma misc si s-a intamplat aceeasi situatie dar a day vina pe mine ca el trebuie sa fie la munca ca seful lui are programare la consulat si se simte intre ciocan si nicovala. Asa ca a plecat la munca si in loc de o ora, s-a intors dupa 6 ore. Nici macar sa imi dea un telefon sa vada daca sunt nine. Ultima “aventura” a fost cea in care m-am intepenit de spate si el s-a due la munca ca si cum mimic nu s-ar fii intamplat, a trimis un mesaj daca sunt bine, i-am raspuns ca nu sunt bine si ca trebuie sa ajung la urgenta la care nu am mai primit nici un mesaj, door a aparut dupa 11 ore de munca acasa, tot el suparat, si-a turnat un pahar de whisky, s-a asezat la film fara sa spuna un cuvant. Asta s-a intamplat 6 zile la rand si a inceput sa vb cu mine abia cand a vazut ca ma simt mai bine si nu se mai simtea el vinovat. De cand suntem impreuna intotdeauna a fost altcineva mai important decat mine pe care sa nu ii dezamageasca. Ma acuza pe mine de fiecare data ca eu nu inteleg ca el are o responsabilitate f mare si ca cei de la munca se bazeaza pe el. Am incercat de foarte multe ori sa discus cu el, dar de fiecare data se ajunge la scandaluri cu jigniri si acuze la adresa mea, ca eu il fac sa se simta ca nu este bun de mimic ca eu vorbesc mult si tot asa. Povestea cu femeile este exact cum ai spus si to, nu am reusit sa aflu 100% ca m-a inselat dar l-am prins de foarte multe ori cu minciuna. In general la munca, am observat ca el admira si apreciaza door femeile si barbatii care nu ii use din cuvant. Ar mai fii foarte multe de spus, dar cred ca nu mi-ar ajunge spatiul sa scriu.

 7. Narcisistul manipulează, și, cel mai important, o face cu intenție. Intenția de a face rău și plăcerea de a face rău, sint ceea ce îl diferențiază de omul obișnuit, sănătos emotional. De asemenea, nu își asumă responsabilitatea pentru nimic. Are nevoie de țapi ispășitori care să plătească oalele sparte in locul lui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *