Epilatul arabesc „bil halawa“ si kam/a sut(r)a

araboaica salon epilatIalla madame, tafaßdha“, am si sărit de pe scăunelul din salonul de cosmetică, la aparitia berberei sefe. Isi agatase jallabiah într-un cuier, s-a spălat pe maini, a intrat în camaruța ei si-acum se pregatea sa ma jumulească pe mine.

Preludiul fusese c-o zi înainte, că n-am avut ce face si l-am rugat pe un domn cu care lucrez- un marocan – sa vina cu mine sa îmi traduca. Ultimele si unele evenimente m-au cam făcut sa-mi pierd încrederea în felul în care negociaza femeile de pe-aici, te-ar vinde ca pe-o camilă oareșcâte. Si „fe fac“ la bani mai bine ca bărbatii, asa ca am întrebat înainte cat e un epilat de genul, plus mustata luată cu ață, etc. Maxim 3 euro. Maaaxim. 5 persoane mi-au dat informația, una mi-a luat 11 da asta-i partea a doua a poveștii. Că numai mustața mea era în valoare de 3 euro si io nici nu observasem.

Si-i spun cu toata rușinea, însotitorului meu, ce vreau să traducă si că-l rog sa-mi spuna exact pretul si sa vina cu mine sa fac o programare. Găsisem un fel de cabinet în apropiere de locuinta mea.
Intai a trebuit sa-i explic lui ce vreau. Deja eram traumatizata dupa experienta din nemția cand m-am dus la epilat inghinal si motroașca șefă de cabinet era sa lesine cand a auzit ca vreau „să ia tot“. Pentru 25 de euro. Inca-mi era mie rusine ca i-am „cerut asta“ unei cosmeticiene, parcă o întrebasem daca a luat vreodata candida albicans culcându-se cu soțul alteia.
Atunci pe moment– nu detest în nici un caz pisicile- Frau Closemind-Hestetikus si-a lăsat mâtzul sub masa pe care stateau toate ustensilele- să sară peste tot, inclusiv pe patul, nu-i asa- igienizat nemteste. Si mi-a venit sa iau pisica aia, sa-i bag coada în ceara si s-o epilez inghinal. In schimb m-am dus cu 15 fire luate si fara 30 de euro în buzunar.

M-asteptam ca aici sa fie mai „moscheelah“, adica problema.

Cand am intrat cu domnul în salon si i-am spus s-o întrebe daca poate sa îmi faca un epilat brazilian – n-a avut nimeni nici-o treaba. Domnul a întrebat-o daca stie sa epileze ca-n Brazilia, ea a zis ca da si nimeni nu stia despre ce vorbeste deci am bătut palma. Dar am insistat si l-am rugat să traducă asa“ poate sa ia tot“?

Domnul m-a întrebat „ce sa ia tot.“
M-a luat cu vertij.

I-am spus sa întrebe exact asa.

Si femeia a raspuns „Mij mooskelah. Iau tot ce vrea madame.“

ceara halawa maroc

Si mustața…zona feței – folositi epilatul cu ață?

Numai acela, zice araboaica.

S-a dus domnul învartindu-se, dupa ce mi-a spus ca pretul e de 3 euro 50. Ok, fair to me, oricum îi dadeam bacsis.

………………….

Kam-a -sut(r)a si ceara fierbinte

M-am întins sfioasă si cu slipul pe mine în cabinetul mic dar îngrijit, ma uitam în oglindă sa vad daca ma mai recunosc după. O întreb prin semne care-i ceara. De fapt, am întrebat-o în arabă „cu asta ti-o pui?“

Berbera a râs si mi-a spus că da, cand am vazut cum o manevreaza cu betisorul si cu mâna, că iese fum ca-n Game of Thrones si miroase a zahăr caramel și a carbit, era prea tarziu sa fug.
Mi-a facut un semn,  „tot ?“
Dau din cap, da, speram că întelegem amandoua ce înseamna TOT, daca eram barbat îmi faceam probleme mari.
Semn cu mâna spre chilot- sa-i scot. Ma dezchiloțez rapid, n-aveam eu probleme dar nu m-asteptam ca doamna asta sa fie mai destupată ca nemtoaicele și sa știe că avem toate același model, numai data fabricatiei diferă.

Un picior pe oglindă. Unul pe lângă pat. Harsssss. Ochi bulbucati. Suflat. Crema. Un picior sub mine. Un picior în aer. Harsssss, suflat, crema, spus Ingerelul că-i mai scurt, schimbat pozitia. In 10 minute, dupa ce-am dat doua capuri în oglindă si mi-am făcut cate-un hematom pe la genunchi întorcandu-ma în toate pozitiile, eram ca-n palmă. Se înclină doamna frumos, îmi spune sa mi fie de bine si iese, da înainte îmi da o crema cu argan si se duce sa se spele, revine la epilatul cu ață.

pat cosmetica maroc

Imi era de bine, numai „halawa“ visam ca-mi scazuse glicemia pe la 50.

Epilat mustața cu ața.

Niciodata n-am mai experimentat dar vă recomand cu caldură.
O sa va treaca o văpaie puternică exact p-acolo pe unde credeati c-aveti doar 3 fire de pufuleti.

Madama îmi indică să strang buzele ca p-o scoică si apoi începe. Ia ața între dinti, o ruleaza între degete si nici nu mai apuci sa clipesti. De durere.
Epilatul inghinal a fost mai mult aerobic, da pentru jocul cu ața i-as fi dat fundite ca pe TPU cand posteaza cate-o adolescenta întrebarea: cand începe Suleiman- sub domnia iubirii.
Mi-a tras-o sub nas, pe sub nas, pe langa obrajori si totul în 5 minute si-am înteles adevarata semnificatia a expresiei „mi-a picat fața“.
Dupa aceea m-a „pansat“ c-o crema alba, am iesit de-acolo ca Baiazid poreclit Fulgerul.

Madama, 100 dirhami.
Dar ati spus ca ma costa 35 amandoua procedurile
Nu, madama, 35 dirhami era vorba doar despre mustață.

Ce era sa fac? I-am plătit ca într-un salon bun din Romania, 11 euro cu tot cu bacsis. Da, 3 euro 50 ar costa în mod normal dar NU si pentru turiste.

Asa că data viitoare cand mergeti într-o țară arabă aveti mai multe variante: vă lasati veverita acasa, ceea ce e imposibil dar plecati de la premisa – porniti din Romania deci imposibilul nu există!! Vă mai încarcati bagajul cu aparatul de epilat sau pierdeti o zi smulgand firicele încăpățânate, cu penseta.