Ce m-a frapat in Maroc

Desigur ca ma deranjeaza ca se asteapta mereu bacsis in Maroc. Privit pe bucati, nu e mult sa dai 50 centi sau 1 euro dar ganditi-va ca zilnic cineva incearca sa scoata mai multi bani de la tine pentru orice nimic: sa-ti arate unde e nu stiu ce, sa iti vanda o haina la suprapret, un produs contrafacut, sa-ti livreze ceva ce tu nici nu-ti doresti. Fiecare asteapta bacsis. Mai e portarul de la bloc, taxiurile zilnice, ghizii cand te duci intr-un loc necunoscut, chelnerul cand mananci afara, o poza despre care credeai ca e gratis, un cersetor, un copil amarat. Si sa zicem ca stai o luna. Se aduna, nu?

Pe de alta parte ii si inteleg. Am zis pe scurt cat de maiestuos arata moscheea Hassan 2. Dar dintr-un anumit punct o poti fotografia impreuna cu cartierul amarat in care stau in case fara ferestre ingramadite zeci sau sute de familii. E mult spus case. Sunt niste garaje fara usi, e un miros teribil si totul e inconjurat de ziduri. Acolo cresc animale , isi spala rufele, traiesc, iubesc, se insoara/marita si mor. Oamenii de-acolo nu-si gasesc un loc de munca si din cate am inteles esti asigurat medical numai daca lucrezi

Am fost la Marocco Mall- cel mai mare din Africa. O fi mare ca suprafata dar nu m-a impresionat deloc. Are o arhitectura tembela si singurul plus pe care i l-as da e pentru locatia de la Atlantic. Preturile sunt evident mult mai mari ca in Europa , un sacrilegiu sa cumperi ceva. Reduceri? No way. Acvariul „maaare” cu care se lauda e un ciubăr mare de sticla la mijlocul cladirii. Cu pesti frumosi si corali, vreo doi rechini proaspat fătati si un lift in mijloc. Dar tot ciubăr e.

Langa mall, la cativa pasi. Niste locuinte pe stanci, stanci de care Atlanticul se pocneste zilnic, cu niste valuri grandomane. De departe , constructia pare un mic castel alb dar daca te apropii vezi ca e un loc plin de casute amarate si insalubre . Copiii incearca sa ii distreze pe turisti cu niste ponei. Iar adultii au incropit un fel de „terasa” mizera dar pentru muncitorii din apropiere e numai buna. Un ceai si un porumb fript nu depaseste 20 de centi.

M-am apropiat de plaja sa fac poze de aproape , m-au inconjurat niste femei cu tobe timpanul meu s-a plastifiat de bucurie.Am ascultat recitalul si am platit cate 5 dirhami fiecarei femei.

Tot 5 a primit si copilasul care parea „seful” celor mici – insarcinati cu plimbarea poneilor in scop turistic. Baiatul a pupat banii si-a chicotit de fericire indemnandu-ma sa ma urc pe calut.
Un sa ma urc pe sarmanul animal , ca-l rup in doua, oi fi eu slaba da-s osoasa…..
Mi-am vazut de drum.

Mi-am amintit si de copiii din Fes care carau piei proaspat luate de pe animale si le duceau la tabacit. Copii cu varste cuprinse intre 4 si 15 ani- ca ceilalti deja pareau barbati in toata firea.
Nu stiu daca e frustrant pentru ei sa vada toata ziua turisti care vin si merg pe unde vor si care cheltuie 15 euro pe o masa- bani care lor le-ar ajunge doua saptamani. Sau pur si simplu nu se gandesc la asta? Adultii si copiii de aici par pozitivi, deschisi- profilul individului care accepta ceea ce are. Oare asta se datoreaza faptului ca majoritatea nu sunt educati? (Marocul are o rata destul de mare a analfabetismului mai ales in randurile femeilor)

Astazi am filosofat…caci am vazut din nou moscheea apoi mallul si peste tot atatia oameni simpli si saraci lipiti pamantului.

Similar Posts

38 Comments

  1. Nu credeam ca o sa aud vreodata de o alta tara in care nu sunt reduceri deloc. Credeam ca e ceva specific romanesc, dar se pare ca m-am inselat :-??
    In ceea ce priveste felul in care privesc viata marocanii, cred ca ai suficient timp sa-ti dai seama de ce sunt asa optimisti. Poate pur si simplu au acceptat viata asa cum e, mai ales in conditiile in care educatia nu e tocmai punctul lor forte.

    1. Exact ce spui in ultimul comentariu- e si parerea mea
      Cu cat esti mai “citit” cu atat vrei mai mult si eventual te zbati sa capeti ce doresti

  2. Print si cersetor … asta mi-a venit in minte cand am vazut poza cu castelul inconjurat de casutele acelea saracacioase … impresionanta ultima poza – o fi sarac copilul acela, dar pare fericit, iar poneiul e tare simpatic.
    Contraste sunt probabil peste tot, dar in astfel de tari sunt cu atat mai evidente cu cat bogatia si saracia sunt la distante mai mare pe scala.

  3. Domnul Bob nu e o tara scumpa doar daca mergeti prin Agentie de turism 🙂
    Nicidecum mai scumpa decat Franta! parerea mea

    Cei care stau langa Moschee de fapt nu detin terenul, sunt “emigranti” de la munte si din sate ce stau acolo si nu vor sa plece! Putin mai departe intre Moschee si zona la Corniche pe dreapta este o “favela” din asta si mai mare unde nu au apa si nu au curent, nimic! Li s-au oferit loc in asociatie dar nu vor sa plece!
    Asa e si in cel mai mare bazar din Casablanca, oamenii nu platesc taxe, e pur si simplu invadat dar politia si guvernul nu au reusit sa ii mute de acolo de ani de zile! Si-au facut magazine, tarabe si asta este! ba mai mult, e in centru (nu ma refer la marele Bazar)! si acolo cum se face noapte, mai tin cam 30 minute lumina cu lampi si gata!

    Oameni saraci sunt peste tot! e pacat sa iti bati capul cu asta in Maroc! macar la ei legumele, fructele, painea, ceaiul si mancarea de baza e subventionata incat lumea mananca bine si daca sunt saraci! au peste si fructe de mare ….
    Salarul minim mai mare decat la noi! problema e ca au in medie 3-4 copii, un alt mod de gandire ….

    Oricum ei se stiu bucura de lucrurile marunte alte vietii de aceea nu o sa-i vezi nemultumiti toata ziua! e vb de traditie, de comunitate! faptul ca femeile nu au un loc de munca si nici foate multa educatie le duce la o viata simpla, fara mari batai de cap, fara stres, fara problemele cu care ne confruntam noi si fara prea multe pretentii! nu merg la servici! gandeste-te ca sunt ca oamenii de la tara dar care nu trebuie sa munceasca atata! fiindca mancarea nu e atat de scumpa …. si nici pamant si animale in oras nu au!

    1. Alicee, multumesc pt completari, evident ca nu stiu toate dedesubturile DAR situatia sociala din tarile arabe in general este influentata mult si nu neaparat pozitiv de o anumita conjunctura politica si evident de interventia altor tari.
      Dincolo de asta
      Stiu ca cei de pe stanci nu detin teren si ma gandesc ca nici cei de langa moschee nu-l detin . Nu stiu ce inseamna „loc in asociatie” . Li s-au oferit conditii mai bune si acoperis dar nu vor sa plece? Asta da, mi se pare ciudat
      Salariul mediu care este mai mare decat la noi. O fi (desi eu nu asta am inteles) dar cati au acces la un loc de munca?Multe fabrici s-au inchis aici din cauza ca produsele din China au inlocuit marfa traditionala si sunt mai ieftine si mai accesate. Piata locala pare ca ramane interesanta doar pt turisti. Cu ce ii incalzeste pe majoritatea ca salariul mediu e mai mare daca nu-si pot gasi un loc de munca?
      Sau poate nu vor sa munceasca? Ar fi trist.

      Si daca problema este faptul ca fac multi copii exista mdalitati prin care statul s-ar putea implica. In primul rand sa incurajeze accesul in scoli si alfabetizarea. Apoi educatia pentru sanatate in aceste cartiere.
      Nu „imi fac ganduri” negative stand aici dar eu nu tin un jurnal de calatorie ci unul mai personal. Nu cred c-ar fi constructiv pentru cineva sa scriu doar partile frumoase sau amuzante.
      Imi place tot ce am trait si tot ce am vazut, ma simt mai bogata spiritual.Stiu si inteleg prapastia sociala dar asta nu inseamna ca atunci cand trec prin ea raman impasibila pentru ca „that s the way to be”. Asa ca gandurile pozitive si negative sunt binevenite 🙂

      Apropo chiar inainte sa vin aici citisem un articol extrem de negativ la adresa marocului si a societatii, scris de un anume Sorin pe siteul lui Imperator M-a deranjat, ba chiar am lasat un comentariu acid 😀 Imi dau seama ca de fapt nu trebuia, omul pur si simplu avea asteptari mai exotice din tot ce citise iar la fata locului a fost dezamagit

      1. Jurnalul tau chiar daca nu e de calatorie si nu ne povesti despre obiective turistice si detalii tehnice ce tin de costuri transport si alte cele, astept sa ne povestesti si ce iti place si de ce. E pur si simplu ce mi-ar placea mie … nu trebuie sa asculti ce spun eu 🙂
        Poate ca esti dezamagita, e bine sa fie scos si aceste aspecte in fata dar mi se pare ca pierzi esentialul si nu te bucuri de experientele ce le poti avea in Maroc chiar din pozitia de localnic! experienta bazarului, a preparatelor traditionale, sau alte lucruri care iti fac placere sa le faci acolo …. cred ca oricum peste ani doar partile pozitive o sa ti le amintesti pe cand cei care citesc jurnalul tau online nu vor vedea decat partile negative! Ori chestiile astea oricum le traim si noi zi de zi in Romania, mai cosmetizat sau nu … chiar ieri am fost la Polus si mi-am scanat un document, iar ca sa mi-l trimita pe mail mi-au cer 2 ron in plus … Asta dupa ce ca imi scanez acolo in fiecare luna documentele si niciodata nu mi-au mai cerut! Si asta de la o doamna imbracata office, cu haine cu NUME, in plin Polus!
        Si la noi sunt taxati turistii si strainii, localnici sau nu. Stiu un club cunoscut in Cj, care are preturi diferite la bauturi in weekend! Ai mai vazut asa ceva? sa fie meniu pt timpul saptamanii si sambata cand mergi sa vezi adaos 30%? si multe alte rahaturi de care toti ne lovim :))

        1. Dar nu sunt dezamagita deloc Alice, sincer. Chiar nu sunt. Starile de moment pe care le povestesc chiar asta sunt- feelinguri, sentimente, senzatii. Nu vreun adevar suprem
          Legat de Polus si Iulius- nu merita sa scanezi, fotocopiezi, etc pe-acolo. Mai bine in centru sau pe memorandumului, Napoca.
          Eu am fost foarte dezamagita de croitoriile alea “la minut” din Polus si Iulius si de curatatorii.
          Si cand sunt in Ro scriu mereu ce nu-mi place, persiflez serviciile.

  4. Poze cu mall-ul nu ai facut? cand citeam despre el ma gandeam ca o sa apara o poza, doua sa vedem si noi despre ce e vorba. 😛
    In alta ordine de idei da, eu cred ca e frustrant, pentru mine cel putin ar fi, sa vad zilnic cum turisti vin si cheltuie cat jumatate din salariul meu pe o luna intr-o singura zi. Dar pana la urma asta e peste tot. Si la noi in romania sunt persoane care salariul meu pe o luna nu le-ar ajunge de nicio sticla de vin mai scumpa intr-un club.

    1. Am facut si cateva poze cu mallul dar am selectat ce mi s-a parut mie mai relevant pt ca nu pot incarca prea multe de pe stickul pe care il am, o sase termine repede

    1. Nu sunt deloc deprimata sau nemultumita! Vezi comentariul care l-am lasat aici pt Aliceee.
      V-ar place sa scriu numai partile amuzante sau pozitive? 🙂 Pot si asa!
      Mai stau pana in decembrie

  5. Acum câteva zile îmi povestea un cunoscut vrute şi nevrute, că el are un serviciu prost şi câştigă puţin, că la nevastă-sa ţipă şefa toată ziua… Cu toate astea, câştigă amândoi peste media familiilor obişnuite. Îi spuneam eu – tată, te-ai săturat de prea mult bine şi nu ştii ce înseamnă să faci foamea…
    Am să-l pun să citească articolul tău.
    Cu toate că prost nu e, îl duce capul.

    1. Pune-l sa citeasca dar ce te faci cu comentariul tau ? :)))
      Multi din cei care se plang sistematic si-si fac griji cronic ar trebui sa traiasca aici o luna, doua

  6. Cu cât sunt ţările mai sărace cu atât această discrepanţă este şi mai mare între opulenţă şi sărăcie lucie. Este bine să poţi vedea amândouă feţele dar este întristător să trăieşti la limita de jos a societăţii în orice ţară ai fi.

    1. In tarile arabe este foarte mare nu numai discrepanta dintre saraci si bogati dar si faptul ca marea majoritate sunt foarte foarte saraci.Iar acea clasa de mijloc este destul de slab conturata! Ori mie-mi pare elementul care arata stabilitatea si starea de functionalitate a societatii respective (clasa de mijloc)

  7. Acolo e o alta lume. O cu totul alta lume cu alte valori, alte obiceiuri, alte asteptari de la viata. De aceea multe lucruri par ciudate mie insa nu mi se par. Imi place cum redai foarte realist toate aspectele. Chiar imi place. Imi dai idei sa povestesc cate ceva, ceea ce mai tin minte din vizita in Egipt insa am cam uitat multe si mi-e sa nu fie prea putin… Imi pare foarte rau ca n-am tinut atunci un jurnal…rau de tot. Ar trebui sa-mi sistematizez amintirile dar nu am linistea necesara…

  8. Ce discrepanţă majoră! Mie mi se pare tristă prăpastia asta socială, mai ales că mă duce cu gândul la aceeaşi discrepanţă care există şi la noi între cartierele rezidenţiale din oraşe şi casele crăpate de chirpici de la ţară.

    1. Dar cei de la noi de la tara nu sunt saraci…sau mie asa mi se pare. Or mai fi pe-acolo prin sud dar in Ardeal nu-mi amintesc sa fi vazut sate sarace.
      Nu sunt saraci comparabil cu astia. Sa nu ai tu nici un ban, doar daca “pica ceva” peste zi….

  9. diferente mari intre saraci si bogati , nu stiu de Maroc , dar am fost in Turcia de cateva ori si odata dint-un capat in altul , am vazut stralucirea si luciul saraciei…

  10. Pana la urma daca din asta traiesc..trebuie sa se zbata chiar daca sunt agasanti,imi plac copilasii aia fericiti,ei saracii nu stiu ca exista mai bine…
    Dupa pozele astea parca-mi pare bine ca traiesc unde traiesc…spunea cineva intr-un comentariu mai sus ca i se pare deprimant.Si mie!

  11. Turistii sunt speranta lor de a avea mancare la masa, deci insistenta lor este de inteles. Intr-o tara in care diferentele materiale sunt atat de mari, omul sarac trebuie sa gaseasca o sursa de venit.

  12. atunci cand se zbat pt hrana de a doua zi probabil ca nu mai au timp pt probleme filozofice, comparatii sau asteptari nerealiste. nu stiu daca e mai bine, dar cu siguranta ca sunt mai fericiti ca noi, doar traiesc clipa, atat timp cand le merge…
    am senzatia ca subliniezi partile negative, iar pe cele pozitive nu mai ai timp sa le detaliezi, de aici impresia generala de tristete a postarilor. cred ca precizezi mai degraba ce-i socant in detrimentul partilor placute, care sunt absolut convinsa ca exista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *