Puzzle de 1000 de piese – jocul prin care mă relaxez total

Bine, dincolo de titlu, hai să-i spunem o mică obsesie care m-a prins. Și pe mama la fel. În urmă cu 6 luni aș fi jurat că eu n-aș sta să caut 80 de bucățele mici care parcă arată identic, să le sortez, rotesc, darmite să fac o pasiune și-o delectare din puzzle.

Știți cum te simți când ai multe de rezolvat și mai ales când nu găsești soluții sau vii obosit de la serviciu si nu poți să te joci imediat cu copilul? Ei bine, 30 de minute de puzzle, mie-mi rezolvă aceste probleme și mă umplu de energie! De ce? Pentru că-mi place așa de mult (nu e nici graba si nici nervi ca nu le gasesc repede si chiar nu sunt o divă a răbdării!) și îmi alungă tot stresul zilei!

Așa că-mi permit câteva idei, sfaturi pentru începătorii de puzzle. Sunt importante dacă faci puzzle pe termen lung, de fapt, după câteva săptămâni, fiecare învață să personifice cumva hobby-ul ăsta.

Cum a început? Am găsit o cadână  dansatoare la kaufland.

Adică nu era printre rafturi ci într-o cutie, lajucării. Si costa doar 20 de lei, la reducere, arăta așa de bine, mi-am spus, poate-l fac cadou cuiva. Dar oare chiar e cineva pasionat de puzzle? Să ai atata răbdare și mai ales timp și… și de ce? De ce să nu citesc, de ce să nu scriu dar de ce nu aș putea cumva să le îmbin pe toate?

Am vrut să văd totusi piesele căci Tudor s-a apucat de un puzzle de 60 de piese și-i plăcea să aleagă marginile. In timpul ăsta, pe podea, eu studiam cu lupa micile malformatii uluitoare si colorate. Nu căutam nimic, îmi era gândul în altă parte. Și găsesc un acoperiș mic galben, un colț. Mai găsesc ceva ce părea că s-ar potrivi. Încet, petrecându-se marea minune că Tudor se juca alături singur, construiesc o căsuță. Dar nu numai asta! Gândurile mele s-au disipat, erau oricum inutile si îndreptate omenește către anumite probleme, imaginare sau ba. Si am devenit total prezentă iar micile bucăți cu tentacule m-au acaparat și m-am umplut de  pasiune și veselie. Ahaaa, serotonina. Brusc, voiam să ajung la rochia fetei, în cel mai bun sens. Tudor voia sa ma ajute să caut margini. Și așa au trecut vreo două ore iar restul e poveste.

Din propria experiență

Cum aleg un puzzle?

Deși par toate la fel, nu-i altă Mărie cu noua pălărie. Dacă ai început cu Bluebird sau Ravensburger, nu îți recomand (repet, din proprie experienta) un puzzle de 1000 de la Noriel.  Iubesc firma Noriel dar nu aș mai alege puzzle decat pentru copil. Ei fac jucării frumoase!

Un puzzle bun, are piese atât de perfecte încât te bucuri și te miri de fiecare potrivire iar în imagine poți vedea exact detaliul care se leagă chiar dacă uneori ai nevoie de o lupă. Când potrivești ceva, ești uraaa, un mic geniu. Piesele pot fi sau părea ușor plastifiate, strălucitoare (cele de la Gold), au acele piciorușe de potrivire în cele mai inedite forme.

Ori, cand m-am apucat de la cel de la Noriel, cu ochii pe desen, nu reuseam să deslușesc nici un detaliu care să mă ajute să le sudez corect – deci nici desenul de pe cutie nu mi s-a parut ok-  să fie reprezentativ cu detalii minuscule  la 1000 de piese. Căci într-un loc se pot potrivi 2-3 piese iar la Noriel a fost absolut enervant pentru mine să fac un câmp de flori, pe cand un cer cu nori negri la Bluebird, mergea ca uns. Un puzzle nu trebuie să te enerveze așa că matricea aceea contează mult pentru calitate! Si normal, cartonul. Pe care nu-l vrei de proastă calitate…

De unde mi le cumpăr?

Deocamdată de pe https://www.welovepuzzle.ro/?gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakjQJXwaiAdQDKJe2hJBl3RlKxqMn-nE5nWkBYajtFWDDc7fpxITxZwaAoZoEALw_wcB sau emag – unde sigur că poți găsi de la mai multe firme care comercializează astfel de jocuri, inclusiv we love puzzle.

Minusuri si plusuri.

E mai scump pe We love puzzle pentru că plătești transportul. Totuși, dacă jocul dorit e în stoc si comanzi pana la ora 14, îl ai a doua zi, ceea ce mi se pare grozav. Idem, dacă te gândești la un cadou și-l vrei repede. Poate ai un uichend mai stresant sau ploios si îți amintești că n-ai mai făcut demult puzzle. Mie mi se întâmplă săptămânal dar din cauza costurilor, va trebui să renunț la pasiunea asta, măcar momentan. Sau să o răresc binișor.

De pe emag. Dacă ai deja un puzzle acasă, pe masă, la care tu si mama, soțul, socrul, cine-o fi, mai puneți câteva piese când aveți un răgaz, și-l temporizați, atunci merită să-l cumpărați următorul  de pe emag căci găsiți des promoții. Recent, am aplicat la o luna de încercare gratuita Genius emag așa ca nu plătesc transport pentru produsele livrate de ei si pot lua un puzzle bun de 1000 piese si la 35 de lei. Gen, acelasi care pe We love puzzle ar fi cam cu 25 lei în plus cu tot cu transport. Dar cu tot cu Genius, durează câteva zile până ce coletul tău ajunge la poștă, nu-l primești de azi pe maine. Dacă sunt și sărbători… colete si timp – mai mult din fiecare. Totusi, dacă acel puzzle nu e livrat de emag, ajungi la aceleasi costuri cu un furnizor bun gen We love puzzle. În plus, la furnizor, apar si produse care pe emag nu vor fi sau nu apucă să fie listate.

La ce mai sunt atentă?

Tematică: Egipt antic, Orient, puzzle cu apa, ocean, cascade, fantasy. Dacă vă plac peisajele, locuri celebre, castele sau picturi celebre, găsiți. De exemplu Tudor și-a dorit să avem în cameră unul care să aibă muuuulte ceasuri. Zis și găsit J Ne-am amuzat de numa numa.

Număr de piese: le caut doar pe cele cu o mie momentan iar pentru cel mic aleg cu 60 de piese și le facem împreună. Apoi, mă mai ajută și el la sortat margini, ceea ce e mare lucru, ca să faci puzzle e necesar să mai șezi, nu să sari ca o broscuță. Ne exersăm autocontrolul și adesea funcționează. Sigur, pe termen scurt.

Sfaturi:

– nu lipiți niciodată piesele între ele cu aracet sau altceva în timp ce faceti puzzle. La un moment dat, apare imperfectiunea spațiilor de care nu ești constient si chiar dacă un puzzle bun stă după ce-l înrămați, nu se vede prea frumos de aproape. Dar din greseli am învățat.

– merită să cumpărați acel lipici special cu 35 de lei, e un tub care vă ține mai mult și într-adevăr, ca să fie bine lipit, trebuie aplicate vreo 4 straturi direct peste partea colorata a jocului, nu trebuie să-l întoarceti! e pregătit apoi de înrămare.

– pe comenzi de la we love puzzle în costul unuia se trimit si folii speciale de lipit. Recomand să le aplicati numai după ce terminati jocul si reusiti să întoarceti un puzzle cu ajutorul a doua cartoane mari de exemplu. Acestea, fiind de calitate buna, nu se vor dezlipi în timpul întoarcerii, cum am pățit cu cel de la noriel si apoi l-am pus tot într-o punguță.  Respectati indicatiile de pe folie! Nu lipiti nimic în timp ce lucrați la el. Așa, eu am stricam vreo patru (hide). Adică sunt imperfecte dar le țin tocmai ca să văd că –repet- așa se învață orice.

– dacă aveti nervi și timp să le dezasamblați și să le faceti la loc pe aceleați, felicitări 🙂 Eu n-am, pierd pasiunea.

Pont: vei crede mereu că-ți lipsește o piesa. Nu lipsește, e acolo, o vei găsi la momentul oportun 🙂

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *