Mergem la chinezi

ochelari, sterimarPe facebook mă uit la pistele pieptănate cu zăpadă, la prietenii mei, si mi-e ciudă de mor că n-am si eu una. Cumva, ca să nu-mi zdrobesc un sfert de xanax în cafei, că e uichend și plouă și iubirea-i departe, înhaț lemurul casei și-i promit un actimel dacă…

NU
Si te las să sari în bălți…

Băgat dejtu n nas pan la sinusuri, c-asa se gandeste el, pan la sange…

Aaaa… NU

Te las să duci tu căruciorul cu pingu…

Da-mi actimel! Si vine și stă drepti la îmbracat.

Noi de obicei facem psihologie aplecată, nu îmi învăț copilul cu minciunele, psihologia aplecata inseamna un fel de: faci lucrurile astea ca-ti sunt utile, ne ajută să nu descărcăm în creieri AVC când ne aplecam pe sub pat dupa soseteeee, să nu avem multe cucuie când fugim roată după mobilă să te prindem să iti dăm in cap cu forța – căciulita adică, să avem numai dejtu mic rupt de la jucăriile călcate (astea se sudeaza singure si strambe, cin se mai uita la dejtu mic când ai 40???), etc, etc. Nu faceti ca noi. Asa.

Vorbeam de pistele pieptănate la care se duc prietenii mei, inspirational, lemurul îmbrăcat, haide măi să mergem la supermarket să luăm pui pentru tocană și Veet.

Bun, lui nu-i prea place la cumparaturi, eu mor de placere dupa atatia ani (in sensul că-s sătulă zvâc). Puiu ca puiu da Veetu mă lasa deja-n pârtia goală (mă scuzati asa scriu eu, pentru cei care mă cititi azi, bine ati venit). Cum mă au ajuns să coste 10 benzi cat… cât un pui de 2 kile? Dar ce, e pentru mafioate, fetele astea care si gătesc și vor si pârtie trebuie să facă economii pentru Veet? de când ne faceți voi cu emisiuni cu vedete de tot ra… mai rar asa ceva. Puiul _ Nu era curcan era cu mercaptan și înca ceva injectabil da nu e notat tot. Le luăm. Partieee, afară.

Mergem la chinezi.

Cand aude taximetristu, tușește deja-n batista si m-aștept sa-i dea sângele pe nas. Copilului îi place la chinezi că-s multe si colorate, drepte sau curbate, tari sau moi, nu ca strazile lu primaru. Soferul nu mă dă jos din motive economice: am dat o groază de bani în orasul ăsta pe taxi, că nu e transport in comun. Dacă era, la cum ne temem aici de chinezi și vietnamezi și unguri și secte – în loc să ne temem de alde administratii publice- ni se dădeau măști de la spital să nu ne infectăm unu p-altu. Cu virusul! Că facerea de bine nu se ia, nici bunavoința, virusache în schimb…

În autogaură, pace și liniște, că-i un pic de gaură așa, mai ales noaptea că nu ne prea merg felinarele, stiti? Ori n-avem platite dările către electrica, de pomană să vă mai spun că noi am fost primii cu instalațiile-n vine, adică vine acela de la firma cu care ai semnat contractu si-ti ia becu bucuracios pentru copii. Buuuun. Ăsta micu strigă la o băbuță nevinovată care se afla pe trecerea de pietoni:

Melgeeeem la chinezi!

Eu tușesc. Mai nou, e ca semaforu, simte dorința de-a indica direcția de-mi fac cruce cu limba-n gură că-i doar atât, că nu mai dă din casă sau din sertare.

Oh, Suzana, s-a golit autogara. Babuta a prins aripi. Apoi, aici în oras e un singur magazin care-i furnicar aproape la orice oră. Ăsta chinezesc.
Că dacă-i frig, înuntru te încălzeși, dacă ești beat si fugi după prezervative, pana la chinezi te trezesti, daca ți s-a ars instalatia de Crăciun în pragul Paștelui, acolo găsești.

Acu era gol. Da gol, cred că și angajatele erau în concediu medical. Chinezoaica șefă mi-a zambit suav numai mine, numai mie, fata ca o papadie. Buă shea!

Buă! zic si eu

Dacă eram în locul ei, ca să mă simt bine, mai puneam și-o mască pe nas și la fiecare client strigam: ieșiti in stradă! Oricum, lumea intră asa necăjită acolo de te-ai gândi că i-a jefuit careva la intrare.

Și mi-a trecut prin minte o secunda, doar o secunda, ca de doi ani de cand sunt aici, n-am gasit magazinul gol vineri seara și că se tem romanii de virusul chinezesc. Copilul s-a pus pe-o săniuță și eu mi-am căutat agrafe. Am stat cam o jumătate de oră. M-am gandit la Ali Baba (Express) si ce noroc ar fi dacă ar veni produsele mai repede, cu covorul fermecat nu cu poșta, apoi mi-am reamintit că povestea aia-i cu Aladin.
Acu, până reîmprospătăm amintirile cu-n magazin care să sune decent în comunitate, gen… vin de la Decathhhlon, e gaură neagră pe langă noi: am fost la chinezi! La cât de bine agregată sunt în această fâșie de pământ, cine nu m-ar crede-n stare să vin din excursie?

Pana una alta, prin Romania tocmai a trecut primul val de imbolnăviri cu virus gripal și sezonul abia începe.

 

(de asta am zis ca nu mai intru pe FB o perioada, dar mai am un material de scris si apoi pauza. Ma virusează rău facebook ul)

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *