Ce este Blestemul? Unde sade, de cine se leaga si de ce nu se mai poarta ?

Cand am auzit prima data ca „blestemele de mama se leaga“ , eram pe clasa a treia si incepusem sa cred ca „Nu mai iesi afara weekendu asta“ era unul dintre ele. Imi amintesc bine de incidentul cu weekendul pentru ca era programat un picnic cu clasa la munte – muntele era un deal dar inca nu invatasem la geografie despre incretirea scoartei pamantului.

Tin minte ca mama primise o rochie albastra cu puchitei mici si albi, materialul era moale si stralucitor, aproape ca-mi era buna numai ca trebuia putin modificata. Cum pe vremea aia nu sufeream de Indecizita cronica , am luat foarfecele si am ajustat rochia asa cum invatasem la Atelier. Nu e de mirare ca m-a ajuns blestemul si-a trebuit sa-mi petrec weekendu lipind postere pe pereti, in timp ce colegii mei drinkaleau Fruco si mancau placinte pe muntele-deal.

In liceu am asistat odata la cearta dintre profa de lingvistica (27 de ani, inalta subtire, roscata si cu pistrui) si proful de religie (barbos suficient cat sa fie sexy, sobru, calm ca Marea Moarta). M-am dus sa iau creta din cancelarie intr-o sambata in care diriginta ne pregatea pentru olimpiada la romana. Finalul discutiei intre cei doi a sunat cam asa si venea de la Marea Moarta: „Sa te ia dracu“.

Foarte bine“ sasaie pistruiata si iese din cancelarie de parca nici nu ma vazuse.

Nu m-am mai putut concentra la pregatiri pentru ca imi imaginam cum o sa o ia dracu pe profa de lingvistica mai ales ca o sudalmise domn parinte, care ne preda religie.

Mare mi-a fost mirarea cand al Necurat a venit intr-adevar dar nu era asa cum mi-l imaginasem. In loc de pucioasa mirosea a ceva scump , avea ochii albastrii si parul pieptanat stil Duran Duran. Barbosul a trecut val vartej pe langa el iar roscata si-a luat in graba poseta , se vede ca se grabea sa se duca in Iad si sa scape  de popa.

Pistruiata si proful de religie s-au impacat dupa vreo luna dar toata scoala vuia ca nefericitul cuplu mai poarta inca urmele de pe vremea cand diavolul navalise in viata lor.

Inca o dovada ca blestemele se implinesc…………..

Apropo de extremism religios – in urma cu cateva zile am poposit cu retina pe un blog de-asta care mirosea a tamaie si a creier nefolosit. Undeva la loc de cinste trona o poveste care promitea sa rupa suflete . Un „frate“ de al lor……de-al celor de pe blog (de unde sa stiu eu cati si cum se infrateau) patise ceva teribil, cazuse in ghearele pacatului, ramasese orb, schiop, impotent, incapabil sa mai fraternizeze si trebuia ajutat. Cum ? Cu forta.

Daca initial am gandit ca pe Vasile il lovise patrumii_cinciul cand mergea sa duca mancare bunicii lui din Grozavesti, am aflat ulterior ca de fapt el se apucase de REIKI !!!!!!

Rugati-va pt fratele nostru, a inceput sa practice Reiki!!! asa suna crocodilosul anunt.

Am fugit repede de-acolo sa nu ma prinda si sa afle ca practic si eu Pilates.

Similar Posts

20 Comments

 1. Mie personal mi-a placut povestioara,dar ai asa un dar ….sau o dorinta de nestapanit de ai leza pe cei care au o orientare religioasa diferita .Trebuie sa inveti ca toti sunt oameni ca si tine ca au o alta parere despre credinta fata de tine,este alegerea lor si DUMNEZEU i-a lasat sa aleaga….judecata nu o facem noi desii unii au tendinta asta!

 2. Imi pare rau daca las impresia ca vreau sa lezez pe cineva intentionat. Daca m-ai cunoaste, ai stii ca de fapt majoritatea cuvintelormele arata intoleranta fata de apucaturilor oamenilor care isi duc religia sau apucaturile sociale la extrem. Atata tot.
  Sunt ortodoxa. N-o ma ma auzi niciodata cotcodacind ca ma deranjeaza oamenii care saruta icoane sau merg la preoti pentru anumite ritualuri. Este treaba lor cum se raporteaza la religie atata timp cat nu indeamna la masuri extreme sau nu isi calca in picioare semenii.

  In cazul de mai sus iau peste picior o postare a unei “doamne” care isi indeamna cititorii sa riposteze oarecum impotriva unui “frate”. Care frate ar fi necurat din cauza ca….. a descoperit Reiki…..de parca amaratul face Reiki si sta in lotus in sufrageria dansei. Nu vad de unde dreptul de a minimaliza credinta “fratelui” doar pentru ca omul a descoperit o metoda de iluminare in plus.
  Stii vorba aia….Nenumarate sunt caile Domnului

  In rest…..sunt pro pentru toate religiile sau practicile care fac omul mai ingaduitor, mai intelept, mai calm, mai stapanit sau mai vesel, mai luminat si mai dispus sa ajute , mai empatic si as putea continua asa…………

 3. Apai daca Hapi este o persoana care nu este ingaduitoare pana in panzele albe cu alte religii, culte, ideologii etc si are dar de a-i leza pe cei ce nu-i impartasesc ideologia ei…nu stiu cine o fi. 😆
  Draga domle Vasile, v-ati pripit sa dati un verdict unei persoane pe care nu o cunoasteti, doar in baza unei bucati de proza. Tztztztz… not cool dude, not cool…

 4. Nu vreau sa fiu rautacios si respect dialogul deschis,si personal repet personal asa mi-a lasat impresia,dar este o parere personala si nu vreau sa se supere cei HAPI pe mine,si ar ma-i fi ceva de comentat in legatura cu aluzia facuta in raspus,….dar nu conteaza sa fim sanatosi !

 5. Grig , poate ca ai auzit de perceptia subliminala. Sunt acei stimuli pe care noi nu ii percepem direct dar care ne influenteaza. La fel actioneaza si blestemele. Intentiile negative sunt incorporate in cuvant si trimise catre o alta persoana.
  Daca persoana are un scut puternic ( fiecare avem un anumit scut energetic, in Reiki se mai numeste Lumina Universului dar eu nu cunosc multe notiuni de Reiki si ma rezum la latura psihologica) blestemul nu il poate submina si nu poate patrunde in campul de constiinta al “blestematului”
  Daca insa persoana este nesigura, anxioasa, influentabila, labila, atunci este posibil ca blestemul “sa se lege” cum spun cei de la tara.Cuvintele nu sunt numai vorbe in vant , cineva care se pricepe le poate da valoare, putere, la poate incarca negativ, ii poate rani pe altii
  Poate o sa scriu si o postare serioasa pe tema asta, aici e mai mult o hilizeala 🙂

 6. Apoi aşa da dragă! Normal că nu se leagă decât de aceia care cred aşa ceva. Ai observat că dacă eşti într-un loc unde se ceartă cineva (chiar şi pe bloguri) brusc începi să percepi starea?
  Nu poate?! Scrie-o!

 7. Da, asa este, ma aflu printre persoanele care percep acea tensiune pe un blog sau pe un forum, insa probabil sunt unii care se pot detasa complet de aspectul asta 🙂

  Nu am inteles ultima incurajare “nu se poate…Scrie-o”… Ce anume? 🙂

 8. As vrea sa va spun perceptia mea personala asupra blestemului din experienta proprie si din ce am aflat de la parintii nostrii-preotii nostri si am concluzionat: exista trei feluri de blesteme,BLESTEM DIN NEAM,BLESTEM DIN INVIDIE , RAUTATE si INTERESE ,BLESTEME DIN FAPTE RELE !Cel mai greu este blestemul din neam,urmat de cele aruncate pentru faptele noastre rele pe noi insine sau copii nostrii,cele mai putin grave sunt din invidie,rautate,interese -aceste blesteme trec si se descopera usor dar primele doua categorii sunt greu de combatut si chiar de descoperit.La blestemul nin NEAM avem copii bolnavi si grav bolnavi chiar din nastere,sau cu deficiente:auz.vedere,in carucioare….SA NE FEREASCA BUNUL DUMNEZEU PE TOTI,totusi exista si se trag de la un blestem care a fost aruncat pe stra stra bunicul nostru pentru o fapta savarsita in timpul lui si blestemat de cel lezat sau mai rau de un prreot, repet este ce am aflat si eu nu e litera de lege,acest blestem poate lovi chiar noua generatii daca nu se descopera si nu se tine post si acatiste !Blestemul aruncat pentru faptele noastre rele sunt grave si daca nu se tine post si acatiste:7 sau 9 sau 12 saptamani zi de zi ne putem duce buu,sau pierdem ceva drag noua de la lucru material pana la un suflet din familie.Ultima categorie cand santem blestemati pentru ca am ajuns undeva in viata,sau sa ne desparta de sot sau sotie sau pentru a ramane cu munca noastra ,aceste blesteme se intorc impotriva celui care la aruncat si nu tin mult dar trebuie post si rugaciune!

 9. Bun, eu inteleg punctul dv de vedere si expunerea este logica dpdv religios, dar nu v-ati gandit la influenta pe care mintea o are asupra noastra?
  Daca o persoana gandeste ceva rau – sau ca i se va intampla ceva rau, atrage energia negativa asupra sa, nu-i asa? Si atunci posibilitatea ca ceea ce il sperie sa “cada asupra lui” e mai mare. ……

  Sa citesti acatiste si sa te rogi, este foarte bine, rugaciunea purifica spiritul

 10. S-a demonstrat ştiinţific, că un algoritm verbal făcut cu cunoaştere, sau un corp fizic impregnat cu o anume informaţie poate produce schimbări profunde în ADN-ul uman. S-au făcut experienţe în Rusia cu embrioni de broască, ce în timpul creşterii au fost ţinuţi în biocâmpul unei salamandre şi iradiaţi cu informaţiile conţinute în acel biocamp. Rezultatul? Broastele apărute aveau picioare de salamandră! Cam acelaşi lucru se întâmplă, dacă in casa noastră se află un obiect, intenţionat încărcat cu anumite informaţii sau programe de funcţionare -le preluămşi ulterior le manifestăm! Aceleaşi rezultate, de modificare a caracteristicilor fizice şi comportamentale au fost obţinute la unele specii, cărora în timpul evoluţiei fetale li s-au implementat informaţii şi programe din exterior prin diverse comenzi vocale…
  În concluzie, condiţia principală pentru a putea produce modificări structurale la nivel de ADN nu este neapăra sentimentul de frică, care, e arevărat, scade protecţia naturală a corpului şi poate contribui la implementarea algoritmului în însăşi matricea celulară a unui sistem viu….ci “disponibilitatea” sistemului viu de a prelua informaţia – fie prin compatibilitate, fie printr-o “breşă” creeată în sistemul de apărare a organismului. Bioterapeuţii cunosc fenomenul şi îl formulează aşa: Un blestem nu se lipeste de cei nevinovaţi – care nu au plăţi kharmice de făcut. Şi atunci cum de se nasc copii mici şi inocenţi, care suferă de pe urma unui blestem de neam, poate veţi întreba?… nu vom merge departe, să ne amintim de familia Kennedy…Păi se “lipeşte”, pentru că cineva în acel neam a făcut vre-o grozăvie aşa de mare, încât, prin blestemul aruncat de vre-o victimă agonizândă şi “preluat pe merit” de făptaş, acestuia i-a fost viciat însăşi bagajul genetic, “defectul de fabricaţie” devenind viabil şi transmisibil pentru aprohimativ 7 generaţii -“păcătos până-n măduva” oaselor se spune despre asemenea oameni şi, evident, răul făcut este prea mare, pt ca un singur om să suporte consecinţele – aşa că urmaşii acestuia preluând genele afectate, preiau şi “datoria”, factura neplătită integral de strămoş….totuşi, oricât ar părea de nedrept acest lucru, pentru nepoţi şi strănepoţii rspectivului, nu este!….. Dumnezeu, în marea lui dreptate, va alege întotdeauna, ca urmaşii unui păcătos să fie tot nişte suflete, care să “merite”naşterea într-o familie cu datorii – dându-le astfel şansa să îşi achite propriile plăţi prin suferinţe egale cu cele pe care ei înşişi le-au provocat cândva altora – nici un gram mai mult!—şi astfel, sufletul lor să se elibereze de o povară şi să se ridice cu o treaptă mai sus… Toată credinţa în Dumnezeu şi în justeţea Legilor Sale se bazează pe acceptarea acestui lucru….extrem de greu de acceptat!

 11. Da, pare logic ceea ce spui tu, totusi eu inclin sa cred ca informatia negativa e copiata mai degraba in inconstient decat in ADN……..
  Nu pot sa imi explic chestia cu broastele si salamandrele , las expertii sa isi bata capul

 12. Subconştientul este legat de ADN în modul cel mai direct…ştiai,de exemplu, că sentimentul de frică se declanşează, la comanda creierului, în intestin?… :)de asemenea, am citit ceva lucrări de cercetare pe tema creării hologramelor sono-vizuale, cum sunt visele, emoţiile noastre, imaginile, ce ne trec prin minte, atunci când ne gândim la ceva, etc…cum apar dpdv fizic şi biologic, unde şi cum se stochează, ce fenomene se află la baza lor, etc dar informaţia este prea tehnică, ca să o expun aici, nici nu e cazul…ideea este că aşa cum suntem creeaţi, suntem perfecţi în complexitatea noastră şi încă nu putem percepe nici măcar o sutime din ceea ce putem fi, sau cum funcţionăm….şi deaceea ne simţim neputincioşi în a explica ceva, ce încă se află dincolo de noi….trăim doar în secolul 21….ah, ce mi-ar fi plăcut să mă nasc prin 3158….ce multe lucruri vor fi descoperite până atunci! 😉

  1. Ok, nu prea pricep cum e cu intestinul si sentimentul de frica.
   Daca te musca un caine de fund. e clar, sufera si hemoroizii si puchiteii de pe chiloti si eventual intestinul pe care-l apuca peristaltismu si te trimite la prima toaleta……….

 13. Subconştientul este legat de ADN în modul cel mai direct” … la prima citire as spune ca tampenie mai mare n-am citit de mult timp, da’ poate ca e o neintelegere din cauza formularii … asa ca, inainte de a ma exprima definitiv, intreb: ce intelegi tu prin “in modul cel mai direct” ?

 14. INTJ – Blonde e o domnita inteleapta ….eu cred ca stiu la ce se refera numai ca asa glumim noi……….
  Informatiile genetice inconstiente pe care le preluam de la “genitor” – de la mama, tata , bunici ar fi un exemplu. Sunt persoane care se nasc cu o frica de apa incontrolabila fara sa fi avut o experienta neplacuta despre care sa poata relata. Etc………
  Cred ca la asa ceva se refera Blonde 🙂

  1. ADN-ul, ca molecula complexa, actioneaza ca un fel de switch … da’ in lipsa materiei prime tot degeaba (cam ca si cand pui intrerupatorul pe on, da’ in lipsa curentului aparatul tot nu functioneaza). astfel, exista destule cazuri in care codul ADN ar fi avut un rezultat anume … da’ fiindca-n corpul mamei fatul n-a primit tot ce avea nevoie, rezultatul final a fost altul (de exemplu exista cazuri rare in care desi exista cromozomul XY, barbatul cromozomial s-a nascut cu corp de femeie pentru ca-n momentul activarii switch-ului n-a existat destul testosteron in corpul mamei … iar ulterior deja a fost “much too late”).

   m-a “deranjat” exprimarea respectiva pentru ca ADN-ul exista in fiecare celula … si deci o legatura “in modul cel mai direct” intre subconstient si suma ADN-ului din toate celulele e ilogica … ca celulele mai si mor (vezi piele, par, etc.) si asta ar insemna ca odata cu ele mor si parti din subconstientul nostru (and i don’t think so).

   mai departe, ADN-ul nu e o “baza de date” sau un tabel Excel in care la intersectia intre coloana “apa” cu “frica” e o bifa … si frica aia incontrolabila de apa are in mod cert o cu totul alta explicatie … una pe care un psiholog (nu un genetician) ar gasi-o mult mai sigur.

   din pacate popularizarea stiintei are si collateral damage … pentru ca prea putini oameni se pun sa citeasca si referintele pentru a intelege in mod clar ce au citit in articolul care “simplifica” informatia. tocmai de aia discutiile (in contradictoriu sau nu) sunt foarte utile: ele ne ajuta sa ne lamurim informatii fara a fi obligati sa citim TOATE informatiile adunate de om in istoria existentei sale.

 15. A, bine , nu luat si tu exprimarea “in modul cel mai direct” ca pe o notiune stricta de laborator 🙂 (exprimare unguriceasca, asta e, nu pricep inca ce-o fi cu Harghita si Covasna)
  Multam de lamuriri 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *