Ce dor mi-e de tine, dulce Romanie

De fiecare data cand dorul de casa ma gadila ca o pana iesita noaptea din perna bunicii (perna pe care o pastrez cu drag) incerc sa ma gandesc la lucruri enervanto-amuzante ale caror ite m-au prins in Heimatul meu.
Ieri mi-am adus aminte de vanzatoarea dintr-un pet shop din centrul Clujului care mi-a vandut un hamster “proaspat” de trei luni . Tanara rozatoare a decedat trei luni mai tarziu (de batranete) spre disperarea nepoatei mele , careia i-l daruisem, aproape insotit de certificat de garantie. Un vecin care se afla intamplator in vizita cand plapanda Fifi a murit le-a spus alor mei ca soricutza si-a trait traiul si si-a mancat malaiul, ca vede el dupa blana si ochisori.

Apoi mai e Lacul. In Romania poti sa cumperi lacuri, paduri, si (inca)oameni daca stii cum sa exploatezi piata.Hai sa nu exagerez. Peste tot poti cumpara aproape orice daca ai dare de mana………..Dar in Romania te trezesti ca in lacul tau inoata pestii altuia, ca pe pamantul tau inscris in CF si-a facut patronul de la nu stiu ce firma – cabana. Am auzit si de un caz in care un aviz de constructie dat de o primarie (scris , semnat, completat), nu figura inscris nicaieri in institutia respectiva si dupa ce proprietarul si-a investit in proiect si sufletul, avizul a fost anulat.
Ei bine, in astfel de cazuri problema nici nu se mai pune la modul “cine e de vina, cine a gresit”? Ajungi in cativa ani sa cunosti si personalul de serviciu din tribunalele de pe raza judetului si apoi te muti la cele din Capitala. Tu , cetatean harnic si investitor aflii ca Justitia calculeaza pierderile unei firme terte care apartine unui mogul ( care cunoaste salile de tribunal bine de tot dar si interiorul scortos al celulelor), firma care a “plantat” pesti in lacul tau!!! Pai si ce daca tu nu i-ai dat voie??? Ca el pune pesti acolo dinainte ca tu sa cumperi lacul si pana acum nu au fost probleme………..

Anii trec si tu nu poti folosi BUNUL. Nu mai tai nicio trestie, nu mai pui nici un gard ca si asa nu are rost. Astepti sa isi termine treaba Justitia. Pierzi bani pe care ii recuperezi (pe jumatate) de la un executor pe care aproape trebuie sa il ameninti cu castrarea ca sa faca ce are de facut ( nu va mirati, poti sa ii suni seful direct si sa iti spuna ca ei sunt impreuna la masa -revino mai tarziu. Sau revino-ti mai tarziu………)Te pierzi in termene si cauti experti care sa arate statului ca ai dreptate. Apa trece……….pietrele raman………Iti vine sa plantezi ridichi si sa ii trimiti la dracu pe toti cu pestii lor cu tot dar nu poti ……pentru ca daca nu te aperi si nu iti angajezi avocat , pierzi cu dreptul in mana…………..

Ati simtit vreodata mirosul Justitiei din tara noastra?