Nu ai lucrat chiar 12 luni înainte de nașterea copilului (2017)
Dar ai vrea să stai acasă cu bebe măcar 6 luni și să fii plătită.
Se poate dar numai dacă te-ai angajat între timp. (studentă sau elevă, acestea sunt situații diferite)
Vorbim de 246 de zile în care poți beneficia de două concedii medicale care sunt diferite și nu se afectează-anulează reciproc. Medicul de familie va ridica din umeri cel mai probabil sau ți se va spune cum mi s-a spus mie: eu nu vreau să-ți plătesc concediul medical :). În cazul ăsta nu te umfla-n rimel cum fac eu că plâng și dacă-mi spui dă-te mai încolo, de zici că-s fluture de lompaș. Femeia n-are nimic personal dar este cea mai uzitată practică în România la locul de muncă: dacă n-am mai întâlnit până acum, nu există. Aproape că-s în pericol să mi se întâmple și mie, noroc că cei 10 ani de Germania m-au cioplit mai curioasă și până nu aflu exact de ce un lucru e așa sau nu e, nu mă las.
De asemenea te vei lovi și de scepticismul (a se citi comoditatea) medicului de la medicina muncii. Însă cu puțină bunăvoință și un dosar cu șină și ceva hârțogărie, se poate.
Situația: M-am angajat dar tot nu am 12 luni lucrate și ca atare nu beneficiez de indemnizatie de creștere a copilului și nu pot sta acasă 2 ani.
Ai dreptul la cele 126 zile de concediu maternal care înseamna (mai simplu) prenatal și postnatal. Și mai ai dreptul la concediu de risc maternal. Cele două drepturi sunt diferite iar concediul de risc maternal îl iei cu menținerea veniturilor salariale.
Când îmi pot lua http://www.drepturile-gravidelor.ro/drepturile-gravidelor/concediul-de-maternitate ?
-înainte cu 63 de zile de a naște și restul după ce naști adică merge în continuare.
Însă scopul este ca tu să stai cât mai mult cu copilașul, eventual să alăptezi 6 luni și atunci vei trage de tine să mergi la muncă până la o dată foarte apropiată de ziua nașterii. Așadar concediul de maternitate îl poți lua din ziua în care naști.
După concediul de maternitate, cu puțin ajutor poți beneficia de concediul de risc maternal dar nu îl ceri mai tarziu de 6 luni de la data în care ai născut. Dacă nu ceri concediul de creștere a copilului, dacă alăptezi -ia vezi, te încadrezi, nu e nevoie de favoruri doar de puțină mișcare pe la diferite ghișee. Avem așadar 246 de zile de stat cu bebe! Și apoi, dacă nu are cine să te ajute, mai poți încropi o lună dacă-ți iei concediu de odihnă de pe tot anul :).
Mici observații:
- medicul de familie care știe deja despre cele două concedii și cum se acordă (e voie să se acorde pe bucăți, intercalat, o parte acum și una mai tarziu?? Daaa, numai trebuie citit OUG 96/2003 art 9 sau un simplu search pe google) merită un buchet mare de flori și multă ciocolată. Majoritatea nu au mai dat pentru că nici gravidele nu au știut și nu au cerut așa ceva.
- nu confunda concediul de risc maternal cu o sarcină cu risc, vezi condițiile din lege, DA E VOIE să ți-l indice după cel de maternitate! M-a întrebat astăzi o asistentă medicală dacă am sarcină cu risc. Nu, nu are (neapărat) legătură. Medicul de la medicina muncii aprobă acest concediu la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie. De fapt medicul de familie sau cel de la medicina muncii ar trebui să vă furnizeze toate aceste informații.
Mulțumesc pentru ajutor și informații, G!