Bărbatul, bigam sau monogam?

gargbird hapi.ro preluare FB Articol scris de Gargbird aka Pasquinel.

Notita lui Hapi: sa stiti ca am vrut sa impart acest articol in doua ca sa nu vi se para prea lung. Dar m-am spart de râs citindu-l, lucru care-mi parea aproape imposibil in aceste zile. Nu pot sa il impart pe bucati. Garg scrie intr-un stil unic – rar, original si cu-n umor pe care eu nu l-am mai gasit in alta parte. Fara sa exagerez, il declar cel mai bun articol publicat pe hapi.ro in ultima luna. Nu te bucura Garg, am publicat si pe Ralix 😉

20:07

Aaaaaah, ce bine e sã fii bogat!!!

Mã aflu ȋn livada mea imensã de cireș (da, cireș, nu cireși, cã am doar unul, ȋntr-un colț al livezii care – fie vorba ȋntre noi – nu e chiar livadă, ci un fel de teren viran, aflat ȋn fața casei mele de chirpici ecologic), cu laptopul plasat strategic, cu vedere spre vecini, cu un pahar de bere ȋn fațã (deci la PET, nu orice bere, da?), stȃnd comod, cu genunchii la gurã, pe un ciot putrezit (și ud, din ce simt de vreo douã minute), la +4 grade celsius, intr-un tricou cu decolteu, ȋn șlapi de cauciuc și cu un negligeaux (belgiană, that is) mulat pe genunchi și cu prohab dublu, făcut la comandă.

Mă invidiați, știu, dar nu am ce să fac, așa sunt eu, bogat.

Privesc Luna.

Arată ca un bostan tăiat fix ȋn două cu o sabie de samurai.

Privind Luna, nu pot să nu fac o analogie și să nu-mi dau seama că suntem in luna Mai. Luna Mai mă scoate din minți. E cea mai frumoasă lună din an. Luna perfectă. Verdele de Mai e inconfundabil. Ochii mei nu se satură de verdele de Mai. E o nebunie. Iarba, copacii, câmpiile, munții, limba mea, mămăliga pe care am uitat-o in frigiderul stricat vreo trei săptămâni, marea, toate sunt impregnate cu acest verde dureros de crud. E un verde cosmic. Ȋmi dă idei. Mă face să mă gândesc la tot felul de probleme existențiale: unde se duce mâncărimea când o scarpini? Cu ce ar putea fi ȋnlocuită hârtia igienică, ȋn afară de ziare, frunze, degete sau chiloți?

Printre aceste gânduri care ȋmi fac fruntea să arate ca o bășică de porc pusă la uscat pe gard, mă străbate unul exact ȋn secunda ȋn care o vecină apetisantă de 76 de ani trece aproape ȋn fugă, sprijinindu-se cu voluptate de cadrul ajutător din aluminiu ranforsat, prin fața mea buhăită: ce sunt eu, bărbatul? Bigam, sau monogam?

buburuze

21:01

Ciudat, Luna nu s-a mișcat deloc, desi a trecut mai bine de o oră de cănd mă holbez la ea. Ȋn schimb, berea se mișcă vertiginos atât ȋn interiorul meu generos, cât și ȋn exteriorul infinit, spre a-și găsi calea cosmică spre alte universuri.

De când mă știu am fost un romantic, deși nu am recunoscut-o niciodată, nici măcar când am fost interogat o noapte ȋntreagă la poliție cu privire la un cuțit ajuns din ȋntâmplare ȋn buzunarul meu, ȋntr-un club de noapte din oraș.

Copil fiind, mi-am luat o carabă peste bot de la maică-mea când m-am uitat sub fusta ei, profitând de un moment de neatenție. Această experiență m-a ȋnvățat că femeilor nu le plac surprizele vizuale.

Am perseverat, doar că am schimbat obiectul interesului, ȋndreptându-mi privirea tulbure de psihopat ȋnspre femei mai abordabile prin distanța de minim zece metri dintre mine și ele.

Desigur că mi-am perfecționat tehnica pe măsură ce am crescut (și) ȋn vârstă, ajungănd, la doar 14 ani, să mă ȋntâlnesc ȋntr-o seară de vară nu cu una, ci cu două colege de clasă, spre a fuma o țigară (viciu chiar atunci descoperit, care m-a părăsit după alți 14 ani, pentru totdeauna – zic eu).

Pe când aprindeam țigările ȋn bezna orei 22:30, una din colege m-a ȋntrebat, cu vocea gâtuită de frica aceea mult căutată de către tineri: “Dar dacă vine cineva?”
Eu, rezemat de gardul de doi metri din spatele nostru, am tras cu sete din țigara proaspăt aprinsă, zicând cu vocea lui Elvis Presley cănd era mort: “Beibi, atâta timp cât sunteți cu mine, nimic rău nu se poate ȋntâmpla”.
Colegele mele m-au privit topite (sau cel puțin așa mi-am ȋnchipuit eu, pentru că era o ȋntunecime de-ți băgai degetele in ochi). Din pacate, după nici măcar un minut, s-a auzit o voce arțăgoasă de femeie, ȋn afara perimetrului nostru: “Ce faceți acolo, dracilor?”
Ȋntr-o fracțiune de secundă am abandonat țigara, colegele și demnitatea, escaladănd gardul enorm cu o viteză care l-ar fi făcut invidios pe tipul ăla care se cațără pe cladiri, apoi am gonit cu vreo 35 de kilometri la ora până acasă, de unde nu am mai ieșit 14 ore.
Norocul meu că era vara și nu m-am mai ȋntâlnit cu fetele ȋn cauză până ȋn toamnă, când a ȋnceput școala.
Această experiență m-a ȋnvățat că un bărbat se descurcă mult mai ușor dacă nu este ȋngrădit de o relație (sau două, ȋn cazul meu de atunci). Mi-ar fi luat o veșnicie să le arunc pe colege peste gard ȋnainte să fug.

gardul si domnitele

21:42

Am intrat ȋn casă.

Casă, dulce casă, vorba austriacului.

Mirosul de ciorapi și de câine ud mă face să-mi dea lacrimile și mă inspiră, ȋn același timp. E ca un drog, ȋți dă senzația pe care am avut-o când a trebuit să vopsesc un butoi metalic de 200 de litri pe interior, fără mască de gaze. Diluantul a fost fantastic. Când am ieșit din butoi, eram printre nori, păscând trifoi cu gust de vodcă.

Avea dreptate popa: “O să paști, bă (bă eram eu, n.a.), pe câmpii unde nu există ură.” Eu l-am ȋntrebat: “Dar ȋntristare?” “Nici ȋntristare”, mi-a răspuns ferm, bând direct din sticlă.

Ȋn curând voi avea 41 de ani. Ce să fac? La tăț ni greu, vorba poetului.
Am iubit Femeia dintotdeauna, pentru totdeauna. Am avut parte de un lucru pe care nu mulți bărbați ȋl au ȋn agitația lor veșnică la care sunt condamnați căutând femeia ideală: liniștea contemplativă.
Ah, de-aș fi fost căutător de fotomodele! Câte minuni feminine ar fi defilat prin fanteziile barbaților datorită mie! Câte femei mi-ar fi oferit satisfacția bijutierului care a terminat de șlefuit un diamant!
Sau măcar de-aș fi fost un artist. Venus din Milo, sau Mona Lisa, sau fata de la fereastra lui Salvador Dali ar fi părut caricaturi ȋn fața femeilor care s-ar fi lăsat descoperite de mine!

Cât de multe sentimente incap intr-un suflet de barbat? Dar in sufletul unei femei?

Care din voi, cei doi cititori ai mei (din care unul sunt chiar eu) a putut vreodata să-și măsoare capacitatea sufletului? Care din voi a știut căt de mult poate să iubească sau să urască?
Sufletul este, pe lângă versatilitatea obligatorie, imun. Poate să primească o infinitate de sentimente, timp de o infinitate de vieți, fără să-i fie alterată prospețimea fiorului de ȋnceput, iar și iar. Poate chiar acesta este secretul ȋnseși existenței noastre.

Dincolo de vulgara justificare a acțiunilor bărbatului, care este “programat” să “vâneze” femei ȋntru perpetuarea genelor lui de ușuratic, trebuie să mai fie ceva. Altfel bărbatul nu ar căuta și altceva, pe lângă plăcerea carnală și pe lângă sentimentul de ȋmplinire al scopului existenței sale.

Și atunci? Unde este, de fapt, problema? La bărbat? La femeie? La ambii?

pasarele cu iubire
Poate “problema” nici nu e o problemă, sau poate că ar trebui privită așa cum o privesc eu, bărbatul bogat din livada de cireș, cu prohab la comandă: un singur suflet, o singură femeie, o singură ființă, nu poate să cuprindă toate sentimentele care ar face monogam pe oricare dintre noi.
La ȋnceput e fantastic. Nu vezi, nu vrei să vezi pe altcineva. Buzele ei au gust de petale de trandafiri, ochii ei sunt porți spre un ocean de fericire, zâmbetul ei ȋți ia mințile, o ȋmbrățișare de-a ei ȋți face inima să tresalte, contopirea cu ea te trimite ȋn paradis. Apoi, ȋntr-o zi, buzele ei sunt uscate. Ȋn altă zi ochii ei te fac să simți un fior de neliniște. Ȋn altă zi observi că zâmbetul ei nu mai e doar pentru tine. Asta doare. Ȋți apleci privirea, ȋți privești mâinile. Ți-e frică, dar nu poți să recunoști, pentru că ești bărbat. Te amăgești, ȋți spui că doar ți s-a părut. Cauți scuze pentru ea, te gandești că tu nu te porți cum trebuie. Ȋn gândurile tale se strecoară viermele ȋndoielii: dacă are pe altcineva?…

Ești un prost. Dacă gândești așa, ȋnseamnă că tu ȋnsuți cauți pe altcineva. De ce?

-De ce?
-Pentru că și ea…
-Nu e adevărat, totul e doar ȋn mintea ta. Ea te iubește la fel ca la ȋnceput. Toți ne iubim la fel ca la ȋnceput, dar ne cramponăm de Darwin. De preoți. De părinții noștri. De noi ȋnșine. Vrem mai mult, sau nu neaparat mai mult, ci altfel.
– Ce ȋmi lipsește?
– Ȋți lipsește infinitatea de sentimente pe care nici tu, nici ea, nu le aveți, pentru că nu sunteți decât oameni cu limitele oamenilor, dar le căutați cum caută moliile lumina. Pare absurd, dar gândește-te și spune-mi: care e cea mai mare iubire despre care ai auzit?
-Iubirea de Dumnezeu?
-Corec (copyright gargbird 2008).
-Dar eu nu sunt un tip religios.
-Nici nu trebuie. Eu exist chiar dacă tu nu crezi ȋn mine, și iubirea mea este perfectă.
-Dar cine ești? Ești Dumnezeu? Ești gândul meu? Ești ȋnsumi eu?

-Da.

-Și eu ce să fac acum?

-Faci ce vrei.

………………………………………………….

22:46

Oare luna Mai nu poate fi o femeie? Din ce pot sa cuprind cu privirea, ar fi foarte bine. Verdele crud, Luna retezată ȋn două de o sabie de samurai, norii cu tentă stacojie pe margini, ȋmpodobind orizontul, aerul ȋncă umed și rece, liniștea… liniștea…

Cât aș vrea să plâng, să-mi curgă lacrimile ȋn fântâna sufletului și să o curețe de regrete, de dorințe, de viața pe care țin cu disperare să mi-o amintesc ȋn viața viitoare, dar care se pierde ca o ceață ȋn partea ȋntunecată a Lunii, acolo unde toate iubirile din lume se ȋntâlnesc și se privesc indiferente, ca niste călători străini ȋntr-o gară uitată din Univers…

Sunt barbat? Nu, să nu-mi răspundă nimeni, pentru că știu. Sunt.

Sunt bigam sau monogam? Să nu-mi răspundă nimeni, niciodată, sau măcar atâta timp cât mai am ȋntipărită ȋn suflet amintirea unui Dumnezeu cum l-am vrut eu pe când eram copil.

22:57

Nu mai vad Luna. A plecat.

Gargbird

Similar Posts

24 Comments

 1. Adevarul e că luna mai încă mă mai scoate și pe mine din minți, atâta explozie de verde viață 🙂 Interesantă perspectiva autorului 🙂

 2. Te-am citit si am zambit, ba chiar am ras. Pentru ca nimic nu e intamplator. Sunt atat de indragostita, si chiar mai mult, iubesc cum nu am iubit inca. Si rad, pentru ca nu-i asa, exista legea compensatiei. Mereu ni se ia ceva dar intotdeauna primim ceva in schimb. Luna mai, verde crud, luna plina taiata in doua felii identice de o sabie de samurai, visuri, sperante, dragoste…Hm. Da. )

 3. 🙂 Foarte tare, articolul! Am ras cu crampe abdominale si ceata pe ochelari. Te ridica la inceput s-o iei razna cu umor, si te asaza apoi cu picioarele pe pamant in poezia despre natura si d-zeu…
  Sper ca esti bine!

 4. Il las pe autor sa raspunda doamnelor mele, Garg, ai grija, Genoveva e o balerina delicata si danseaza minunat!

  1. 🙂 Lasa-l Hapi, nu-i mai spune, ca-l sperii si nu mai scrie captivant 🙂 monogamic in dublu exemplar, iar eu sunt o mare cititoare de umor suculent si mai nou scriitoare de scoverzi…
   Ma bucur ca esti bine! 🙂

   1. ==)) mno, ai raspunsul, mai jos.
    Da, Genov. Sunt bine… sunt asa cum trebuie sa fiu.
    Sper ca si tu esti ok.
    Oare-mi amintesc eu gresit de o legatura a ta cu Clujul?

    1. 🙂 Sunt bine… daca am cafea – cum zice un citat FB 🙂 ,mie-mi surade mai degraba ciocolata neagra – ca sa schimb lucrurile pe care le pot schimba; si daca am vin (rosu, recomandat medical) ca sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba… 🙂

     Da, am crescut la Cluj, am facut acolo Coregrafia…Mi-e dor cateodata, dar stii, cum omul sfinteste locul si deci prietenii mei din adolescenta, parca n-o sa-mi mai fie niciodata ce-a fost…
     Multumesc de intrebare! 🙂

 5. Mai Hapi mai…tre’ sa recunosc ca arata bine, da’ mai mult imi mai place cum il ai la blogroll…
  Articolul m-a facut sa zambesc. auzi si tu ce intrebari existentiale au unii barbati…cu prohabul la comanda :))))

 6. Dap uneori e bine sa ii intrebi si pe barbati daca sunt bigami, monogami. Ce nu inteleg e de ce tu ai ales numai optiunile astea? Ca majoritatea cred ca se viseaza poligami dar fara soacrele aferente

  1. Nu stiu, asa mi-a venit ieri. Sau alataieri?
   Poligama / ma visez si eu de altfel. Eh, Life….

 7. In primul rand, buna dimineata. Presupun ca veti citi din nou acest minunat blog maine dimineata, de aia am zis buna dimineata. Nu, ca sunt foarte perspicac, pe langa toate calitatile pe care le-ati mai insirat pe aici. Ma sacrific si recunosc. Da, domnule, sunt foarte destept. Si modest, na. Dar va multumesc si asa, ca doar nu aveati de unde sa stiti toate astea, nu?
  Domnita cu baletele, salutari, colega. Sa nu fii surprinsa, ma pricep si la balete. In scoala generala faceam balete in prostie, in special duminica, la hora. Toti baietii aveau camesi pana la genunchi, cum se cuvine, numai a mea era pana la buric, ca taiase babacul meu o bucata pentru sters ouale (un obicei stravechi, zicea babacul, desi am o vaga banuiala ca era doar o perversiune de-a lui). In fine, stii figura aia cand balerinul sare in sus si da repede-repede din picioare. Deux penix, parca asa se cheama. Deci daca vroiam, saream deux penix toata ziua. Acuma nu mai pot, ca mi-au ramas mici poantele si oricum nu mai pot numara rasucelile din cauza burtii. Nu ma lasam de balete, dar am fost extenuat de primarie prin hotarare de consiliu. Zicea primarul: Uai, prostuli, unde ai vazut balerin cu burta? Nu mai am nici corset, il inchiriez pe post de cosmodisc prin sat. Dar baletele mi-a ramas in creier, mai ales gagicile cand le vad cum ridica din picioare. Am incercat si eu, dar cred ca am facut intindere, am auzit cand a pocnit si am simtit un curent rece in zona falusiera, ca sa ma exprim elegant.
  Domnitelor, va multumesc ca v-a placut reportajul meu despre barbati si va doresc sa va placa si celelalte pe care nu stiu daca o sa le mai scriu, ca s-au terminat cuvintele.
  Si vreau sa mai fac o precizare: tot ce scriu e spontan, nu corectez nimic, astea sunt trairile mele, gandurile mele, iar daca nu plac cuiva, nu e vina mea, ci a insesi gandurilor, care se aseaza pe hartia LED independent de vointa umilului dumneavoastra, al tuturor, admirator, Pasquinel.

  1. 🙂 Rectific Hapi, spune-i tot si de la tine inca tot ce vrei! Am vazut – abia acum- ca domnu’ cu doo penisuri si burlan la talie nu se sperie, nici nu se corecteaza in zona falusiera, sare mirobolant entre-chats -uri si scrie in continuare captivant 🙂

   1. Asa e Geno. Si poti sa fii sigura ca limita bunul simt e bine trasata 🙂
    Pacat ca nu scrie mai mult.

 8. In ciuda tonului glumet, pe mine m-a miscat. Sincer. Dupa parerea mea nu suntem nici mono- nici bigami, suntem pur si simplu singuri.

 9. eu o sa zic ceva pentru care o sa imi iau papara (verbala, iar) de la barbat: nu exista relatie monogama pe lumea asta! .. nu cred ca nici o relatie iti poate oferi TOT, iar cand extrarelatiile sunt menite strict pentru a-ti oferi acel CEVA ce iti lipseste si nu iti afecteaza negativ relatia de baza, sunt ok….

  Asta i-am zis-o dinainte de casatorie si s-a suparat pe mine. Dupa, m-am suparat eu pe el ca mi-a rasturnat universul de mi-a bagat mintile in cap 😀 5ani (aproape) si nici macar un gand… M-a transformat.. dar convingerea inca exista. Dorinta si nevoia nu! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *