Locurile care te inspaimanta. Pema Chödron

Pema  este o calugarita budista in traditie tibetana. S-a nascut la New York, in prezent  conduce un centru monastic budist din Nova Scotia, Canada.

Locurile care te inspaimanta este o carte despre meditatie si cunoastere de sine. Despre invataturile bodhichitta aflam ca sunt originare din India , sunt sloganuri usor de memorat gen “ Mediteaza intodeauna la ceea ce provoaca resentimente“. Un astfel de experiment va fi la inceput neplacut pentru ca in general incercam sa ingropam si sa uitam intamplarile care nu ne plac.

Nu spun ca incercam sa ingropam si “oamenii” ca atunci devenim criminali.

Pe omul care m-a facut la un moment dat sa pierd un loc de munca bun, l-am strans de gat  de  nenumarate ori  .La figurat.  Am facut asta pana sentimentul s-a domolit si pana am inceput sa inteleg ca el m-a impins catre ceva mai bun. Catre  o evolutie morala , spirituala, domeniu in care stagnam cu consecventa unei undite uitate in apa fara momeala.

Bodhichitta ne indeamna asadar catre acceptarea sentimentelor negative , fenomen care duce treptat la minimalizarea conflictului interior . “Daca simti ca te cuprinde un val de furie, lasa-te in voia lui”. Eu as mai adauga sa incerci sa controlezi macar locul in care te “apuca”. Unii isi amintesc la biserica despre oala cu sarmale uitata pe foc iar altii isi amintesc dupa 2000 de ani ca au locuit in alta tara….pe alte meleaguri.

Ceea ce nu ne place, inseamna pur si simplu Viata. Cum facem fata disconfortului? Dezvoltam un anumit “coping” ca sa trecem peste probleme. Bem, mancam, ne drogam, etc. In general copingul este negativ. Dar prin refuzul de a experimenta disconfortul, pierdem ocazia  de a ne cunoaste cu adevarat, crede Pema. Acceptarea unui sentiment neplacut , alina spiritul, nu eliminarea lui inainte de a-l intelege. Dorinta de a “depasi momentul” in multe situatii, ne tine intr-un ciclu de suferinte numit samsara

Cotloanele gandirii, care ne fac sa ne simtim fragili si singuri, anxiosi sau neajutorati trebuie explorate. Ramai si invinge frica , apoi mergi mai departe.  Daca perpetuezi sentimentul de spaima- el isi va pierde din putere.

Mi se par niste sfaturi excelente pentru cei care se confrunta cu depresii, atacuri de panica , ganduri intruzive. Ai o problema? Ok, ramai si analizeaz-o, du-o pana la capat. Care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla? Sa mori, sa innebunesti, sa fii sarac, sa …….In regula. Si? Acum ca stii asta si nu iti doresti asa ceva, fa tot ce iti sta in putinta ca sa nu se intample. Urmeaza-ti calea. Altceva oricum nu poti sa faci si atunci de ce sa te framanti?

Budismul- practica generozitatii ne arata ca unul dintre cele mai grele exercitii este acela prin care incerci sa doresti binele unui om pe care in mod normal l-ai uri. “Eu nu urasc pe nimeni” spun unii si eu in cor, recitam asta cu ceva timp in urma. Atunci nu citi cartea, alege altceva……un film cu Leo di Caprio 🙂

Idei din carte :

– radacina suferintei si a ignorantei este incapacitatea de a vedea legatura dintre toti oamenii.

-folosind empatia  poti face fata oricarei fiinte umane pentru ca in ea vei gasi o oglinda catre propriul sine

-persoanele pe carele consideram cele mai dificile ne sunt de fapt buni profesori care ne ajuta sa evoluam,

– nu trebuie sa fi budist pentru a incerca sa te schimbi. Toti oamenii iluminati pe care ii vezi in fotografii aparent fara griji, cu zambetul pe buze, au fost nevoiti sa se confrunte cu nevroze personale . Toti ascundem in cotloanele mintii locuri infricosatoare .

Similar Posts

10 Comments

  1. Nu prea stiu locurile in care se socializeaza.Eu ma cam blochez prin cafenelele din mall. Este una in Polus cu fotolii si multe pernite, acolo se si fumeaza.
    Unde e samsara in Cluj? Arata bine?

  2. E foarte interesant. Super. Nici nu stiam ca este asa ceva in Cluj
    Si….de obicei e aglomerata?
    Mie nu imi place narghileaua, am citit mult si….raman la tigara mea cand ma reintorc in………..locurile care ma inspaimanta 🙂

  3. nu cred ca e deobicei aglomerata ci doar vineri si sambata si cu prilej de evenimente.

    sincer, de fiecare data cand am mers acolo, am mers la evenimente. si atunci, da, era multa lume.

  4. …eu sunt cu treburi de genul… chestii ramase din anii pe care i-am “pierdut” intr-o sala de karate :). Multi oameni carora le-am spus despre cunoasterea si stapanirea “demonilor” au dat din cap, s-au uitat la mine cu o privire ceva de genul “ce frumos vorbesti”… dar se tem in continuare. Recent am cunoscut pe cineva care refuza sa faca asta, desi ma avea aproape, si o puteam ghida, cu ajutorul propriilor experiente de viata. Cred ca am sa scriu ceva pe tema asta, @hapi :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *