Psihoterapie. Partea a doua
Inainte de a ma hilizi pe socoteala propriilor semne de intrebare „experientiate“ dupa parcurgerea cursului, vreau sa va avertizez ca de fapt daca ai nenorocul si te izbeste in tartacuta depresia , chiar trebuie sa ceri ajutor. Auziti:
Studiile prospective realizate pe esantioane mari de subiecti (peste 4 000) timp de 10-20 ani au arătat că rata mortalitătii prin cancer era de două ori mai mare la subiectii cu un scor mare al depresiei evaluată cu chestionarul MMPI decât la subiectii cu valori medii sau mici ale depresiei.
Decat sa mori de cancer deprimat fiind , mai bine dai ortul popii vesel si cu zambetul pe buze.Iar daca esti foarte optimist , o sa vezi ca nu ai timp sa mori pentru ca raman nefacute diverse chestii palpitante: platirea impozitului la masina, cumpararea a 15 cadouri in luna august (pentru ca toti prietenii si rudele ti s-au nascut atunci) si eventual actionarea in judecata a ultimului sef. Unii ar putea pune pe lista de prioritati platirea unor slujbe a caror scop ar fi capierea caprei vecinului, dar asta e alt subiect si ne delectam altadata cu el.
Ia uitati:
orice simptom apare datorită unui conflict actual care se reduce în fapt la un conflict bazal din prima copilărie; eliminarea simptomatologiei se face prin eliminarea conflictului actual.
Va dau un exemplu personal ca sa pricepeti cum e cu conflictele astea. Mie nu imi place sa vad femei de o anumita varsta cu bucile labartate in iegari. Nici pe ale mele (buci) nu le asez in iegari fara sa am acoperire ca ma trage curentu, mai ales iarna. Si nu imi plac nici barbatii care poarta pantalonei stransi pe aparatul locomotor. Nu stiam de ce, pana mi-am amintit ca pe clasa a patra mama ma imbraca in titzo-nadragi ca sa nu-mi fie frig iar eu nu intelegeam de ce nu pot avea blugi ca fata secretarului de partid .
Dar las conflictul in plata Domnului, avand in vedere ca nu-mi produce alt simptom decat zburlirea parului pe ceafa si asta e de bun augur ca imi amintesc ce spuma modelatoare tre sa cumpar. De la Joico, n-am uitat !
Despre relatia dintre pacient si psihoterapeut
Neconstientizarea contratransferului duce la ceea ce se numeste nevroză în doi.
Sau in trei daca pacientul e de-ala cu personalitate multipla ca in „Eu cu mine si Irene „
Terapeutul este învătat să adopte o neutralitate binevoitoare fată de pacient. Această neutralitate binevoitoare implică o atitudine de acceptare a pacientului cu problemele sale, retinere de la comentarii, critici sau încurajări adresate pacientului.
Mda, va dati seama cat de plictisiti sunt majoritatea psihoterapeutilor sa auda aceleasi povesti nemuritoare ? Cand mai apare unul sociopat get beget care imbraca lenjeria maica-sii in timp ce chinuie broaste in beciul blocului transformat in laborator……e ca si cum ar vedea „RED“ imediat dupa ce au citit Biografia lui Guta.
Faptul că o persoană este adaptată si stabilă ca persoană poate fi un lucru bun (deoarece elimină durerea), dar în acelasi timp poate fi si rău pentru că îi poate bloca dezvoltarea ca persoană.
Exemplu de persoana adaptata si stabila ar fi presedintele (inca al) Egiptului-Mubarak care blocat fiind la nivel de primat chitaitor , chiar crede ca si-a servit patria cu prosperitate pe paine. Milioanele de oameni care au facut pres la picioarele dansului zeci de ani, s-au saturat de atata stabilitate si vor sa guste din placinta capitalismului. La nivel imaginar, ei il plaseaza deja pe Osni sub palmieri intr-o oaza din Saudi Arabia, dar dansul cica vrea sa se mumifice in apropierea vestitului Muzeu din patria draga.
Lasand la o parte redactarea aiuristica din cursul meu , as vrea sa subliniez ca s-a demonstrat clinic ca :
psihoterapia afectează rata metabolismului cerebral;
psihoterapia modifică metabolismul serotoninei;
psihoterapia afectează activitatea glandei tiroide;
psihoterapia determină cresterea plasticitătii cerebrale
Si toate astea sunt lucruri pozitive 🙂
1. Apropo de terapeutul neutru…acum “o vesnicie” de ani cand eram si eu in sedinte psihoterapeutice si mergeam sa-mi vars amarul la doamna Dr. Gupta, am beneficiat de un mod mai “agresiv” de tratament mental si emotional in care psiholoaga ma aculta vreo 15 minute dupa care-mi spune raspicat ” Daca ai impresia ca sedintele astea sunt ca sa vii aici si sa-ti plangi de mila, te inseli. Nu te astepta sa ma altur si sa te compatimesc. trebuie sa fii mai puternica decat atat si sa incetezi sa te mai auto-compatimesti” Wow ! Am ramas masca pe sofa. Acasa am ajuns plangand cu juraminte ca nu mai merg la ea. Dar dupa ce am chibzuit eu bine cu ajutorul la vreo doo Oxycontin, am realizat ca are dreptate. Tough “love” cum s-ar zice.
2. Apropo de terapeutul plictisit. Inainte sa ajung la Gupta, fusei la domnul Dr. Chang. A mers bine vreo 2 luni, pana cand am inceput sa observa ca vorbeam cu peretii. Literalmente. El era cu mintea altundeva, iar intr-o zi, cireasa de pe tort…a adormit in sesiune. Motaia pe scaun in fata mea. Dupa sedinta ma anunta ca trebuie sa “ma predea” unui coleg pentru ca el va intra in concediu prelungit. Zice ” I have some personal problems to rezolv “. Miram-as sa nu fi mers si el la psiholog. 🙂
Dr Chang cred ca trebuia sa joace rolul psihologului in filmele gen “Cu nasul la psihiatru”. Nu avea ce cauta in breasla si mai ales nu avea de ce sa fie platit de vreo casa de asigurari. Dansul practica terapia sleeping-bullshit-wake me up before u go go.
De cealalta tipa nu stiu ce sa zic……o fi observat ea ca merge tehnica asta… si era o inovatoare? Poate ca a mai aplicat-o si a functionat la cativa clienti….si s-a gandit ca “poti duce” si tu.
Dar cu siguranta a riscat mult pentru ca altii ar putea considera malpraxis asa ceva 🙂
Decat daca ti-a explicat de la inceput ce tehnica va aplica si cum vor evolua sedintele, la ce sa te astepti…..
Mi-a explicat dupa aceea ca sedintele noastre sunt pentru a ma descoperi pe mine insumi, pentru a face pace cu trecutul, cu prezentul si pentru a aborda sanatos viitorul, nu pentru a pierde ora in vaicareli si complaints fara sa rezolvam nimic. Mi-a spus ca pentru simpatie si plansul pe umarul cuiva am familie si prieteni, nu psiholog. A avut dreptate. Zice ” Pai ce rezolvam daca tu vii de fiecare data si te plangi o ora intrega cat de rau te simti, cat de batuta de soarta te simti etc, iar eu ma alaturi tie sa te mangai pe cap si sa-ti spun ca ai dreptate ? Asta vrei ? “
” Wake me up before you go-go” esti mortala :lol
Mda, cum am spus – e ciudat felul in care te-a abordat, dar poate avea ea facute niste baremuri……si aceasta tehnica a ajutat in situatii similare.
La mine personal nu ar fi prins asa ceva.
Singura chestiune care m-ar interesa la modul serios ar fi hipnoza…..Nu neaparat pentru o regresie in trecut cat pentru anumite trasaturi care pot fi corectate sau imbunatatite.