Dragi clujeni

catedrala ClujÎmi place foooarte mult la voi în sat, la mine-n sat, deși mi-a proorocit o măicuță din nr.3, alaltăieri că m-oi întoarce io di-unde-am vinit, că pe bine sună.
Am zis: nu pot maică, am familie și iepurași aici.

Ca să nu o iau razna în stilul amazoanelor, cojindu-mi ideile pe-un proiect drag, în ultima lună mă pornii eu cât de cât des, la o biserică. Pregătităăăă, da, c-am auzit eu că te pasc pericole și te zdruncină diavolu de-ț sare vopseaua din sprâncene. Că tot am fost la retuș și încă stau cu creme, dacă mă încrunt la unu pe pietonală, face crize de grand-mal.

Alaltăieri, m-a pus michiduță să-l reinvit pe madonnu meu să mă însoțească. Ora 20 fix. Catedrală. Vreo 5 țigani. Țigani erau, na, cum să le zic. Cuvântarea despre băgatu banilor am zis-o, că fiecare face cum vrea. Măi și ne-njură nenea. Și tac. Și urc. Și ne înjură tanti când zic: nu-ți dau.
– Ce zis?
Ce să-i mai zic, c-a nimerit în he mai frumoasă capitală europeană da-i Săptămâna Patimilor și ne muncește pe toți?

Intru, am eu o tanti care apare rar, da mereu îmi vine să fug la aia, săraca, ieri era să-i pun piedică, cât să dădea cu capu de-un stâlp când a văzut cum mă repezesc, a și sărit drepți în baston, da, noroc cu bota. N-am făcut nicio minunăție, aia mi-i dragă mie, mă atrage, ei i-am dat.
C-altfel, mai dau unor alcoolici de se uit-al meu după turle când mă vede și nu pricepe… așa simt. E ca și cum aș simți c-am vezica plină. Las că nu ne sărăcim. Tu nu.

Ieșim din biserică. Nu pun pozele pe blog, sunt urâte, le încarc imediat pe pagina de FB Hapi. Riverwoman


O țigancă trăgând copilul după ea insistă, insistă, scăpăm de turma care-aștepta în fața bisericii.
Nu mi s-au înverzit ficații c-au cerșit ăia dar mi-au fuzionat globulele albe cu sfectăru din lâniță când am auzit ce înjurături au în repertoriu dacă nu le dai!
Scap și de ei dar țiganca ceea cu copilu nu se lasă și-l târăște după noi țipând: nu ț-ar ajuta Dumniezo… Mă opresc, omu merge, câteodată mă întreb dacă s-ar feri din fața excavatorului care vine spre el cu intenții clare.
Femeia vrea să mă intimideze, ridică geanta, urmează alte cuvinte urâte, o fotografiez, se apropie până vede că nu mă retrag, face anumite gesturi. Nu, nu de shotokan erau.

tiganca agresiva
Scârț, se întoarce și fuge. Eu n-am zis absolut nimic, eram chiar calmă, concentrată pe poze. C-am vrut să știe măcar 3 creștini ce-i așteaptă și tot mi-am atins țelul!

Se supără al meu că-s iară Justiția cu-n braț stricat. Că fui la biserică, puteam să tac.
Da, recunosc, să tac și să trec și s-o iau și azi, că e cu partea a doua. Dar mi-am zis: măi, pe femeia asta vreau s-o vadă și ceilalți. Dacă jandarmii și polițiștii sunt trimiși unde vor… șefii lor, de ce în Săptămâna Mare nu se consideră prioritar să-ți păstrezi cele mai vizitate locuri în siguranță? Fie ele biserici, muzee. Iar în cazul de față, vă place ori ba, sunt bisericile!

Dar azi am făcut o faptă eroică.

Aflaț că în jurul orei 17, 30 în spatele catedralei din Piața Avram Iancu se afla o ditamai valiza suspectă depozitată pe o bancă! Nesupravegheată! Mvai, m-a strâns brusc sutienul de spaimă! Mi se mărise inima!
Mă rog, cam penibilă valiza pentru ditamai teroristu, ruptă nițel, bolemă chiar, da mi-am făcut datoria de cetățean și m-am dus fix la organu abilitat care cred că vă amenda pe voi, regulamentar, lângă prefectură, în giratoriu. Am luat organu… scuzați, am sesizat organele abilitate și spre surprinderea mea, domnul polițist chiar s-a deplasat la fața locului, eram curioasă de reacție, eh, noi am fost mai des loviți de soartă, nu de teroriști. Tot respectul pentru dânsul, mi-a și mulțumit, dacă am văzut că sunteți bine cu toții, mi-am zis să vă informez că de la fapta mea bună vi se trage ;). Sau de la CURENT că suntem la Cluj!

valiza

Domnilor jandarmi, polițiști, vă rog, inventați măsuri, astăzi din nou mi-am luat două înjurături în fața catedralei pentru nebăgare în seamă, sărit ostentativ în fața bietului creștin, fix lupta descrisă în textele vechi, ce mai! Trimiteți  2-3 oameni să se mai plimbe pe-acolo că nu strică nimănui.
Mi-am luat și 3 pliante cu Doamne agiută de la baptiști cred -așa am aflat că nu știu cine-i Dumnezeu și de unde va veni! Știre care m-a agitat pe moment, până am ajuns la Panemar și-am observat că nu se terminase mălaiul cu lapte.

De ce e greu să fim buni? Postarea mea de Paște e aici. Postarea mea de Hapi… intenționam să mă abțin dar vedeți cum vin încercările? Când plescăie omu de mai multă cucernicie.

Cum să lași măi valiza cu potențial periculos pe bancă, nu-i destul că-s proaspăt vopsite toate?

avram iancu Cluj bancă

Similar Posts

6 Comments

  1. Nu pot fi pusi la punct acesti cersetori care stau la biserici si trag da tine sa le dai. Am zis unei… ,,doamne,, cersetoare ca am o gradinuta de sapat si sa vina s-o sape ca-i platesc si mi-a zis ca o dor salele are scutire medicala! Tot la Cluj in fata Catedralei am fost injurata si eu fiindca nu i-am dat bani! Da sa fim mai buni dar cu cine trebuie nu cu cine ne face de rusine tara!…

    1. Problema este că li se permite, li s-a permis în timp să înjure, să te hartuiasca chiar iar copiii se tem de ei pe bună dreptate și astfel se lărgește prăpastia deja existentă.

  2. La noi au ajuns sa pazeasca in fata cladirii unde se fac casatoriile civile ca iti stricau ceremonialul toti tiganii cersetori, se amestecau cu rudele de nu mai stiai din cine te tragi. Acum stau politistii locali la fiecare eveniment si supravegheaza curtea, parca te casatoresti in Palestina. Dar la biserici sunt tot puzderie, parca nu sunt asa agresivi totusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *