De ce iubiți Romania?


(postare de asta iarna dar merita s-o eliberez)

Am rugat o codobatură din Bistrita sa-mi scoata un certificat fiscal de la finante. Că nu poate , ca i greu , ca barbat-su-i dus de-acasa si numa el se ocupa cu sfătosenii de-astea. I-am spus ca merg la Bistrita dupa motroșeala cu pricina dar n-a vrut sa m-ajute. Că ea nu stie pe nimeni de la Finante de-acolo si ca barbat-su……..

Ma rog, cand a vrut banii , a stiut sa-si mute fundu 75 de km , a fost toata un zâmbet si-un ruj ieftin.

Acu, vreau eu hartia sa vad ca totu-i în regulă. Dar codobatura are tabieturile ei si certificatu fiscal poa sa faca pui pan se întoarce domnu Slitz din tarile calde. Si probabil ca nu-i nimic în regulă cu certificatu ăla.

Ma rog, mi-au înghetat urechile pe-afara vorbind la telefon asa ca m-am dus sa-mi cumpar un fes.La H&M am gasit niste caciulite tip prezervativ care mi-au ridicat instant parul cu tot cu Taftu aferent. Ocazie cu care mi-am făcut programare la stilistă.

La Accesorize mi-a plăcut o beretă. Da-mi acoperea o ureche si una nu.Poate c-asa era modelul Uni-Ear dar pretul părea stabilit de Pazkani

Astept pana gasesc un magazin Promod, în tara asta sau în alta….Acolo au o căciulita care seamana cu-n cătel husky vânzolit în masina de spălat. Superba caciulita.

Cand o zi mai gri trece peste mine ma (mai) întreb  de ce iubesc Romania.

Deoarece pentru fiecare codobatura pe care-o cunosc exista doua fiinte care ma sprijina si ma ajuta cand am nevoie

Pentru fiecare mutra stropsita întalnesc doua trei chipuri care-mi zambesc

Pentru ca atunci cand ma împiedic se gaseste cineva sa-mi întinda mâna

Pentru fiecare orasel mic si urat cu blocuri vechi betonate, exista unul în care apar lucruri noi , se amenajeaza parcuri si se promoveaza activitati culturale

Pentru ca de fiecare data cand un om mă minte apare altul care ma ajuta sa aflu adevarul

Pentru ca aici sunt oameni care-mi sunt dragi si de la care nu astept nimic

Pentru ca „te iubesc“ si „mi-e dor de tine“ suna atat de bine în romaneste

Iubesc Romania pentru ca n-o mai asociez cu ce se întâmplă în ea.

Voi…..de ce (mai) iubiti Romania?

Similar Posts

22 Comments

 1. Eu chiar am scris azi despre un subiect pentru care nu prea o iubesc, “m-ai nimerit” pentru ca în rest o iubesc, e frumoasă și până ună altă e “casa mea” 😀

 2. Ohoo, dar sunt atâtea motive, am selectat cateva din niste articole mai vechi:

  Iubesc Romania pentru că aici lucrurile se întâmplă cu o aşa naturaleţe, iar oamenii fac haz de necaz astfel încât gluma îndulceşte amarul zilelor fără speranţă.

  Iubesc România pentru că aici timpul are rabdare, pentru că aici găseşti toată paleta de culori, şi ce culori. Iubesc România pentru că mă enervează şi pentru că o urăsc, dar dacă nu ai urî-o, nu ai avea cum să o iubeşti. România e un decor de teatru parizian, german, rusesc, englezesc, dar, mai ales, românesc.

  Mâncarea noastră tradiţională e mai gustoasă şi mai delicioasă decât orice alte bucătării, nu ai cum să nu îi simţi lipsa când eşti plecat de acasă.

  Pentru că e ţara în care am făcut primii paşi, e ţara în care am sărutat prima dată şi unde am simţit prima dată fluturi în stomac, e ţara în care am învăţat să spunem “Te iubesc!” şi tare frumos mai sună pe limba noastră, e ţara în care am visat prima dată, e ţara noastră.

 3. Poti foarte bine sa-i spui si buruiana :))…imi amintesc povestea cu verisorul,verisoarei care a venit dupa bani…in fine…norocul tau sa apara mereu oameni dragi care fac ce faci sa-ti readuca zambetul!
  Daca iubesti cativa oameni din Romania,e posibil pentru ei sa iubesti si locul 🙂

 4. pentru ca este asa de frumoasa in locurile unde nu au taiat unii padureaaa…
  pentru ca are trenulete ? :))) …nu in capul meu Hapi :)))

 5. Romania nu o iubesc deloc. Defapt conceptul Romania, in schimb iubesc locurile frumoase si zonele care iti taie rasuflarea. Pacat ca unii oameni sunt aici sa distruga ce e frumos cu anumite comportamente.

 6. Pentru ca orice ar fi sunt acasa. Acolo am locul meu. Adica nimeni nu se intreaba ce dracu caut in tara lui, nu sunt o fiinta exotica, superioara sau inferioara dupa caz si tara in care ma aflu. Locul unde nu fac eforturi ca sa ma fac inteleasa (mda , ma rog 🙂 ) E locul in care la orice ora din zi si din noapte voi gasi o mana intisa cand am nevoie de ajutor, locul unde, cum spunea cineva, si pietrele ma cunosc, unde orice ar fi ma descurc. Este locul unde se afla cei dragi: vii sau mortii. Este locul amintirilor mele.
  Pe de alta parte orice s-ar zice Romania a evoluat mult (de cand sunt aici apreciez mai mult ce avem acasa) si va mai evolua.Si romanii la fel. Eu asa cred.

 7. Pentru că oriunde am fost (şi pot spune că am umblat destul) nu m-am simţit pe nicăieri ca acasă. Aici este acel “acasă” care nu are nevoie de DEX sau de alte explicaţii.

 8. Cand o sa fiti departe de casa, si nu o sa mai fiti stresati de codobature si politruci, o sa intelegeti mai bine de ce iubiti Romania. Eu iubesc Romania aceea simpla, cu satul si buncii, cu mama si tata, cu copilaria si prietenii mei de o viata. Romania aceea cu sufletul neatins de murdarii. Iubesc Romania, pentru ca acolo imi sunt radacinile si pentru ca oricat de bine ar fi in alta tara, si v-o spun asta din experienta, nicaieri nu e mai bine ca acasa.

 9. Imi iubesc mult casa chiar daca nu e o viloaie cu nspe etaje, chiar daca nu e asezata pe un bulevard superb si imi iubesc la fel de mult familia chiar daca noi, cei care o formam, poate nu suntem nici cei mai frumosi, nici cei mai destepti. La scara mare…la fel stau lucrurile si cu Romania. 🙂

 10. Pài eu iubesc Romània pentru cà si printul CHARLES o iubeste si nu-i alui;
  Si o mai iubesc pentru ca are mici si ciorbà de burtà cu ardei si smàntànà;
  S’apoi dacà esti romàn si nu o iubesti ,ce zice lumea;uite mà ce fraer e àsta;are una dintre cele mai minunate tàri din lume,cu o climà temperatà,cu marea Neagrà ,plaje si o deltà unicà in lume,munti si càmpii,aur si sare ,apà si bogàti minerale ,o florà si o faunà de invidiat
  si el in loc sà o iubeascà si sà se ocupe de tara lui ,el merge in spania rob la smecheri si cicà lucrà la càpsunà .iartàl doamne cà nu stie ce face.

 11. Primul gand al meu s-a dus catre munti, au peisaje care sunt in stare sa ma scoata din orice stare anapoda…

  Al doilea gand se lasa asteptat!:)) Din pacate…Dar sigur exista! Numai ca e ascuns pe undeva!

  Ilda
  Lavender Thoughts

 12. Pai [suna patetic…asta este] pentru ca e locul in care m-am nascut!
  Pentru ca are niste traditii dumnezeiesti ce inca se mai tin acolo unde s-a nascut vesnicia!
  Pentru ca este o tara frumoasa si plina de locuri superbe!
  Pentru diversitatea de limbaj si pentru istorie!
  Pentru ca aici oamenii simpli si cu inimi mari si rotunde stiu sa asculte;sa inteleaga;sa iubeasca;sa ajute;sa tolereze!

 13. Asta e o intrebare tare grea. În ciuda faptului că raţiunea spune că nu mai e aproape nimic de iubit aici, inima tot iubeşte pentru că suntem fraţi cu “râul, ramul” acestui pământ.

 14. pentru ca asa cum e e locul care reprezinta acasa, chiar daca prin asta spun doar cativa oameni dragi, coltisorul meu de lectura, limba in care visez sau locurile care-mi starnesc amintiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *